Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 18:00 - Трябва ли да затворят Кремиковци?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 1507 Коментари: 2 Гласове:
1



 В последните години един казус все не може да бъде решен, все не достига политическа воля, все има „международно положение” у нас и в крайна сметка все си е нерешен. Въпросът с бъдещето на Кремиковци.

Всъщност да започнем с това какво е Кремиковци. Социалистическа гордост, пълна глупост и липса на дори елементарна далновидност. Някъде наскоро излезе материал, в който се казваше, че Тодор Живков не е искал да бъде строен, но в крайна сметка явно някои партийни функционери са надделяли.

Защо ме вълнува темата? Защото не искам да дишам мръсен въздух! Стигат ми и автомобилите, градския транспорт, каруците, конете, циганите, списъкт може да бъде доста дълъг. Защото най-хубавата част на София е замърсена от един мастодонт, който държи около два милиона души заложници. Но който, според настоящия министър на икономиката, е „стълба на българската икономика”. Потрес! Ако това е стълба на икономиката, то явно лампата на стълба отдавна е ожулена, открадната и предадена за вторични суровини. Заупокойна милитва за българската икономика. Играчи на борсата, спирайте да играете – отиде ни „икономичката”.

Аз лично смятам, че Кремиковция трябва да бъде затворен докато е време, докато не е изгълтал поредните стотици милиони левове и докато все още може да се вземе нещо от него и да се продаде, а не да се остави да се разграби и тогава да се затвори. Съдейки от политиката която се водеше до момента в предприятието, май ситуацията е точно такава – да се краде, да се краде, пък накрая като не остане нищо, да го дадем на държавата.

Сега в ход е поредното безумие. Поредният оздравителен план, който трябва да спаси тези 3000 души, които ще останат без работа. Ами обезщетете ги тези 3000 души за 5 години напред! Според оценките това ще струва 70 милиона лева. Лелееее, колко много пари! А колко много пари са 700 милиона лева дългове? Колко много пари са 1 милион невъзвръщаеми дългове на ДЕН? Колко много губим от това, че харчим от квотата си за замърсяване, вместо да я продаваме? Колко много губим от това, че цялата североизточна част на София замърсена и ще трябва да минат години преди да се изчисти? Колко много губим от това да не може да се ползва северозападната част на София за разширение на града? Нямаме инфраструктура, нямаме северна дъга на околовръстното, а едно шосе. И защо? Защото никой не иска да отиде да живее там! И какво се получава? Едно предприятие спира развието на град, който е една четвърт от България.

Да погледнем от другата страна. Ако спрем Кремиковци сума ти други поддръжащи предприятия щели да останат без работа. И се цитират БДЖ и пристанище Бургас. Ако тръгнат да закриват Кремиковци, тъкмо са почнали, могат да закрият и БДЖ. Лесно им е, стари товарни вагони, разнасящи боклуци от Бургас до София и обратно на държавна издръжка. Замърсяване, икономическо недоразумение и смрад на далавера. Не може ли БДЖ да се ориентира към пътнически превози? Не може ли БДЖ да стане част от една модерна комуникационна инфраструктура свързана с метростанции, летища, портове и автогари, а се е запънала да пренася руда през цяла България. Не може. И знаете ли защо? Защото за рудата не се искат инвестиции, пък и какво ни пука, нали държавата плаща. Може да го караме така още 20 години. И да крадем, крадем, крадем.

Изобщо цялата схема с Кремиковци мирише силно, но не на рози. Честно казано, разбирам хората, които работят там – искат работа, искат да хранят семействата си. За това, нека просто бъдат обезщетени от бюджета, пенсионирани и преквалифицирани. Те са най-малко виновните за цялата ситуация. А който не е ходил в Кремиковци, да види на живо цялата разруха и мизерия там, няма да разбере за какво говоря.

Надявам се новото правителство да намери сили и да прекъсне живота на това недоразумение. Сигурно ще се надигнат гласове, ще излезнат приказки за корупционни схеми. Може дори да са верни, но в крайна сметка, че направим София малко по-чиста. Ще дадем възможност града да се развива, а не да се задъхва и да прави баровски бардаци в подножието на Витоша. На северен скат! Пълна идиотия, но породена от липса на алтернатива.

Сигурен съм че по-старото от мен поколение няма да се съгласи. Ще кажат – еееей, всичко да се продаде, всичко да открадне. На тях ще кажа само едно – при тази ситуация  се краде много повече. Не случайно толкова години само трупа дългове за сметка на индийски, руски и кой знае още какви мутри, милионери и сини, жълти и червени функционери. Хайде стига!




Гласувай:
1



1. shkafi - Да, трябва
17.07.2009 00:08
и то колкото се може по скоро, но трябва и да се помисли и за жителите на околните квартали и села, които са станали зависими от мръсния въздух и след това чистия може да не им хареса:)
цитирай
2. vasmer - shkafi,
17.07.2009 16:24
Не знам дали знаеш, но от чистия въздух боли глава :) После, хайде пак посещения при Джипито, чудесия :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 757214
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!