Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 17:38 - Да спрем ли строежа на АЕЦ Белене?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 5029 Коментари: 16 Гласове:
3

Последна промяна: 08.08.2009 14:28


В крайна сметка този въпрос политика ли е или бизнес? 

Ако е бизнес, нещата са ясни - да се спира веднага. Ако беше изгодно бизнес начинание, щеше да има интерес да се строи от самия бизнес, който да се опитва да привлече държавата. А случая е точно обратен - бизнесът се натиска да строи, но с държавни гаранции. Има нещо мътно.

Политически нещата също са ясни - ако се спре строежа половината електорат ще скочи и ще зареве, че продаваме националните интереси. Ако се продължи, другата половина ще зареве, че се дават пари за нерентабилен проект.

Да се опитаме да погледнем обективно, до колкото можем и до колкото знаем. Все пак играта там е за много милиарди и както опита показва, интересите са изместени в незнайни за нас посоки.

Първо, трябва ли ни ток? Всички прогнози показват, че потреблението на ток ще се увеличава в следващите години. Нещо повече, тези, които са енегийно зависими, могат да станат и политически зависими в близките десетилетия, ако не решат проблема си. Дали обаче решението е непременно строеж на атомна централа, още повече както е в нашия случай - нова атомна централа? Напълно са възможни и следните решения:

- Акцентиране върху политика на енергоспестяване. Средносрочно решение, което може да върши работа не повече от 10 години. Ние сме на едно последните места в Европа по внедряване на енергоспестяващи технологии. Възможно е дори само едно масово преминаване към LED крушки за домашно осветление да направи новата централа ненужна. А има много какво да се направи в тази насока.

- Ясно е, че не могат да се отворят старите блокове на Козлодуй, за съжаление. Въпреки, че са надеждни, въпреки, че могат да работят още много години. Наш"та мила Надка с подкрепата на великия Костов "български" не успяха да се преборят да не ги затварят. Може и да не са имали друг избор, но аз лично се съмнявам. Но дори и така да е - защо да не вземем да използваме инфраструктурата, която вече е изградена и да се постоят нови реактори там? Явно вече всички удобно са забравили момента, че соц-а е избрал друга площада за строеж на друга централа, за да се каже, че имаме две централи, за да затвърдим силата на БКП.

- В световен мащаб се наблюдава увеличаване на потребителите, които искат сами да осигуряват енергийните си нужди, чрез собствени вятърни централи на покрива, фотоволтаични системи, пак на покрива и всякакви други способи. Не е ли по-добре да тръгем в тази посока? Да се дават преференции за подобен тип инициативи, които да направят рентабилен този подход. Така постигаме много, без да броим чисто "зеления" ефект, който ни идва бонус.

- Да не забравяме технологиите. Ние искаме да постоим нещо, което ще глътне сега много милиарди. Тези милиарди ще се изплащат поне 20 години. За тези 20 години със сигурност ще се случат някои неща. Едно от тях е силно увеличаване на ефективността на фотоволтаичните системи. Дори в момента има технологии, които са невероятни като постижения, но все още са много скъпи. След време няма да е така. И може да се окаже, че ще имаме един мастодонт, който освен за строеж, гълта и много пари за поддръжка, а има технологии, които осигуряват доста по-евтин ток. Или пък термоядрения синтез? Все някога "ще падне заветния хълм" и ще се направи работещ реактор. Тогава всички вкупом ще изхвърлят атомните централи. Големите държави ще го преживеят. А ние? Дали ще успеем?

Моето лично мнение. Строежът на АЕЦ Белене трябва да бъде замразен веднага. Неговото време отдавна е изпуснато. В средносрочен план (до 5 години) да се наблегне на енергоспестяване и осигуряване на енергийни нужди за всяко домакинство отделно. А в дългосрочен? Да решим след 5 години. Тогава да направим оценка на технологиите. Тогава може и да сме не толкова корумпирани, може да сме малко по-богати. Тогава да мислим за големи мастодонти. Остава само да ме чуят :)


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. damnation - Твърдо съм ЗА спиране на проекта - ...
07.08.2009 17:40
Твърдо съм ЗА спиране на проекта - огромни суми вече потънаха там, без изглед някога да се възвърнат, а резултат - под нулата !
* новата бебешка снимка на аватара е мега сладка. Поздрави :)
цитирай
2. viki11 - Нямаме истинска информация,
07.08.2009 17:41
за да решим, дали да спираме Белене.
Но, вероятно, отговорът е, ше ни шибат американците, ако не си построим Белене.
Щото преди продавахме ток, а сега сме провинцията на Америка и Европа, ще смучат от нас, ще си плащаме, да им развиваме икономиките.
То и доматите вече не са български, какво остава за тока.
цитирай
3. chara - Проектът е спрян!
07.08.2009 17:44
А и руснаците вече ...
цитирай
4. vasmer - damnation,
07.08.2009 17:45
Благодаря ти за снимката. Това е малкия Рошко :)

Колкото до АЕЦ-а, и аз съм на това мнение. Но само за сега. Нека да се преразгледа след няколко години.
цитирай
5. vasmer - viki11,
07.08.2009 17:47
Не знам дали ще ни шибат америкаците, ама до сега ни шибаха руснаците, сега се опитват да нишибат консорциум руснаци-германци и кефа не е голям. Дай да видим как е американското таковане? :)
цитирай
6. vasmer - chara,
07.08.2009 17:48
До колкото разбрах за сега има само слухове. Но постингът засяга и друго: Хубаво, ще го спрат, а какво ще правим? :)
цитирай
7. viki11 - еТО ти бисери. Вместо да разбереш ...
07.08.2009 18:15
еТО ти бисери.
Вместо да разбереш истината за нещата, да се поозориш,
предпочиташ да се люшкаш на всички.
Така никога няма да получиш нещо. Никога няма да победиш.
Никога няма да си добре.
Проектът е успешен, ако ще ни носи пари и власт. А той ще носи. И ако не можем сами да си го направим, би трябвало някой друг да го ... . Явно руснаците могат, че и германците. Стига нашите глупаци да не договорят пак да губим заради ГОЛЕМИЯ БРАТ.
По-добре да уважим труда им и да си упправляваме имането след това.

А що не отидеш в Америка за шибането. Никой няма да те спре, щом ти е толкова зор.
цитирай
8. chara - Спрян е.
07.08.2009 18:39
В региона няма недостиг на електроенергия. Виж колко лицензи е дала ДКЕВР за заместващи мощности от ВЕИ. Много!!!
Виж и нещо, което писах за енергетиката:

http://chara.blog.bg/politika/2009/06/15/politika-na-nishtopraveneto-energetika.349085
цитирай
9. vasmer - viki11,
07.08.2009 18:57
Само дето ти много смело отсичаш, че ще носи пари и власт. А аз не мисля така. А истината е, че нито ти, нито имаме данните, за да преценим. Аз разсъждавам от опита си на бизнесмен и данните, които имам. А ти на каква база разсъждаваш?
А за шибането от американците беше шега :)
цитирай
10. анонимен - икономика
09.08.2009 18:49
някой да даде сравнителни числа, интересно е да сеи види какви проекти има в региона и какво потребление се предвижда
цитирай
11. vasmer - 10.
10.08.2009 17:49
Предполагам, че новата власт ще направи такъв анализ, но дали ще публикува резултатите .. това не е ясно. Но пък ще е много добър тест за политиката на прозрачност, която искат да водят.
цитирай
12. анонимен - Не можем да ги спрем
10.08.2009 18:20
Защото ще дойдат руски чисатчи и ще отсранят пречките.
цитирай
13. анонимен - Аз съм съгласна с написаното в поста.
10.08.2009 20:07
Ако беше изгоден икономически проект, досега щеше да е построен и да се експлоатира. Имаше и допълнителни приказки за цената на ядреното гориво и за съхранението и извозването на отпадъците. Те струват също милиарди и ще ни направят зависими от руснаците. По-добре да се търсят алтернативни енергоизточници и идеята за разширяване на Козлодуй, ако е възможно, е много добра.
цитирай
14. анонимен - vasmer.11
10.08.2009 21:48
2009 сме - енергийните лобита са международни, не само руски или американски...ето в Турция се събраха Путин и Берлускони (Русия си върви с Европа, без Англия)
проектът при всички случаи е спасителен за държавата. все пак се предполага да има индустрия най-после. трябва само да се избере най-добрият вариант. може би затова Гамизов е така силно притиснат от някое енергийно лоби.
цитирай
15. vasmer - 14.
10.08.2009 22:02
Далеч съм от мисълта че знам всичко. Наистина трябва да се направи анализ и тогава да се реши.
Колкото до лобитата, едно мога да кажа със сигурност - вземем ли да играем по свирката на лобитата ще загубим. Занм че звучи наивно, но първо трябва да е ясне интереса на държавата и тогава да се търси лобито, а не обратното. Поне моят досег с властта показва това.
цитирай
16. анонимен - vasmer
10.08.2009 22:19
енергетиката е най-важното нещо за държавата и всеки енергиен проект в момента трябва бързо да се реализира, но по възможно най-добрия начин (идеален случай няма, разбира се)
всеки проект си има икономика. затова ми е интерсно какви са параметрите за Белене - не може да няма числа-или се крият, поради интереса на определено лоби или ние не ги знаем.
та питането си остава - дано ги видим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753576
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!