Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2009 15:03 - БГ икономика - а сега накъде?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 4489 Коментари: 13 Гласове:
4

Последна промяна: 29.06.2010 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много се впечатлявам напоследък от постоянството в медийната говорилня на тема икономическо възстановяване, после пак спадане и така до безкрай. Имам си мнение за това какво ще се случи, но това си е мое мнение, обосновано на логиката и май в повечето случаи се различава от бодрия оптимизъм на "водещите български анализатори" :)

Но думата ми е за друго. В съчетанието "икономическо възстановяване" има две думи, като, и в началото на кризата, и сега, се набляга само на глагола. А простата думичка "икономическо" май е свързана с икономика :) Та въпросът ми е, има ли, аджеба, икономика в България, или няма?

От какво се определя брутния вътрешен продукт? От това, което сме произвели. Сакън, само да не забравим преките чуждестранни инестиции, които толкова обичат да споменават и предишните, и сегашните управници. Да, ама то въпросът е не колко са, а къде са вложени тези инвестиции. В последните години България отчиташе бурен икономически растеж. Отчитаха се не знам си колко милирада преки инвестиции в нашата велика държава. Да видим сега за какво бяха отчетени.

Започвам със строително предприемачество. Тук няма какво да се говори - балон на жилищното строителство, спукан балон на ваканционните селища и комплекси и аха-да-се-пукне балон на офис площи. Постоянно се цитираха едни числа, че видиш ли, в Европа-та средните числа били такива, а ние сме много далеч. Ами ние сме много далече по БВП на глава от населението, така че скоро няма да имаме нужда нито от толкова много офис площи, нито пък ще можем да си позволим такива скъпи жилища. Единственото, в което имаше някакъв разумен смисъл да се влага - ваканционните имоти, бяха реализирани типично по ганьовски - презастрояване и бетониране, за да се стигне до ситуацията в момента. Ами, нормално е, господа инвеститори! В Испания подобни комплекси ги рушат, вие тука ги строите! Да бяхте проучили световния опит първо!

Лично мен това не ме засяга - да се оправят! Засяга икономиката като цяло, обаче, защото фалита на всички тези 1500 компании след няколко месеца не е ясно как ще се отрази на постъпленията в държавата и какви нови акцизи ще измисли любимият ни нов финансов министър :) Да не говорим, че изобщо не знам как ще се отрази на стабилността на банките. Ако има фалирали банки, ще е заради краха на строително-предприемаческата далавера. 

Продължаваме с другите инвестиции - енергетика. Строежи на ВЕЦ-ове, вятърни паркове, соларни паркове и всякакви други паркове, с какви ли не чаркове. Не е лошо от гледна точка на опазване на околната среда, катастрофално за нас като ползватели на електрическа енергия, катастрофално за нас като бедна държава. Ако някой си мисли, че тока няма да поскъпва в следващите години, жестоко се лъже. Енергията от такива източници се изкупува на цени в пъти над цената за която ни я продават (за соларната е малко под 5 пъти). Естествено това се дотира от държавата и така трябва. Който иска да му е зелено и чисто - трябва да плаща. Лошото е, че и този бизнес не носи реална добавена стойност на икономиката, а напротив - тегли ресурс от държавата. Но това е европейска далавера, пардон - директива, и ние се равняваме по тази линия, успоредна на Априлската линия.

Други големи инвестиции - МОЛ-ове, търговски центрове и хранителни вериги. Нещо да ви прави впечатление? Всичко това се внася отвън, плаща се тук, а парите изтичат навън. Печелят наемателите и тъговците. Да има нещо реално произведено, нещо, което ние можем да изнесем и да вземем пари за него, които да вкараме в България? Йок! 

Тъй като говорим за икономика, редно е да споменем, все пак, нашите родни големи предприятия от сорта на Кремиковци, Девня, Асарел и други. Делят се на две големи групи - частни (печаливши, макар и по малко) и държавни (горките, все са на загуба). Имаме си няколко такива "стълба на икономиката" (според изкзване на бившия министър Петър Димитров). Ако това са ни стълбовете на икономиката, и особено онзи стълб в североизточния край на София, здраве му кажи!

Какво остава в дъното на класацията? Нашите родни предприемачи, които се мъчат със собствени усилия и въпреки държава и банки, да направят нещо, да произведат нещо, така че и ние да имаме добавена стойност като държава. Вярно, че основно говорим за малки предприятия от хранително-вкусовата промишленост, но такова ни е нивото. Има и светли лъчи тук-там, но са малко и погледнати като общ процент или тенденция, изобщо не могат да се включат в статистиката.

Какво не направи държавата? Увлечени в инвестиционния бум на продукти без добавена стойност и водейки се от принципа "важното е парите да влизат, пък да му мислят другите", последните правителства не създадоха подходящ бизнес климат за развиване на малките и средни предприятия. Говореше се за инвеститори от клас не-знам-кой-си, за инвестиции от милиони евро, но никой не проумя, че малкия и среден бизнес е този който реално дърпа държавата напред. Техния брутен и нетен доход е малък, но пък е умножен по много, без да броим това, че заема изцяло работния ресурс. Бяха създадени някакви агенции за подпомагане, има някакви пари за проекти, но всичко е проформа.

Може да ме убеждават много и най-различни икономисти за това, колко ни е добра средата, но хората не искат да правят малък бизнес в България. Причините са много и не са обект на този постинг, но факта е налице. Фирми се създават или за далавера, или за услуги. А услугите просто въртят едни пари, те не създават, въпреки че сигурно ще ми излезе банда статистици и ще ми кажат колко не съм прав. Държавата има ресурси, които преработва за създаване на продукт. Ако няма - внася и пак прави продукт. И така докато не изчерпи ресурсите. Това е един от основните принципи на капитализма.

В нашия случай имаме нещо, което е строено много години, което се краде, върти, препродава, мислят се сложни схеми да му се вдигне цената и пак да се продаде, но си остава същото, като изключим амортизацията. На другия край са краткотрайните балони, които се надуват в развиващи се икономики и оставят след себе си разруха и униние. Горе долу това ни е икономиката. А ако проверите какво е определението на бананова република, ще видите, че сме близо.

За да бъде обективен анализа трябва да кажа, че има и светлина в тунела от време на време (не това не са нови вагони на БДЖ :) Има и нормални предприятия, има и технологични фирми, които произвеждат продукти, които се котират на външните пазари. Каква е, обаче, мечтата на средния българин? Да отвори магазинче или барче и с тъговийката да успее в живота. Това ни е потенциала и което е лошото в случая - умствения такъв.

Преди години имаше голямо проучване в щатите на тема "Бихте ли започнали собствен бизнес?" 70% отговориха с да. А тук на почит е държавната работа, хората обсъждат заплатите на чиновниците и ги сравняват със своите. Колко от хората се замислят до колко допринасят за държавата със своята работа. Най-вероятно никой. Това дори може да се нарече нормално (обикновения човек не мисли за държавата, освен ако не му пречи). Колко от работодателите го правят? Пак никой, като това може би не е толкова нормално, ако искаш да си успешен бизнесмен и да правииш развиващ се бизнес. Колко от държавниците ни го правят? Ами май пак никой. Изведнъж всички много се учудиха, че ще ни удари икономическата криза. Когато икономиката ти е базирана на някакви спекулативни инвестиции не е ли нормално да се случи така?

И сега следва въпросът: "А сега, накъде?" Гледайки какво се прави в момента - пак натам. Пак няма визия, обясняват ни, че първо трябва да излезем от кризата. Сега е най-благоприятния момент да се променят нещата. Не да се предлагат малоумни идеи за увеличаване на акцизи, които освен до увеличаване на сивия сектор, няма да доведат до нищо по-смислено. Сега е моментът да се мислят стратегии, да се дават насоки в каква посока да тръгнем като държава. Аз доста често се подигравам с Априлския пленум на БКП от 1956 година, но пък той е пример за промяна, за държавно мислене и макар, че не мога да понасям Станишев и компания, знам че в онези години е имало хора, които са мислили държавнически.

Сега в момента, аз поне нямам впечатлението, че правителството знае накъде вървим. Решаваме проблеми на парче, кърпим положението и се надяваме, че добрите времена пак ще дойдат. Подобен оптимизъм е подкрепен и от реакциите на нашата борса. Тръби се, че борсата в последните месеци е на зелено, има раздвижване и така нататък. От друга страна имаме икономика, която е основана на спукани балони и недоспукани презервативи, икономика основана масово на прителски кръгове за източване на пари през обществени поръчки, икономика, която има тендеция за намаляване с 10% на БВП и увеличаване на безработицата за 2010 година. И борсата вървяла нагоре!? Ъ? Много ми е интересно на базата на какво?

Твърденията са, че борсата предвиждала за 6 месеца напред и отчиатала колебанията в бъдеще време. Като изключа малоумността на подобни твърдения, защо не предвидиха кризата, а всички се изненадаха? :) Осъзнавам, че съм малцинство, в това което казвам, но наистина ми е смешно. Повече бих повярвал в съживяването на американската икономика (те поне имат какво да съживяват), от колкото в нашата борса на този етап. Има един куп печаливши предприятия и един друг куп политически изгодни, за които се знае, кой каква поръчка ще вземе и всички маймунки са на клона крещейки "Възстановяваме се!"

Аз не мисля така. По-скоро очаквам още няколко години да пълзим. Очаквам имотите да паднат още много. Очаквам силен отлив на всякакви инвестиции - първо трябва да се възстановят силните икономики, да се задържат, да има свободни капитали и чак тогава ще опрат пак до нас. И единственото решение е в ръцете на правителството, което вече е време да престане с глупостите за това кой бил крал, а да се захване да работи. Крадците - на прокуратурата! И искам да видя присъди, а не вестникарски шум.

Казват, че нямат пари! Ами да се генерира стратегия, визия, идеи, няма нужда от пари! За да заработи съдебната система няма нужда от пари. За да направят стратегия на това какво ще се прави с нашата армия и полиция пак не им трябват пари. Да реформират здравеопазването също. Нека да спрат за малко обществените поръчки, хем ще се спести ресурс на държавата, хем ще се помисли. А ще излезе и истината кой е в правителството само да лапа.

Нека да се помисли - ще имаме ли селско стопантво или ще ядем храни от химически отпадъци, купени от Европа. Нека да се помисли къде са ни приоритетите като държава - технологии, туризъм и нещо друго? Сега развиваме всичко и нямаме нищо. Бием се в гърдите, че сме нация техническа, но ако спрат обществените поръчки, три четвърти от технологичните компании ще фалират. Това е безумие. Бием се по гърдите, че имаме туризъм, а черноморието ни е Манастирски ливади с локва отпред.

Сега е времето господа министри, мислете! Ако не можете си кажете и първият партиен, държавен и столичен ръководител ще ви махне само с едно помръдване на веждата :) Защото двама са най-силните мъже на планетата - Чък Норис и Бойко Борисов, да се свети името му! :)

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!




Гласувай:
4



1. анонимен - На мен ми стана смешно,
12.10.2009 15:41
когато преди дни се събраха държавните глави на развитите страни и казаха: "Преборихме кризата! Край!" Бре, колко лесно се справиха! Аз имам приятели американци и те изобщо не са на това мнение. За нашата национална визия си абсолютно прав! Няма такава! Но нямат визии и във фирмите. Нямат визия за бъдещето и отделните хора. Не сме научени да мислим стратегически и дългосрочно. Занимаваме се с проблемите от днес за утре и не мислим за бъдещето. На други места планират за след 50 години. Тук това звучи смешно. И аз съм съгласна, че при нас трябва да се развива селското стопанство, екотуризма, селския туризъм и високите технологии. Но за всичко трябват инвестиции и много добро образование. И двете липсват! Поздрави за постинга!
цитирай
2. vasmer - harvi,
12.10.2009 15:55
Аз също много се смях на това как великите Г-20 в рамките на една среща пребориха кризата :) Тази година дадоха на Обама Нобелова награда за мир, догодина може и за икономика :)
Но това е нормално да се пише така. Медиите пишат това, което им свежда PR-a. Много са малко аналитиците, които могат да мислят и съответно дадат анализ. След това е добре в анализа да няма липса на логика или да е пълен с глупости и чак тогава можем да говорим до колко е възможно това, което пише да стане. В България смело мога да кажа, че подобни медии, с подобни журналисти няма. Няма такова търсене - по-важен е новия тоалет на Сашка Васева :) И затова сме толкова податливи на балони.
Благодаря ти за подкрепата!
цитирай
3. smani - Това, което си
12.10.2009 16:16
описал се случва в най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз (така и не разбрах как и защо сме там). Нима очакваш нещо по различно в положителна насока!?
цитирай
4. vasmer - smani,
12.10.2009 16:28
Ще ми се да бъда оптимист. Наистина ми се иска. Само че да бъдеш оптимист в момента е все дно да си заравяш главата в пясъка. Мен това не ме устройва. Остава ми само да пиша, с надеждата, че някой ще прихване, че по неведоми пътища частца от информацията ще стигне където трябва.
Другото което е, да се опитвам винаги да изпълнявам нещата за които пиша, макар и в повечето случаи да съм оплюван. Но съм се убедил - ако вървиш срещу течението е трудно, но се изплаща.
И сега е така - смятам, че сега е перфектния момент за започване на собствен бизнес. Който има тази възможност - директно да се мята. Това е максимума положителност :)
цитирай
5. galindg - А сега накъде?
12.10.2009 17:11
Много добър анализ както винаги. Браво!
Наистина накъде ще ни поведе сега правителството, за да се справим с икономическата криза, ще разберем съвсем скоро като се внесе новия бюджет за 2010 г.
Досега аз не съм видял реалните антикризисни мерки в действие.
Тази сутрин министър Дянков разделяше по Нова телевизия едни малки пици (малки като бюджет 2010) на всички министерства и се чудеше как да обясни аджеба какво е това бюджет на държавата.
Прав си, че в БГ инвестициите ще дойдат чак след като основните икономически играчи в света се отърсят от кризата.
А дотогава.... жална ни майка, защото много грозна картинка ни чака тая зима.

цитирай
6. vasmer - galindg,
12.10.2009 17:45
Благодаря ти за подкрепата!
И аз мисля, че ни чака тежка зима с продължение. А ако правителството няма по-дългосрочна стратегия от това да намалява разходите и да вдига акцизите - наистина жална ни майка, не само тази зима, ами и другата. Защото до сега беше лесно - балонът се самозахранваше и покрай другото хранеше и много хора, и държавата. Сега вече го няма и много ясно проличава пълната липса на възможности за основен двигател в иконоиката.
Например в Полша не позволиха да се развива само строителство, а всичко друго да загине. Имат си и индустрия, имат си и имотен балон. Балонът се спука - лошо. Но ще възстановяват индустрията. Да му мислим ние и прибалтийските републики. Направо не знам какво ще възстановяваме! И както винаги казвам - дано да не съм прав!
цитирай
7. krizata - Поздравявам Ви за страхотната с...
12.10.2009 19:23
Поздравявам Ви за страхотната статия. За мен Вие сте едно откритие.
цитирай
8. vasmer - krizata,
12.10.2009 19:41
Благодаря!
Остава само постингът да стигне управляващите :)
Пак казвам, аз не съм икономист, но дори аз виждам възможностите за България породени от кризата. Защо управляващите не ги виждат имам само подозрение - силни финансови и икономически лобита. Няма значение кой е на власт - лобитата управляват.
цитирай
9. galindg - Българската икономика - алтернативите
12.10.2009 20:29
Имайки предвид икономическата криза и празната хазна, оставена от тройната ламя, все пак считам че има някакви икономически алтернативи за България:
1. Инфраструктурни проекти, финансирани от фондовете на Европейския съюз
Тук става въпрос не само за големите енергийни проекти и магистрали, но й за информационна инфраструктура (широколентов Интернет) до всяко населено място с над 10 000 души
2. Информационни технологии
Крайно време е българските софтурни фирми да заработят за себе си, а не само за чуждестранни фирми.
А за предоставяните от държавната администрация електронни услуги, там има още 100 години да гоним Европата.
3. Екология
Пречиствателни станции и алтернативни източници на енергия. Вижте гърците как си решават проблема с тока и топлото - слънчеви колектори на всяка къща.
4. Туризъм
Предимно еко, селски и СПА туризъм.
България е пълна с лековити извори, които могат да носят милиарди от туристи, особено от богати араби.
Да не забравяме, че сме една от най-древните нации в Европа. Културните ни паметници са едни от най-красивите в света
5. Наука и изкуство

Но най-вече сме богати с умни и кадърни граждани, които за съжаление са осъдени да са управлявани от некадърници.
цитирай
10. анонимен - Сега е времето, да мислим!
12.10.2009 20:38
но не за глобалната криза - там те да му мислят,
а ние тук да се замислим СЕГА
Струва ли се да работим в бг, за да връщаме откраднатите милиарди ведно с лихвите?! докато крадците се "шматкат" по екзотичните острови или са на шопинг a Paris, Milan, London, защото бг съд нямало как да ги осъди.
Струва ли си да сме в позиция на пълни глупаци зомбирани в някакво безверемие и пълна немощ, докато децата на същите тези крадци "възстановяват или развиват" бг стопанство?!
Колко сме отговрни пред децата си - какъв модел им предлагаме да следват?
моето мнение напълно съвпада с това на Bowman и си позволявам да го цитирам: "Личният интерес изчезва с липсата на лично отношение".
отговорът за мен е в броя работещо бг население, дано и вие си имате вашите отговори.
Сн С
пс - стратегии и визии бол, няма да измисляме топлата вода. "Времето е наше" - следващото хилядолетие може и нещо да помръдне
цитирай
11. businessenergy - Дали на това правителство му пука за след 2014 г?
13.10.2009 14:23
Ние правим анализи, но дали те съвпадат с официалния такъв?!

Дали някой от тези, които държат управленските лостове, въобще иска да промени переспективата пре България?!

На мен ми се струва, че всички власт имащи по един или друг начин се опитват да съхранят статуквото - съдейки по политиката провеждана в електроенергетиката и кредтитирането на бизнеса.

Нищо, че привидно в публичното пространство се тръби обратното. Понеже ние сме малък пазар, ако искаме да произвеждаме нещо на сметка, то трябва да го призвеждаме за износ - това е, според мен единствения изход от спиралата на кризата. Защото ако икономиката ни е в криза, то намалява и броя на субектите, които ще купуват прудукта на строителството (например).

Струва ми се, че банките в България живеят единствено от потребителски и ипотечни кредити и много не искат да участват в реалната икономика.

Къде са всички онези реални мерки за увеличаване на благосъстоянието на България. Поощряване на производството за износ?! Как?! Дали някой ще ускори възстановяването на ДДС?! Едва ли, та нали бюджета трябва да се пълни. Дали някой ще се погрижи достъпа на българските търговци на електроенергия (например) до производителите и пазара да е равнопоставен?! Едва ли, та нали НЕК ЕАД трябва да покрива загуба и да връща заеми. Дали някой помага на българските износители да се позиционират на регионалния пазар?! Едва ли, та нали държавната стратегия акцентира върху чуждестранните инвестиции.

Едва ли е добра стратегия да лихварстваш на гърба на една обедняваща нация, нещо като да ти върви гробарския бизнес, защото се увеличава броя на умиращте, едва ли поне е добра в дългосрочен план.

Произвеждаме продукт, не за да го разходваме сами, а за да го продадем на пазара, защото това ще ни направи по - богати. В тази връзка, колкото повече бариери и оскъпяване на износа - ДДС, акцизи, скъп и недостъпен кредитен ресурс, толкова повече се губи смисъла да произвеждаме, каквото и да е, защото това е спиралата на обедняването.

Какво да направим, след като вече пропуснахме да регулираме първоначалното натрупване на капитал и той вече е в ръцете на гробарите, които се радват на увеличената смъртност.

Освен това е важно какво изнасяме и къде го изнасяме. Ако изнасяме само евтин нискоквалифициран труд и секс туризъм, то ...

Ще станем енергиен център на Балканите?! Едва ли, та ние непрекъснато губим пазари и си оскъпяваме производството. Да защото засега българина чинно си плаща тока, гражданската отговорност и кредитите. Но той обеднява - дали утре ще е също така усърден в плащането на сметките и данъците?!

Да се върнем на максимата "Богати поданици, богата държава". Крайно време е да решим как българина да забогатява законно и легално, как да го поощрим да работи, да произвежда, да изнся, да харчи пари ... Това пък е спиралата на забогатяването.
цитирай
12. vasmer - businessenergy,
13.10.2009 14:44
Точно това се опитвам да обясня и аз. Не съм много сигурен за цифрите, но в щатите 80% от БВП се дължи на малкия и средния бизнес. У нас сигурно е 10%, ако има и толкова. Да не говорим, че малка фирма у нас се равнява на нищо там :) Аз много обичам да давам и примера с фирмата Trisa - четки за зъби за цля свят - общ персонал - 12 човека. Но в Швейцария - място където малкия бизнес е поставен на пиедестал. Тук за да ти обърнат внимание трябва да имаш много милиони. А от къде да ги имам - да ги открадна ли? То затова и цялата ни икономика е изкуствена, мутренска. Много са малко фирмите, които са започнали от нула и са станали големи сами.
Но на въпроса - все още н емога да определя дали на това правителство му пука, но за момента не показва и не прави нищо смислено по въпроса.
цитирай
13. анонимен - за да има бизнес, трябва СЪДебна с-ма
13.10.2009 18:37
къде е тя?! сега тече делото Стойков-Николов и правитеслтвото може да покаже воля...обаче волята ще е да именуваме някоя улица или училище на тяхно име, може и на Мургина.
Сн С
пс: бизнесът е глобален и унифициран. ние трябва да се научим да прилагаме икономичската и предприемаческа наука.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753651
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!