Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 11:03 - Помощ за строителството = далаверата продължава!
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3608 Коментари: 7 Гласове:
1



Преди време написах една статия за новоизбрания министър Плевнелиев, в която пророкувах, че рано или късно ще има помощ за строителните фирми. Няма начин - трябва да се подкрепят своите, иначе за какво го сложиха там. Под общия блогърски натиск изтрих статията - бях изкаран едва ли не враг на народа. Е, врагът на народа се оказа прав!

Какво се случва днес? Министър Плевнелиев ще дава помощ на строителството. Първата стъпка от помощта е коректна - тя касае опростяването на данъци на строителни фирми, които имат да получват пари от бюджета. Допълнителните помощи за бранша, обаче, будят недоумение и подозрение.

Имаме един светъл пример от САЩ, където държавата показва, че не се грижи за хората, а за големите капитали. Наляха повече от трилон долара в "икономиката", а накрая се оказа, че май нищо друго не стана, освен големите акули на Wallstreet да излязат на големи печалби. Viva, Обама! Viva, републиката!

Сега ще повторим този модел в България. Имаме си строителен балон, имаме си надути цели, имаме си празни апартаменти, имаме общо недоверие на купувачите към строителите, но пък за сметка на това държавата ще ги спаси. Ще им осигури комфорта за 1-2 години, докато премине икономическата криза, сакън, да не загубят нещо.

Естествено, помощта ще бъде облечена в правилната формулировка от типа, че "строителнич бранш е един от най-големите браншове в България и съсипването му ще доведе до колапс на цялата система" или нещо подобно. Подобни приказки се говориха и за Кремиковци. А всички знаем, че Кремиковци не обслужваше точно държавата. Същото се отанся и за лакомите строителни предприемачи, голяма част от които са просто приходящи инвеститори търсещи място на планетата където да направят бум и чао. А който се е накиснал, да му мисли. Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се!

Вместо да се помисли как да се изчисти бранша от далаверите, как да останат само фирми, които искат да строят качествено, в полза на хората и да печелят нормално, сега ще се налеят държавни пари в нещо, което работи срещу гражданите на държавата. Елате и ме убедете, че правителството работи за нас! Работи точно толкова, колкото и предишното!

За щастие има светлина в тунела. Според статистиката, от 2004 до 2008 година в цялата страна са закупени само 45 000 жилища. Само в София са построиени сигурно 120 000 хиляди. Лично за мен това е много обнадеждаващ факт. Показва, че все пак българите мислят. И не се поддават на банкови внушения и брокерски лъжи. 

И как да бъде иначе? Шеф на банка (Левон Хампарцумян) наскоро каза, че той лично никога не би купил жилище при тези условия, а ние тярбва да се хванем. Радвам се че се повече хора мислят с главите си, а не се вписват в стереотипа "българина иска да има собствено жилище на всяка цена". И аз искам да си купя, но докато не стане качествено и финансово постижимо, няма смисъл. 

Това са общите ми размишления за Плевенлиев, правителството и желканието за спасението на имотния балон. Жалко за нас, които се надявахме нещо да се промени!



Тагове:   далавера,


Гласувай:
1



1. анонимен - Работя във фирма, занимаща се
30.11.2009 11:14
с продажбата на строителни материали, мога да кажа, че доста качествени, но когато дойде техническият на обекта той търси най евтиното, за да му излязе на най голяма печалба. Правила съм доста сметки и по тях цената на квадрат не излиза повече от 200 евро, с най - качествените материали и с най качественото строителство.
И на мен ми се иска да се разкрат фирмите занимаващи се с некачествен строеж, но няма да стане.
Друг е въпроса, че голям процент от българите работят във фирми пряко свързани със строителството и кризата в бранша се отразява и на тях.
цитирай
2. vasmer - darling,
30.11.2009 11:22
Абсолютно те разбирам. И ти съчуствам. Всички сме в този капан. При евентуални фалити, ти може да забубиш рабоатата си, но дори и да я запазиш, с тази заплата не можеш да си позволиш да си купиш жилище нали? Омагьосан кръг. И точно това показва, че са нужни друг тип действия, а не механичното наливане на пари. Защото резултатите се виждат - в щатите - трилион дорлаар и отгоре - никаквъ резултат. Говори се за втора помощ напролет. А до тогава и малкото което може да се спаси отлита безвъзвратно.
Бъди сигурна в едно, ако има такива помощи за строителството, твоите и не само твоите шефове, щре прхвърлят целия риск на държавата, ще се изчистят от неудобните заеми и ще фалират доволни. Това е целта на упражението. Ти пак ще си загубиш работата, но секторът ще остане в същия си уродлив вид.
Самия факт, че заплатата ти пада е показателен. Браншът върви надолу и тези помощи няма да го излекуват. Само ще удължат агонията и ще помогнат на твоите шефове. Просто приятелски съвет, потърси си друг работа!
цитирай
3. анонимен - Васмер
30.11.2009 12:14
трудно е да намериш работа в условия на криза.
За 300 лв заплата - милион изисквания. Бургас е голям град , но и тук безработицата се усеща тежко.
Ще стискам докато е възможно. Не ми се рискува да почна някъде и след два месеца да ми кажат, че съм минала изпитателният срок и не са доволни от мен въпреки че съм си скъсала задника от бач , и хоп наново търсене на работа. На 36 години е трудно да я намериш - повярвай ми.
много е сложно всичко ..............
просто сме на оцеляване.........
цитирай
4. vasmer - darling,
30.11.2009 12:17
Предполгам че не е лесно. Това, което знам със сигурност е, че помощ от държавата няма да реши проблема, а само ще го отложи. И следващия път (след 3-4 години) ще е още по-тежко.
цитирай
5. анонимен - Че помоща от държавата няма да помогне,
30.11.2009 12:28
няма. Но как да си помогнем ние.
Хайде предложи ми една работа за жена на 36години - с висше, от което нямам никаква полза /история/, работя вече близо 10 години все във фирми пряко свързани със строителнството. Ако фалира фирмата ни, какво друго ми остава освен - касиерка в някой магазин или банка, като последното и то не е много сигурно, защото и в този сектор има много съкращения.
?????????????????????
цитирай
6. vasmer - darling,
30.11.2009 12:44
Не мога да ти предложа. Нямам идея какво можеш и до къде можеш да стигнеш.
Не си само ти. Сигурно са много хората на този хал. И още повече ще бъдат. Голяма част от брутния вътрешен продукт се дължеше на едно безсмислено строителство. Сега акулите се изтеглят, малките строителни мишки искат министъра да ги спаси, а хората ще оберат гадостите. Това е сценария на всеки балон. В щатите около 50 милиона са на твоя хал и края не му се вижда.
А за това как да си помогнеш .. ти вече си направила първата стъпка - информирана си. След като знаеш, че работата ти върви на сгромолясване, предприеми мерки първа. Щом работиш във фирми свързани със строителството, знаеш кои са светсните фирми. Строителството само по себе си няма да умре. Пак ще има работа. Ориентирай се сега към стабилна и добра фирма. Ако имаш връзки и контакти, използвй ги да се информираш.
Няма рецепта за малкия човек при справяне с криза. Ние все сме прецакани. Единственото ни оръжие е информираността и мисленето. Съжалявам, че ти го казвам, но заравянето на глават в пясъка няма да помогне. Да, може точно твоята фирма да оцелее, но ти трябва да си нпарвиш проучването дали е така. И ако не е, да вземеш репение сега, защото после може да си част от голяма маса.
Знам че това са само приказки, но друго не мога да ти кажа, както вече казах, няма рецепта. А ако имаше, някой щеше да я приложи.
цитирай
7. анонимен - Минаващ --> Darling
08.12.2009 15:08
Darling, зарежи строителните фирми. Намери си работа като най обикновена секретарка в софтуерна фирма. Заплатите са около и над 1000 лева...
Трябва само да поназнайваш английски и нищо друго по специално...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753821
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!