Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 11:37 - Защо България е най-бедната страна в Европа?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3714 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 23.12.2009 17:13


Всеки излишен лев или евро които един германец или скандинавец биха дали за нещо друго, тук се дават само за едно - оцеляване на ръба на възможностите!
От 20 години, всеки от нас и българския бизнес биват притискани и изсмуквани като целта е само една - печалбата от бизнес да отива в нечии джобове, заплатите на работниците и служителите също. Ако може до стотинка, още по-добре!

Тези дни софиянци бяха сюрпризирани с  "радостна" коледна новина - От 1 януари 2010 г. цената на водата ще поскъпне с 10%,  а в други в 13 града, между  които Враца, Видин, Плевен, Велико Търново, Сливен, Дупница и Благоевград, между 2-3 и 9%. 
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отново започва със стария си номер, като за "добра новина" ще се представи поскъпване не с 15, а с 10 % например. 
Този театър или по-скоро медиен цирк, разиграван вече 20 години, ни се поднася всеки път като раздута сервитьорска сметка. Калкулация - Крабжа, защото дали на улицата, в заведение или в къщи с фактура или касов бон това все си е кражба. 
 
Цените на водата в София поскъпвали защото - забележете - "През последната година се консумира по-малко вода, за това компаниите се налага да качат цените, за да защитят печалбите си!". 

Изблик на смях щеше да предизвика сегашното обяснения за поскъпване, ако не бе тъжен този нов удар срещу икономиката.
Иди, че пести - както каза мой познат.

Вместо да се стимулира пестенето на вода и електроенергия в България всеки опит за икономии води от 20 години само до едно - Покачване на цените!

От 1 Януари газта поскъпва с 15,61%, парното - с 10% - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 януари цената на природния газ да се повиши с 15,61 % - сайта на комисията. Като мотиви за поскъпването се сочат по-високите котировки на петрола и мазута на международните пазари?!

Преди около 4 години, в разговор с мой познат работещ в енергетиката, той  ми каза по повод икономиите на домакинства, предприятия и енергийната ефективност - "Колкото и да пестите, колкото и изолации, дограми енерго-спестяващи крушки да слагате, няма да може да свалите разходите си по една много проста причина - Колкото по-малко ток се консумира, толкова моята компания в тайни споразумения с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ви качи цената, така, че да се запази печалбата за "тези на които тя се полага. Ще спестите за някой и друг месец, може би година, но после ще качат цените,  ще плащате пак същата сума за електроенергия, но ще сте на минус и с разходите по енергоспестяването! Системата е направена нарочно така, че са се смуче колкото се може повече печалба, а за потребителите да не остава нищо!"

Всеки българин, беден или богат, работник, служител, индустриалец, търговец и какъв да е предприемач е оскубван и рекетиран най-брутално и нагло от самата държава в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията и други паразитни образувания и тумори в България! 

Всички тези монополи, раздадени на този или онзи свързан с политиците ни "бизнес" са с една цел - Брутален, нагъл и убиващ българина и неговата икономика грабеж, обричащ на гибел всяка идея за реален, а не "статистически" растеж на БВП, потреблението и жизнения стандарт. 

Никой от политиците така и за 20 години не можа да обясни защо в България цените на електроенергията за бита и за бизнеса постоянно се качват и са по-високи от тези във Финландия?! 

Това не е тяхна работа ли? А държавните комисии чии са и пред кого се отчитат?! 
Нима сегашното правителство, омбудсман и парламентът, не могат да зададат логичния въпрос - защо се иска качване на цените на електроенергия и вода? 
Могат нали? Въпроса е искат ли и най-вече какво ще поискат да чуят! 

Не само електроенергията, отоплението, водата, мобилните и стационарни услуги в България са много по-скъпи от в много развити страни, но ако вземем дори една паста за зъби - то;

Паста "Колгейт" в Торонто струва много по-малко отколкото в София или Варна! Странно нали?
Месо - В 2006 година в центъра на Атина (Гърция), килограм първокачествени пържоли с кост струваха 5 лева докато техни доста по-рахитични подобия в Пикадили Варна струваха 8 Лева.
Мляко - Москва 50 стотинки, тук - идете и вижте. 
В момента килограм хубави ябълки в Москва струват около 50 стотинки, а колко струват тук (В страна която ги произвежда) може да се убедите в първия квартален магазин. 
Пак за Москва - бирата е 60 стотинки, хлябът е 0.70- 1 лев, но е направен от брашно, а ако пък пише ръжен, наистина е такъв. Реално с 80 лева там, в някой от големите  супермаркети може да си купите почти с 1/3 или двойно повече стоки, с много по-високо качество от стоките които продават в тукашните супермаркети. 
Шевролет Aveo тук сега е 20 990 лв., в Москва струва 6 000 долара. 

И говорим за Москва - Един от най-скъпите градове в света!

За скъпотията в бедната ни страна дори не може да упрекнем данък корупция, въпреки, че и той е калкулиран в цените на стоките които купуваме и ползваме. 
Не. В Русия корупцията е по-висока от тук, но въпреки това в Москва и Петербург цените за обикновения гражданин са по-ниски. 
Защо, ще питате?
Тук не става толкова дума за свободен пазар, конкуренция или икономически свободи, колкото до държавен грабеж налаган и на бизнеса и на потребителя.
Много е просто - Един супермаркет в Русия или Финландия, на квадратен метър площ, ще заплаща много по-малко пари за отопление и осветление от един подобен магазин в България. Един производител или търговец там няма да калкулира такива разходи върху стоката си каквито ще се наложи да калкулира тук. 
Един доставчик на стока, няма да плати в Люксембург например толкова за дизелово гориво колкото в България.
В Андора дизела е 1.70 лева, а тук в България 1.84 лева! 
В САЩ 0.73 цента, а тук 1.84 лева. 
Да махнем обаче САЩ, и да се приберем в Европа и да попитаме защо в Люксембург(Най-богатата европейска страна дизеловото гориво струва по-малко отколкото в България? Та нали и те и ние сме членове на ЕС така, че акцизите калкулирани в цената, както и надценките би следвало да поне са едни и също, ако не и обратното (Като сме най-бедната и изостанала икономически страна в Европа тук те да са по-ниски).
Няма да споменавам страни като Македония които ни конкурират вече по всички показатели, но с доста по-ниски цени на горива, вода топлоенергия и електроенергия въпреки, че са природно много по-бедна страна и с много по слаба индустрия (В селското стопанство за съжаление ни надминаха още преди години).

Кой би дал задоволителен отговор на този въпрос?

Реално всичко плащаме грабежа - Потребителите по джоба си, а производители и търговци по намалялото си поради високите цени и ниската покупателна способност на българина потребление.

В огромна степен от там е и икономическата стагнация в България, от която страната ни така и не се измъкнахме за цели 20 години!

Всеки опит за бизнес, разкриване на ново и по-високо платено работно място, всяка отвоювана по-висока заплата, която ще значи и увеличено потребление се удрят жестоко един или няколко пъти годишно с нови и неоправдано високи сметки за елементарни услуги предлагани в развитите индустриално и икономически държави.  
Всеки опит за калкулация на някакви що годе конкурентни цени в търговията и с още по-голяма сила в индустрията, се сблъсква с промените на горе в цените на електроенергия, газ, отопление и други. 
Всеки опит на българина да спести пари или да увеличи потреблението си се сблъсква като стена с месечните сметки. 

А българинът наистина няма с какво да купува! 

Дори да е започнал да получава последните години малко по-висока заплата (Заради кризата заплатите в частния сектор се свиха почти двойно за 1 година) или пенсия, то качените в пъти последното десетилетие цени на ток, вода, топлина, телефон и др. изяждат огромна част от парите му които неговия съгражданин в другите страни ползва за закупуване на стоки и услуги. 

Няма как да има пари за потребление, ако те са предварително откраднати, чрез надути неоправдано в пъти сметки. Дори за храна няма пари, ако един човек получаващ 300 лева заплата е принуден да плати 120 лева ток, за да не се разболяват децата му зимата. Няма как да има пари за кино, за облекла, за уреди или дори за здравословно хранене, ако е принуден всеки ден да си купува хляб замесен от неизвестна субстанция, фалшиво сирене или месо с неизвестно какъв срок на годност, ако във всичко това са калкулирани цени определени от разните държавни комисии, който освен тлъстите си заплати явно имат и други източници на доходи - защото друго обяснение няма при тези вечно покачващи се, анти-пазарни цени. 

Спомнете си колко пъти се е случило в тази страна, последните 20 години, след като уж минахме на пазарен принцип?

Колко пъти чухте, че цените се качват поради - Високите цени на петрола, по-високите цени на електроенергия, по-високи цени на долара (Който от 2000 година насам все пада), или друга изсмукана от нечия лъжлива уста дивотия?

Защо не се хеджира, когато се очаква повишение така, че крайния потребител и бизнеса да не са тези които плащат винаги раздутата сметка?

Как така нито веднъж при спада на цените в международен план (Нали внасяме и петрол и горива?), нито веднъж не спаднаха цените на електроенергия, заедно с нея цените на водата, на парното, на горивата - и покрай тях на всичко друго в което се калкулират тези все по-високи и по-високи, от месец на месец и от година на година цени?

Пазарен принцип ли? Трънки! Това си е грабеж над икономиката на най-бедната и изостанала страна в Европа.

Ето и международните цени и ги сравнете с тези в България, като отчетете всички спадове, който тук в страната ни странно защо, нито веднъж не са калкулирани, като изключим символичните намаления с няколко стотинки, на цените на бензина, при десетките долари (!) намаление на цените на петрола. За намаление при електроенергията пък въобще да не говорим.

Международни цени на газта - както виждате в момента цените не само не би следвало да се качват, а дори да слязат до равнището си от 2004 година. 

image

Цени на петрола - Цените на бензин, дизел и всички петролни продукти, включително и газ пропан бутан, би следвало да са като тези в периода 2005-2007 година.

image

Газьол

image

Въглища (ползват се в тецовете) 

image

Електроенергия. Тук колебанията са големи и на сравнително малки периоди, но ако загладим циклите пак ще се види, че цените за нашата икономика и потребление се смятат само по върхови стойности, че и нагоре, защото от 2000 година насам вече лично аз съм загубил сметка колко пъти и в колко процента имахме повишение. 
Тоест - Дали цената днес е като тази в 2005 примерно или поне като тази в 2007 година.  Не нали?

image

Изводите си правете сами!

Интересно защо в тези комисии няма нито един представител на потребителите?

Пълни са само с представители на политическите ни кръгове и на енергийните лобита в страната! Защо ли?

След като цел на създаването им и цел на милионите които харчат тези комисии е точно реална и справедлива цена за потребителите, намирайки тънката граница и баланс между монополистите и нас? 
Интересно защо бюджета, заплатите и представителните разходи и командировъчните на членовете на тези комисии са държавна тайна? Защо са тайна договорите сключени в Москва за цените на газта за страната ни? Защо е тайна каква част от тези цени отива в посредника по сделката Овъргаз и защо по дяволите ни е нужен посредник, като сделката реално е между нас - Българската държава и Газпром и това не само засяга икономиката на цялата страна, но и е от силно значение за националната ни сигурност? Защо са тайна договорите по продажба на енергийната ни мрежа сключени с ЧЕЗ (Които чудно защо не могат да накарат да отчита електромерите на всеки месец), ЕОН и ИВИЕН?

Много-много въпроси и не само нито един отговор, но като, че ли и много силна липса на желание да се зададат, от националните ни медии, контактуващи всеки ден политиците ни. 

Всичко това води само до едно - деградация на цялата ни икономика, наложена от държавата ни нарочно политика на бедност на населението, ниска покупателна способност, затриваща в зародиш всякакви наченки на нормален бизнес, търговия, индустрия и нормален икономически и социален растеж. 

Не,това не е в Газа, а в София 

image

На тази снимка виждате град Газа. Така изглежда въпреки атаките, сраженията и т.н.

image

Копирайте тази статия и я пратете на приятел, или я публикувайте във форума който посещавате - защото въпросите зададени в нея няма да чуете или прочетете в нито една медия!  Време е ако не друг, то ние да попитаме "защо по дяволите бъркат все по-дълбоко в джобовете ни и съсипват икономиката " 


Източник: http://borsi.blog.bg/biznes/2009/12/19/zashto-bylgariia-e-nai-bednata-strana-v-evropa.457620




Гласувай:
1



1. анонимен - Браво!
24.12.2009 16:03
Браво!
цитирай
2. анонимен - mafia
25.12.2009 13:25
така е било, така е и така ще бъде
цитирай
3. анонимен - за народа
11.02.2010 13:16
така ще бъде докато несе научим от французите да си искаме а зада си искаме трябва да сме обединени иначе друга рецепта няма а във република Франция има такива социални придобивки за бедните каквито не е имало и във България на времето и те пак си мрънкат не защото неса доволни а задае отпускат юздите на управляващите :) така че освен да сваляме правителства с избори можем да се научим да ги караме да работят а не да спят :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753752
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!