Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 15:12 - Лампички за елха или що за чудо е китайската икономика?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 7502 Коментари: 21 Гласове:
3

Последна промяна: 10.06.2011 09:24


Коледа е! Пеят коледни звънчета, под снега заспали са щурчета :) Дядо Коледа кърпи чувала, зарежда с гориво Рудолф и изобщо се подготвя за почетната си обиколка в навечерието на годината на "малката вегетарианска пица".

Моето семейство също се подготвя както повелява традицията. Взехме си елха, украсихме я, но какво е елха без коледни лампички? Тук започва интересната част - купих лампички за 2.50 лв. 2.50!!!!!

Доста се замислих. Как може нещо да струва 2.50? Реших да направя един мислен експеримент - да видя колко евентуално струват тези лампички в Китай, каква е тяхната себестойност?
Ето до какво доведоха мислените ми разсъждения:

Крайна цена за клиент: 2.50 лв. с ДДС (издадоха ми касова бележка)
Цена без ДДС: 2.08 лв.
Печалба за крайния продавач: 30 ст. (едва ли, но е някакво предположение) - 1.78 лв.
Печалба за вносителя и евентуално износителя: 40 ст. (кой знае!?) - 1.38 лв.
Мито: 10% (едва ли е платено такова, но да предположим) - 1.14 лв.
Транспорт: 2 ст. (лекички са, а и кой знае как е докарано): 1.12 лв.
Печалба на производителя: 10% - 1.01 лв.
Материали: 20 метра кабел, 100 разноцветни лампички, 100 шлауха, захранващ блок, програматор (има 8 функции), щепсел и захранващ кабел (поне 20 лв. по български стандарти)
Труд: ръчна спойка и темпериране на шлаух по 100 пъти плюс допълнителни сглобки и спойки (поне 5 лв. по български тарифи)
Тестове: липсват (приемаме, че не се тества)

Какво се получава - изработването на коледни лампички, заедно с материалите в Китай (при направените предположения) е 1.01 лева !!!!! А това едва ли е така, като се има предвид, че търговците едва ли работят за тези стотинки печалба, които съм предположил. Трудно се смила това число при положение, че същата тази операция в България ще струва минимум 25 лева. И в двата случая не е включено програмирането на лампичките, предполага се че вече е разработено за предишната Коледа :)

Не знам за вас, но аз лично се потрисам от подобни изчисления. Не ми го побира главата. Преди години имах поръчка от Теси (бойлерите), за изработване на електронен блок за управление в 10000 бройки. Цената пряко сили, с минимална печалба беше 30 лева!!!!! Същото нещо те го купуваха от Китай на цена от няколко лева. Затова и част от българските бойлери са с китайски вътрешни джунджурии :)

Как, обаче е възможно това, ми е трудно да си го обясня. Работил съм с китайци, работил съм с китайски фирми, техните цени са минимум 6 ПЪТИ по ниски от произведените някъде другаде по света. Няма да говорим за случая на коледните лампички или мишките и клавиатурите, при които цената е потресаваща. Като човек, който се е занимавал с разработка и производство, смея да твърдя, че подобна цена е непостижима, ако няма някакви специални пакети стимули.

Колкото и да се говори за ниска себестойност на труда, все пак материалите се купуват понякога отвън. Дори и да крадат интелектуална собственост, пак са време и пари за усвояването на технологията. И така нататък, и така нататък. 

Според мен обяснението изобщо не е просто. Лично аз започвам да си мисля, че това е някаква целенасочена стратегия за световно господство. Нещо подобно на дъмпинга на големите вериги, само че в огромен мащаб. След 30 години те ще са сринали всички живи производители и тогава ще дойде тяхното време. Като почитател на Сън Дзу, определено мога да кажа, че подобни стратегии са им в кръвта. 

Говори се за изкуствено поддръжане на висока стойност на юана, което определено може да обясни подобна стратегия. Но тогава какво пречи в един момент целия Китай да се окаже балон и да гръмне? 

Някой от вас има ли по-прозаично обяснение?


Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!



Гласувай:
3



1. анонимен - Нямам обяснение
24.12.2009 08:48
... освен чудовищната икономическа инвазия. Да не забравяме, че в Китай има няколко милиарда крепостни и е напълно възможно да работят за без пари, "на ползу роду". Да си спомним също така и нашата изкуствена и калпава соц.икономика, макар и не в такива мащаби. Кой знае...
Но няма да изгърмят - Китай е прекалено мощна държава и геополитическите причини надделяват.
цитирай
2. анонимен - Грубата реалност...
24.12.2009 12:31
Хареса ми как разсъждаваш,vasmer- китайската икономика е единствената по рода си в целия свят- тя е с две лица- едно за вътрешния пазари едно за външния свят (за вътрешния всичко се продава на малко над себестойността си, а за външния-с добри печалби). И като съчетаеш тази информация с това че там държавата дърви всички стратегически ресурси и съответно икономиката работи предимно за печалбата на китайската комунистическа партия(дамек държавата) , то сам си отговори дали си прав за след 30 години- не само си прав, ами и няма да са 30 години,а по-малко...Китай не е следващата най-велика (и може би непопедима) сила, а те вече СА най-мощната държава в света! Всичко се развива с невероятни темпове, приятели...
цитирай
3. анонимен - ...by the way..
24.12.2009 12:33
Впрочем, от много разсъждения горе забравих да те питам- от Jumbo ли си купи тези лапички за 2.50??? :) Весели празници от мен. Митя Атанасов
цитирай
4. анонимен - Множество фактори.
24.12.2009 13:00
Въпросите, които поставяш, отколе са предмет на внимание и изследване.
В конкретния случай с коледните лампички и ако бих искал леко да профанизирам :-)))нещата - ще измисля някакви пъстри отговори:
1. крадени са,
2. стара, залежала стока, която се "изчиства" на каква да е цена.
3. сезонна стока - сега или може би никага вече.

Де да беше толкова лесно! Подобни обяснения вървят само при условие, че сходни примери като горния не се срещат постоянно, в различни периоди от време, в различни браншове.

Едно от възможните обяснения е акумулираното натрупване на множество фактори. Част от тях са обективни, други са резултат на целенасочена политика.
1. Огромна страна с огромни ресурси и глобални амбиции и подходи. Това позволява да се организират високосерийни производства с местни, евтини суровини в чудовищни количества. Последното при определени условия е една от предпоставките за постигане на голяма производителност и ефективност. Те, от своя страна, са фактор за ниски цени.
2. Огромно количество скромни, дисциплинирани, трудолюбиви хора, които се преместват от вътрешността на страната в крайбрежните, индустриални зони и оказват силен натиск върху пазара на труда. (Малка скоба - темата е безкрайна, но в същите тези райони вече има нови поколения, съвременни младежи, поевропейчени и американизирани, с англосаксонски имена и стил на живот, който много не се отличава от този на техните западни "аналози". След още едно поколение картината в Китай глобално вече ще е съвсем друга.
Дали ще успеят да запазят мотивацията към труд - откровено не се наемам да прогнозирам. )
3. Там сигурно има някакви много сериозни натрупвания в областта на социална и политическа култура, въобще култура в най-широк смисъл. Някак си търся начин да си обясня, как така решиха и засега успешно прокарват на дело практикуването на една обшествена система, която е особен микс от обществено и индивидуалистично начало. Не ми се ще да употребявам изтърканите комунизъм/капитализъм. След сегашната криза вече се вижда, че в по-общ план между тях особена разлика няма. Ползите отиват за малцина, негативите се носят от всички. Нищо ново под слйнцето.
Може би, обаче, при някакво особено съчетаване на двете начала - колективистичното и индивидуалистичното, ще се намери някакъв път.
4. Стройна и целенасочена политика. Трудно.
Ако имат наистина някакъв таен национален план за хегемония над света в някакво обозримо бъдеще, то и провежданата политика приоритетно ще е насочена в тази област. Социална, икономическа, финансова, всякаква. Тук да отбележа, че те имат политика на евтина местна валута, ти си отбелязал "висока стойност на юана". Всичко е подчинено на интересите на износа и експанзията.
Аспектите и последиците са многообразни и разнолики.

Весели Празници !
цитирай
5. vasmer - Виждам, че темата предизвиква интерес :)
24.12.2009 13:13
В мен лично даже не е интерес, а искрено удивление. Както вече казах, имам някаква (при това не лоша) представа за това какво е производство. Не съм сигурен, че е въпрос само на ниската цена на труда. Всъщност, ако се екстраполира за цялаат икономика, може и така да се каже. Като се започне от добиването на ресурсите и се стигне до производството на крайния продукт, ако трудът е безплатен, може да се получи така че крайният продукт да има себестойност близка до нула. Това е при положение, че няма вносни суровини и че технологиите се развиват на местна почва или се крадат (както е в действителност).
Това обаче поражда един още по-интересен въпрос - какво ще се случи в бъдеще? Така или иначе голяма част от "реалните" прозиводители ще фалират в близките години, заради китайската инвазия. Китайците ще доминират пазара. И в един момент ще започнат да вдигат цените. Само че потребителите вече ще са разглезени да купуват на цени близки до нулата ... :) Интересно ще е :)
P.S. Купих лампичките от магазин за един лев. Същите в Джъкмбо бяха 10 лева :)
цитирай
6. анонимен - ...
24.12.2009 14:02
Аз си поръчах от Китай през eBay 2 броя USB Bluetooth Dongle за по 1.5 USD единия. Дадох общо 3 USD (~5 лв.) за двата, с безплатна доставка по пощата. Дойдоха за един месец, работят безупречно.
Тук тези неща са по ~20 лв. ЕДНОТО.
Незнам какво да кажа и какво да мисля.
цитирай
7. анонимен - Добре де...
24.12.2009 14:34
Васмер - а дали всъщност тези термини, които използваш в статията ти не са машинизирани? Всичките спойки, лампички и т.н., дали те не се изработватв конвейрно от машини, а да речем, хората само пакетират и мъкнат напред-назад? Ти си по-навътре с производството, предполагам знаеш дали това е възможно, но аз изхождам от филмите по National geographic, History и т.н., по които сме гледали за такива фантастични машини....(интересен пример-в Швеция има преработвателна станция, която от отпадъчните води събира използваната тоалетна хартия, преработва я и произвежда нова такава.....).

Има и друго нещо. В периода 79-82ра са приети и наложени множество различни закони, един от които е този, за който всички знаем - да имаш право на 1 дете. Сами по себе си китайците са дребни и жилави, хранят се малко. Имат си наколни жилища, радват се на малко материални блага. Нямат нужда от повече, поне засега. В този смисъл си мисля, че правителството е намерило тънката граница, на която се намират 'платеният труд', равняващ се на 2-3 купички ориз на ден, и потенциалното нежелание на масовия китаец за просперитет. Което е похвално!

Но както някой каза, в момента действително в големите градове китайците масово купуват iPhone/Apple продукти (3то място в света май станаха по покупки на айфон), компютри, Интернет(въпреки силната цензура) и т.н. Въобще и те се отварят лека-полека към света. Въпросът е дали това ще спре тази мощна икономика, набираща с всеки изминал ден още по-голяма сила. До 10 години съвсем ще внедрят модерни машини, произвеждащи милиони бройки на месец от каквото и да било. Въпрос на време е Китай да започне да се налага на автомобилния пазар.

Китай е необятна тема, както знаем. Въпрос на време е да видим кога точно САЩ ще клекнат пред Китай.

ПС: Аз съм младичък, но от майка ми знам, че през 70те се е появила статия на известен тогава икономист, в която той твърди, че един ден жълтите ще управляват...и това е преди 40 години! Когато Китай още се отърсваше от оня идиот Мао.

Поздрави и браво за статията.

/И.С.
цитирай
8. анонимен - Леко да поспамя, но се сетих за един ...
24.12.2009 19:08
Леко да поспамя ,но се сетих за един виц или истинска история незнам "Първия внос от Китай е бил на тоалетна хартия и това е първия им опит да ни бръкнат в гъза " .
цитирай
9. vasmer - Със сигурност ..
24.12.2009 22:45
Със сигурност тази дейност не моеж да се автоматизира. Аз поне не знам за технология която може да споява висяща жица с нещо друго и да му слага шлаух. Със сигирност е ръчна изработка. Ако говорим за един калкулатор например, там всичко може да бъде автоматизирано, включително и пакетирането. Ръчните дейности са много малък процент. И ако потреблението е за десетки милиони бройки .. може да се извади някакъв извод .. макар че лично за мен сметките пак са силно мътни.
Според мен може да се търси някаква закономерност на база ниска цена на труда но съчетана за цялата икономика. Това може да обясни феномена.
От друга страна те се отварят към света и скоро ще затънат и ще станат поредното консуматорско общество. И това ще е краят на евтините китайски стоки. И краят на комунизма в Китай, също така. Въпросът е докато това време настъпи ще са останали ли други производители? :)

цитирай
10. vasmer - Виц!
24.12.2009 22:54
анонимен написа:
"Първия внос от Китай е бил на тоалетна хартия и това е първия им опит да ни бръкнат в гъза " .

Дали е виц не знам. Да не се окаже реалност?! :)
цитирай
11. анонимен - Въпросът с Китай е много сериозен. ...
25.12.2009 01:00
Въпросът с Китай е много сериозен. Те успяха да ограни4ат разрастването на популацията и са се насо4или към пока4еване на ка4еството за разлика от Индия. След няколко години мисля 4е бе6е 2013 е планирано населението на Китай да запо4ва да намалява; но потреблението ще расте. И то расте с изклю4ителни темпове. Икономиката, която беше ориентирана преди вси4ко експортно ще продава все пове4е на вътрешният пазар. Поради ограни4ените ресурси на страната, преди вси4ко енергийни въпрос на време е да нахлуят в Русия! Те отдавна гледат натам със страхопо4итание но и нестихващ интерес. Плана е превземане отвътре 4рез китайски фирми, преселване и размножаване. Този процес е ве4е в ход. В Китай мъжете са с над 100 милиона пове4е от жените, докато в Русия ситуацията е обратната и е 4удесна платформа за инвазия. От другата страна са Индия и Пакистан, които се развиват също много силно в икономи4еско отношение и ще запазят цените ниски. Разбира се една ядрена воина между двете подпомогната от Китай би била 4удесна за кйтаиската хегемония в световен мащаб. Към момента единствената потенциална сила, която може да се противопостави на Китай икономи4ески е Индия 4ието население продължава да се увели4ава и скоро ще надмине китайското. Според мен войната е неизбежна поради войнственият характер на жълтата раса, която се характеризира с жестокост; това им е вродено и няма как да о4акваме разли4на нагласа. Що се отнася до ценообразуването въпроса се свежда преди вси4ко до цената на ресурсите. Когато ресурсите са евтини това рефлектира не само на продукта за износ, но и на продукта за вътрешният пазар а и от там на заплатата на работника. При висока покупателна способност заплатите могат да останат ниски. При ниски заплати и енергията не е толкова скъпа и транспорта е евтин а и добиването на суровините е евтино. Според мен въпросните лампи4ки едва ли струват пове4е от 10 цента да се произведат, навярно и по малко. От тук идва и големият трик - от големият % пе4алба. Понеже не става въпрос за 20-30-40% пе4алба а за 200-500 % и то за продукти, които се произвеждат с милиони. При някои стоки стойноста на материалите наистина клони към нула. Пе4албите са колосални и икономиката расте с невероятни темпове. Въпрос на време е кога тази икономика ще се обърне към производство на оръжия за овладяване на нови територии.
цитирай
12. vasmer - Доста войствено мнение! :)
25.12.2009 10:44
Всъщност погледнато исторически си напълно прав. Въпросът е дали това ще е бъдещият сценарий? При всички положения напрежение ще има, икономическата инвазия вече е в ход и то не смао за Русия, а за цял свят. Дори и малка България - малко ли са китайците и тук?
Колкото за производството и процентите печалба ... сигурно истината е някъде в този периметър ... но лично на мен все още ми е неясно. Това означава, че практически цялата икономика произвежда продукция с нулева или близка до нулата себестойност. Иначе няма как да обясниш, че примерно кабелите и лапичките и т.н. продукти за коледните лампички са с нулева стойност.
Паралелът със социализма у нас е много уместен, но в Китай мащабът е страховит. И тук вече се намесва глобалната икономика. Цялата ситуация може да се разглежда като опит за дъмпинг на цяла държава върху целия свят. Мащабен експеримент :)
цитирай
13. анонимен - 1,000,000 lampi4ki
26.12.2009 08:32
spored mene vsi4ko e vapros na obem, ako te proizvejdat 1,000,000 lampi4ki, togava rashodite pokrai proizvejdaneto im 6te sa mnogo po malki ot kolkoto ako v bg se proizvedat 10,000 broiki
цитирай
14. vasmer - Изобщо не се опитвам да се сравнявам с тях!
26.12.2009 13:08
Това беше просто пример. Принципно, наистина разходите за 1 000 000 са много по-малки от 10 000 бройки. Но въпреки това, има една цена под която не може да се падне - себестойността на материалите. А случая с китайските стоки е точно такъв. Това ме навежда на мисълта, че или е субсидирано от държавата по някакъв скрит начин или цената на труда за ЦЯЛАТА индустрия е нула. Коет си е удивително постижение .. но при всички положения изкуствено. А всички знаем че искуствените неща не издържат във времето. Един ден всичко ще гръмне и ще заговорим за "китайския балон" :)
цитирай
15. boro - тук има едно интересно филмче, б...
28.12.2009 01:06
тук има едно интересно филмче, близко до темата
http://www.storyofstuff.com/
The story of stuff което е..
цитирай
16. анонимен - Не е балон
29.12.2009 01:03
Смятам, че китайската икономика не е балон. Твърде дълго би се получило, ако тръгна да обяснявам защо мисля така. Но пък в близките 5 до 10 години ще разберем в действително какво ни мислят китайците. Днес четох статия, че са станали 2ра икономическа сила, минали са и Япония дори. Не съм гледал статистиката скоро, но вероятно до въпросните 5 години ще се качат на 1во място. Стигнат ли тази хегемония, която гонят ще става страшно.

Дали пък наистина няма да има хиперинфлация в световен мащаб, поради невъзможното овладяване на всички пари, които просто ще бликат от тая държава?

Много интересен казус, въпрос на време е да го разберем...
цитирай
17. vasmer - Абсолютно!
29.12.2009 10:50
Аз също мисля, че каквото и да става, ще е в селдащите 5 до 10 години. Но за момента индикациите са толкова противоречиви, че не се наемам да правя прогноза :)
цитирай
18. анонимен - соца ли?!
29.12.2009 18:39
ещо не мие съвсем ясен паралелът със соца у нас - тогава стоките бяха дефицитни и с много висока себестойност, а оттам и висока цена.
цитирай
19. vasmer - За соц-а ....
29.12.2009 22:03
Дефицитните и скъпи стоки по време на соц-а бяха само вносните. Останалите, които се произвеждаха у нас или се внасяха от братските страни (но не всички, а само неконвертуруемите т.е. тези, които не можеха да се изнасят на запад, защото си бяха пълен боклук), бяха с много ниска себестойност и много ниска цена. Няма да се спирам на дотираните стоки, те бяха друга бира.
Паралелът с Китай е, че техните вътрешни стоки са също с много ниска себестойност и съответно ниска крайна цена. Разликата е в това, че Китай е огромна страна, с огромни ресурси и може да произвежда всичко. Ето ти го противоречието - произвежда се всичко, с ниска себестойност и съответно може да изнася навън с ниска крайна цена. А до какво ще доведе това - всички се чудим :)
цитирай
20. анонимен - ot 11 Izidar
31.12.2009 17:03
Това ще доведе до фалита на малкият бизнес и средната класа, която от своя страна е основата на демокрацията. При бедна средна класа манипулацията на населението става все по-лесно. От това се ползват политиците както и богатите наднационални организации. На пръв поглед ниската цена е добра за потребителя, но всъщтност резултата е друг. Така се прехвърлят не само пари към друга държавна политика и подпомагане на 4ужда икономика, но и се лишава местният бизнес от капитал. За пример европейската текстилна индустрия. От тук следва повишаване на потреблението - ниска цена , но и повишаване на безработицата и социалното напрежение; миграция на квалифицирана работна ръка. Средната класа се свива, което рефлектира и върху културата, 4овешките свободи и прогреса като цяло. България е изклю4ително подходящ пример.
Проблема не е само с Китай, понеже Пакистан и особенно Индия са в голяма конкуренция за пазари и суровини. Китай е преди вси4ко военен проблем. Защо!? Бързият икономи4ески растеж привиква населението да о4аква и иска все пове4е и по-бързо независимо от моралната цена (екология,етика). Второ комунисти4еският шаблон за равенство (съседа има искам и аз) подпомага тенденцията за неспирен прогрес. Ограни4аването на населението и фокусирането върху ка4еството на обществото - инвестиране в образование - информация ще поражда все по нестихваща нетърпимост към бедността, изостаналостта, сравнявайки със развитите страни. Ресурсите оба4е са ограни4ени и това неминуемо ще доведе до много сериозни социални трусове. Под заплахата от народни въстания и загуба на контрол комунисти4еската партия ще потърси военно решение на проблемите 4рез овладяване на нови територии. Подобен сценарии е немислим за Индия или Пакистан, поради тотално разли4ното културно наследство на тези страни. Също така те имат и действаща демокрация за разлика от Китай. Много хора немогат да разберат къде е социализма в Китай и немогат да видят проблема. Проблема е преди вси4ко в изопа4аване на мисленето - там е социализма и проблема. Това е и Китайският балон. Или с други думи Атеизма. Този балон ве4е гръмна в Русия и България - резултатите са на лице 20 години. Това е обширна тема, но при задълбо4ен анализ могат да се открият интересни неща за раzмисъл и поука.
За разлика от България, Русия, Румъния и т.н. в Китай има рентабилна експортно ориентирана икономика. И по-важно присъщите на западните икономики - Работещи практики. Тези "загадъ4ни" Работещи Практики все още изглеждат на мнозина българи като извънземен език. И това не е слу4аино, понеже работещото в България и работещото по света имат диаметрално противоположни условия на съществуване. Пове4ето от Работещите неща в България не са икономи4ески ориентирани, на базата на конкуренцията, свободният пазар и т.н. а са ориентирани спрямо мафията, полити4еската класа и редица обръ4и от фирми с неясни правила и корумприрана съдебна система. За това и ние нямаме експортно ориентирана икономика по простата при4ина, 4е тя е базирана не на Работещи а именно на посо4ените НЕработещи Практики. Още по-лошото е, 4е българското население не си дава сметка за тези неща и то по простата при4ина, 4е е "нау4ено" добре не КАК да мисли а КАКВО да мисли. В глобализираният свят оба4е, нещата не стават с Какво а с Как! Няма зна4ение дали ще бъде Китай, Индия, Пакистан или Бразилия конкуренцията ще расте а проблемите на тези, които боравят с "какво-то" ще се увели4ават. Великото КАК не е само технологи4ни иновация в производство, но и Технология на правораздаване, на общуване, на култура, Етика и т.н. И преди вси4ко на Мислене - от там тръгват нещата.
цитирай
21. анонимен - Успешна Нова 2010 година!
02.01.2010 16:24
Contentus abundat - На удовлетворения всичко му стига
Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753603
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!