Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 12:22 - Грозният бизнес наречен "благотворителност"
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 2512 Коментари: 3 Гласове:
5



Един остров беше разрушен. След като години наред беше разрушаван от американски и други влияния и интереси, природата заби последния пирон в ковчега. Резултатът е ясен - цяло поколение осакатени, страна потънала в руини, свят потънал в разруха. 

Навремето един небезизвестен персонаж от най-популярната книга на всички времена е казал: "Нека бъде светлина!". Аз ще перефразирам и ще кажа: "Нека бъде благотворителност" :)
И се започна - концерти, кампании, самолети, пирамиди, фараони.

Тази иначе благородна инициатива се пренесе и на родна почва. И започнаха SMS кампаниите. Какво с еполучава на практика? Всички добри хора, съприастни с това голямо нещастие изпращат по един SMS на стойност 1.20 лв. От тези пари държавата взема 20 стотинки, а мобилния оператор 40 стотинки. Остават 60 стотинки. От тях се приспадат разходи за фондацията или инициативата, която стои зад кампанията, разходите за публичните лица, които участват, разходите за реклама, печалбата на кампанията и сигурно остават 40 стотинки. Като ударим чертата се оказва, че 2/3 (60%) от парите отиват къде ли не, но при тези, които се нуждаят.

Следва продължение. Парите отиват там и с тях се купуват вода, одеала, храна и всичко, което е нужно на пострадалите. Чудя се на какви ли цени се купуват? И защо никъде няма проста статистика, която казва - дарени са 20 милиона и с тях са купени това, това и това. Няма и да видим подобна!

Супер грозно!!!!!! Ето така едно благородно начинание става бизнес!!!!!

Преди време дарих пари за една кампания за изоставените деца. Направих дарение към фондация на стойност 150 лева. Отчет не видях, а исках да видя едно единствено нещо - колко от тези пари са били похарчени реално или са отишли директно при децата. Няма и да видя. Защото ако се каже колко, следващия път никой няма да дари.

За сметка на това, в обявята за "бенефиса" на събитието се казваше, че "комплиментите ще поднесат" Гала, Миро и ред други изпаднали и те толкова изпаднали "дейци на културата". И те трябва да ядат и тъй като не могат да направят нищо, за което хората да похарчат пари, се присламчват към "инициативи", за които им се плаща като на "публични личности". Става ситуацията с Парис Хилтън - "Известна с това, че е известна" :)

Аз лично на бенефиса не отидох по две причини - това не е моята среда и много по-важно - нека не се харчат пари за скъпа вечеря, а директно тези пари да отидат където трябва.

Яд ме е да гледам подобна "благотоврителност". Въпреки това участвам в нея. Лично за мен си струва, въпреки цялата уродливост на системата. Някъде по света има хора, които се нуждаят от помощ. Аз давам според възможностите си. Убеден съм, че не повече от 10% процента от парите ми стигат реално до човека в нужда. И все пак аз давам, защото съм Човек, защото съм съпричастен.

А вие господа от Министерство на финансите (които прибират ДДС-то), Мобилтел, Глобул, Вивател (които взимат 40%), Ани Салич (която си прибира хонорара), фондациите (които си начисляват печалби), крайните доставчици (които слагат безумни надценки), вие, господа и дами, вие ХОРА ли сте? Или пиявици?



Гласувай:
5



1. panazea - Позор за тях!
10.02.2010 12:31
Дали изобщо ще достигнат пари до бедстващите!
Кой използва добротата и наивността на хората за подли цели? Не е ли подло да ограбиш половината от дарението?
цитирай
2. анонимен - aha...всичко опорочихме...
10.02.2010 14:22
диваци сме си :))))

но два пъти ти цитираме поста за БАН
ето
http://www.facebook.com/#!/pages/Sergej-Ignatov/248654950920?ref=mf


http://meto76.blog.bg/novini/2010/02/09/pylen-spisyk-na-agentite-na-dyrjavna-sigurnost-v-ban.489608
Сн С


цитирай
3. looklikerain - Дразни и проамериканската изнициативност на БТВ
01.03.2010 17:38
Ами нали ако не се дадат пари на хаитяни, ей я де Америка, всички негра ще се юрнат натам...
Подкрепете по-добре това:
http://www.facebook.com/group.php?gid=330826497574&ref=nf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753600
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!