Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 13:05 - Гръмнал ли е всъщност имотния балон?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 1888 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 29.06.2010 21:02


Неведнъж са писал по тази тема и виждайки настоящата ситуация бих искал да споделя някои мисли за бъдещето на този сектор. А бъдещето е пряко свързано с миналото и сегашната патова ситуация.

Как беше до сега? Надуваш балона, стрижеш овчиците, даваш рушвети и въртиш далаверата. Печалба - трицифрена в проценти. Всеки втори сульо стана строителен предприемач. Всички цигани и турци - станаха работници на строежите. Резултатите се виждат. Ако някой иска да прочете повече - тук и тук.

Правя само уточнение - турците са много добри строителни работници, но само малка част от тези, които строяха в последните години бяха виждали мистрия в живота си, преди да скочат на строителния обект. 

Така или иначе настана "Виденов" ден. Удари ни така наречената Световна криза. А в България започна голямото скътаване. В последната година следя печата на тема имоти и не спирам да се удивлявам. Официалната стратистика казва, че имало намаление 20%, 30%, 60% и не знам още колко. На какво се базира тази статистика - самата тя мълчи като комунист на разпит :) По села и паланки, в големия град, по жилища и офиси - имало големи намаления. Дрън-дрън!

Реално ситуацията не се е променила. Ценита са същите. На колкото се е продавало преди, на толкова се оферира и сега. Ако преди офертите са били примерно по 1400 евро, а се е продавало на 1000, сега се оферира на 1000 и се чакат баламите, за да им се свали на 900 евро. И ето ти ги намаленията, които се тиражират в медиите. Когато човек разбере, че тези намаления са наистина само за боклуците на пазара, за които и 200 евро на квадрат са много, картинката започва да се избистря.

Какъв е изводът за мен? Просто балонът още не е гръмнал. Държат го на изкуствено дишане - брокери, предприемачи и някакви малки и случайни сделки. Основно се повтарят няколко мантри:

Стигнахме дъното!
Повече намаления няма да има! Просто не може да има!
Не може да се продава под себестойност!
... и какви ли не още смешни и платени приказки и девически блянове :)

Няма да правя икономически анализи. Хората, които могат да мислят сами се ориентират. Тези, които искат да купят, знаят много по-добре от мен положението. Нещата са обвързани - икономическа стагнация, растяща безработица, задръстен с лоши имотни кредити банков сектор на фона на правителство, което просто иска да закърпи положението и няма никаква идея и концепция за развитие на държавата т.е. финансово некадърно и икономически импотентно. Това е реалността.

Какво ще се случи базирано на тази реалност? Не се наемам да правя прогнози на колко ще паднат жилищата и офисите. Със сигурност мога да прогнозирам, че поне още година положението ще е същото. Ще сме в същата неопределеност като сега - ще ни лъжат, че нещо падало, а ще гледат да ни го пробутат с тройна печалба. Това си е все още балон в действие.

А такъв балон - охранен и силен, лесно не пада. На базата на огромните печалби в последните години, строителните предприемачи могат да живеят охолно и да ни се подиграват открито още няколко години. През това време балонът ще е на изкуствено дишане. Те разчиатат на това, че икономиката ще започне да се съживява след 2-3 години и ако до тогава са остискали, са на печалба. 

Ако обаче някой от някъде се пропука, всичко ще се срине. А те това искат да избегнат. Спомняте си, че имаше предложения за Строителна банка. Нейната цел беше точно таква - да помогнат на най-закъсалите, за да избегнат краха и да си гарантират печалбата в пъти и занапред. Ще получат отсрочка и от правителството. В момента правителсвото не дава пари за нищо - то е пренесло тежестта на кризата върху бизнеса, за да може икономическият "гений" да се хвали с балансиран бюджет. Рядък малоумник, който продава България по-грозно и от Костов, но това ще се разбира в близките години.

В момента, обаче, в който има някакви пари, те ще отиват първо в строителния сектор. Ако има някакви европейски пари - те ще са за строителни проекти. По този начин държавата изкуствено ще удължи агонията, а нищо чудно и да я избегне. В крайна сметка, не бива да се заблуждаваме - държавата в момента работи срещу малките хора. Винаги е било така и това правителство не прави изключение.

Конкретно в недвижимостите, всичко е въпрос на време - кой ще оцелее по-дълго на подкожни мазнини. Личното ми мнение, че все някой ще се предаде и ще повлече крак за истинското намаление на имотите и слизането им до реалните цени. Също моя прогноза е, че това няма да се случи тази година.

В момента, в който цените за ново строителство, качествено изпълнение, не на шапкловка и замазка, с нормално вътрешно разпределение и изградена инфраструктура и не в център, достигнат цени от около 500 евро, ще започне да се търси баланса. Или казано с други думи, ако нормален и качествен апартамент за четиричленно семейство от поне 100 квадрата, в квартал непотънал в кал струва около 100 000 лева, пазарът ще започне да се нормализира сам. 

Брокери и предприемачи продължават да дуднат глупости, че най-продаваните апартаменти са били двустайните. Така е, но това е основно заради цената. Много хора са разчитали да продадат двустайния и да вземат истинско жилище след няколко годни, действайки на пазара като вид инвеститори. Мисля, че вече потребителите се опариха и хората няма да си правят такива сметки. Ще започнат да се търсят истински жилища, в които можеш да си опънеш краката :) 

Много още може да се напише по темата, но основното е: Рано е да се купува. В момента няма никакви индикации за съживяване на този сектор. Ще има още изкуствено дишане, не без намесата на държавата, но рано или късно балонът наистина ще се спука. И когато започне търсенето ще има друга неприятна изненада за продавачите - жилищата, които ще предлагат са пълни БОКЛУЦИ. 

Така че народе, за сега си кротувай и чакай новото строителство, което ще бъде започнато след 2-3 години. За него може и да има някакъв шанс за качество и достъпност. Купуването сега е равносилно на прецакване. Пак повтарям - моя гледна точка!

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. proximus - Vasmer, съгласен съм с констата...
24.02.2010 09:49
Vasmer, съгласен съм с констатацията ти че 1000 евро на квадрат за апартамент в някой си квартал на Варна/София са безумно много. Според мен ценови срив има предимно на курортни жилища - хотели и вили, купувани до скоро основно от чужденци. И на тази база се изготвя и цялата лъжестатистика.
И все пак за мен лично българина с лошата си финансова култура, с прослувутия си блян за "собствен" дом си е, и ще бъде виновен, за всичко което предстои да се случи. Аз самия го усещам това на гърба си - печеля относително добри пари и родителското тяло го виждам как му се иска да си взема едно жилищенце на изплащане и да си стискам г**а 20тина години докато го изплатя... А как се отглежда бъдещо поколение в две кутийки никой не се пита ?
цитирай
2. vasmer - proximus,
24.02.2010 18:19
Ти току що описа драмата на голяма част от интелигетните хора в България :) Не си само ти в тази позиция, не съм само аз, а почтни всички хора, които могат да мислят с главите си, които познавам.

Много от коментарите, когато започнах да пиша подобни статии, бяха от типа на "Гроздето е кисeло!". Да, ама не! И сега мога да си купя апартамент ... ама за какво? Трябва да съм убеден за някои неща, като това, че има къде да си паркирам колата, че децата ми няма да играят в кал или на булеварда, че ще мога да си опъна краката в апртамента, който купувам и т.н. Аз също искам да имам собствен дом, но в момента това, което се предлага не се доближава дори малко до нещо прилично, че да обмислям закупуване. Даже напротив.

Ако живееш под наем в хубав апартамент, в нов блок, след 4 години виждаш как той става кочина и просто се изнасяш от него. А ако си го платил? Или по-лошо - имаш да плащаш още 20 години и го изплащаш с отвращение?

Такива ми ти неща. Силно се радвам, че има и други хора, които мислят като мен. Остава само да станем мнозинство и нещата ще си дойдат на местата.

От друга страна, за да се научат хората да мислят, трябва да минат през най-лошото .. няколко пъти. Sad but true!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753615
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!