Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 17:19 - Как се играе със статистиката
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3899 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 29.06.2010 21:01


Тъй като вече доволно сме обръгнали на всякакви новини за влизане в "светлото" бъдеще, едва ли някой ще се изненада, че нещо в нашата държава е отчело гигантски ръст. В случая говорим за това как жилищните кредити за януари се били увелиичли с около 18% на годишна база. Данните са взети от любимия инвестор.бг, а самата статия е тук.

До тук добре. Авторите обаче са допуснали огромната грешка да покажат и таблицата на чиято база се е изчилявал този ръст. И там нещата започват да се спихват. Принципно статистиката винаги ме е отблъсквала именно поради тази си способност да дава някакви величини, получени чрез математически алабализми и да претендира, че нещо върви нагоре или надолу. 

От моя гледна точка, аз виждам една таблица и пренебрегвайки обясненията в статията мога да изкажа следното:
Ако съберем всички стойности за 2009 година и ги разделим на 12 месеца ще получим средна стойност за годината около 99 милиона. За януари 2010 година имаме стойност 79 милиона. Малко трудно ми идва вярата за 18% ръст при тази моя статистика :) По-скоро май е 21% спад :)

От друга страна - ако вземем показанието за януари 2009 година - 66.75 милиона и го сравним с показанието за януари 2010 година от 79 милиона ще се види 18% ръст. Чудо на чудесата! Математика в действие :) Това е прословутото увеличение на годишна база, което няма никакъв смисъл. Ако смятаме за полугодието, тогава се получава около 50% спад. Ама как да изнесеш такава новина! :)

Ето тук искам сега няколко статистици да ми обяснят за влиянието на сезоните върху числата и за това как еди кой си месец традиоционно е силен и затова се правят такъв вид статистики. Още по интересно ми е защо не се публикуват по простичките справки - на база средна годишна стойност. Или и те се публикуват, но само когато са удобни :)

Виждате как с чилата може да се спекулира както си искаме. Публична тайна е, че всички правителства до сега, както и сегашното такова поставят политически поръчки на Статистическия институт да вадят подобни "розови"новини. А ние се чудим как така, все сме цъфнали и вързали, пък не го усещаме по кесията си. Ами, ето така става :)

Настоящите управляващи се попрестараха и вдигнаха летвата твърде много - те замесиха медиите, та дори и традиционно верните "сводобни" сайтове. Пример за това е публикацията, която визирам. Нещо преписано от кой знае кой пресцентър става икономическа новина, а тя е грубо изопачаване на действителността. И това е с почти всички медии. Така е било, и така ще бъде. Нещо повече, от време на време има и вярна информация, но процентно е малко, колкото да се цитира, ако се отправят обвинения в манипулация на общественото мнение.

И аз мога да прогнозирам. Прогнозирам, че към средата на април кризата изведнъж ще свърши и ще се окаже, че политиката с балансирания бюджет е била толкова успешна, че е довела дори до ръст (тук статистиците ще измислят какъв точно). И е естетсвено да е така - тогава в хазната ще влезнат данъците :)

Едно тримесечие след това вече официално ще се признае, че видите ли, все пак има криза, но финансовия ни гений, въпреки че е направил всичко по силите си, не е могъл да я отблъсне. Но ако все пак предишното правителство не беше крало толкова - нямаше да е толкова тежка. И пак може да се влезе в коловоза на това колко е крал Станишев :) Удобно е :)

Естествено, това няма нищо общо с факта, че имаме абсолютно бездарен и безличен икономически министър, който трябва да бъде махнат веднага и да бъде назначен човек, който има визия какво да прави с икономиката, а не само развява 2-3 проекта със съмнителна миризма на руски партенки.

Няма нищо общо и с факта, че финансовият ни министър освен голяма уста май друго не може да предложи .. или играе по чужда американска свирка (което е още по-лошото), което ще доведе до загробване от МВФ и Световната банка.

И така, драги телевизионни зрители, читатели на вестници, платени анализи и откровена дезионформация. Проверявайте! А ако се интересувате от истинското икономическо положение или пък искате да влагате пари в даден бизнес, направо избягвайте всички икономически анализи и статистики. Никой няма да ви даде подобна информация безплатно. От друга страна винаги могат да ви залъжат с подвеждаща такава :) Ако не ми вярвайте - допитайте се до всички, които купуваха жилище с цел инвестиция през последните години!

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!



Гласувай:
5



1. dianatrg - Е, то това и оставаше статистиката ...
01.03.2010 17:40
Е, то това и оставаше статистиката да е срещу държавата, че нали си е държавна структура, тя й поръчва, тя й плаща... за нас остава да вярваме, но мисля, че малко останаха вярващите :)
цитирай
2. vasmer - Моето впечатление ...
01.03.2010 17:46
Моето впечателение е точно обратното - че вярващите са прекалено много :) Не знам защо хората се доверяват толкова сляпо на подобни извадки. Вярно е, че понякога терминологията е завъртяна, но пък се иска малко напън и ... резултатът може да е осъзнаване, че толкова много години живеем в лъжа и, че социализма май не е свършил - просто се е сменила думичката :)
Или както се казва в онзи виц за срещаат между Тодор Живков и Бат' Бойко, в който Живков казва:
- Ех, Бойко, ако и аз имах такава свобода на словото като теб, още щях да съм на власт! :)
цитирай
3. dianatrg - Не, не съм съгласна, че това е соц...
01.03.2010 17:53
Не, не съм съгласна, че това е социалистически метод. Нормална практика е да се манипулира народа, т.е. масата, колкото и грубо да звучи това определение.
цитирай
4. vasmer - И социалистически метод е, също така :)
01.03.2010 17:57
Но аз имах предвид, че все е тая - социализъм, капитализъм .. когато на върха има групичка хора, които си правят каквото искат с държавата, другото е само наименование :) Знам, че не съм прав строго погледнато :)
Поздрави!
цитирай
5. dianatrg - Хубава вечер и на теб! :)
01.03.2010 17:58
Хубава вечер и на теб! :)
цитирай
6. krizata - Има лъжа, има голяма лъжа, има и с...
04.03.2010 22:01
Има лъжа, има голяма лъжа, има и статистика!
Поздрави за постинга!
цитирай
7. vasmer - krizata,
05.03.2010 09:36
Благодаря!
Всички знаем, че ни лъжат, а това е само опит да се покаже един от начините :)
Жалко, че не може да достигне до повече хора. Но от друга страна говоря срещу инвестор, а те няма как да пуснат нещо против себе си, че даже и да го направят полулярно :)
цитирай
8. анонимен - ех големи разбирачи
14.03.2010 19:05
Точно са процентите, 18.36% по-точно, като разделиш 79.01/66.75. Това значи годишна база от този януари спрямо миналия. А който не е учил статистика/икононика, хайде да не пише!
цитирай
9. vasmer - Ти май си учил статистика, но не си разбрал постинга :)
15.03.2010 12:50
Процентите са точно, но са безсмислени - повтарям го за теб специално :)
И аз съм учил статистика, но освен нея съм учил и логика, а отделно имам и глава на раменете да мисля.
Така, че, хайде, ако ще си говорим формално, да не се пишат коментари. И особено да не се пишат, ако няма разбиране за какво става въпрос.
цитирай
10. pumona - весело
22.04.2010 11:12
Какво е статистика?
Да пъхнеш глава в доменна пещ!
Да потопиш крака в леген с ледена вода!
Резултат: Средностатистически значи си добре!
цитирай
11. bezmitove - Прекалено много и навсякъде взеха да манипулират тези Стъкмистици!!!
16.01.2011 00:14

Навсякъде тръбят "социолозите", че за ГЕРБ сега биха гласували 30-35% , което е абсурдна нагла лъжа! На изборите за 41-во народно събрание за ГЕРБ са преброени 1,6 милиона бюлетини. Което от 6,7 милиона избиратели с право на глас е 24%.
А сега за ГЕРБ щели да гласуват 30-35%?!
цитирай
12. vasmer - въпрос на гледна точка :)
31.01.2011 20:50
Ако сега има избори и гласуват 500 000, от които за ГЕРБ да са 200 000, ето ти ги 40% :) Малка подробност е че това са от гласувалите :) Ама защо да го споменаваме - така ни е по-удобно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 752144
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!