Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 15:20 - Световна криза - какво, по дяволите, става?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 2301 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.06.2010 15:21


Нещо напоследък много се обърках с тази наша любима криза. Ту излизаме, ту влизаме, статистики разнопосочни, анализаторите - всеки със собствено мнение, изобщо лудницата е пълна. Какво става в действителност?

По света

Само до преди месец се твърдеше, че от кризата се излизало. Големите държави наляха много пари в така наречената икономика и тя била тръгнала. Няма спирка, ей! И така за малко. Нормално да е така, при положение, че преференциите и парите отидоха в големите промишлени гиганти, които сътвориха едно гигантско нищо. Те по принцип са бездънна яма, така, че каквото и да се вложи там е потънало за следващите 10 години, докато изкарат продукт. Изобщо, преляха от пусто в празно, но отчетоха запазване на работни места за няколко месеца. Политиците са печаливши, но ефект никакъв. 

Другите, които намазаха бяха банките. Няма значение, кой е започнал боя, важното е кой е по-гръмогласен - кварталният вярва на него :) В случая, квараталният изсипа една купчина пари при обичайния побойник, който продължи да бие наляво и надясно. И накрая даже излезе на печалба (огромна при това). Бития, отново си остана бит.

Същото се отнася и за недвижимите имоти - това беше бушона, който беше избран от финансовите акули, да отвее натрупаните виртуални милиарди, а може би и трилиони. Уж има съживяване, ама не точно. Трудно е да правиш статистика на 5 сделки :)

Сега, след като политиците почнаха да гребат дъното на тенджерата, вече вият на нов глас - така не се правило. А когато им се казваше, че така не се прави, бяха заети да разпределят дивиденти. И сега, след като вече ножът е опрял в кокала, трябва да измислят нещо. И както показва историята - когато има пари, всички са приятели, когато няма - почват да се карат. Показателна беше срещата в Торонто - на мен лично ми показа, че вече пари няма и ще трябва да се вземат мерки.

Да, ама каквото и да се направи, мерките са вече закъснели. Така, че поне в близката година, не виждам скоро да излезем от кризата/рецесията/депресията (много определения и всичките плашещи). Грешното във всички тези термини е, че те се измислят за макроикономисти и политици. За нас, обикновените хора, определението е едно - всеобщо обедняване. На колелото на 4-ти километър има един надпис: "Няма да плащаме за вашата криза!". Ще плащаме и още как. Кой да плати, да не би банките? Хомота го носим ние.

Не искам статията да бъде само анализ на това, което става, а и да дава някаква прогноза. Моята прогноза е, че скоро ни очаква голямо преструктуриране в световен мащаб. В момента има явно противопоставяне между САЩ и Европа по отношение на това как трябва да се действа. И двете страни са прави за собствената си реалност, но така няма да се възстанови световната икономика. Може би идва ред на Китай, въпреки, че лично според мен и Китай е голям балон и го чакаме да гръмне всеки момент. Така, че ще има раздвижване, ще има политически маневри и прочее подобни идиотизми, които ще загубят още време, което пък ще се отрази още по-зле на икономиката като цяло. Изобщо, според мен, средносрочното бъдеще е доста мрачно.

У нас

На фона на описаното за света, у нас процъфтяват девически блянове и мокри сънища на финансови министри. Всичко това е опаковано в подходящ медиен комфорт. Сакън, да не обиди някой първия ни държавен и партиен ръководител или некадърните послушковци около него.

Както показват медиите, всичко, което нашият любим финансов министър прогнозира, се случва. Каза, че през пролетта ще се видят признаци на възстановяване и хоп - статистиката отчете възстановяване. Каза растеж през лятото и съм сигурен, че есента услужливата статистика ще го отчете. Изобщо, цъфнали сме вече, чакаме да вържем. Това, че никой от нас реално не го усеща е един друг въпрос. Ние сме прости васали и не разбираме от такива сложни материи като задграничните ни учени (с ударение на втората сричка). 

Ако все пак на запад вземат някакви мерки, макар и грешни и се опитват да направят нещо, тук при нас не се прави нищо. Извинявам се, крепи се бюджета. Почвам да си мисля, че всъщност, тройната коалиция май не е оставила чак толкова лошо наследство, щом такива некадърници като Дянков могат да го крепят вече втора година :) За сметка на това слушаме постоянно как те са лошите, а ние сме добрите. Днешната изцепка пък говореше за връщане на култа към личността - слагане на снимката на другаря Овчаров на стената, като големия виновник за вдигането на цената на газа. 

Чудно ми е нещо - всички социологически проучвания за рейтинга на правителството или са платени, или са правени от такива, които се натискат. Това си е ясно и няма какво да се коментира. Обаче, Бойко не си ли прави все пак реални проучвания, за да има той знание, макар и скрито, за това как го оценяват хората? То не остана мислещ човек който да ги поддържа вече,

А сега за икономиката. За българската икономика е лесно - нея я няма. И малкото, което има е на умиране. Нашия любим финансист, да се свети името му, захапа и резерва, без никаква идея догодина какво ще захапе. То догодина ще остане само вдигане на данъците. Правителството харчи като за последно, малко им остава да бият тройната коалиция по алчност, но пък годината не е свършила :)

За преструктуриране и оптимизиране няма да говорим - ако някой е видял такова, със сигурност е станало случайно. Единственото, което се направи беше да се съкратят щатове, които и без това не бяха заети. Всички са доволни, а ние като държава уверено вървим по пътя на Гърция.

Надявам се да съм лош пророк, но личната ми прогноза не е много розова. С отминаването на лятото и отшумяването на временната заетост, ще навлезем в една тежка есен и още по-тежка зима, а пролетта ще ни посрещне с увеличение на данъците или друг грозен начин за смъкване на още кожи. За съжаление, въпреки всичките приказки, експертите на това правителство са от кол и въже и макар и някой от тях да са добри (Дянков и Трайчо - вие къде бързате да се наредите сред тях?), като цяло е напълно неефективно и неспособно да се справи с положението. 

Не казвам, че положението е розово, нито че решенията ще са лесни, но такива просто лиспват. Това е най-страшното. А има какво да се направи - например истински да се оптимизира администрацията, да се помисли за приритетите на държавата, за стратегическите цели, да се начертаят планове за това как да се постигнат, да се поставят административни и нормативни основи, да помисли за ефективна стратегия за възстановяване на дребния бизнес, а не само за големите инвеститори и т. н. Като ме изберат за министър председател, ще кажа още какво може да се направи. Вместо това се говори за това, че няма пари и за това какви магистрали ще имаме. То на Бойко толкова му е капацитета, ама тия около него нали са експерти? Плюс това за всичките тези неща, които изборих не трябват пари, а акъл и държавническо мислене. Вече се надявам на това тези да не разсипят всичко, та да има с какво да почен следващото правителство, каквото и да е то.

Говори се за някави чужди инвестиции в размер на близо 1.8 милиарда до края на годината. Чудя се какъв трик ще измисли статистиката да ги докара толкова? Но дори и да дойдат, прекалено са малко за да донесат просперитет. Защото според изкванията на Дянков, те ще са в следващия балон за надуване - възобновявемите енергийни източници. Сега ще уточня за тези, които не са наясно - такива инвестиции и 10 милиарда да дойдат, няма да имаме никаква полза. Над 95% от инвестицията отива в инфраструктура и съоръжения т.е. за захранване на китайската, немската и щатската икономика. А на нас ни трябват работни места, производство. Най-много някой пазач и малко строителна дейност. Така че тези инвестиции ще са само инвесиции за хората с парите и за хвалене на правителството. Реална полза от тях няма да има. 

Да кажа няклко думи и по моите любими теми - банките и имотите. Трудно ми е да преценя до колко е стабилна банковата система, но при положение, че не се свенят да дават кредити на такива високи лихви и все още има балъци, които ги теглят, бих заложил на това, че са стабилни. До момента, в който българите са глупави и финансово неграмотни, това ще е така.

Колкото за недвижимите имоти, те танцуват последния си валс преди тотално изчезване. Скоро ще си имаме по два МОЛ-а и четири АУТЛЕТ-а на човек от населението и ще продължават да ни предлагат същите душегубки, гръмко наречени ДОМ. Не знам до кога ще продължи това надцакване между продавачи, купувачи, банки и предприемачи, но със сигурност никакво дъно не е достигнато и цените тепърва още ще падат. Ръст можем да очакваме чак след като хората усетят реални пари в джоба си от работеща икономика. 

Какво да се прави?

Това е най-трудния въпрос в момента. Всичко живо се ослушва. Аз също бих препоръчал подобна стратегия. Сега не е време за дългосрочни инвестиции. Сега е времето на много рисковите играчи с малко излишни пари, които няма да ги заболи ако ги загубят. Може да се играе малко с валута, малко на чуждата борса, нашата е с положение "умрял кон" и скоро няма да се съживи.

При всички положения обаче, сега е момента за големите спекулации. Така, че ако сте рискова натура с излишни пари, можете да се пробвате. Не ме обвинявайте, обаче, ако загубите :) За останалите, дръжте си парите в банката, настоявайте за промоционални лихви и не се подлъгвайте по приказките за възстановяване и раздвижване на инвестициите. Сега е раят на спекулациите. И се търсят шарани :) Така, че ако не сте акула, по-добре се скатавайте.

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!







Гласувай:
3




1. proximus - vasmer, положението в нашата та...
05.07.2010 09:25
vasmer, положението в нашата татковина, излизайки от софийска област е меко казано лайняно. Не че и в Сф не е, но там като че ли по-високия стандарт притъпява чувството за липсите на правосъдие, качествено здравеопазване и наличието на крайно много несправедливости...
И още нещо, според мен се задава втора имигрантска вълна. И то не от мозъци, а от работна ръка. Липсата на индустрия, която да ангажира голям брой хора, поражда наличието на висока безрабоица и много недоволни от работата си хора (как ви звучи 400лв заплата за длъжността графичен дизайнер+секретарка във Вн?). Просто не може всички да сме политици, търговци, програмисти. шьофьори или някакъв вид строителни работници. И излишъка от работна ръка просто лека полека ще си изтече на запад.
И тогава, даже и да искме да правим идустрия няма да има кой да я захрани с работещи. И пак държавата ни остава в блатото на Европа.
цитирай
2. vasmer - proximus,
05.07.2010 10:06
За съжаление, и моето впечатление е такова. Силно се надявам да не сме прави ... но от друга страна, с това не кадърно управление, изобщо не мисля, че ще можем да изплуваме. Според мен има неща, оито могат да се направят, но по някаква причина не се правят и честно казано, не знам защо. Понякога имам странното чуство, че ако предишните управляващи само крадяха и нищо не правиха, тези целенасочено работят срещу държавата. Само чуство е, но е с неприятен привкус.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 756095
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!