Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 11:02 - Как трябва да мисли един почтен бизнесмен?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3361 Коментари: 4 Гласове:
3



"Мисията на един производител е да се бори с бедността и да създава богатство не само за акционерите си, но и за обществото."

Не съм го казал аз, а Коносуке Мацушита, основател на електронния гигант "Мацушита", по-известен с марката "Панасоник". И това е. С една реплика той дава облика на почтения бизнес, на бизнеса такъв какъвто трябва да бъде от етична гледна точка. 

Иначе, всички познаваме облика на непочтения бизнес. Живеем в скъпи и некачествени кутийки, ядем боклуци, купуваме си уреди, които се развалят след изтичането на гаранцията и всичко това гарнирано със солидна порция телевизионно облъчване, за това как купувайки тази стока, ние правим сделката на века. Всички сме наясно, че ни лъжат, но нямаме избор.

Винаги съм се чудил, примерно тези, които произвеждат некачествени и понякога откровено вредни храни, как имат смелостта да седнат на масата и да се нахранят спокойно? Не осъзнават ли, че това в тяхната чиния може да е от някой, който е още по-безскрупулен от тях? Не осъзнават ли, че техните деца могат да си купят нещо отровно от лавката в училище, именно защото те са наложили този модел? Или пък строителните предприемачи и строителите. Не осъзнават ли, че при едно заметресение те ще са отговорни за смъртта на хиляди хора с некачествените бокуци, които предлагат? Имат ли съвест такива хора?

В случая не говоря само за България, а за целия свят, макар че при нас всичко е много изострено. Сякаш ние сме носители на всички пороци, сякаш при нас идват най-безскрупулните и гнусни инвеститори. Примери - бол - необходимо е само да се огледате. 

Не съм против бизнеса, напротив, твърдо стоя зад частната инициатива. Просто се чудя, кога от европейски или щатски бизнесмен (няма да говоря за български такъв, те са на пръстите на едната ръка, другите са обикновени далавераджии), ще се чуе подобно проникновение: "Мисията на един производител е да се бори с бедността и да създава богатство не само за акционерите си, но и за обществото."?

------------------------------------------------- Работите ли на повече от един компютър? Ползвате ли често публични компютри? Ходите ли често в командировка с различен лаптоп? Имате ли на всеки компютър, във всеки браузър, запазени отметки, които никога не са едно място и точно когато ви трябват, вие сте с другия компютър? Ако е така www.balastra.com е точно за вас. Персонализиран сайт, в който можете да съхранявате онлай вашите любими интернет линкове или отметки (bookmarks). Опитайте, може да ви хареса!



Гласувай:
3



1. slancho - здравейте, добра тема. а на мен ми е ...
14.07.2010 15:33
здравейте,
добра тема.
а на мен ми е чудно само ние ли си задаваме такива въпроси и колко сме?
вие как мислите?

цитирай
2. vasmer - slancho,
14.07.2010 18:06
Изхождайки от интереса, който подобни статии предизвикват в блога, мисля че можеш и сам да си отговориш на въпроса :)
Аз обичам да сравнявам времето, в което живеем, специално в България с началото на 20 век в Англия и САЩ - периода на първоначалното натрупване на капиталите и разделяне на баницата. В такова време няма етика, няма морал, има само пари. Но проблема е, че вместо да има някакво очовечване, то нещата май отиват на по-зле.
цитирай
3. анонимен - Абсулютно съм несъгласен с Коно...
16.07.2010 01:39
Абсулютно съм несъгласен с Коносуке Мацушита. Всеки човек трябва да работи само и единствено в свой интерес, независимо с какво се занимава. Напълно осъзнато, че ако не вложи цялото си знание и старание е в негов ущърб.
Личното ми мнение относно "разнообразието" на некачествени стоки е, че е породено от прекомерен контрол, регулации и различни държавно - чиновнически спънки за тъй " алчния" бизнес. Разберете тези две неща. 1. Когато има определен с нормативен акт стандарт минимум той бързо се превръща в максимум, тъй като е голяма "гордост" да прецакаш системата. Минималните стандарти единствено обогатяват "бедните, невинни и милички" държавни бюрократчета. Толкова е просто - подписите им стават стока. 2. Спънките пречат повече на тези, които са "алчни" и желаят с качествено реално свършена работа да се обогатяват, а не на работещите в обществен интерес тарикати. Последните умело използват закона, за да "таркалят" клиенти, конкуренти, контрагенти и т.н.т. Въпреки че уж закона е писан срещу тях/тарикатите/. А вие пискате: "Още контол" без да помислите: "Този който представлява контолния орган, нима няма да е също "ненадежден" човек, които яде, пие, грижи се за семейство...? Та той ще получава заплата, която по един или друг начин ще се калкулира в цената! Какво ще го спре да вземе подкуп?"

Да си призная. В последно време, като чуя или прочета "ОБЩЕСТВЕТО" се изприщвам. Ще перефразирам - Обичам хората, мразя обществото.

Преди 9 хил. години един човек измислил казмата, дал я на обществото, а то го пребило и закопало с нея. От тогава развитие в техниката има, в морала не. Продължава ме с племенните възгледи. Друг да ни осигури препитание, друг да мисли вместо нас, друг да вземе решение засягащо ни лично, да живеем за сметка на някои друг, да си назначим вожд и да му се кланяме, да си знаем място " на опашката"/ или обществено-хранителната верига... Че какво отива на по-зле, какво се оварварява? Варвари сме - за това е зле.
цитирай
4. vasmer - Обичам, когато има сблъсък на гледни точки ...
16.07.2010 10:26
Направо се чудя от къде да започна. Да предположим, че сте прав, че не трябва да има контрол и системата трябва да се остави напълно нерегулирана. Не знам колко сте млад и до колко сте запознат с теориите за управление - не само политически и фирмени, но и системни, инженерни и т.н. Въ всяка една теория, независимо дали засяга техническо изделие или социо дейностите, има обратна връзка. Колкото по-голяма е обратната връзка, толкова по-стабилна е системата. Когато обратната връзка е положителна има бързо издигане в максимума и след това бързо падане. За мое съжаление, не съм ги измислил аз тези неща, а практиката. Моят личен принос е, че съм ги изпробвал, както в техниката, така и в политиката и бизнеса, под работа с големи групи хора. Теорията е непогрешима.
Сега, какво предлагате вие - да няма контрол, а човекът да работи изцяло в свой интерес. Това е крайно дясно мнение, но и то както крайно лявото е криво. Има две категории - човек и общество. Група от човеци не правят общество, както вие предлагате. Обществото е група от хора подчинени на определени правила и норми. И точно те трябва да се търсят. Било то под още контрол или други механизми.
Вашето мислене е малко спратанско - само тези, които са силни, те да оцеляват. А то не е така. Масата от хората са слаби, те не знаят защо са в живота и какво да правят с него. Трябва ли да ги оставим на вълците (разбирай непочтения бизнес)? Хайде да поговорим за пенсионерите, за здравното осигуряване и така до безкрай. Това, което предлагате вие са щатите в началото на 20 век. Те се развиха до това, което са сега .. и пак са криви. Социалното в държавата го няма. И това го знае всеки американец. Затова Обама се хвана да прави реформи.
С едно нещо съм съгласен и това е че сме варваи. Но именно защото сме такива трябва да ни се слага вила на врата .. иначе ще се затрием :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 755917
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!