Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 10:09 - Лихвата за жилищен заем в еврозоната падна до 2.55%, у нас над 10% ?????
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3227 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 11.08.2010 10:24


Лихвите по кредитите в еврозоната непрекъснато падат, става ясно от статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Лихвата по жилищен заем с плаващ процент е намаляла от 3.12% през юни 2009 г. на 2.55% през юни т. г. Заедно с таксите и комисионите цената на такъв заем е 3.52% годишно, става ясно от статистиката на ЕЦБ. Намалението на лихвата през последните месеци е непрекъснато.

Лихвата по потребителските заеми също е паднала за последната година от 7.26% на 5.23% през юни, а заедно с таксите процентът стига 7.14%. Намаление има и на цената на бизнес заемите, чиито лихви са средно 3.25%.

За разлика от еврозоната у нас лихвите в евро се задържат, а в някои случаи дори се увеличават, например по жилищните заеми. Средната лихва на фирмените заеми в евро през юни у нас е била 9.37%, което е съвсем леко по-ниска стойност в сравнение с майската.

За разлика от България лихвите по депозитите в еврозоната са значително по-ниски. Към юни 2010 г. са между 2.10% и 2.50% в зависимост от срочността. Фирмените влогове са с още по-ниска доходност - между 0.90% и 2.40%.

Източник: http://spisanie.imot.bg/lihvata-za-jilishten-zaem-v-evrozonata-padna-do-25588.html

Какво да кажа - коментарът е излишен. Всъщност истината е, че не е луд този дето яде баницата, а този дето му я дава :) 

------------------------------------------------- Работите ли на повече от един компютър? 
Ползвате ли често публични компютри? 
Ходите ли често в командировка с различен лаптоп? 
Имате ли на всеки компютър, във всеки браузър, запазени отметки, които никога не са там където ви трябват? 
Ако е така 
www.balastra.com е точно за вас. Персонализиран сайт, в който можете да съхранявате онлай вашите любими интернет линкове или отметки (bookmarks). Опитайте, може да ви хареса!


Тагове:   лихва,


Гласувай:
3



1. valsodar - Лихвата е измерител на риска
11.08.2010 17:48
Което в подтекст трябва да си ни говори достатъчно доколко е стабилна икономиката ни и оттам банковата ни система :)
цитирай
2. vasmer - valsodar,
11.08.2010 21:28
Абсолютно :) Само че не бива да говорим така, че се показваме като врагове на родината (разбирай ГЕРБ и лично Бойко Борисов) и на другаря Дянков :) Много пъти се убеждавам, откакто съществува този блог, че масата от хората не мислят, когато става дума за пари и икономика, лъжат ги много лесно. Затова сега само цитирам фактите, а който има глава да мисли :)
Поздрави!
цитирай
3. proximus - vasmer, причините за отвратите...
12.08.2010 09:23
vasmer, причините за отвратителната банкова политика (кредити-депозити) за мен е комбинация от няколко фактора :
1) Банките търсят печалба. Максимална и бърза. Правителството не ги ограничава в това им желание, а пък има достатъчно хора които щат не щат са им клиенти.
2) Поетите рискове. Некомпетентност на ниските и средни йерархични нива от служители. Тези хора не знаят на кого могат да отпускат кредити, не знаят как могат да помагат на кредитополучателите си със съвети, и изобщо идея си нямат как се прави бизнес. Нормално тогава да има отпуснати лоши, рискови кредити, за които все някой ще трябва да плати. И това не са банките, а останалите длъжници посредством повишаване на лихвите.
3) Ниско финансово образование. И на двете страни. Гимназистите учат всякакви глупости, но не и как да си напишат CV, мотивационно, или как функционира банковата система. И после като станат пълнолетни банките ни ем(б)ват.
цитирай
4. vasmer - proximus,
12.08.2010 11:55
Абсолютно се съгласявам с теб, особено в точка 3 - според мен там е корена на проблема.
Има и един друг момент, който е свързан с народоспихологията ни и банките максимално се възползват от това - българина иска да живее в собствено жилище и то още на 25 години. Докато западняците не мислят така - те започват да мислят за собствено жилище след като се оженят и започнат да се замислят за деца. И си правят сметката - аз тези деца в града ли искам да ги гледам или в малка къща с двор? Мисля че на разумния човек отговора му е ясен. В БГ положението е следното - аз вече работя, изкарвам някакви пари, които ми стигат за кредит за двустаен апартамент и се мятам.
Резултатът от това го виждаме всички - пълно е с двустайни апартаменти (новото строителство 90% е само такова), нямаме инфраструктура в кварталите, защото са презастроени (именно поради тези желания на хората) и нямаме никакви идеи дори за разширяване и изграждане на крайградски зони. Това си е народоспихология от която инвеститорите алчно се възползват ... и са прави - като не могат да мислят хората, да ги експлоатират. Банките влизат в играта: давам пример от сутринта - отидох в една банка да питам за кредит за строеж на къща. освен всичките безумни условия които ми наложиха, ми дадоха лихва от 17% (за жилищен имот??????) при положение, че съм повече от балгонадежден и осигурен като кредитоискател.
Та комбинацията от всички тези фактори води до тъжната действителност, в която сме и която показва, че току виж в следващите месеци пазара се раздвижи и народа пак хукне да купува боклуци :) Само че ако това стане, аз вече ще бъда ивеститор - като са глупави хората, поне да печеля от тях. За съжаление сме овце и много лесно се поддваме на манипулации .. прсото защото мисленето не ни се удава ... колкото и да се имаме за умни.
Малко горчив ми се получи коментара ... но все пак идва от КАТ, а колко може да си оптимистичен след като си милан през мелачката наречена "смяна на документи"?
цитирай
5. proximus - Hah, с тези нищо и никви 17% много ...
12.08.2010 12:57
Hah, с тези нищо и никви 17% много грубо са се опитатали да ти влезнат.
Ето това говоря - този кредитен инспектор е новоизлюпено финансистче от УНСС/ВИНС/Видин, и той не може да различи надеждния кредитополучател от рисковия такъв. Дали са му правото да раздава щастие на хората, и си мисли че е хванал Господ за оная работа.
Само и аз ще дам един пример. Моя роднина е кредитен инспектор в една банка. И й разказвам как един мой познат (адски финансово стабилен), опитвайки се да вземе кредит за 2ро жилище е използвал това че фирмените му сметки са във въпросната банка, ги е натиснал с цел да си нормализира лихвата по кредита. Иначе фирмата му спира да им е клиент. Коментара й беше "той сега им го е сложил, ама знаеш ли после те как ще му го сложат...".
цитирай
6. vasmer - proximus,
12.08.2010 16:01
Аз този номер се опитах да го играя преди няколко години и не мина. Сега, обаче, минава, макар и по друг параграф - ако им кажеш, че си изтегляш парите от банката са склонни да предоговарят лихвения процент :) Криза е :)
цитирай
7. proximus - От каква сума нагоре, банкерите ...
12.08.2010 16:03
От каква сума нагоре, банкерите почват да те бръснат за слива ?
цитирай
8. vasmer - proximus,
12.08.2010 16:36
Писах лично съобщение :)
Ако някой друг се интересува съм склонен да обменя опит :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753737
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!