Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 12:30 - Какво е цена на кредит и кога ще ги стигнем ...?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 3583 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2010 12:35


Чета днес една статия и се опитвам да разсъждавам. Не че съм някакъв титан на икономическата мисъл, но все някоя наченка се среща :) И аз, като повечето мислещи хора, се опитвам да си отговоря на няколко въпроса свързани с така наречената криза, с така нарОчената за стабилна банкова система и с общото икономическо състояние по света и у нас. Разсъждавам си :)

Какво знам за момента. Малко факти (в разбъркан ред):

1. Имаме ръст на икономиката. Или поне Дянков твърди така. Аз тъй като на такива като него не вярвам (без квалификации), решавам да проверя сам. Статистиката има сайт за чудо и приказ - влизаш, четеш, ограмотяваш се и ... изненада :) Наистина има ръст, само че е в отрасъла на производството, който обаче е толкова малък, че не си струва да се споменава, освен за ПиАр акции. Всичко останало е на минус, макар и движещ се в положителна посока, но много голям минус. За някои отрасли очакванията са дори за спадане. Ако не ми вярвате, проверете - справките са там. Като цяло един BIG минус. Друг е въпросът, че най-вероятно тези справки са напудрени и вероятно хич не са верни (просто познавам част от процесите по събирането на информация в статистиката). Та просто не ми стана ясно от къде черпи този оптимизъм нашия любим финансов министър, че да залага такъв бюджет за 2011 година. Или вече иска да си ходи предсрочно и си създава ситуация :) Ако може някое икономическо гуру да ми го обясни моля? Логически по възможност, а не с общи приказки от селския хоремаг.

2. Икономиката на еврозоната се възстановявала. Или поне така се твърдеше преди около месец. Сега нещо всички са доста притихнали в очакване на данните за третото тримесечие. Да са жизи и здрави Германия и Франция - ако има плюс, ще е благодарение на тях. На какво се дължи техния плюс обаче? На износа към Азия (под Азия разбирайте луксозни стоки в Китай). Да, ама Китай нещо напоследък хич не е във форма, въпреки че задмина Япония и е втората икономическа сила. Вътрешните процеси, които текат там, свързани с натрупването на капиталите ще доведат до големи сътресения (сега или в близко бъдеще), така че не е ясно до кога Европа-та ще може да изнася натам благинки. За мен изводът е, че полоението е на кантар и не бих се съгласил, че имаме въстановяване дори и това тримесечие да се окаже на плюс. Просто световната икономика буксува и май никой няма идея нито защо, нито кога ще свърши това. Въпреки че експерти много :)

3. Щатите са в състояние неустановено. В електрониката има едно състояние, което се нарича "трето състояние" в двоични вериги :) Горе-долу и американците са някъде там. Едните казват че са в единица, другите казват че са в нула, а истината не е даже някъде по средата, а е някъде другаде. А как ще свърши всичко това - никой даже не се наема да прогнозира. Истината е че докато печатат пари, всичко ще е наред. Като спрат, обаче, какво ще стане, не искам дори да си помислям.

4. Инвестициите ни са някъде около нулата. Зависи как го гледаш. Че не са нула, не са. Ама че са смешни в сравнение с времето преди кризата - и това е така. Май основните ни инвестиции са от емигрантите. Онези немили-недраги хъшове, които отделят от залъка си да изхранват роднини и приятели :) Очаквания за увеличване на инвестициите не виждам. Борисов направи едно откровено тъпо изказване на срещата със студентите в Ню Йорк - "В България ще развиваме магистрали, туризъм и селско стопанство" :) Бравос :) Така се развиваха Гърция, Испания, Португалия и Италия. Сега сборното им име е PIGS ("прасета" и първите букви на държавите). Нищо лично, просто ситуацията там е една такава - свинска :) А ние май искаме да добавим едно B отпред - българската следа :) 

5. Преди няколко дни се прие Базел 3 стандарта за банките, който стана задължителен и трябва да бъде внедрен във всяка банка в еврозоната от 2013 година. Щял да се внедрява от 5 до 10 години. BULSHIT! Отрежат ли им дивидентите, ще вземат всякакви кървави мерки, за да си подсигурят печалбите.  А мерките ще бъдат увеличаване на лихвите по кредитите и дори не бих се учудил ако се предизвикат няколко фалита с цел сливания и малко счетоводно замъгляване :) Така че и от тази страна не виждам някаква стабилност и оптимизъм за растеж в близките години.

6. Не знам по какъв си закон НСИ не предлага данни за финансвото състояние на банките. Данни има до 2008 година. След това Pitch Black или пълен мрак. Не вярвам случайно да са забарвили, просто вероятно има някаква разпоредба, която казва, че такива данни ще се предлагат само от БНБ. А на БНБ данните са срам и позор за всички данни. Нацвъкали едни чисълца и това е. Банковата ни система е стабилна :) До колко? Какви са рисковете? Нали това е работата на БНБ - да регулира и да дава прогнози. Явно регулацията е на приятелски начала, а прогнозите са само за избрани. Нищо ново под слънцето :)

Сега стигаме до крайната цел на статията - каква е цената на кредита? Можете да се наслушате на всякакви приакзки за рискове, несигурност на пазара и така нататък. И поне на мен ми изглежда смислено от гледна точка на тези шест точки, които изброих по-горе. Поради тази причина скоро не виждам да има падане на лихви по кредитите. Даже напротив - май ще има увеличение. При това положение, обаче, започвам да си задавам едни други въпроси:

1. Нещо много голяма дупка има между говоренето на правителството с демонстриран оптимизъм и реалността. Ако реалността се измерва с лихвата по кредита (която е от два до три пъти по-висока от колкото средната в Еврозоната), то тогава следва ли да коригираме оптимизма, за да получим реалността?

2. Колко реално ни струва лева? Че не е толкова, колкото е фиксирания курс е ясно. Колко е обаче? Дали можем да приложим същата логика с умножение по 2 или 3? И какво следва от това. Всички говорят за влизане в Еврозоната. Добре, ще влезем, евентуално, някога след 7-8 години. Какво ще стане обаче с доброто старо левче? 

3. При положение, че банките работят при такъв голям риск (както те се оправдават) и в такава несигурна икономическа ситуация, но въпреки това отчитат и си раздават големи печалби, а БНБ твърди че всички са стабилни (Вервайте ни!), не са ли това големи разлики между говорене и реално състояние. Къде е истината?

Иска ми се да провокирам дискусия по темата. Пак казвам, не твърдя, че разбирам от икономика и финанси, но някои неща изглеждат твърде смущаващи и нагласени.

www.balastra.com
 - онлайн отметките на български!


Тагове:   криза,   кредит,


Гласувай:
0



1. rakurs - без да разбирам знам.
24.09.2010 10:36
Стремежа е за девалвация на лева.По какъв начин? Ще разберем.
цитирай
2. proximus - Не мога да разбера какво означава че ...
24.09.2010 11:53
Не мога да разбера какво означава че лева не струва толкова евро, на колкото е закован ?
Ако се спазва закона за валутния борд, т.е. колкото лева да има в обръщение, толкова и по съотв. закован курс валута да е налична в БНБ (не знам какъв резерв се води), всичко е ок.
А иначе не за първи път правителство и индустрия/реален сектор живеят в паралелни светове. И почвам сериозно да вярвам, че подтиквайки към заковаване за макроикономическа стабилност, международните финансови институции се стремят да ни уморят и загробят като нация. Не може разни западни икономисти 13 години да ти повтарят "дръшай 100евро мин.раб. заплата, че иначе може ненам кво ще стане". И да очакваш, едва навързвайки индивидуалния бюджет, тоз народ да се възпроизвежда, че и да се образова, и да е работлив. Година-две се стискат зъби, после се трошат.
цитирай
3. vasmer - proximus,
24.09.2010 13:02
Ти самият го казваш - ако се спазва закона за валутния борд. Предполагам, че закона се спазва .. или поне се надявам да е така. Ще дойде обаче момент, в който ще ще трябва да свалим валутния борд - дали ще е след 5 години или утре, няма значение. Когато стане това, ако валутата ни няма покритие с еврото, свободния пазар просто ще намести курса :)
И тук се съгласявам с теб, че май цялата политика на МВФ и СБ водят до някакво икономическо заробване. Друг е въпроса, че ако всичко се остави сега на свободния пазар (разбирай, да се бутне борда), ни чакат гладни години.
И истината май е само една - да имаме силна икономика, която да отговаря на този курс, който е фиксиран. Ама с туризъм и селско стопанство няма да издеяним.
цитирай
4. proximus - vasmer, нямах на предвид да се бута ...
24.09.2010 17:29
vasmer, нямах на предвид да се бута борда. Имах на предвид това, че политиката на подържането на ниски доходи, води до това че частния бизнес става по-конкурентоспособен на световния пазар. Само че подържането на евтина работа ръка дълго време разглезва работодателите, прави индустрията човеко-емка (точно такъв сектор е туризма). И създава малко деца, имащи проблемно детство с проблемно образование. Заради демографската криза и емиграцията пък от друга страна, рано или късно ще се оскъпят трудовите разходи.И пак разните фирмички, хотелчета, малките предпиятия от леката и преработваща промишленост, ще трябва да се адаптират. Само че с по-малко българи.
цитирай
5. vasmer - proximus,
29.09.2010 10:07
За ниските доходи и евтината работна ръка си напълно прав. Даже има една интересна тенденция, особено когато се отнася на нашия IT сектор. Ако на запад обявиш, че си евтин, не те считат за добър специалист и ти дават калпави поръчки. Получава се един много интересен разнобой - нашите умни ръководители постоянно натякват по разни форуми колко сме евтини, а после когато наистина дойдат запитвания се оказва, че не сме :)
Това отново ме навежда на мисълта за един много стар спор, който водих - нужна ни е държавна стратегия за приоритетно развитие в някакви отрасли. За последните 20 години само се говори за такава и нищо не е направено.
цитирай
6. proximus - Онзи ден ми разказваха за някакъв ...
15.10.2010 15:19
Онзи ден ми разказваха за някакъв пич който закъснял с плащането на вноска по потребителски заем към ЦКБ... Няколко сериозни момчета били готови да влязат с вратата у тях за да му "напомнят" какви са му задълженията.
Иначе държавата плаща за кило кремвирши и си ги получава под формата на няколко казарми калпави "специалисти" на година. Казват че високите технолигии и иновациите са ни приоритет? Е и ? Учените или хората които създават нещо (да не съм толкова конкретен) не са тикви че да растат по полето ей така от нищото. Почва се от гимназията, после университета трябва да те увлече в проекти и ти да връщаш свежи идеи. Учим се да шмекеруваме, да преписваме, да пием 3х100 от раз, да псуваме, да берем краставици по английските поля... и да ни хвалят че сме квалифицирани и евтини.
цитирай
7. vasmer - proximus,
18.10.2010 09:23
Това е обобщение на обществото ни, приятелю :)
А обобщено по този начин, не съм сигурен, че ще има светло бъдеще за децата ни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 755765
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!