Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 11:50 - Има ли нормална бизнес среда в България?
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 4371 Коментари: 2 Гласове:
3



Краткият отговор включва думичката няма в цивилизования си вариант, а в разговорния и няколко други думички свързани с роднините на родните ни политици.В случая не визирам само сегашното правителство и парламент, а всички до сега, включително и тези. Е, как пък за толкова години преход не можахме да развием стабилна средна класа с нормални доходи и доволни от себе си граждани. 

Дали сме неинициативни? Точно обратното - почти всеки втори в България иска да прави собствен бизнес. Да, може би голяма част от тях не стават за това, но все пак заслужават да се пробват. Ако не стане, отиват да работят за някой друг. Правим малък извод - желание за правене на бизнес има. Ако направим сравнение с Европа или САЩ резултатите показват че по този показател сме на средата - по-малко от САЩ, но повече от Европа. 

Ето, има ги хората, които да правят бизнес. Остава да решат какъв точно да бъде той. И тук вече започва трагедията. Малко по-старото поколение обвиняват бизнесмените, че са го ударили само на търговийка. По принцип са прави, но ако се замислим малко по-сериозно и се опитаме да влезем в тяхното положение, ще видим, че няма друга алтернатива. 

Да възродим производството! Често чувам този възглас. И аз го искам, ама как да стане. За да се случи трябва да има подсигурени два основни фактора - бизнес среда и пазари.

За бизнес средата не знам дали си струва да се говори. Такава в България няма. Има някакви преференции за някакви инвеститори клас А. Голям праз! Щял да дойде някой и да вложи 40 милиона в нещо. Голям праз! Модерен начин на заробване на населението с активната подкрепа на тъпи и(или) правителства. Въпросът е да се подсигурят условията на хората да реализират потенциала си, а не да подкрепяш големи акули, които ни ползват като европейски китайци.

И преди някой тотално заблуден модерен десен капиталист, или по вероятно от банковата сфера, да ме е обявил за социалист, хайде да се опитаме пак да се сравним с Европа и САЩ. Тук вече изобщо не можем да говорим за сравнение. И на двата континента има много големи корпорации, които произвеждат голяма част от БВП-то на съответните страни, но има и огромен брой малки семейни и еднолични предприятия, които успяват не само да изкласят, но и да печелят достатъчно, така че да не се чустват застрашени за бъдещето си.

От друга страна какво имаме - бившия социалистически блок, в който правителствата се надпреварват да се кланят на големите корпорации и да им осигуряват евтина работна ръка. Няма министър-председател, министър или депутат в последните 20 години, който да не е разтръбил навсякъде на запад, че в България е пълно с евтина и квалифицирана работна ръка. Абсолютни тъпанари! Да отидат те да работят евтино и квалифицирано тогава. И сегашните не се различни в това направление.

Какво се получава като краен резултат. След 20 години започна да се разбира, че всъщност тези големи корпорации са тук защото търсят под вола теле. Една част от тях са отявлени мошеници, друга си търсят изгодата, за което не могат да бъдат обвинявани. Но въпреки това, ние продължаваме да си говорим за чуждестранните инвестиции като за свещена крава. Нормално е да е така, при положение, че България не генерира нищо, не произвежда нищо. Тогава, основния източник на приходи си остават тези инвестиции, голяма част от които само надуват балони, като имотния например. 

Сега всички гледат като посрани, чудят се от къде да вземат пари и вместо да се помисли за реалната икономика, се набляга на увеличаване на акцизите и другите косвени данъци. Абе, господа министри, вие тъпи ли сте, мързеливи ли сте или просто нарочно работите срещу България. Не мога да си отговоря на този въпрос. Тук все още се работи както в началото на прехода - разчита се на обществени поръчки от държавата, на далаверата пак с държавата, на търговията с вносни стоки и на едно наистина миниатюрно производство. Извинявам се предварително на хората, които наистина се мъчат да създават нещо в тази държава. Има ги и шапка им свалям за това. те са тези на които се базира Dyank-off, че ни измъкват от кризата. Ами като ни измъкват такива като тях, защо държавата нищо не прави да ги подпомогне? Риторичен въпрос.

Пак се връщам на бизнес климата. Ще направя едно сравнение с Германия от личен опит. Бюрокрацията в Германия е потресаваща - огромна и с безброй правила. И въпреки това с нея се работи сравнително лесно. Има разписани процедури, има правила, има ред в институциите, има и усещането в хората, че държавата взема, но и дава, връща обратно. Има и усещането, че държавата работи както за хората, така и за бизнеса, т.е. неявно създава пазари.

Няма да ви говоря за бюрокрацията в България - мисля, че всеки от вас си има мнение по въпроса. Пълен хаос. Ако искате да направите фирма, знаете ли как става? Никъде го няма разписано простичко, въпреки хилядите портали, които се създадоха и за които се дадоха милиони. Има обаче адвокати, които срещу хонорар ще го направят. После ще се окаже, че ще ви изнудват, защото уж в еди-коя-си институция им искали пари. Лъжат гадовете! Всичко можете да си направите сами, но не знаете как. А за да знаете как трябва да има държава, която да определи правилата и процедурите. Държавата, обаче, в лицето на бате ви Бойко, реже ленти по магистралите и кръговите кръстовища.

За да не съм голословен, какво може да се направи? Някои много простички неща. 

1. Да се определят приоритетите най-после. За 20 години само слушаме приказки и нищо конкретно. Слушахме, че сме щели да бъдем европейската Силиконова долина и стигнахме до прозренията на първия ни партиен и държавен ръководител, че сме щели да бъде селскостопанска страна с развит туризъм. Там ни било бъдещето. Той е така якичък, сигурно много може да копа. Малоумник! Имаме хубави примери за такива страни - като Гърция например Ура, да вървим след Гърция.

2. След като се определят приоритетите, господата Dyank-off и Trayk-off (а, най-добре някои други), да бъдат така добри и да трасират пътя и облекчат всякакви бюрократични спънки в тези направления. Не работа на парче (като правенето на капитала 2 лева) а по цялостната верига. Хората, които ще се захванат с тази работа трябва да усещат, че държавата е зад тях. Това в момента го няма в никой предприемач като усещане. Мотото трябва да бъде: "Аз искам да направя това и държавата не ми пречи и не ме занимава с глупости!".

3. Последната точка вече е активност от страна на държавата като сваляне на данъци и подписване на директни спогодби за износ с други държави. Тази стъпка е относителна и независимо от това дали ще стане или не, ако първите две са налице, ще се усети незабавен растеж.

Какво правят нашите умни политици? Ами какво? Почват с трета точка, че е най-лесно. Хоп, една наредбичка, едно законче и вече имаме страхотна бизнес среда. Тъпанари! Хайде, най-после се хванете да работите, а не само да режете ленти!

www.balastra.com - онлайн отметките на български и вашата бъдеща платформа за знания


Тагове:   България,


Гласувай:
3



1. panazea - Среда за бизнес в БГ няма !
02.12.2010 16:54
Това го знаят всички ! И ако някой въпреки всичко се опита , няма условия да съществува , камо ли да разцъфти!
Ако направиш сметка на банковия кредит , който ти трябва за да почнеш бизнес , разходите , ходенето по мъките , за да получиш всички разрешителни и лицензи , които се изискват за твоята дейност и докато напълниш гушката на всички бюрократи , застанали на пътя на течението , задръстили го и които казват : Не може ! И като си платиш всички данъци , които държавата си иска , въпреки , че нея я няма ! И като си платиш всички лихви , които банките постоянно ти увеличават ей така , както им харесва . Ти откриваш , че си фалирал!
Е , ами защо трябва да започвам и да пълня гушката на тоз и онзи , за да разбера , че съм фалирал?
Може ли да си седя ДОМА и нищо да не правя? Тогава загубата е по-малка !
Защото ЗАконя и разпоредбите правят всяка дейност безмислена .
цитирай
2. vasmer - panazea,
06.12.2010 17:06
Точно това казвам и аз. Вместо само да се режат ленти, да се помисли как да се стимулира реалната икономика. Ама, за съжаление, нищо не се случва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753797
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!