Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 11:55 - Дебне ни капанът на инфлацията
Автор: vasmer Категория: Бизнес   
Прочетен: 5687 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 04.01.2011 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  През 2011-а може да опрем до спестеното в банките, казва Божидар Данев

Кабинетът да вземе пример от Саркози и Меркел, да налее пари в бизнеса
Защо банките не кредитират бизнеса, след като той е моторът за излизане от кризата? Те са пълни с пари, а ръстът на заемите едва крета. Ще ни забави ли това в преодоляването на кризата в българската икономика и дали инфлацията ще премине границите на поносимото? За всичко това попитахме Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара и доайен сред работодателите.
 


- Господин Данев, какви са очакванията на бизнеса за 2011  година? Видя ли се краят на кризата?

 

- Кризата отхлабва хватката си, а България започва да  преструктурира икономиката си. Както се вижда, сега основен двигател на растежа е износът, т.  е индустрията. Голяма част от отраслите, които бяха ангажирани със строителство  и търговия с недвижими имоти, са в генерална рецесия. Голяма част от  икономиката, свързана с тези отрасли, като услуги и транспорт, също ще бъде  ограничена в бъдеще. Така че, ако говорим за просперитет на икономиката, говорим  за просперитет в индустрията.

 

- Това е добра новина - какво по-хубаво от това производството  да върви нагоре?

 

- Да, добра новина е. Но за съжаление в момента индустрията е  само 30 процента от българската икономика. Така че в общото стопанско състояние  на страната няма да има съществено изменение. Държавата не успя да инжектира  ликвидност в икономиката. Няма средства, които да са вложени от държавата - нито  в индустрията, нито в бизнеса, а се дава на непроизводителни отрасли. Поради  това перспективите за 2011 г. не са много позитивни, според мен. Погледнете  какво става - проблемите настъпват в страни като Гърция, Португалия, Испания. Те  сега започват да правят реформи. Което означава, че през 2011 г. ще се съвземат  като икономики, щом вече се реформират. Което означава пък, че една отслабнала  Европа трудно би могла да бъде голям потребител на българските стоки. Защото,  както се знае, нашият нараснал износ е насочен главно към Европейския  съюз.

 

- Забелязва се един друг парадокс, който допълнително усложнява  ситуацията. Това е липсата на свежо финансиране, а в същото време банките са  пълни с пари. Няма ли да се превърне в още по-голям проблем, когато сме в  рецесия?

 

- Банките в момента наистина са свръхликвидни. При това  положение са възможни два сценария. Без да уточнявам кой е по-положителен и кой  по-негативен, тъй като пазарът е непредвидим. При единия - щом хората започнат  да изпитват особено силни затруднения за финансиране на семейните си бюджети, те  ще започнат да теглят спестяванията си, които в момента така устойчиво растат.  Вторият сценарий е да се повишат тегленията на потребителски или други заеми от  страна на тези, които могат да си го позволят и нямат спестявания. Така  постепенно тази свръхликвидност в банковата система ще бъде туширана. Но това  означава банките да започнат да финансират при по-високи лихвени проценти, щом  парите в тях намалеят. Т. е. балансът между депозитните лихви и лихвите по  кредитите ще бъде нарушен. От друга страна пък, банките разчитат много на  лихвите по кредитите, защото от тях печелят и те са основата на дейността  им.

 

- Да, но те не дават много кредити, а в същото време отчитат  големи печалби. Това не е ли също парадокс?

 

- Банките в момента покриват разликата посредством скъпите  услуги, които предоставят на българските си клиенти. Тук включвам и монополните  пазари на банкови услуги, характерни за българската действителност. Какво имам  предвид? Имам предвид услугите, които кредитните институции не предоставят на  своите клиенти. И това са евтините услуги, от които печалбите не са толкова  големи. Това е своего рода монополизъм на определен вид изгодни за тях услуги. И  не е нормална практика за развитите банкови системи в Европа. Така че тази  година ще бъдем свидетели на това кой ще надделее - дали гражданите ще си  изтеглят парите, за да покрият текущите си нужди поради сериозния инфлационен  натиск, който очакваме през 2011 г. Или българинът ще продължи да спестява,  което е типично за него, защото се страхува от евентуално тежко развитие на  кризата. Продължаващото спестяване обаче ще снижи рязко и без това ниската  консумация на стоки и услуги в момента. Ще наблюдаваме кой от тези два сценария  ще преобладава, изхождайки от манталитета на българина.

 

- Не е ли най-удачен един трети сценарий - банките да започнат  да кредитират, икономиката да дръпне по-сериозно и потреблението също да  скочи?

 

- Според вас и мен този сценарий е най-удачен, но става въпрос  за свободна икономика. Да, най-удачно е банките да започнат да кредитират, но  бизнесът ще бъде твърде скептичен и раздвоен дали да инвестира в поредната тежка  година, която се очертава. Той трудно би тръгнал да инвестира, имайки предвид  уроците на 2009 и 2010 г. Ако говорим за инвестиции, аз ги очаквам най-рано през  2012 г.

 

- Много се разчиташе на фондовете на ЕС. Забелязвате ли да се е  увеличил притокът на пари от тях за реалния бизнес?

 

- Парите започнаха да идват, но не към предприемачите, а  основно по държавните канали. Много слабо се усвояват европейски пари, както се  знае, за транспорта и околната среда. За голямо съжаление това, което липсва, са  пари за бизнеса, за да върви икономиката. Има пари в банките, донякъде има пари  и в държавата, но в бизнеса няма средства.

 

- При това положение излизането от кризата става по-голям  проблем, отколкото се очакваше, така ли?

 

- Така ще бъде, ако не се провежда една по-гъвкава политика,  при която не се увеличават средствата в потребителски и социални сектори, а да  се дава на икономиката. За голямо съжаление ние увеличаваме средствата в  потребителските сектори и на социалното подпомагане. В една модерна икономика,  която разчита на пазарни механизми и двигатели, това не може да се случи.  Погледнете какво направиха Саркози и Меркел - те подпомогнаха бизнеса. У нас  няма такова нещо.

 

- При това положение очаквате ли ръст на инфлацията?

 

- Ръстът на инфлацията ще бъде сериозен тази година по две  причини. Първата е външна - растежът на цените в международен аспект. Въпреки че  при добре премислени мерки, на това може да се противодейства. Цената на храните  ще нарасне съществено, защото зърното поскъпна двойно. Цените на фуража пък се  увеличиха 2,25 пъти. Това означава, че по цялата верига на храните цените ще се  покачат - месо, яйца, мляко, сирене, колбаси. Като знаем, че хранителните стоки  съставляват 39,8% от потребителската кошница на българина, значи инфлацията ще  се покачи значително. Оттам тази инфлация ще влезе в ресторантьорството, в  туризма. Да не забравяме, че вдигането на акциза на горивата ще оскъпи  транспорта, който пък е в основата на ценовата пирамида. Така че тази година  трябва да очакваме сериозен инфлационен натиск. Той обаче може да бъде  контролиран при добри мерки. Не става въпрос да въвеждаме някакви неясни  стандарти или да се опитваме да внушаваме, че цените на пазара били много  сгъстени. А фактически държавата можеше да инициира създаването на един сериозен  регулатор, който да отчете, че зърното бе изнесено от страната на много  по-високи цени, и да бъде активен играч на този пазар.

 

Валерия Стойкова www.starndartnews.com



 

www.balastra.com - хранилището ви за знания




 

 



Тагове:   прогноза,   2011,


Гласувай:
6



1. andrei - По този въпрос съм писал преди време
04.01.2011 12:13
и предвиждах,че на правителството му остава последният ход в безумията си.Да посегне на спестяванията на вложителите,като предизвика висока инфлация,която от своя страна,лесно може да премине в девалвация на лева,тъй като паричната маса в банките е прекалено висока-носи лихви,но инвестиции в икономиката на практика не осъществява.От Европейският съюз идват сигнали,че левът е много надценен и това е една от причините за отлагането ни за Шенгенската зона!
цитирай
2. proximus - Без да го подценявам като значение, ...
04.01.2011 13:12
Без да го подценявам като значение, но по-голямата част от износа ни се съставлява от суровини и може би зърнени култури. Тази година цените и на двете скочиха доста нагоре... респ. и стойността на изнесената продукция се е увеличила (а не толкова количествата). И страните от ЕС, в които изнасяме суровини ги преработват вече в краен и многократно по-скъп продукт... повод С.Дянков да се замисли.
Иначе банковата система няма да се отпуши за бизнеса докато кадрите от средно ниво в нея остават малоумници, мислещи си че като взимат 1000лв заплата и света е техен. Тях не ги карат (от по-високо) да правят анализ на риска, да отсяват печелившото от губещото бизнес начинание... да МИСЛЯТ. Те виждат себе си като писарушки и чиновници. Шефовете им (барабар с прехваления Левон Харпарцупръц) пък виждат банките си единствено като квартални лихвари, без да се виждат като участници в икономикато от която печелят (но никога не губят).
цитирай
3. vasmer - Всички грамотни хора
04.01.2011 14:59
Всички икономически грамотни хора са съгласни, че правителството в момента не предлага управление на икономиката, нито пък я насърчава по някакъв начин. То просто констатира факти. А това май го правиха и предишните. В това отношение proximus е прав, че ние сме черна ръка доставяща суровини, които ни се връщат многократно по-скъпи като крайни изделия.
Но така или иначе, аз съм отписал даването на съвети на продажника Дянков - загуба на време си е. По-скоро си мисля дали този сценарий, който Данев описва е реалистичен? Дали наистина ни чака големичка инфлация, гарнирана евентуално с обезценяването на валутата?
цитирай
4. proximus - Дянков има вид на човек, за който ...
04.01.2011 15:15
Дянков има вид на човек, за който мислене "out of the box" е мн. трудно постижимо. Но и това не е проблема. Дянков заедно с 1-2ма министри имаха идеи за реформи в ключови сектори. Той има и някакви идеи какво е правилното разпределение на фин.средства. Но има един малоумен пожарникар над него, който като надуши протести стопира всякакви опити за промени. Един министър казва "няма пари и нужда от Х и то ще се закрива,". ББ отива, вижда настървени ядосани физиономии и каза "пари ще се намерят, спете спокойно деца". Е как ако имаш такъв шеф на главата си, можеш да работиш нормално ???
цитирай
5. vasmer - proximus,
05.01.2011 09:56
Принципно си прав за пожарникаря. Когато имаш такъв на главата е трудно да направиш нещо.
Само че така или иначе държавата има някакви пари, може би недостатъчно, но има. За мен лично проблемът е, че не се мисли целенасочено за това как да се изкарат още пари т.е. да се стимулират хората да правят пари.
За Нова година бях в Белград. Честно казано още съм в културен шок. На пръв поглед градът изглежда по-занемарен от колкото София, например. Но това е само на пръв поглед. В действителност навсякъде е осветено, никъде няма коли по тротоарите и зелените площи, пътищата са почти годни за шофиране, изчистени до блясък, заедно с малките улички, всички предприятия покрай които минахме работеха, яденето им е истинско (месото има вкус на месо и т.н.). Това е държава, която беше съсипана от бомбардировки преди по-малко от 10 години. Хайде кажи ми как така дивите сърби (за каквито ги мислим) успяха да запазят хубавото от социализма и да надграждат, а ние тук не. Въпросът естествено е риторичен.
Мисълта ми е, че трябва да се мисли за това как да се произвежда, а не само как да се пести или събира. И в това отношение всички правителства до сега (без НДСВ) страхотно се провалят. А бате Бойко направо се дъни!
цитирай
6. proximus - vasmer, сърбите преди 89та година ...
05.01.2011 11:02
vasmer, сърбите преди 89та година са били с единия крак в капитализма, а в другия в социализма (решено е още в Ялта през 4х година). Както и Полша, Унгария (при тях отвоювано). Това се отразява и на мисленето на нацията и на управляващите. Та след 20 годишния катарзис който изживяхме, се предполага че сме си научили урока за важните неща в икономиката. Или поне който иска да управлява го е научил.
Уви, набляга се на маловажните неща - на скандала на седмицата, кой какво е казал, взел ли е или не пари от нз си коя сделка, съдията/прокурора аджеба колко иска... Едни и същи провалени лица се въртят и хабят сили и енергия за създаване/потушаване на поредния скандал, вместо да мислят къде е ключа за бараката.
цитирай
7. vasmer - Сигурно си прав
06.01.2011 10:07
Но това не променя факта - сърбите ядат храна, а ние ядем боклуци. Нещо повече, постоянно се създават някакви органи, постоянно нещо се прави, а резултатът все е никакъв. И ми се иска да вярвам, че нещо ще се промени, но все повече губя надежда.
цитирай
8. alexdb - Данев и компания
08.01.2011 18:31
пак подхванаха старата песен на нов глас :). Кредити нямало, не им давали та за това вървим надолу. Ами няма, защото банките позатегнаха дисциплината и спряха кранчето на доста съмнителни пишман бизнесмени. Съмнявам се и инфлацията да се увеличи кой знае колко, ако правителството не я стимулира. Тук и без това цените на много потребителски стоки надминаха европейските, пък и натиска на пазара при съвземането от кризата ще тласка инфлацията надолу. Да не говорим, че не разбирам защо някой се опитва да преиначава обекновените явления. В период на криза всеки нормален човек отлага инвестициите било в като физ. било като юридическо лице и ако има някакви провизии ги спестява. Така ме увеличеното спестяване е нормално. Тия глупости с надценения лев ги слушам вече сума години и няма как да съм съгласен с това :). При положение, че в БГ има механизъм на валутен борд и за сега разните международни мониторингови организации не са изпищяли за някакви далавери на правителството в тази насока няма как лева да бъде надценен. Самият механизъм на борда не позволява нещо такова, по скоро може да се случи обратния вариант - т.е. лева е подценен, но да речем, че тазгодишния дефицит, както този за следващата година общо взето ще изравнят нещата. Единственият много сериозен проблем е тази огромна радост за този прословут износ, който обаче се оказва кьорфишек и нещата там бият на източване на ДДС. Всъщност не надценения лев, а именно фиктивния износ е една от причините да не ни искат в Шенген. Всъщност дали лева е надценен или подценен за присъединяване към Шенген няма ама грам значение. А мерака за девалвация на т.н. голям бизнес е отдавна и това би му дало възможност отново да намаже и то доста сериозно за сметка на другите :)))) Дано пожарникаря не е толкова глупав, че да се върже. Всъщност то ако зависеше от него веднага да е катурнал борда, ама има умни хора които искат стабилност та за това още не са го направили.
цитирай
9. troika - Капани...
26.01.2011 23:54
Как се нарича ситуация, в която цените на стоките поскъпват а заплатите и парите в обръщение намаляват? Според мен се нарича дефлация - по-лошия брат на инфлацията.
цитирай
10. vasmer - troika,
31.01.2011 20:53
Тук положението е малко сложно :) Не знам точния икономически термин какъв е за такава ситуация ... но жаргонния е - правителство, което е допуснало това да стане, след да бъде изритано, заедно с това преди него. Като принцип, без да визирам конкретни такива :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753821
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!