Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 16:47 - Свършиха добрите фантастични сериали - жалко!
Автор: vasmer Категория: Други   
Прочетен: 3562 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2010 21:25


Пише един непоправим фен на фантастиката. Като казвам фантастика, обаче, нямам предвид фентъзи. Нищо нямам против жанра, просто мен не ме грабва.

Естествено всяко правило си има изключения, в моя случай две - "Властелинът на пръстените" и сагата за дракончето, за всеобщо учудване написана от българин, в случая Николай Телаллов. В първия случай си признавам, че не четох книгата, стори ми се скучна (за което предполагам, че ще бъда оплют), но пък филма беше невероятно майсторски направен и с удоволствие го изгледах още няколко пъти :) Във вторият случай все още чакаме четвъртата част.

Та като такъв непоправим фен на фантастиката следя съответно и фантастичните сериали, за ужас на жена ми, или за нейна радост, и тя се научи да ги харесва :)

Така се случи обаче, че миналата година свършиха два от любимите ми сериала - Бойна звезда Галактика и Старгейт Атлантис. Моят безспорен фаворит беше Бойната звезда. Невероятно добре изпипан сериал, въпреки, че е базиран на доста плосък сценарии. А може би това му е красивото. Има достаъчно интрига, достатъчно фантастика, малко "научност", но пък е забавно. И държи в напрежение. И всички със съжаление въздъхнаме, когато Земята най-после беше открита.

Същото мога да кажа за Старгейт Атлантис. Неговата история пък е продължение на Старгате SG-1, който последните сезони доста взе да затъпява. Можеха да го спрат след петия сезон съвсем спокойно, но се напънаха и направиха цели десет, докато даже и на самите актьори не им писна и взеха да окапват по трасето. Самите създатели на Атлантис бяха много учудени, че сериалът издържа цели пет сезона и масово се иска продължение. Дори и в най-смелите си мечти те не са мислили за повече от три сезона. Личното ми мнение че се задържа именно защото внесе елемента на научност макар и с приставка "псевдо" в съдържанието си. В съчетание с добрите ефекти, добрите сценаристи и добрите актьрои се получи нещо интересено.

Ако гледаме в миналото ще видим, че и там имаше няколко добри попадения като Фарскейп например, също спрян преждевременно или като Андромеда в първите си два сезона, който беше спрян чак на петия сезон, но вече всички го гледахме с отвращение и само заради секси космическия кораб :)

Как става така, че едни сериали ги спират, когато феновете пишат петиции да не се спират, а други макар и бездарни продължават. Със сигурност има и други фактори освен гледаемостта. Или пък се прилага принципа: спри го когато е на върха, за да не бъде оплют по-късно. Няма лошо като стратегия, ама ние бедните фенове какво ще гледаме? :) 

Лично мен трудно ще ме вържат сериали като Псифактор, До краен предел, Земя - последен сблъсък, Отвлечен, Изгубени и други от сорта. Аз искам да има Космос с големи букви, ето така - КОООСМОС, да има нещо откривателско, да има сюжетна линия, малко по-различна от личния живот на главния герой между сериите, да има малко талант, а не да е машина за пари. Естетсвено, това си е мое мнение. Предполагам, че и горепосочните сериали си имат доста фенове. Лично на мен обаче ми тъпеят.

Има и още от горепосочния тип, като продължения на игрални филми - Хрониките на Сара Конър, Войните на клонигите и др. Тук пък какво му е интерсното не разбирам - да гледаш нещо, което вече знаеш как ще свърши. 

Това, което ми е интересно е кой ще наслди вакуума. Защото, поне от личната ми гледна точка, в момента няма нищо интерено, което ние феноввете да очакваме. Изключвам Еврика естествено - много готино и забавно сериалче, което ще е по вкуса на по-широка аудитория и което за щастие има някакво продължение. Но онова с КООООСМОСА май липсва. Искам да бъда вдъхновяван, а не да гледам психарии и болното въображение на изпердашили от пиене и стрес сценаристи.


---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. damnation - споделям мъката ти :) и аз останах ...
11.08.2009 16:49
споделям мъката ти :)
и аз останах без хубав сериал за гледане...
цитирай
2. vasmer - брат по неволя :)
11.08.2009 16:50
Ще остане временно да се кефим на доктор Хаус. Той поне е неподправен :)
цитирай
3. анонимен - NORYTA
13.08.2010 14:51
ЖАЛКО,ЧЕ BSG СВЪРШИ.БЕШЕ ВЪРХОВНО ПРЕЖИВЯВАНЕ
цитирай
4. анонимен - NORYTA
13.08.2010 14:52
ЩЕ СЕ УТЕШАВАМЕ С ПОВТОРЕНИЯТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 756058
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!