Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 17:01 - Научаваме ли нещо от медиите?
Автор: vasmer Категория: Други   
Прочетен: 7386 Коментари: 22 Гласове:
10

Последна промяна: 10.06.2011 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прибирам се вкъщи от работа и решавам да изгледам новините. БиТиВи, Нова телевизия, Европа и всички други се надпреварват да ми показват природни бедствия, човешки трагедии и катастрофи. Залива ни една, целенасочена отрицателна помия и мизерия, сякаш всички са се наговорили да ни показват не лошото, а направо грозното в живота. Знаем, че го има, но пък трябва ли да ни го набиват в очите постоянно? Дори от трагедията в Охридското езеро се извличат максимални дивиденти, докато започне да прилича на извратен цирк.

Преди време попитах една позната журналистка защо вестници и телевизия се надпреварват кой да излъчи по-голямата трагедия, кой да опише положението по-черно? Отговорът беше, че това искат зрителите. Наистина ли това искаме? Кои са тези зрители, които искат такива новини?

Няколко пъти съм споменавал, че съм живял в Германия. Там новините бяха по няколко минути, отразяващи максимално обективно дадено събитие, без да се опитват да го манипулират. Тук при нас, най-грозния пример (който е и най-гледаната телевизиа БиТиВи), се съсипва да бълва черна хроника. Дори ако им влезете в сайта, ще видите, че новините са подредени така: България, Светът, Катастрофи и след това всичко останало. 

Може да звуча малко идеалистично, но не е ли по-добре да гледаме новини от бизнеса, политиката, технологиите, светски, ако щете, пред размазаните тела в поредната катастрофа? Върхът беше миналата или по-миналата Коледа, когато толкова го бяха закъсали за черна хроника, че показваха кадри от някакъв изгорял завод в Китай, като му отделиха подобващо ефирно време. За техен ужас, цял ден не беше станала нито една катастрофа в България.

Случва се така че нападам БиТиВи, но не само при тях положението е такова. Почти всички телевизии показват едно и също, като наблягат на черната хорника. Почвам да си мисля разни конспиративни глупости от сорта на "Програма за психическо изтребване на българския народ". За съжаление не мога да направя сравнение, дали във всички пост-комунистически страни положението е същото. Мога да кажа за запада (без Щатите), че не е така.

След като съм се образовал с черната хроника и премеждията на баба Гичка от село Гинци (другите безсмислени глупости), на другия ден се опитвам да чета пресата (основно в електронния и вид). Там положението е доста по-добре, поради простата причина, че мога да избягвам това, което не ме интересува. Но пък идва другият феномен. Тотална неграмотност.

Не съм сигурен дали тези така наречени драскачи превеждат новините, пишат ли ги, как ги генерират, но обикновено е страшно. Все пак се предполага, че ако пишеш за финанси или икономика, трябва поне да поназнайваш нещо от материята, поне да не бъркаш терминологията. За технологиите няма да говоря, там положението е повече от отчайващо, или аз си мисля така, защото знам малко повече.

Веднага правя сравнението със статиите в блог пространството. Има и сериозни блогове, които се пишат от хора, които разбират това, което пишат. Има и такива, които от нищо не разбират, но наливат акъл за всичко. Все едно аз да взема да пиша за финанси. Може да се получи, но при всички положения ще се извиня предварително на всички четящи :)

В крайна сметка какво се получава? На електронните новини най-интересната част са коментарите на четящите. Там определено има по-интелигентни изказвния от самата статия, или пък са толкова олигофренски, че поне ми вдигат насроението.

Остава, обаче, изводът - трудно е да научиш нещо от медиите. Новините са или манипулирани, или са правени от неграмотници. За щастие има седмични и месечни издания, които спасяват общата некомпетентност. Донякъде. 

От друга страна този модел обяснява общата неграмотност и простотия, с която се сблъскваме всеки ден. Когато не четеш книги, когато любимата ти книга е "Под игото" (поради простата причина, че не можеш да цитираш друга), когато всичко, което ти се представя наготово от медиите е манипулирано, пошло и грозно, тогава се превръщаш бавно, в това, което си сега - озлобен и необразован.

Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!


Тагове:   новини,   медии,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sphinx - Чудиш се защо са такива новините. ...
08.09.2009 17:30
Чудиш се защо са такива новините. Ами, още навремето, когато беше редактор на "24 часа", Валери Найденов беше казал, че добрата новина не е новина!!! Той въведе таблоидите! "24 часа" въведоха уличния жаргон като основна форма на изразяване! BTV, чрез Слави Трифонов въведе чалгата и тоталното опростачване на нацията. Мисля си, че това е целенасочена политика за лумпенизиране - "хляб и зрелища", целящо да отвлече вниманието от ужасяващата некадърност в управлението на държавата и лавината от проблеми, следващи от това управление. Един нормален народ, превърнат в тълпа от лумпени е удобен материал за манипулиране. За съжаление, мислещите индивиди в тази лумпенизирана, неграмотна и озлобена тълпа са твърде малко, за да се противопоставят!!! Жалко! Наистина жалко!!!
цитирай
2. анонимен - Много добре написано!
08.09.2009 17:34
И аз съм си мислила същото - че негативизмът и страхът нарочно се насаждат в психиката на зрителите и читателите. Така по-лесно се манипулират. Поздрави!
цитирай
3. vasmer - Напоследък ...
08.09.2009 17:37
Напоследък наистина така си мисля - че всичко се прави с цел. Иначе не мога да си го обясня. А само се бием по гърдите, че сме най-умните. Къде е тоя ум, не мога да разбера. Вкъщи - чалга до дупка, зад волана - псуване на килограм, на работа - мързел и безхаберие, в кръчмата - пиене до оскотяване и така нататък - списъкът може да е безкраен. Умни хора правят ли нещо подобно?
Но има и светли хора, готини, за щастие.
цитирай
4. анонимен - vasmer
08.09.2009 18:05
Ето затова нямам телевизор...
цитирай
5. анонимен - Пропусна сапунките,
08.09.2009 19:16
които промиват мозъците и приучават цели поколения на определени жестове и начин на мислене и изразяване! А елитът, който ни показват същите медии - силикон, къси вратове и празни мозъци!
цитирай
6. анонимен - ехеее...това са MASS медии
08.09.2009 20:22
разбира се в бг вариант, но оставете хората да си гледат сапунките, Бареков, Славчо...и всичките там сутрешни и вечерни "блокове".
някъде четох, че в щатите колкото е по-богат човек толкова по-малък е броят на телевизорите удома му. затова ТАМ има "елитарни" изкуства, сноби, различни клубове. Наивно е да очакваме всички да са грамотни и да имат еднакво ниво на възпрятие.
за "новините" съм съгласна, че бг формат е някаква уникално тъпа, елементарна и манипулативна пропаганда..но хората с трудови навици се научиха и там да откриват истината.
бг "медиите" са съчинени от управляващия политически, бизнес и интелектуален "елит" и 60 години целят да депресират хората, но без успех, слава на Бога!
Погледнете от веселата страна - вижте как се "пънат" горкичките бг сценаристи в 21-ви век..
да си пожелаем и в Б-я да се обособят различни социо кръгове, за сноби ще почакаме..а до тогава да живее нетът..

Сн Серафимова
цитирай
7. mitternacht - Поздравления за постинга!
08.09.2009 22:11
То и.... затова не гледам телевизия.Няма смисъл да ми предоставят някаква информация, предварително замислена как да звучи най-добре пропагандираща определено мислене.
цитирай
8. malkovich7 - tv
09.09.2009 00:32
tv to go gledat samo debilite.kupete si kompyter
цитирай
9. whitelord - Поздравления и от мен!
09.09.2009 04:19
Напълно съм съгласен! Живял съм в Испания и там новините са по-различни от тукашните, може би малко по-жълти отколкото немските, но все пак не и като тукашните. П.п. гледай филма Zeitgeist !
цитирай
10. vasmer - В статията ...
09.09.2009 11:21
В статията изобщо не съм зесегнал другото телевизонно съдържание, наблегнал съм само на новините.
Иначе ако се разровим по-надълбоко, ще стане страшно. То не са сапунки - дързости, красоти, перли и сигурно още много (признавам, не ги знам). Те ни дават цел в живота :) Както беше писано някъде по повод "Дързост и красота", оная уличница Брук не се е женила само за Стефани, засега :)
А да говорим ли за онзи кретен Слави, който издигна чалгата в култ, та чак прави състезание "Стани фолк звезда"? Да говорим ли за дебилните предавания, жълти клюки и прочее? За рекламите на климатици с цици и баби дето ходят навсякъде (на сладкарница, на погребение) с прах за пране? За телевизиите от рода на СКАТ, които освен оплювки и псевдо-грандоманска българщина не дават нищо друго?
Не знам как става така но малкото смислени предавания в телевизиите са много далеч от prime-time. Не съм сигурен само какво означава това - че ни имат за тъпи или искат да ни направят тъпи.
цитирай
11. анонимен - 10. vasmer - В статията ...
09.09.2009 11:28
Ако имаме информация кои са собствениците на медиите, ще знаем и в каква посока искат да ни манипулират. А това, че не сме тъпи, ще им го покажем с пийпълметрията. Като им секнат рекламите, защото няма гледаемост, ще засвирят нова песен.
цитирай
12. vasmer - Наскоро ...
09.09.2009 11:41
Наскоро четох една много интересна статия за пийпълметрията. Оказа се, че двете големи фирми (забравих им имената) се дръжат от приближени за БиТиВи и Нова и в зависимост от това кой дава резултатите, те са съответно в полза на правилната медия :) Нещо се говореше за някаква независима агенция, която да прави това .. но май нищо не беше ясно.
От друга страна, не трябва да се подценява силата на навика, който може да трае години. Съдя по себе си. Опитвам се целенасочено да премина на новините по БНТ (оказаха се учудващо адекватни и доста по-смислени), но навикът е много силен. Четох преди време, че единствените новини в България, които са неманипулирани са тези на Сашо Диков (Канал 3). Дали е така, не знам.
цитирай
13. анонимен - Аз също напоследък гледам
09.09.2009 11:53
Сашо Диков, обикновено проследява новината докато я изчерпи и разгледа от всички страни и няма цензура при него. Липсва му само лустрото на големите телевизии, но засега това е в негов плюс. Навикът наистина е сила, но като те отвратят предаванията, спираш да ги гледаш. За продажността на социологическите агенции от всякакъв вид много е писано, но си мисля, че големите рекламодатели имат и независими източници на информация.
цитирай
14. vasmer - 13. harvi,
09.09.2009 11:56
Благодаря ти за информацията. Ще се пробвам и аз с новините на Диков.
цитирай
15. анонимен - Ще ти изпратя препратка към икономически сайт,
09.09.2009 15:36
който е направен много професионално и има безплатни списания - също много добри. http://b2bnews.bg/
цитирай
16. анонимен - Alex
10.09.2009 12:00
Пропуснал си Учиндолския тиквеник, който ако си пуснеш чешмата в банята и от там ще изкочи. Иван и Андрей от "Сблъсък", които аз нежно наричам "Олигофрен Брадърс". Нежно, защото те самите не знаят, че са такива.
Ще ти цитирам пак Чомски "Основна задача на управляващите е да обезпечи гаранцията, че ‘големият звяр’, както те наричат народа, няма да се отклонява от наложените му ограничения”.
За тази цел звярът трябва методично да се видиотява, за да може по лесно да се изпълни горната задача. Един от методите за видиотяване е чрез медиите. Ето това е обяснението на нешата.
цитирай
17. reporter - Това е "детската болест&q...
10.09.2009 13:18
Това е "детската болест" на бг медии от годините на прехода :)
Но сега сериозно - редакторите се съобразяват с народопсихологията на българина, която може да се обобщи с шопската максима "Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле". Така че наистина бг медии се събразяват с изискванията на зрителите/читатели си.
цитирай
18. vasmer - reporter,
10.09.2009 13:40
Предполагам, че си права, но въпреки това е тъжно. По тази логика глупавите ще станат още по-глупави. Не трябва ли журналистът да се опитва да ограмотява, а не да закопава? Размислите на един идеалист :)
цитирай
19. анонимен - Напълно съпричастна към изказаното мнение.
12.09.2009 09:48
В създалата се атмосфера има и нещо добро-някой може да намери своя ниша. Въпросът е дали ще има сили да я запълни. Най-трудното нещо у нас/в България/ е да създадеш екип! Много трудно, граничещо с невъзможност - Много вожд, малко индианец! Много индивидуалисти, много нещо:)))
цитирай
20. vasmer - 19.
12.09.2009 11:02
Струва си писането на нов постинг по темата :)
цитирай
21. visor - "Целенасочено лумпенизиране"
16.09.2009 19:43
"Когато всичко, което ти се представя наготово от медиите е манипулирано, пошло и грозно, тогава се превръщаш бавно, в това, което си сега - озлобен и необразован".
Именно, точно поради тая причина от няколко години на практика просто не гледам телевизия, дори новини. Ако ми трябва нещо, търся информация в интернет или другаде, тоест избирам сам, вместо да позволявам да ме "хипнотизират" някакви типове, които си мислят, че знаят по-добре от мен какво искам аз - зрителя.
цитирай
22. vasmer - Практически ...
17.09.2009 10:02
Практически и аз съм така. Години наред изобщо не бях гледал телевизия. После поради един проект се наложи да си взема телевизор. Сега осъзнавам, че плащам кабелна телевизия, за да гледам VH1 :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753663
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!