Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 17:03 - Международно висше бизнес училище в Ботевград = управленска олигофрения
Автор: vasmer Категория: Други   
Прочетен: 20707 Коментари: 23 Гласове:
8

Последна промяна: 10.06.2011 09:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ще ви разкажа една обикновена история, в един обикновен университет с големи претенции, която за наше общо съжаление е пълна истина. До толкова е истина, че чак е абсурдна. Всъщност подзаглавието спокойно би могло да бъде: "Толкова ли ги мързи всички? "

За какво става въпрос? Изпит по Търговско право с тест, както повеляват последните модни тенденции. Тестът е с отворени и затворени въпроси. Средно ниво на трудност - някъде около общата култура на всеки който знае смисъла на думите бизнес и право. С много напъване и прочитане на въпросите за скрити уловки, може да се загубят още 10 минути, в допълнение към 10-те за реашването му. Толкова за двайсетината въпроса, на които сигурно и ромски бизнесмен може да отговори без а се запъне, че даже и допълнения да направи.

Предваш си работата, проверяваш в Интернет и какво да видят очите ти - оценка Среден 3. Тук следват малко нецензурни мисли - ********************!

Като всеки човек, който е сигурен в това, което е направил, нашият герой решава да отиде и да си види работата. И тук започва приключението.

- Мога ли да си видя работата?
- Не, не можете!
- Ама, аз искам да видя къде съм сбъркал!
- Не можете! Резултатите са секретни!

"Бах, мама му!", възкликва нашият герой и отново се отдава на нецензурни мисли.

- Добре, а какво може да направим?
- Можете да пуснете молба за нова комисия и преразглеждане на работата ви.
- Но аз не искам нова комисия или преразглеждане, искам само да си видя грешките!
- Не може!

Отдава се героят на скръбни мисли и след две седмици пак цъфва в Учебен отдел. Има си права и трябва да си ги търси!

- Добър ден! Искам да подам молба за нова комисия и преразглеждане на работата!
- Не може!
- Сега пък защо да не може?
- Има срок, в който това става - до 10 дни!

Следват познатите ни нецензурни мисли.

- Добре, има ли някакъв законен шанс да си видя работата? Не искам да я вземам, не искам да я снимам, искам само да погледна дали все пак е била проверена. Защото съдейки по оценката, май никой не я е гледал!
- Не можете да го направите! Всички работи вече са засекретени и са в папките "Строго секретно!"
- Ъ!!! А може ли поне да пусна молба до Ректора?
- Не, не можете!

Пак повтарям, историята, колкото и да е невероятна е напълно истинска. Само за няколко минути се връщаш в онова време, когато всичко беше забранено, малкото което го имаше беше под щанда, а партийните олигофрении бяха строго секретни. То, планове за космически кораби да бяха, нямаше да ги пазят така!

Не мога да разбера за какво образование говорим, к"ви пет лева? Най-вероятно преподавателката не е проверила работите и просто е натракала оценките, от Учебен отдел знаят, че това е така и я прикриват, като същевременно прикриват и себе си и своя мързел. А още по-вероятно е, това да става със знанието на цялото ръководство.

Когато целта на университета е да печели пари, а не да обучава, това са резултатите. Тогава за какви акредитации говорим, какво рейтинговане? Аз ако съм министър на образованието, за подобен случай просто бих затворил университета, за назидание. Нека да отворят нов, да минат отново по мъките на акредитацията (в случая финансови мъки) и пак да си помислят дали така трябва да се управлява.

А иначе е ясно - никога няма да има наука в такива подобия на университетчета, докато не се сменят определен борй чипове, или най-добре глави.


Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!


Тагове:   Ботевград,


Гласувай:
8



1. kapricia - :о)))
06.10.2009 17:11
Какво да ти кажа! Аз един изпит го взех без да знам по какво е, само защото бях със синя блуза. (В друг университет, де.) Така че... не се изненадвай! И аз не съм шокирана. Мила родна картинка! :о)))
цитирай
2. vasmer - kapricia,
06.10.2009 17:22
Тези лелки сигурно са изкопани от няко нацистки бункер и не са разбрали, че Хитлер вече не е на власт :) То, вярно, че човек може само да се смее на подобни простотии, ама нещо много ни станаха.
цитирай
3. dorichela - Васмер, аз не можах да си взема Ев...
06.10.2009 17:47
Васмер,аз не можах да си взема Европейската интеграция, само защото казах на преподавателя /октомври 2006/, чеБългараия според мен не е готова да влезе в ЕС,а той ми отвърна,че е готова не само политически, но и икономически и това било факт. И сега ме къса всеки път.
цитирай
4. vasmer - dorichela,
06.10.2009 17:59
Истории сигурно има много. Аз имам един съученик, който преди 10 години в университета в Русе, след като му бяха искали пари, беше плеснал с книжката преподавателя по темето пред цялата аудитория :) Естествено него го изключиха, но поне остана удовлетворен :) И си завърши човека спокойно в Мароко.
цитирай
5. анонимен - обаче на заглавие са го докарали
06.10.2009 18:58
"Международно висше бизнес училище в Ботевград"
звучи нещо като NASA нещо като high school ...
как да не ти е весело, направо на глас да заплачеш ...от смях

Сн С
цитирай
6. анонимен - Много е възможно и
06.10.2009 20:06
теста въобще да не са го проверили, но ако си мислиш, че образУванието в България е някъде такова каквото трябва да бъде, грешиш. За съжаление. Просто на едно място се плаща повече, на друго по-малко.
цитирай
7. rosidi - даа
06.10.2009 20:17
де да беше само в един университет. При бакалавърската, докато се стараех, имахме само два такива изпита, на единия откровенно си приписвах и след като при точно и хубаво преписване аз имах 4, а колежката от която преписвахме имаше 2, ясно се разбра, че никой не ни е преглеждал творенията и наистина беше единичен случай, но при магистратурата, която е в един стар наш университет не само, че сме си вземали изпитите без усилие, ами някои дори не идваха, а имаха оценка.
цитирай
8. alison - Много се изкефих
07.10.2009 03:02
на тоя ,дето плеснал със студентската книжка изпитващия!
Браво,поне е отвърнал на унижението със същото!
Само публично изобличаване , ще ги накара да се кротнат някои преподаватели..а може и да ги откаже от преподаване(да ,защото няма да има изгода).
цитирай
9. анонимен - MM
07.10.2009 07:22
V sashtiq toq universitet imashe edin daskal po matematika /mnogo se izkushavam da citiram ime,ama nqma da go napravq/ deto na normalnite hora sled zdavo u4ene pisheshe nai-mnogo 3 ili 4, a na drugi koito prashtaha rodnini i priqteli da se qvqt vmesto tqh polu4avaha 5 ili 6.Ne si gubi vremeto tam, posle na diplomata ti se smee vseki vtori rabotodatel i shte trqbva da se prekvalificirash.Kazvam ti go ot opit, poneje i az zavarshih tam
цитирай
10. анонимен - част от семейството е управ.съвет на МВБУботевград
07.10.2009 09:25
Някой от това семейство на кмета Ггеоргиев е в управата на това висше у-ше със съответните дивиденти от това.
цитирай
11. stone - е за какво се записвате там?
07.10.2009 10:11
то си има класации на университетите, има си и обществено мнение за това кои са добри и кои са лоши.
какво търсите там, като е ясно що за университет е това?
цитирай
12. vasmer - Историята ...
07.10.2009 10:13
Историята не се случва на мен. За съжаление, отдавна не съм студент :)
Ако се беше случила на мен, аз веднага бих отишъл при Ректора, ей така, да си поговорим за глупостите, които стават.
Но от друга страна разбирам и човека, който ми я разказа. Неговите опасения са: "Ами, ако ме нарочат?"
цитирай
13. vasmer - stone,
07.10.2009 10:19
Аз, както винаги, генерализирам проблема. Не става въпрос само за университетите, това е пропито в цялото ни общество.
Освен това, в случая го загази този университет, защото случката е конкретно там. Иначе всеки може да разкаже подобни от местата където е учил. Лично мое мнение е, че няма елитни университети в България - за мое, и не само мое, съжаление. И няма смисъл да си цитирам Софийския, УНСС или Американския.
цитирай
14. анонимен - @13
07.10.2009 15:23
да дообобщя само - не само че няма никакви елитни, то и селски университети не останаха, но има студенти?! още един бг парадокс.
Не ползват ли Интернет тия студенти, да си преценят шансовете за кариера и пари...или пък крепосничеството клонящо към мазохизъм им харесва. В 21 век ми се струва странно, но
всеки си решава сам...

Сн С
цитирай
15. анонимен - като не ти харесва НАПУСНИ
07.10.2009 15:43
във всички университети е така. Щом е толкова недоволен просто да смени университета или най-малкото да види административния ред, по който трябва да се мине за преразглеждане на работата му. Можело е и да го направи по-рано!
цитирай
16. niker - .... много тъп студент!
10.10.2009 15:51
... аз съм четвърти курс и ми предстои дипломиране, но. Преди няколко седмици имах изпит, който го влачех от доста време. Уча в Вту, а преподавателят беше някакъв 50 годишен доцент от София. Най - отговорно вярвам, че този човек беше расист. Още след като му казах името си, смръщи веждите си. Изпитът го взех, но с големи мъки. Отначало реши да не ме изпитва, защото съм нямал негов подпис в студентската книжка. В същото време други колеги с също без подписи ги изпитваше. Реших все пак да потърся начин и се получи. Един стойностен университет не би направил проблем за таква малко дреболия с оглед знанията които би показал един студент. Но този преподавател си беше откровен расист и краен националист.
цитирай
17. анонимен - Наистина, колега, трябваше да се ...
21.02.2010 18:15
Наистина, колега, трябваше да се бориш за една "тройка" по някакво си "Търговско право". Нямаше да имаш проблем, ако беше се обърнал направо към преподователката (поне и тя да погледне теста) за да видиш твоите грешки.
С уважение - доц Л.Мукова
цитирай
18. vasmer - Доц. Мукова, благодаря за съвета. ...
21.02.2010 22:13
Доц. Мукова, благодаря за съвета. Така и направи човекът, на когото се случи историята. За съжаление не получи адекватен отговор къде е сгрешил теста, защото просто не можа да бъде намерен! Един месец след провеждането на изпита никой не можа да го намери! Моите уважения, потърпевшия е сигурен, че, ако изпита се беше провел при Вас, това нямаше да се случи.
цитирай
19. анонимен - ташаци
04.12.2010 17:49
Искам да кажа на тия разбирачи, където казват, че университета в Ботевград е зле да си гледат работата. Това е един от най-добрите частни университети в България. Всички знаем какво се случва в така наречените "реномирани" университети...НБУ, УНСС и т.н всички са разкрити какви ташаци са...пълни ташаци са...
цитирай
20. анонимен - ха
21.01.2011 20:33
към 19 ти номер ! Ти си прост колкото и коментара ти !
цитирай
21. анонимен - към 20
23.02.2011 17:19
май нещо се засегна....
цитирай
22. vasmer - Историята е точно такава каквато е описана
07.06.2011 10:57
Лично на мен ми омръзна, честно казано. Всеки си има мнение. Вие си имате вашия опит, човекът от историята своя. Има и добри преподаватели в този университет, но за съжаление са малко. И всъщност ако сте прочели статията, ще видите, че не се "плюе" толкова преподавателя, колкото управленската олигофрения, което зависи от ректора и това колко е кадърен и може да управлява. Е, в случая не може.
Колкото до махането от учебното заведение - така се получава. Човекът дори не си и помисля да продължава магистърска степен там. Това е положението.
Тази статия обаче беше написана с друга цел, но вие няма как да го видите. Гледате през собствената си призма, а не глобалното. А глобалното е, че този университет, и не само той, е машина за пари, а не за образование. За съжаление, обаче, така стана във всички наши учебни заведения. Това, че не сте преписвали е похвално, но ще видите, че когато опре до реализацията ви, че нищо не знаете.
Така че, съвсем меко се опитвам да кажа: Не се горещете толкова! Имайте си добрия и позитивен опит, но позволете и на другите да имат обратния.
цитирай
23. анонимен - 123
22.11.2011 21:00
доц. Мукова е Велик преподавател и Човек !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753604
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!