Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 13:16 - Агресията при децата - стига лицемерие!
Автор: vasmer Категория: Други   
Прочетен: 4921 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 10.06.2011 09:24


Мине не мине време и в някое училище се случи инцидент. Какво следва веднага? Медиите захапват със стръв горещата новина, разрботват я до дупка, жадни за подробности и кръв. Канят се чичковци и лелки, които с умиление си спомянт за комунизЪма и "как тогава не било така". Изпълзяват всякакви твари и ръководни кадри и започват да ръсят глупости за проекти и стратегии за справяне с положението, за нови и още по-тъпи идеи за законодателни промени без никакво реално покритие и контрол. След няколко дни темата се затваря ... до следващия инцидент, когато историята се повтаря.

Лично на мен подобно малоумие (да е жив и здрав Дянков, че вкара в употреба лафа - друго може да не направи, но поне обогати политически ни речник) взе да ми писва. Хайде всички да престанем да се правим на ощипани! И по-важно, вие дами и господа от МОН, вземете да се срещате малко с реални хора, идете в някое училище, вижте реално проблемите, а най-добре - вземете се гръмнете. Може пък на ваше място да дойде някой малко по-адекватен.

Нямало по времето на комунизма подобни неща. Глупости на търкалета. Ако ги е нямало, защо имаше ТВУ-та? Във всеки един момент е имало, имаше и по мое време, и сега си има боклук. За голямата част от този боклук виновни са външни фактори - основно родители, за другата просто нямам обяснение, освен вътрешни бесове, карма или както искате го наречете. Но това е съвсем малък процент. И тогава, и сега, той лесно може да бъде разпознат и изолиран. Стига да има хора, които знаят как да се справят с проблема. За наше щастие Данчето се разкара от МОН и там застана смислен човек. За нещастие пак на нас, като софиянци, взе че стана кмет. Кое е по-важно да не бъде орезилено - София или цяло едно поколение? Въпросът е риторичен.

По времето на комунизма, обаче, имаше нещо друго, което за съжаление, поради мързел или нещо друго беше тотално разбито. Това бяха всички форми на извънкласни занимания - от спорт, през музика, до занимания с техника и каквото още се сетиш. И някакси тихомълком нищо не се прави за подновяването им. Излиза се с оправданието че няма желаещи. Това си е лъжа отвсякъде. Вие осигурете условията - две деца да се запишат - това ще е ядрото, около което ще се съберат и други. Лесно се разрушават традиции. Трудно се градят отново. Ама, той, мързелът, е далече по-лесен!

Проблемът не е в този малък процент от деца, които са откровено антисоциални, а всички останали. Били пушели, пиели, боцкали се, били агресивни и какви ли още не. Ами и ние пиехме до припадък, някои от нас се криеха по тоалетните да пушат, имаше и такива, които се боцкаха, имаше и такива които се биеха. Вярно, мащаба беше друг, но това не беше защото сме били по-свестни, а защото винаги я имаше вилата на врата. Сега вилата я няма (слава богу) и се получават грешки на растежа.

С какво са виновни децата, за това че живеят в такава безнадеждна държава? А те го усещат много по-добре от нас, виждат го в мръсните улици, населени с кучета от животински и човешки тип, виждат го в алкохолизираните си или потънали в работа и дрязги родители, виждат го в грозната ни действителност. А ние вместо да помогнем, да подобрим положението, можем само да сочим с пръст. Сегашните деца просто се бунтуват срещу нас, срещу нашето безсилие да се справим с елементарни неща като това си почистим държавата от боклуци в материален и човешки облик. И съответно ги избива на агресия. 

Нямам намерение да омаловажам проблемите, просто искам малко да изместя фокуса и да кажа колко ми писна едни и същи муцуни, наред с някакви проучвания, всеки път да дрънкат глупости. Младите просто се бунтуват. Това е положението. Когато кръвта ти кипи, не мислиш, че можеш да нараниш някого или себе си. В Щатите си имаха хипари, нашето поколение беше оставено на самотек и с идеята, че свободата е свободия, но и в двата случая виждаме че може да се продължи напред. Сега просто бунтът е друг и е съчетан с модерните придобивки и новите нрави. ОК! 

И тъй като веднага ще се навъдят критикари искам да ги попитам колко време обръщат на децата си? Имаше една VIP танцьорка от реалити формата, която постоянно тръбеше колко добра майка е, а гледачката и напусна, защото и писнало да гледа децата на "добрата майка" до посред нощ, когато обикновено "грижовните родители" се прибират. Това ни е обществото, изтъкано от лицемерие.

И това не е единичен случай. Когато Дянков искаше да увеличи акциза на домашната ракия, целокупното алкохолаторско общество скочи да протестира. Сакън, да не се посегне на най-ценното, както мнозина казаха. После какво следва - цяла вечер пиянски истории ВСЯКА ВЕЧЕР. А децата, кучета ги яли. Същите тези впиянчени говеда, гледат по телевизията поредния случай и псуват държавата и "младото поколение". Това лицемерие ли е?

Разхождаш се в градинката и какво да видиш - боклуци, кучета ровещи в пясъчниците, наред с майките, които си тръскат пепелта от цигарите в тях. И дете, което плаче, защото иска да му се обърне внимание, а някоя мърла го оставила на 20 метра от нея, вързано за количката "с възпитателна цел". Как се ядосвам на такива случаи. Наистина съжлаявам в такива моменти, че нямаме реална полиция, нямаме някой който да защитава правата на хората. Защото единственото, което ми се иска е да снимам ситуацията, да грабна детето, и в полицията. Да обяснява тогава мърлата, защо си е оставила детето на средата на улицата.

За мое голямо съжаление, след като направих проучване във фондации за защита на детето и в държавните органи се оказва, че нищо не може да се направи при такъв случай. Всички си измиват ръцете. А децата растат в такава среда. И после се чудим защо бият по-слабите. Не сме ли лицемери?

Какъв добър пример даваме? Дори и да се отасяте добре с детето си, дори да не сте в някоя от изброените групи, спомнете си последния случай, при който демонстрирахте идеята за  благородство у детето си? Или му показахте любов, но не към него а към някой друг, към нещо друго, към по-слаб от вас? А това са неща, които трябва да правим всеки ден. Иначе ще бъдем в същата позиция на лицемери.

Детето расте не само в семейна среда, но и в социална. Копира и от двете. И дори и социалната да е много лоша, ако ние му показваме кое е добро и кое лошо, ще имаме успех. Ако всеки започне да мисли, че трябва не само да обича детето си, но и да му показва правилно социално поведение, ще направим живота му по-лек когато порасне и хормоните започнат да го блсъкат от всички страни.

А точно това ние не правим. Псуваме се в автобуса, псуваме се един друг в колите си, псуваме се в картонените си кутийки. А после ни е чудно, че детето, захапало цигарата, отпивайки от бутилката, псува съучениците си и налита да ги бие. Баща му разказва как цял ден се скътавал от работа, а после искаме децата да работят. И примери такива безброй.

Осъзнавам, че тази статия е почти безсмислена. За съжаление, хората, които се интересуват от тези проблеми са намерили начин да ги решат и без подбни словоизлияния. А тези, които реално трябва да я прочетат, за последно са чели цената на етикета на бутилката ракия. И все пак се надявам. Дори и един човек да се замисли над това, пак е победа. Едно е повече от нищо!

Искам да завърша казвайки само: Децата не са глупави! Може да нямат опит, но осъзнават реалността и могат да си направят изводите. А изводите не са в наша полза. Да променим себе си, за да видим добро бъдеще!

Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!


Тагове:   лицемерие,


Гласувай:
4



1. stix - Статията е с хубава идея, но на места ...
11.12.2009 13:32
Статията е с хубава идея, но на места е прекалено противоречива.

цитирай
2. vasmer - Приемам критики :)
11.12.2009 13:33
Приемам критики :)
цитирай
3. анонимен - Чудесно, vasmer!
11.12.2009 20:56
Не мога да добавя и буква към постинга ти! Напълно споделям мнението ти и се присъединявам към призивите ти! Дано повече хора прочетат написаното от теб!
цитирай
4. vasmer - harvi,
11.12.2009 22:15
Благодаря ти!
Понякога ставам много емоционален, когато засягам подобна тема и съответно постингът става малко разкъсан, за което се извинявам!
Но не се извинявам за това което съм написал, за неговият смисъл!
Поздрави на всички добри хора!
цитирай
5. анонимен - добре би било психолог се включи в дискусията
12.12.2009 12:37
децата са деца..и са агресивни
ние поне нямаме детектори за оръжие в училищата..а може и да е дошло време, не зная
проблемът е че като че ли в МОМН "хал хабер" си нямат от тоя проблем..за кмета и общината не ми се говори - за там по-скоро ни трябва bg Eliot Ness, ама то пък президент ние е Първанов а не Hoover..
Сн С

пс за мен все пак основен проблем си остава нивото на образователните програми и много се радвам за оценката на Автора за новия министър.

vasmer, моля те за твоето мнение за тази публикация.

http://www.glasove.com/article-6191.php
цитирай
6. vasmer - 5, Сн С
14.12.2009 11:19
Америка и агресията там - какво по-правдиво доказване на тезата ми? Колкото по-лицемерно е обществото, толкова децата се бунтуват повече. А Америка е точно това - реклама на "американската мечта" и полицейщина и съвременно робство под повърхността. Затова там толкова им е писнало че се стрелят.
Колкот за тази публикация ... не искам да изкавам мнение по една причина - аз съм работил там, където твърди че е работил е интервюирания. В точно тази лаборатория сега не знам, но преди 10 години наука не се правеше. Беше пародия, беше пълно с хрантутници и заплатаджии, въпреки, че тогава заплатите хич ги нямаше.
Сега, на базата на това интервю не мога да кажа дали нещо се е променило, но моята теза лично не се е променила. Науката трябва да бъде проектно ориентирана, а не бюджетно ориентирана. Поне на този етап от развитието. Това ще помогне да се изчистят хрантутниците. А след няколко години може да започнем да правим и стратегическа наука. В момента това е "на гол тумбак чифте пищови". А и продължаването на модела, независимо как ще завоалиарт реформата, няма да доведе до нищо хубаво. А такива като този дето го интервюираха трябва да разбере, че не всички критики към БАН са от хора, които искат да затрият наукат ав България. Има и такива, които искат да се прави съвременна наука. А това няма да стане с поредната псевдо-реформа. И така нататък .... :)
цитирай
7. анонимен - @6 - благодаря..
14.12.2009 13:02
интервюто ми се видя много тенденциозно. как може "научни работници" да защитават неефективни структури..то е ясно колко са "научни"...дано се намерят хора, които наистина имат желание да работят и разбира се да знаят как..

..моята теза е, че децата са агресивни по природа навсякъде по света..
а социалното недоволство е "аргумент"..
трябва да ги учим да се пазят, да изискваме от училищата и особено ОТ ДИСКОТЕКИТЕ (КЪДЕТО НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ДОПУСКАТ ДЕЦА ПОНЕ ДО 16 Г)..
Браво за постинга, родителите да четат и да ДЕЙСТВАТ..
Сн С
цитирай
8. анонимен - Не сме лицемери.
15.12.2009 13:57
Дори и лицемери не сме, Васмер...:Х
И как да не се вземат мерки, вземат се разбира се. Ако детето не ходи на училище - няма детски за родителите. Нали така беше преди година-две с неизвинените отсъствия? Ето с един куршум - много зайци! Розителите не трябва да се пънат да изтъкват плюсовете на ходенето на у-ще, учителите пък съвсем не трябва да се напрягат да обясняват каквото и да е...Пеят си на дъската, пък отсъстващите ученици да се разправят с родителите си, когато не могат да си вземат надбавките.
Децата били награмотни..? Махаме пълния член! Много хора изпитват затруднения с използването - няма член-няма проблем - и хоп пак всички сме грамотни.
Това са доказателства, че се мисли! В резултат-агресия. Ах тези вечно недоволни и неконтролируеми келемета, родени рецидивисти! Това вече е доказетелство, че се мисли, ама с гъз - извинявам се за израза.
А чисто човешките отношения, невероятната способност да критикуваш отстрани, да не можеш да погледнеш себе си, да псуваш акциза на домашната ракия и пешеходците, докато караш сутрин детето си на училище, а то те слуша и попива като гъба - е незаменим добродетел в народопсихологията ни.
Това не е лицемерие Васмер, това аз го наричам некадърност и неспособност. Лицемерие има там където има симулация на някаква дейност, тук няма.
И както фондациите си прехвърлят топката, така правят и родителите - виновни учители, политика и МОН, но самите те никога.
Как да се справим с агресията сред децата? Ясно е че с прокарване на закони и наредби не става. Те са недоизмислени, неприложими или неефективни.
Как да се справят с проблема хора, които казват "Който прави деца, да си ги гледа"?
Как да възпиташ детето си като го зарязваш пред телевизора или компютъра на самотек?
Живеем в толкова гнило общество, морален упадък и апатия, че едно правилно възпитано дете би се побъркало още щом стъпи на улицата.
Много въпроси, краят им не се вижда. Отговор съвсем.
Това е толкова комплексен проблем, върху който повярвай ми не се замисля само един човек, а много повече. Излиза обаче, че не е достатъчно на фона на общата простотия.
Какво да кажа в заключение? Оптимист съм по душа - но нищо хубаво не ни чака.
Диляна :)
цитирай
9. vasmer - Диляна,
15.12.2009 15:43
Благодаря ти за обширния коментар! Показваш нагледно, че и ти си се замисляла над проблема :)
Хубаво е, че не само един човек се замисля над проблема. Но така или иначе, тези, които се замислят се опитват да направят нещо. Проблемът е в тези, които не се заимслят. А в нашето общество, те са масата.
И как да си възпитавам аз детето? Всъщност това е основния въпрос. Ако е въпрос на агресия и кой е по-силен, мога да го науча да тупа всички наред, така че никой да не го закача. Но не това е пътя. Пътят е ограмотяване и излизане от дупката наречена простотия. И ако аз го правя за детето си, а съседа учи детето си да тупа всички наред, кой ще защити моето дете, когато е само на улицата? Много сложни въпроси! :)
И аз не съм оптимист, за мое голямо съжаление.
цитирай
10. анонимен - "Това на мен не може да се случи"
15.12.2009 23:48
Това е другия основен проблем. Масата родители, за които без много думи стегнахме до еднакъв извод, са със самочувствието, че са се справили повече от добре във възпитанието на децата си. След което следва фразата "моето е най-хубаво". В случаите на агресия сред децата и насилие в училище, освен тенденциозното дву-дневно разпердушинване от страна на медиите, се наблюдава и друга тенденция. А именно отказът от поемане на всякаква отговорност от страна на родител, институция и контролен апарат, какъвто е Министерство на образованието, Служба за закрила на детето или социално подпомагане. Тук отново допираме до измиване на ръцете.
Разглеждаш извънкласните занимания, които липсват в училище, а за много семейства са скъпи и ангажиращи.
С цялото ми уважение към съвестните родители, които действително имат най-огромно желание, но не достатъчно възможност да прекарват достатъчно и пълноценно време с децата си, вината е в родителите.
Престъпление е да се обвинява всеки друг заради агресивно поведение на детето. Престъпление е да се търси извинение в неправилна политика и образователна система, или липса на такава. Недостойно е да прехвърляш грижите и възпитанието на собственото си дете в ръцете на структура/училищна институция, в която не вярваш, коята считаш за неефиктивна и не авторитетна, а после да търсиш сметка от нея, защото е по-лесно.
Обидно е съвестен родител, да се замисля "дали да не възпитам детето си да ги тупа наред, за всеки случай, защото с ум, образование и интелигентност няма как да се защити".
Грозно е да се толерира този модел на поведение, дали нарочно, дали поради липсата на възможност да се изкорени проблема.
Един уважавщ себе си и отговорен родител няма какво да чака от държава, министерства и това-онова. Защото сами сме си виновни, че се стигна дотук. Това е грозната и болезнена действителност - децата са отражение на самите нас. Това се случи на всички.
Диляна. :)
цитирай
11. vasmer - Диляна,
16.12.2009 10:49
За съжаление, въпросът е толкова болезнен и дълбок, че колкото да се напъвам, не мога да измисля никакво решение или дори нещо близо до него. Той засяга самите устои на обществото ни в сегашния му вид, самата ни душевност (нарочно избягвам определенията и епитетите). Ако тя се промени, ще се промени не само агресията при децата, а ще станем наистина нормална и красива държава. Но за съжаление, аз не виждам как може да стане.
Ако има промяна, тя трябва да тръгне от най-високо ниво, с личен пример. А в момента простащината така ни е заляла, че "от никъде взорът надежда не види". Отгоре имаме политически боричкания с овчар-премиер, в Парламента имаме група непрокопсаници, които или са там за лична облага, или за друго не стават, в министерствата - некомпетентни връзкари, любовници на наякой .. и така нататък. От къде да дойде примерът? Медиите са пошли и пълни със сензации и черна хроника. За кой светъл лъч да се хване човек, за да си каже, че ще е нормален?
Звуча малко песимистично, но всъщност искам да съм оптимист. Просто, за съжаление, имаме реалности. А аз лично не виждам начин за обръщане на реалността.
цитирай
12. анонимен - по-страшно е липстата на ето това: I KNOW I CAN
17.12.2009 10:20
нямат мотивация, нямат достойно бъдеще ТУК..за сега

http://www.youtube.com/watch?v=84uWGVAcKR4

& с текст

http://www.youtube.com/watch?v=5nA3PhHXGCU

Сн С
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 755886
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!