Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 09:52 - За кражбите, циганите и българите
Автор: vasmer Категория: Други   
Прочетен: 1951 Коментари: 4 Гласове:
4



Думата кражба, в мен, винаги е предизвиквала асоциация с циганин ... до тази сутрин. Возя си се в трамвая и до мен стои един здрав прав мъж, сравнително добре облечен, на около 27 години, към 1.90 и поне 120 килограма, на вид здрав като бик и почти толкова умен.

До тук нищо особено. До момента, в който не се залепи за един стар човек и не започна лекично да му откопчава чантата. В първия момент помислих, че са заедно с човека, но бързо разбрах грешката си. Този здравеняк, вместо да тръгне да си търси работа явно се препитава с кражби. Отиваше се да измъкне пари от пенсионер, който явно не притежаваше много. 
Разбирам да е инвалид, да е циганин, така, че да не искат да го вземат на работа (не че това е оправдание за кражбите), но той си беше напълно здрав. За сметка на това явно мързелив.

Продължението на историята е, че след като му се развиках побърза да се измъкне. Започнах деня с едно добро дело, но пък ме накара да се замисля за това колко сме изкривени. Дали от свободията, дали от мързела, дали от балканския манталитет, но явно все гледаме лекото и мекото. А после се чудим на хала си.

Да, държавниците ни са "цигани", крадат на воля, обещават "по цигански", но в крайна сметка те са точно отражение на тази утайка на обществото, която срещнах тази сутрин. Те са отражение на нас самите. те са отражение на този мухльо, който във възрастта, в която трябва да създава нещо, може да мисли единствено за лекия път на кражбата. И е крайно време да започнем на глас да изразяваме недоволството си от подобни мързеливи отпадъци - било то в трамвая, или в парламента.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Така е vasmer, обожаваме да мина...
06.04.2010 08:44
Така е vasmer, обожаваме да минаваме тънко, тарикатската тъй да се каже. Даже "тарикат" в съвремения БГ език е положително определение, не обида. Лошо няма, но всичко това е на гърба на някого. Дали данъкоплатеца, дали пенсионера със 150лв пенсия е без значение. Важното е да си в пачка, без значение как. И колкото повече хора са безочастни свидетели на ставащото, тия, тарикатите ще са толкова по нагли.
Поздрави за това че не си станал поредния сеирджия (handshake).
цитирай
2. vasmer - Благодаря!
06.04.2010 10:19
Лошото е, че хората масово се страхуват. Страхуват се да не ги оберат, страхуват се да не ги бият, страхуват се от тайни служби и какво ли още не. Може и да са прави, не знам.
Сега като връщам лентата назад си мисля - дали ако беше станало страшно, някой щеше да се притече на помощ. Гледайки лицата на хората - едва ли. Обзела ни е някаква апатия, някакво овчедушие, което ни съсипва и като хора, и като народ. И не мога да разбера как се случи това. Аз имам някакви съзнателни спомени от социализма .... не беше така. Какво се случи с нас?
цитирай
3. анонимен - Един твой колега блогър беше нап...
07.04.2010 10:10
Един твой колега блогър беше написал, че "оцеляванео е най-шибаната форма на живот". Учи те да си храст, а не дърво, да си държиш езика зад зъбите, вместо да изкрещиш. Най-голямото престъпление срещу българският народ е създаването и отглеждането от страна на държавата на престъпност, която да плаши и тероризира населението. С цел никога да не се почувстваш твърде свободен. Така както в края на 40те се заличава елита на нацията за да станем страната на работници и селяни. Т.е. на прости, покорни и пресметливи хорица, за които денят "свършва с първа програма".
цитирай
4. vasmer - Може и да си прав
07.04.2010 10:19
Факт е, че овчедушието е повсеместно, факт е, че ако правиш нещо, за да промениш статуквото, се оказваш единствен. Но пък ние сме длъжни да опитваме, въпреки, че аз лично не съм оптимист.
Чудя се как така през 1997 толкова хора излезнаха на митинг срещу правителството на Виденов, а сега не могат да се съберат 50 човека на протести за дупките. Или всичко ни е наред, или сме пълни овце. Визирам и себе си в това число. От къде идва апатията? Толкова ли сме с промити мозъци?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 756107
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!