Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 16:11 - За така наречената научна фантастика
Автор: vasmer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2481 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2009 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помните ли старата фантастика? Оргиналният термин беше (и все още е, но незаслужено) science fiction, т.е. предполага се че има нещо научно. Спомням си с умиление за всички стари НЕпрофесионални фантасти, които в повечето случаи бяха професионлани астрономи, физици, биолози, но не и заслужили творци и народни артисти :) Но пък как пишеха!!! 
Преди 50 години космоса още не беше овладян и се обсъждаше как точно ще стане. Измислиха се йонните двигатели, после ядрените, а накрая някой реши проблема фундаментално с хипердвигателите и вече, космоса стана напълно достъпен. И вече никой не си спомня за горката остаряла технологично фотонна ракетка задвижвана с материя и антиматерия :)
Спомняте ли си лекуващите машини, които бяха описвани като роботи, които режеха, кълцаха и пасираха при това напълно автоматично? :) Какъв напредък щеше да е това! И после какво стана - измислиха нано-роботите, които се инжектират в кръвта и те решават всички проблеми. Край на симпатичния роботко с квадратната тенекиена глава :)
Колко още такива примери имаше .... например срещата с извънземните, как се процедира като видиш извънземен, протокол на срещата, беше си цяла наука. Сега вече с извънземните сме едно общество.
Всичко това щеше да е много хубаво, ако новите фантасти чератеха нови хоризонти. А всъщност те просто пренесоха дребните ни вражди в космоса. Никой вече не се напъва да описва как ще се пътува в космоса - кава се, че ще се ползва хипердвигател и всички са щастливи. Но пък в подробности могат да пишат за дрязгите между колониите които са арабски и християнски :) 
Къде отиде въображението, питам аз? :) Май отговорът е във фентъзито. Не ме кефи, обаче. Приказки за възрастни е хубаво, но искам да ме провокират. За съжаление ще си остана само с мърморенето. А пък за щастие има и изключения от правилото, според което ако до днес си писал криминален роман може много лесно да го конвертираш в научна фантастика - само развий действието в космоса и добави няколко "космически" термина. Shit!!!


Тагове:   фантастика,


Гласувай:
0



1. анонимен - Абсолютно несъгласна!!!
23.07.2009 14:27
Просто не си случил на фентъзито, мен ако питаш :)
Ако ти осане време, имам една препоръка: http://www.johanvladimir.com/
Който и разказ да хванеш, все е страшен, а при това говорим за съвременен бг писател. Аз за всеки случай да добавя, че "Оброк" и "Какавидата" са ми любими, а "Семеен занаят" просто е... абе прочети и ще видиш :))
цитирай
2. анонимен - относно горното
23.07.2009 14:31
За да няма съмнение, все пак да кажа, че и аз съм почитател на фантастиката. Титани като Хайнлайн и Бюджолд са ми настолни четива, а поредицата на Азимов за фондацията навремето я препрочитах на всеки 2-3 месеца. Лошото е, че напоследък по-трудно се намират такива гениални творци (баба Бюджолд нещо си смъкна нивото, но всички стискаме палци да влезе във форма скоро). Все пак мога да препоръчам "Мравките" на Бернар Вербер (http://bg3.chitanka.info/mylib/index.php?action=text&textId=2875).
цитирай
3. vasmer - 1. и 2.
23.07.2009 14:53
Благодаря за препоръката. Ще я последвам.
Колкото за добри български писатели аз съм фен на Николай Телаллов. За съжаление все не дочаквам последната част на неговата сага за дракончето :(
Иначе постинга ми беше по твоето второ изказване. Аз съм голям фен на фантастиката, но напоследък нищо не ми хваща окото .. всъщност се зарибих с една космическа опера "Звездата на Пандора" ... но и тя ми е малко водниста.
Може би проблемът си е изцяло в мен - искам да има нещо научно в научната фантастика :)
цитирай
4. анонимен - Дракончето
23.07.2009 16:43
Има я последната част, ама се разпространява само в електронен вариан. Ако намеря време да я измрънкам от Шаркана... така де, Теллалов, ще я споделя ;)
цитирай
5. анонимен - Теллалов
23.07.2009 16:44
Между другото, има още една издадена книга, "10 на -9".
Има някои пропуски, но е добро книжле иначе :)
цитирай
6. vasmer - 4.
23.07.2009 16:51
Ще съм много благодарен ако го направиш. Пиши едно съобщение ако имаш новини.
А това другото книжле издадено ли е или и то е само електронно?
цитирай
7. анонимен - Теллалов
23.07.2009 17:38
Съвсем в хартиен вид го има, даже си го купих. Става за четене, а ако автора беше позволил и редакторска намеса, щеше да се получи още по-добре. Освен това Теллалов има и други хубави неща писани - разкази, повести, етц. Аз много си харесвам "Короната на мравките", а "Лято за зимнина" даже беше публикуван в годишното издание на сборника "Таласъмия" (там има много хубави неща, бтв).
цитирай
8. vasmer - 7.
23.07.2009 17:40
Знам, аз също съм му фен. Но като че ли сагата за дракончето най ме грабна. Въпреки, че признавам, че третата част не ми хареса много. Надявам се на четвъртата :)
цитирай
9. анонимен - Теллалов
27.07.2009 13:12
Е, докато си намериш "10 на -9", препоръчвам "Короната на мравките", ето тук: http://bg3.chitanka.info/mylib/index.php?action=text&textId=633
цитирай
10. анонимен - Препоръчвам "Номад" и ...
08.12.2009 14:46
Препоръчвам "Номад" и "Светлият боец" на Елена Павлова. За мен е най - добрия съвременен автор .
цитирай
11. vasmer - В момента чета 10-9 ...
08.12.2009 14:53
и страшно много и се кефя. За съжаление малкия ме оставя да прочитам само по малко :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753676
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!