Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 12:16 - Братя Галеви, или където "политиката" среща "бизнеса"
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 2071 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.07.2009 12:32


Признавам, че аз съм най-изненадания от себе си да напиша нещо подобно, но в случая фактите говорят. Вчера отивам да се подстрижа и с фризьорката, чийто мъж се оказа от Дупница, подхванахме естествено разговора за небезизвестните братя Галеви.
В интерес на истината изобщо не очаквах, че ще се натъкна на подобна гледна точка. За мен лично тези двамата псевдо-братя са някакви мутрафони, които толкова са се забравили, та чак са си повярвали. Да, ама не!
Почваме ние да си говорим за времето, когато са били прости мутри, изнудвачи и рекетьори, минаваме през смешни случки за това как се опразвали заведения, когато ще идват, как питието им се носило в поза "Г", как се гледа мутренска любовница и други такива забавни случки от периода на ранната мутризация.
После плавно преминаваме към сегашното време, когато вече манталитетът леко се е променил. Естествено, те не могат да надскочат много себе си, но вече го раздават бизнесмени. Какви са резултатите от това за дупничани? Асфалтирани, осветени и чисти улици, нулева престъпност в града, изцяло ремонтирани училища и детски градини, спокойстие на живота и добре уредена инфраструктура. 
Как е постигнато това? Ясно е! Те са печелили всички обществени поръчки, прибрали са милиони, но са и върнали неща на града.
Признавам, че много се замислих. Значи единият вариант е истинската демокрация - има поръчка за нещо, печели най-добрата оферта, изпълнява се и всички са доволни. Да, ама в България този модел не работи. Не работи, защото масовото мнение на участващите в поръчките е да приберат нещо и да не свършват нищо. Другият модел е моделът Дупница, моделът Хасково, моделът Своге преди време. Застава някой, взема всички поръчки, облагодетелства се максимално, но и връща много обратно към града. И в някои градове този модел работи. А в Дупница, хората си ги харесват и искат тези братя. 
Какво се получава? Че в мутренски град се живее по-добре? Признвам, че се потрисам само от подобна мисъл. Но пък фактите говорят, хората също. 
Замислям се и за нещо друго. За коректността на медиите. Надуха ни главите с приказки за корупцията в града, за това колко са черни тези юнаци (и сигурно е така от законова гледна точка), а мненията на обикновените хора бяха или силно редуцирани, или изкривени. Не че съм застъпник на Галеви, но медиите, ако са независими, би следвало да отразят и двете гледни точки. Но в случая май повече се слагаха на властта.
Вече съвсем се обърках. Къде живея, кой ме защитава и кой каква инфромация ми дава?


Тагове:   Дупница,


Гласувай:
2



1. анонимен - dimo
22.07.2009 17:02
Да, истината е точно такава. Били са мутри, след това постепенно са се пребоядисали, сменили са козината и сега са представители на властта. На тяхната си власт, но след като държавата я няма, по-добре някаква власт, отколкото никаква. Друг е въпросът защо плащаме данъци на държавата, след като тя не си изпълнява задълженията (едно от които е борба с престъпността, друго – образование и здравеопазване, което включва осигуряване на необходимата им материална база както поддръжката й и т.н.). Съгласно международно утвърдилата се терминология власт, алтернативна на законната (разбирай държавата), се нарича мафия. Между другото, още в «зората на демокрацията» беше ясно, че първоначалното натрупване на капитала става по всевъзможни начини; ненапразно лицемерно ни приканваха да напуснем «зоопарка», в който сме отраснали и си живеем «безоблачно» (което в много отношения си беше направо смехотворно), за да се отзовем в «джунглата» на живота, където има много по-големи възможности за печалба (но само за малка част от хората, при това – за сметка на останалите). Така че сега, след като полюсите са почти ясно определени, забогателите вече искат повече сигурност и удобства. Това е причината да подхвърлят малко милостиня и на останалите, за да не им създават ненужни проблеми (каквито те достатъчно си имат в непрестанната битка за кокала), пък и да си осигурят власт по един малко по-законен начин (т.е. след като от мутри са станали «бизнесмени» и са придобили икономическа власт, да се превърнат в политици» и да придобият и законната власт). А това, че по другите места все още няма подобни «братя» вероятно означава, че там заботяването все още не е достиганало фаза на достатъчна «зрялост».
цитирай
2. vasmer - dimo,
22.07.2009 17:23
Абсолютно си прав. Те по този начин си купуват спокойствието. И вината не е тяхна, не е и на хората, които искат да живеят спокойно, вината е изцяло на държавата, както отбелязваш, че е абдикирала от основната си функция - да се грижи за гражданите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 755988
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!