Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 15:37 - Намеренията на ГЕРБ - май имам притеснения ...
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 4665 Коментари: 22 Гласове:
1



Започвам да пиша с ясното съзнание, че ще бъда оплют за някои от разсъжденията си. От друга страна личният ми опит свързан с това как се прави администрация, ми налага да повдигна един флаг на безпокойство от намеренията на ГЕРБ.
В последните дни много се тръби, че новите управляващи ще реформират администрацията, ще закриват едни структури, ще откриват други и така нататък. Браво! Крайно време беше някой да го направи. Лично на мен ми писна разни чиновници да си прехвърлят топката, когато човек си има вземане-даване с тях.

Не знам дали сте се замисляли, но изграждането на работеща държавна администрация изобщо не е лесна задача. Самият модел на държавата предполага неефективност в тази насока. Например, вземаме едно министерство или агенция - трябва ли да ги има, как си взаимодействат с други подобни структури, какво точно трябва да правят? Първо трябва да се отговори на тези въпроси.

Следващото важно нещо е групирането им по обхват или както се казва в бизнеса по "вертикални пазари". Например трябва ли да има Министерство на правосъдието? И ако има, тогава за какво ни е ВСС? И прокуратура? Тук не говоря за длъжности, а за структури в държавата. Сега както са направени законите, Министерството на правосъдието пише закони и нищо друго. Че те това могат да го правят в парламента. Министерсвто на правосъдието следва да контролира прокуратурата!!! Искам да видя как ще стане. Висшият съдебен съвет пък управлява правораздаването т.е. контролира от прокуратура до съд. А всъщност служи за запазване на статуквото за независима съдебна власт. Да, ама те станаха толкова независими, че скоро ги очаквам да полетят - да станат независими и от гравитацията.
Съзнавам че не съм точен, но това нарочно - не искам да навлизам в подробности. Идеята в момента е - колективната отговорност е равна на колективна безотговорност.  Измислиха го неспаведливо обвинения за цар и Доган, а Станишев им игра по свирката. Ясно е, че нещо трябва да се промени и то радикално.

Това е само един пример, а подобни могат да се дадат за всяко действие което извършва държавата. И тук ГЕРБ са решили да променят нещо в положителна насока. Силно се надявам да преодолеят съпротивата и най-после да имаме сравнително логична структура с ясно изразени отговорности. Със сигурност мога да заявя, че в Българяи няма орган, който да мисли от такъв мащаб. Затова и резултатите са такива.
Всъщност аз исках да пиша за нещо друго, но се отклоних. Имам една малка забележка, едно малко камъче, което със сигурност ще спъне добрите намерения на герберите. И това е заплатата на специалистите в администрацията. Според изказванията на бъдещия заместник на Симеон Дянков, заплатите на администрацията няма да се увеличат. Според мен бърка.

Тук съм сигурен, че много хора ще протестират, че на "тия тъпи чиновници" не трябва нищо да им се дава. Ако под "тъпи чиновници" се разбират лелките на гишетата, с които обикновено се сблъскваме, може би, въпреки, че те носят най-малката вина, а обират най-големите негативи. Но над тях има специализирана администрация. Мисълта ми е за нея.
Един директор на дирекция взима около 600 лева, носи ужасно голяма отговнрост, понякога за десетки милиони левове. Кой кадърен човек ще отиде на такова място за такива пари, при положение, че този пост се равнява на средно мениджърско ниво в частния бизнес, където заплатата е в пъти повече. И какво става? Ще отиде някой, който си мисли как да открадне нещо или някой, който идея си няма от управление. И ще ни управлява. Защото не знам колко от вас са запознати, но реално управляват точно те - директорите на дирекции в министерствата и агенциите. Министрите и заместник министрите са обикновено политически фигури, професионалистите са на долните етажи. ГЕРБ се опитват да разчупят този модел, но няма да могат. Не се ли облегне един министър на средното ниво или ако средното ниво реши да го бойкотира, загинал е. Това е факт. 

Става точно както преди време, когато обясних на един вече бивш министър, че за да се развиват качествено информационните технологии в администрацията е нужно или да се увеличи щатната заплата на тези специалисти, за да се привлекат качествевни кадри, или да се изнесе като частна дейност. Отговорът беше: "Ха, един професор взема 500 лева, а аз ще дам някакъв поплювко 1000!". Естствено резултатите не закъсняха - пълен разпад на всичко. 

Виждам, че и сегашните министри са с такава нагласа. И не искам да съм лош пророк, но ако не решат този проблем, който е фундаментален, ще се провалят. Не може да работиш с така популярните еврофондове за десетки милиони, да носиш наказателна отговорност и да вземаш 500 лева заплата. Не е реално. 

Друг е въпроса, че ако наистина им увеличат заплатите, трябва да се измисли и ефективна система за контрол. Но това е по-лесно - няма ли политически чадър, инспектората си върши работата. 

Завършвам с един призив към бъдещите управляващи с надеждата да стигне до тях по някакви неведоми пътища: "Осигурете си качествени специалисти!" И ние ще помагаме да се променим към добро.


Тагове:   ефективност,


Гласувай:
1



1. анонимен - Напълно си прав, само не знам дали ...
22.07.2009 15:45
Напълно си прав, само не знам дали управляващите го разбират.
цитирай
2. vasmer - Съдейки ...
22.07.2009 15:48
Съдейки по сигналите, които пускат по пресата, май все още не го разбират. Голяма част от хората в новото правителство идват от бизнеса и вероятно не знаят, че правилата в администрацията са други. Дано бързичко да се научат!
цитирай
3. haralanov - Здравейте!
22.07.2009 15:49
Ами нали вече си бяхме осигурили,,качествени специалисти,,..?Това беше точно преди Осем години,когато ,,млади юпита,завършили престижни Университети на Запад,,жертвайки високите си заплати там,си дойдоха,,да ни оправят.Резултатът е катастрофален!България е най-бедната и корумпирана страна в ЕС!Откъде ще си осигурим тези,,качествени специалисти,,които на всичкото отгоре ще трябва да носят и политическа,а и съдебна отговорност..?Аз поне не виждам!
цитирай
4. vasmer - haralanov,
22.07.2009 15:58
Може би съм голям оптимист, но все си мисля, че ако на държавата се погледне като на една голяма фирма от ранга на SAP примерно (давам примери които знам), нещата могат да се оправят. Но с подхода - дайте да ловим маймуни с трици - никога не е минавало и няма и да мине за в бъдеще.
цитирай
5. haralanov - Здравейте пак...
22.07.2009 16:09
Вашата идея е отново не само остаряла но и вече прилагана!Спомняте ли си..?Пак преди Осем години,юпитата и крадлив дедо управляваха България тъкмо,,като една голяма фирма,,!Лесно може да го проверите твърдението ми по Интернет.Самият Вие обаче не отчитате,че Държавата НЕ Е предприятие.Във всяка една Държава съществуват мрежи от социални,психологически,битови,митични и мистични връзки,които нямат нищо общо с управлението на едно предприятие!Дайте друга идея!Ама наистина да е нова и неприлагана до сега!
цитирай
6. vasmer - haralanov,
22.07.2009 16:19
Съжалявам, но не съм съгласен с вас. Държавата може да бъде разглеждана като предприятие. В едно голямо предприятие има същите социални, психологически, битови, митични и мистични връзки, които ако не се отчетат, провалят предприятието. Не случайно във всяка литература за управление се прави диференциация между мениджър и лидер. И това е тънката линия между успеха и неуспеха. И в предприятието, и в държавата трябва да се гони ефективност. Разликата е, че в държавата не е необходимо да се гони печалба.
А относно крадливия дедо и момчетата покрай него - защо не успяха? Ами те не са си поставяли тази цел. Мога много да пиша конкретно за дедото, за Миленчо, келемето му с келеме (няма по-безскрупулно същество от него), за далаверите на Педя човек ... и още много - имам доста информация, но просто не е за такъв форум.
Ако, обаче наистина се постави за цел да се приложат принципите на управление на една фирма в управлението на държавата - ще потръгне.
цитирай
7. haralanov - И аз не съм съгласен с Вас...
22.07.2009 16:36
Съжалявам и аз.Държавата не може да бъде разглеждана като предприятие.В едно голямо предприятие връзките са от друго естество.Изключвам тези в Далечния Изток.Ако Държавата,,не е необходимо да се гони печалбата,,то тогава можем да си живеем безметежно.И да си плацикаме в един стандарт,където пенсията на майка ми е 126 лв.Тогава и аз мога да съм Министър-Председател и на всяка критика отправена към мен,мога да отговарям с Вашата мантра,,Държавата не е необходимо да гони печалбата,,.И Държавата няма и да я гони.Докато един ден икономически не се срути.Юпитата и Крадлив дедо си поставиха тази цел.В прав текст го повтаряха много пъти.Полакомиха се прекалено много и се главозамаяха.А щом имате ,,много информация,,дайте я на Главният Прокурор или на ОЛАФ!Какво чакате още..?
цитирай
8. vasmer - haralanov,
22.07.2009 16:46
Не искам да се заяждам, всеки си има мнение.
Споменах за това, че държавата не трябва да се гони печалбата, защото държавата има много социални функции, които по принцип са на загуба, като пенсията на майка ви, например. И ако се гони само печалба, както предлагате, пенсията и ще стане 0. Това е разликата. Явно изобщо не сте наясно, че държавата всъщност е социална функция, а държавните предприятия са тези, които носят пеачлбата и които трябва да се управляват като истинско бизнес предприятие. Но вие си имате мнение - явно не мога д аго променя :)
Колкото до информацията, отново не правите разлика между информация и доказателства за търсене на съдебна отговорност. Имаме си вече Яне Янев за приказване на празни приказки, не ни трябва друг :)
цитирай
9. анонимен - dimo
22.07.2009 17:09
Някак си "държавните предприятия са тези, които носят печалбата" изобщо не се вързва с демокрацията и пълното приватизиране на всичко що е държавно. Имам усещането, че нещата са ясни на декларативно ниво, но не и като същност...
цитирай
10. dmk - Проблемите с управляването на д...
22.07.2009 17:16
Проблемите с управляването на държава са големи и решението им не е нито лесно, нито просто. Аз само се надявам от ГЕРБ да започнат да действат в тази насока, но все пак първи приоритет би трябвало да е справяне с престъпността, или поне нейното респектиране. Е, нещата трябва да се движат паралелно, но едва ли ние сме тези, които ще решат проблемите - нали затова избираме дупетати, те пък министри и т.н...
цитирай
11. vasmer - 9.
22.07.2009 17:20
Държавно предприятие е всичко, което носи печалба. В този смисъл НАП е държавно предпритие, митницата е държавно предприятие и т.н. А това, което си е раздържавено вече няма общо с държавата.
Аз всъщност се опитах да кажа само едно - да не се опитват да ловят маймуни с трици, защото няма да стане, но с господин Хараланов влезнахме в едни дебри, в които каквото и да се каже ще е грешно. Но мисля, че според мен принципа е верен, което не означава, че е универсално верен - може да греша жестоко :)
цитирай
12. viki11 - Едно мога да кажа,
22.07.2009 17:32
ако нямаме точна представа, как да подредим нещата, има много развити в това отношение страни и специалисти, които можем да наемам като консултанти.
Т.е. въпросът може да се реши. Стига да има желание. ЗАсега има. Дано и занапред. А не тихомълком да си назначават хора и те да се крият по дупките.
цитирай
13. dmk - viki11
22.07.2009 17:48
Много точно казано. Можем да наемем страни и специалисти като консултанти, но не и като управляващи - последното е правено в БГ поне 2 пъти в последните около 130 г и резултатите са повече от печални. Така и не разбирам защо тези, които имат властта да ни управляват, постоянно си търсят чужди господари. Дали са способни да бъдат само изпълнители или пък очакват някой друг да е виновен, а те само да са на печалба? Просто не знам какво да мисля!
цитирай
14. malkovich7 - sistemata
23.07.2009 23:25
edno predlojenie.tova 4e nie si kazvame tezi ni ypravlqvat ili onezi e totalno pogre6no.parvo nie trqbva da ypravlqvame samite sebe si.nikoi nqma da zastane na na6eto mesto i da saprejivee na6ata realnost.toest ne6toto koeto trqbva da podkrepim na van6en plan e edna yniversalna pozitivnost koqto da se izla4i kam vsi4ki okolo nas.ob6testvoto trqbva da po4ystva 4e ima yniversalna pozitivna energia i da podkrepi vsi4ki polojitelni proqvi nezavisimo koi e faktora za tova deistvie.
цитирай
15. vasmer - malkovich7,
24.07.2009 09:41
Аз съм много съгласен с теб, но не мисля, че сме достигнали това еволюционно ниво. Не говоря за нас българите, а по принцип като човечество. Ако вземем за пример всички така наречени развити в това отношение държави, се вижда, че и най-малкото отклонение от статуквото, ги прави озлобени .. или изкарва лошото в тях. Така че, съгласен съм, че това трябва да е целта ни като човечество .. но кога ще го постигнем .. аз лично не се наемам да го прогнозирам.
цитирай
16. dmk - malkovich7
24.07.2009 09:50
Подобно очакване е чиста илюзия. Хората не са само добри, в тях е заложено лошото и в много случаи то съществено превишава доброто. Нека припомня думите на Ванче Михайлов: "още от самото начало знаех, че комунизмът е обречен да се провали, защото залага на доброто у хората, но хората са и лоши..."
Така че подобни предложения са просто утопия, която не дели много от идеите на църквата за вяра, надежда, любов; на комунизма за братство, равенство и т.н...
цитирай
17. malkovich7 - pozitiv
26.07.2009 01:19
v vseki 4ovek e zalojeno vis6eto inak nqma da sme jivi.polojitelnia ym trqbva da se ytvarjdava.zad dymite ima i sa6tnost koqto e realnost.govorq za filosofiata na 4ove6koto razvitie.ideqta za komynizma e samo mentalna.zad neq nqma dyhovna sa6tnost koqto da q krepi v realnosta.no ne s vsi4ki idei e taka
цитирай
18. vasmer - malkovich7,
26.07.2009 09:57
Колкото и да уважавам подобен начин на мислене, все още мисля, че това е вид утопия. Може би просто се сблъсква с рационалнатга ми страна, която казва - има проблем, трябва да се реши, търси се решение, прилага се решение. В случая не мога да кажа, че ти предлагаш рационално решение .. или греша?
Малка забележка: Пиши на кирилица, ако е възможно!
цитирай
19. malkovich7 - koment
28.07.2009 16:48
az govorq za sa6tnosta koqto stoi zad dymite.i sa6tnosta koqto e realnost.za nqkoi ne6toto e ytopia a za drygi realnost.nivoto na vseki e razli4no.za kirilicata sory.vapros na stil ni6to li4no.re6enieto koeto dadoh po gore se kazva ytvarjdavane na polojitelnia ym.ym koito da vijda krasivoto,da komentira dobriite ka4estva i da proqvqva dobra volq.tova e dosta racionalno mislq.
цитирай
20. malkovich7 - institycii
28.07.2009 16:51
ako psihologi4eskata atmosfera e polojitelna v edna administracia ne6tata se nadgrajdat estestveno i harmoni4no.motivaciata e visoka i morala sa6to.
цитирай
21. malkovich7 - integralna yoga
28.07.2009 16:56
vij www.auroville.org grad koito sa6testvyva ot 1968.v nego sa zalojeni vis6i principi koito organizirat ob6testvoto.grada ima specialen statyt ot un .ne6to kato evoluciona laboratoria.opita se polzva ot mnogo darjavi sa6to i ot eu.vijte temata za integralna yoga i izob6to za osnovatelite na tova mqsto.
цитирай
22. vasmer - malkovich7,
28.07.2009 16:58
Ти ми говориш за утопия. Няма как да стане. Защо не влезнахме в комунизма? Да не би да е лошо? Идеите на комунизма са идеите на бъдещето. Но на далечното бъдеще. До което още не сме дорасли като цивилизация.
За това говоря за прагматизъм. А практиката показва, че хората не искат да мислят положително. Преди време попитах позната журналистка: Защо новните са съставени предимно от черна хроника? Отговорът беше: Това искат хората.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 757406
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!