Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 11:35 - Колко печели НЕК?
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 3633 Коментари: 7 Гласове:
0



Връщам се отново на темата АЕЦ Белене по повод едно предаване което гледах тази сутрин по Нова телевизия. Не разбрах само кой е единият от участниците, но съдейки по начина по който се усмихваше ехидно и гледаше презрително, със сигурност трябва да е от БСП - личеше си моделът на Станишев, наследен от другаря Лилов.

Не знам кой беше този малоумник, но това което каза мен лично ме втрещи. Значи АЕЦ Белене следва да се построи от чужди инвеститори и държавата. Това е отдавна известен факт. Това, което аз не знаех е, че държавата всъщност се представлява от НЕК. Изказванията на този тъпанар бяха, че не държавата плащала, ние нямало да ги извадим тези пари от джоба си, НЕК бил плащал. И съответно Милен Цветков попита: Значи НЕК е толкова богата фирма, че може да си позволи това? Отговорът беше ДА. Не само това, оказа се, че именно НЕК е платила 400 милиона лева до тук за така нареченото разчистване на площадката или казано по нашенски безогледно крадене. 

За мое съжаление нито Милен Цветков, нито другият участник - някакъв смешен експерт от СДС, можаха да реагират. Питам се аз с моя прост акъл - нали НЕК е държавна фирма? Нали осигурява комунална услуга? Няма ли някакъв праг на печалба на държавните фирми, особено тези, които осигуряват комунални услуги (въпросът е реторичен, защото знам, че има такъв праг)? И защо шушумигата Шушулов само ни обясняваше как трябвало да се вдигне цената на тока, защото на дружествата не им излизали сметките?

Какво се получава? Там ще излезе най-голямата далавера. НЕК прибират пари за електропренос от доставчиците, доставчиците взимат от нас, НЕК има голяма печалба, с която участва в строежа на, до момента недоказано като изгоден за България, голям енергиен проект. И онова червено келеме, ще ми обяснява, че парите не били от нас!

Когато бате Бойко дойде на власт обеща прозрачност. Е, хайде малко да си поизпълни обещанията. Нека да излезе неговият министър и да разсее мъглата най-после. Той не разбира ли, че това е в негов ущърб. Не покаже ли твърдост сега, ония червени лобисти такива ще ги наговорят, че пак ще разединят хората. Нека да излезе и да говори, вместо да пуска през медиите реплики към Станишев и Първанов да говорят в цифри. На мен Станишев вече не ми е никакъв - махнахме го мазника, Първанов взе да се излага и подлага, така че и него ще го махнем скоро. Обаче, Борисов, ти си премиер, дръж се като такъв!


Тагове:   НЕК,   АЕЦ Белене,


Гласувай:
0



1. rat - Никъде в света няма губеща държавна ...
14.09.2009 14:24
Никъде в света няма губеща държавна енергийна компания. Но експертът е прав. В случая данъкоплатеца не плаща пряко. А вместо част от печалбата на НЕК да влиза в държавния бюджет или да се прелива към губещите предприятия от холдинга, тя се харчи за площадката на Белене. Съгласен съм с голяма част от написаното, без това, че експертът не е прав. Прозрачност в енергийния сектор нЕма никъде по света. Глупост е, че цената на тока в България е висока. Ние не знаем НЕК на каква цена я продава на енергоразпределителните приватизирани дружества. Поне аз не знам.
цитирай
2. vasmer - rat,
14.09.2009 14:40
Съгласен съм, че цената на тока в България не е висока в сравнение с развитите страни. Не съм съгласен, обаче, да се вдига на база увеличаване на печалбата, дори и на държавни предприятия. До колкото аз знам идеята на държавното предприятие е да запази важните и стратегическите сектори под шапката на държавата (до колкото е възможно), а не да реализира печалба. Не съм сигурен колко е прага на допустимата печалба на подобни предприятия, но не следва да е повече от няколко процента. Ако е повече, просто се намаля таксата, която тя взема от гражданите (в случая НЕК осигурява услуга за гражданите). Така че индиректно пак ние го плащаме.
Не искам да ме разбират погрешно. Аз лично съм си казал мнението за Белене - според мен за момента трябва да бъде замразен, а след няколко години да бъде размразен. Но от друга страна не разполагам с данни и може тотално да греша. Точно затова казвам: внесете прозрачност! Извадете финансовите разчети на масата, вземете решение и си дръжте на него. Но в такова положение на неяснота се явяват всякакви "разбирачи" (включително такива като мен), които разправят каквото си искат. В моя случай се опитвам да мисля логично, но съм сигурен, че има и други, с други интереси.
Колкото до това, колко плащаш на НЕК, виж си сметката за ток - там пише колко е за енергия и колко за пренос.
цитирай
3. rat - Там не е написана истината. . . . . . . . ...
14.09.2009 15:06
Там не е написана истината............(в бележките)
Замразената площадка пак се поддържа и се изливат бая пари там без никаква печалба.
Не бива да се забравя, че НЕК играе по законите на свободния пазар, тук не може да се говори за тавани, прагове, субсидии и т.н. Те продават и изнасят като се конкурират с частни и държавни компании. Лошото е, че понякога държавата "притиска" НЕК да не спира тока на определени комбинати заводи и тем подобни длъжници. Ето тук вече навлиза политиката, и НЕК започва да се чуди откъде да си избие парите. Или пък слагат всички в един холдин и с печалбата на нек се спасява топлофикация. Абе магарии яко. хахахаха
цитирай
4. vasmer - Както винаги ...
14.09.2009 15:15
Както винаги пак опираме до това до колко ефективно се управляват дръжавните предприятия :) Като ги управлява държавата - не е гот, като ги дадем на частници - пак не е гот :) Няма угодия :)
За съжаление, май никъде по света този въпрос не е решен - дали защото не искат да го решават или защото не могат, не знам. Но е факт, че навсякъде в енергетиката са големите далавери - и у нас, и по света :)
Спомням за това как изгоря немския канцлер преди години - миришело му на газ на човека и след толкова години политика си отиде орезилен.
цитирай
5. анонимен - Флинстоун говореше с партиен плам,
14.09.2009 21:00
достоен за представител на младото поколение в БСП, но все пак не живеем в каменния век. НЕК е в много тежко финансово положение, това е факт, който въобще не се коментира. КОЯ ЛИ Е ПРИЧИНАТА за това състояние, след като Флинстоун се изпусна и спомена за "някакви 400 милиона" изсипани от печалбата на НЕК / интересно от чий джоб се формира тя / в "дупката Белене" ? Ако Милен счита, че с безсмисления спор между такива " корифеи на енергетиката и икономиката ", поканени от него, печели популярност и открива истината, много се лъже.
цитирай
6. vasmer - Признавам, че не познавам корифеите ...
14.09.2009 23:05
Признвам, че не познавам корифеите, които според мен бяха срам и за двете страни, но и Милен Цветков не разбрах защо си замълча. Така журналист не се става! Но пък за да станеш журналист май трябва да си легнеш такъв :)
цитирай
7. анонимен - Винаги е така , а то не е никак рядко,
15.09.2009 12:21
когато журналистите не познават добре и не са подготвени по темата, за която са поканили събеседниците си, а правят това само защото темата е злободневна и разчитат да натрупат точки от това.
Именно за това не рядко са оставени да бъдат " водени ", вместо те да водят предаването, с бързи и точни въпроси, по които могат веднага да реагират или контрират с други уточняващи конкретни въпроси. Това е причината много често да се излиза от темата или да не реагират на явни изговаряни лъжи или глупости.
Много от така наречените "водещи предавания и разследващи" журналисти у нас все още са твърде далече от необходимото професионално ниво за такава отговорна работа. За тяхно и наше съжаление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753620
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!