Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 14:09 - Пак искат да ни тровят или мисли ли правителството за нас, дребите хора?
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 5108 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 29.06.2010 21:19


Не знам до колко от вас е достигнала новината за подновяването лицензите на няколко предприятия за извличане на злато с използването на цианид. Не знам и колко разбират това, но всъщност ни засяга директно. Даже засяга не е точната дума - трови ни директно.

За какво всъщност става въпрос? В някои от текущо разработваните златни мини у нас концентрацията на злато е от порядъка на 1.4 грама на тон руда или по-малко. Технологията предполага обработка на рудата с цианид и вода, като така златото се извлича и след това рудата и водата се изхвърлят.

За всеки който може да смята сметката е ясна - за един пръстен от 20 грама ще се изхвърлят 10-15 тона обработен и силно отровен материал. Същият този материал ще се трупа някъде и от дъждове и снегове ще се просмуква в почвата и подпочвените води и ще отива кой знае къде. Цели райони ще бъдат отровени и няма да могат да бъдат възстановени десетки години след това. А какво ще получим в замяна - проценти от добитото количество. Получава се следното - някой ти взема това, което природата ти е дала, пуска ти гювеч и ти оставя тонове боклуци. Супер изгодно!

Всичко това се знае, знаело се е и преди. Именно поради тази причина цианидното извличане на злато в България е забранено от 70 години. Какво се случва последък? Цената на златото расте и минното лоби натиска все повече и повече, за да се стигне до ситуацията от няколко дни - да се издаде разрешително от местните власти въпреки протестите на еколозите и въпреки почти сигурната санкция, която ще получим от Европейския съюз за това. Ето така се продаваме ние, на дребно!

Производителите се оправдават, че другите технологии им било скъпи, а 90% от находищата в света се обработвали по тзи начин. Това, което удобно не казват е, че тези находища са в ЮАР, Китай, Южна Америка, все места с корумпирани правителства и без мислене за опазване на природата. Защо и ние да се нареждане в тази класация? 

Освен това, било напълно безвредно! Ами добре! Искам и аз да отида в САЩ или Канада, искам държавата да ми даде на концесия да извличам природните и богатства и да използвам същата тази технология. Мислите че не мога ли? Веднага ще намеря парите. Само че няма кой да ми разреши да правя такива зулуми там. Подобни схеми са възможни само в корумпираните държави. Защо силно развитите държави не експлоатират собствените си богатства? Скъпо е, мръсно е и основното - пазят си ги за бъдеще време, ако случайно закъсат. 

Сега е момента да се разбере ние към кои ще спадаме, къде ще се наредим. Европейски съюз, ООН, дрън-дрън! Това е реалния измерител. Имаме си цяло министерство което казва "Ако е екологично, ще го разрешим, няма да пречим на бизнеса!". Ето как пак ни продават за пет лева. Защото ще излезе екологично, всички знаем как и защо. След това, след като бъдем тровени в продължение на десет години, след като се изчерпат находищата, компанията ще си тръгне, ще си плати смешната концесия и ще ни остави стотици тонове боклук. След това нашето умно правителство в пристъп на еко-съобразност ще извика някоя голяма американска фирма, специалист в почистването на подобни катастрофи и ще даде десет пъти повече пари от колкото е получило от концесиите. Познайте кой ще ги плаща тези пари?

Голямата беля вече е направена - концесиите са дадени и не могат да се отменят. Но държавата може да наложи същите мерки за екологичност като тези държави от които идват желаещите компании. И ако сметката не им излиза - да се махат. Не виждам защо аз трябва да се тровя и да плащам. Те експлоатират нашите богатства - значи те трябва да се съобразяват с нас и да ни плащат, а не ние с тях. Стига с тези чуждестранни инвестиции и отчитане на милиони. Такива мръсни милиони, аз не искам!

Остава ни само да видим - ние ли ще сме негрите на Европейския съюз и Бойко мисли ли за народа, както постоянно говори. Тук няма хън-мън, решението е много конкретно и определящо. И освен всичко друго, определя и нещо много важно: Менте ли е Бойко?

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!



Гласувай:
3



1. анонимен - Travelcho
15.10.2009 19:51
Това е директно copy/paste от Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_mining

The cyanide technique is very simple and straightforward to apply and a popular method for low-grade gold and silver ore processing. Like most industrial chemical processes, there are potential environmental hazards presented with this extraction method in addition to the high toxicity presented by the cyanide itself. This was seen in the environmental disaster in Central-Eastern Europe in year 2000, when during the night of 30 January, a dam at a goldmine reprocessing facility in Romania released approximately 100,000 m³ of wastewater contaminated with heavy metal sludge and up to 120 tons of cyanide into the rivers of Tisza.

Както се вижда братята румънци имат челен опит!

цитирай
2. анонимен - отново мълчание и отново по важна тема!
15.10.2009 21:37
http://www.glasove.com/article-4087.php

препратката е към статията, но повече към писмото на Константин Дичев - "България без Цианиди" до всичките бг властващи и особено до другарката Манева.
Сн С
пс: е не е като да коментираш кандидат кметовете.

цитирай
3. vasmer - Не знам само ...
15.10.2009 21:37
Не знам само защо и ние се натискаме за подобен челен опит. И когато се случи пак ще има да ни обясняват врели-некипели. Много ме е яд!
цитирай
4. vasmer - Сн С
15.10.2009 21:39
Според мен тази тема някак минава на заден план - не се вдига шум нарочно, за да ни поставят пред свършен факт. А трябва да се шуми, да се разпространяват материали. Според мен никой не трябва да стои и да гледа безучастно как го тровят!
цитирай
5. nalik - ей ги реалните проблеми, не тия дето ни ги
19.10.2009 22:40
пробутват по ТВ и вестници.

аз ще видя какво мога да направя.

ще разпространя информацията, най-малкото това е, което мога да направя...
цитирай
6. galindg - Евентуалните виновници почнаха да лъсват...
20.10.2009 15:18
http://bulgaria-news.bg/category/scandal/current-scandals/article/post10196.html
цитирай
7. enews - Нямам думи
22.10.2009 04:03
Нямам думи ако продължат така освен бедна държавата ще станем държава бунище.Но какво им пука на "честните" български богаташите нали имат пари да си живеят в чужбина добре.
цитирай
8. ran - ментетата са ясни :)
24.10.2009 16:23
"Караджова подкрепи с подписа си под комплексното разрешително цианидната технология в Челопеч."
това е от линка на Сн С (2)

"Коалиция „България без цианиди” ще протестира пред Министерството на околната среда и водите на 3 ноември с искане за оставката на заместник министъра на околната среда Евдокия Манева..."
това е от линка на galinabg (6)

Очевидно е желанието да се накаже лобиста, а не министъра. Познато мислене.
На лобистката Манева това й е работата, но отговорността е на Караджова.
А чии интереси защитава въпросната коалиция?
Е, не е като да коментираш "всичките бг властващи".

Отделна тема е дали лобистите трябва да получават заплати и от министерствата :), замествайки министрите.
Явно екологичното министерство е менте. Но Бойко не е менте - той си е същият пожарникар, вярващ на образа си от екрана. За него новините са реалния живот. Ние пък знаем, че всичките "нюз" и "гласове" са менте.
цитирай
9. анонимен - Българският сайт за зелени технологии
28.10.2009 20:45
Поместихме статията и на нашият сайт - надяваме се повече хора да да научат за поредния пример на политика в ущърб на гражданите и техните интереси. Много скоро ще разберем отговора на въпроса "Менте ли е Бойко", искрено се надяваме да е отрицателен...
http://greentech-bg.net/?p=4866
цитирай
10. анонимен - Какво печели България
04.11.2009 12:37
Константин Дичев
България нищо не печели от това злато. Повярвайте ми имам концесионните договори на Челопеч, Асарел, Елаците и там се отдават 99% от добитото злато на фирмите.... 1% за България.... Това и в третия свят го няма. Там има дялово участие в което държавата като принципал има мажоритарно участие. Вижте Либия - искахме да разработим голямо нефтено находище и Кадафито ни каза 15 % за вас останалото на нас, като и цялата инвестиция по проучване, проектиране и строеж ще е за ваша сметка.
Така че печелим... единствено десетки хиляди тона цианиди НА ГОДИНА!
цитирай
11. анонимен - Менте ли е Бойко?
04.11.2009 12:47
Константин Дичев
Много правилно си поставяш въпроса приятелю, ама за съжаление доста късно, а още по лошото е че малко като тебе вече са разбрали истината:
Че ни управлява организирана политическа престъпност, която си подготвя спасители на бели коне 1-2 мандата предварително за излъжат народа че има алтернатива. Гледай сега -
Първата "алтернатива" на кумунистите беше Костов и го избрахме да се бори с червената паплач. Така ама той подари всички печеливши предприятия на същите пчервени боклуци и на доскорошния враг - западни фирми. Например челопеч елаците и асарел,, които чрез офшорки са всъщност подарени на западняците,, а управлявани от бивши комсомолски секретари. демек грабят златото, медта и другите стратегически метали за над 1 милиард долара печалба на година и го делят със американските си посредници.... И дявола доволен и глупака сит, а ние идиотите си мислим че няма пари защото държавата е бедна....
цитирай
12. vasmer - Не мисля, че е късно!
04.11.2009 16:07
Но трябва да се шуми. Трябва да се залее администрацията и медиите с протести. И ще клекнат. Лошото е че си псуваме под сурдинка. И големите компании и тези, които ни управляват знаят това и се възползват. Ние все не сме разбрали че демокрацията не идва отгоре, както стана у нас, а идва с промяна на мисленето на всички хора. В този смисъл ние сме още далече от нея.
цитирай
13. анонимен - @ - kъм Константин Дичев
08.11.2009 13:01
каква са заплатите там та има "камикадзета" да им работят?
а къде са местните власти или е като Суходол - като си пееш...
май е време да си внасяме адвокати и да ги лицензираме
Сн С
цитирай
14. анонимен - От Verena
30.06.2010 17:59
Струва ми се, че става дума за скандала около предприятията ььь и ььь? Цитирам информацията, публикувана в ежедневния бюлетин на БСК, с източник в. Дневник (22 юни 2010):

Два месеца след като съдът отхвърли проекта за цианиден добив на злато в Челопеч на фирма "Челопеч майнинг", дъщерна на канадската "Дънди", инвеститорът се отказа от другия си проект – в Крумовград. По искане на дъщерната фирма на "Дънди" - "Болкан минерал енд майнинг", миналата седмица министърът на околната среда Нона Караджова е прекратила дългогодишната процедура по проекта. Компанията е внесла нов проект за добив на златосъдържащ концентрат - без използване на цианиди. "Оставаме на позицията, че това е най-добрата налична технология, причините за решението ни са опасенията на обществото за рисковете от нея", каза главният мениджър на "Челопеч майнинг" Алекс Нестор, който е в управата и на двете дружества. Златният концентрат ще се обработва извън България. В началото на годината "Дънди" купи завод в Намибия за производство на злато, припомни Нестор.
Източник: Дневник

Т.е., доколкото аз разбрах от този текст, ще се възобнови само добиването на златоносна руда, като рудата ще се обработва в Намибия (явно те са изтеглили късата клечка, така да се каже :))
цитирай
15. анонимен - От Verena
30.06.2010 18:01
Сори за горното, "ььь и ььь" да се четат като "Челопеч майнинг" и "Болкан минерал енд майнинг".

Ама и аз като не гледам какво пиша... :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753758
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!