Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 16:50 - Какво пречи на София да стане европейска столица? (следизборна програма)
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 13339 Коментари: 50 Гласове:
1

Последна промяна: 10.06.2011 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Изборите за кмет на София минаха, отминаха емоциите, дори РЗС каза, че няма да се занимава с далаверите по вота. Дотук добре! Сега да видим какво може да се направи, за да стане София един красив, със собствен облик, европейски град. Какво можем да направим, така че да не се срамуваме, а да се гордеем, че живеем в този град?

Аз не се кандидатирах за кмет, защото „не съм комунист, и никога няма да бъда” и не гласувах за Йорданка Фандъкова, защото не обичам нагласения псевдо-избор. Въпреки това, аз живея в този град, виждам проблемите му и искам да дам своята скромна визия за решението им.

Къде живеем? Живеем в стари панелки, живеем в некачествено ново строителство, живеем сбутани в малки кутийки в големи комплекси, на които всекидневно брокери ни изтъкват „светлите” страни. Средният софиянец е застопорен в тези кибритени кутийки, а нагли предприемачи и инвеститори, не без съдействието на корумпираната община, ни убеждават, че това са европейски практики и че техните скъпи кутийки са най-изгодните кутийки. Кеф ти за живеене, кеф ти за инвестиция. Дори в разгара на криза се опитват да лъжат, разчитайки на силното желание на българина да има собствен дом.

Как да излезем от този омагьосан кръг? Да видим как е в любимия европейски съюз? В града живеят несемейните, студентите и приходящите. В комплексите живеят бедните, а семейните хора живеят в покрайнините на града в малки семейни къщички. Така е навсякъде в цивилизования свят. Тук ни пробутват идеята, че семейство може да живее в двустаен апартамент (според новата мода двустаен е общ хол с кухня и спалня). Това било най-търсено! Най-търсено е заради парите, а не защото става!

Какво е решението? Обособяване на крайградски зони за живеене. Зони в които ще е забранено да се строят блокове и кооперации. Зони съставени от самостоятелни къщички. Зона с възможност за доста голямо разширение, за да не дава възможност за спекулации с цената на земята. Какво ми пука ако живея на 30 километра от София в самостоятелна къщичка и имам уреден транспорт до града? Не им ща новото строителство!

Все пак, една група хора ще предпочете да живее в града. На тях трябва да им се осигурят качествени жилища. А в момента такива няма. Нито панелките стават, нито прехваленото ново строителство с гръцки недопечени тухли. Да не говорим че стари и нови блокове са наблъскани един в друг и „от никъде взорът надежда не види”. Видяхме до момента, че системата с контрол по строителството не работи. Корупцията е по-голяма и по-могъща от всякакви разпоредби, закони и забрани. Решението в такъв случай е друго – да се скрие тоягата и да се извади моркова.

Как да накараме собствениците на панелки да направят нещо за блоковете, в които живеят? С някакъв вид преференции – било то приспадане от комунални услуги, било от приспадане на данъци или по специализирани програми. Всичко това го има и сега, но се виждат и изкривените резултати – има преференция примерно за топлоизолация – слага се само топлоизолация. Работи се на парче защото самите преференции са такива. Няма го цялостния подход. А след 20-30 години панлеките ще почнат да падат. Тогава какво ще правим? Или да му мисли който е на власт тогава! Идеята на стратегическото мислене е точно такава – да се гледа колкото може по-напред. Осигурете комплекс от мерки, насочени специално към собствениците на панелки и които успеят да се организират, да си направят блока отново обитаем. Които не го правят – санкции. Осигурете условията и чак след това наказанията!

Колкото за новото строителство – там проблемът е доста по-голям. Голяма част от тези сгради просто не трябва да ги има. Всички обаче са законни по някакви разпоредби и предполагам имат съответните документи за това. Значи тук хватката е да се накарат строителите сами да си ги бутнат. А те няма да го направят преди да им вземат печалбите или да се убедят, че не могат да ги вземат.

Какво да се направи? Да се одобрят нови разпоредби, които да регламентират изисквания като двойно по-голямо отстояние между блоковете в сравнение сега (може да се използва стария БДС), наличие на поне 2 паркоместа или гаражи за всеки апартамент, наличие на задължителна зелена площ и детски площадки на определена площ и т.н. Отбележете на картата на София всички нови и стари сгради, които не отговарят на условията и оставете пазара да си свърши работата като изрично кажете, че тези сгради не са по стандарт и евентуално ще бъдат съборени след 20 години например.

Нека всеки, който иска да купи апартамент в такава сграда да знае, нека всеки, който притежава апартамент в такава сграда да си направи сметката. На пръв поглед изглежда нечестно спрямо текущите притежатели на подобни апартаменти, но варианти се намират, като няма нужда обикновени хора да плащат за корупцията в общината и лакомията на предприемачите. Важното е да направите това сега. След 3 до 5 години жилищната криза ще отмине и тези празни 100 000 апартамента ще започнат да се пълнят. Тогава положението ще стане неспасяемо. За да е коректно спрямо строителите – оставете им въздуха над сградите. Според мен беше пълно безсмислие да се налагат ограничения за височината на сградите, а да се намаля разстоянието между тях.

Мисля че този подход ще проработи. Строителите ще се разберат коя сграда да бутнат, как да обезщетят собствениците и да изпълнят разпоредбите. За да бъде всичко напълно прозрачно просто направете регистъра на сградите и информацията за тях публичен. Нека хората знаят кой чиновник е одобрил дадена сграда която не отговаря на условията. Дайте възможност в закона частни лица или сдружения да съдят директно държавни служители и да видим някой ще си позволи ли да не прилага закона?

Този подход ще реши и два други проблема – липсата на места за паркиране около блока и тоталната липса на инфраструктура в междублоковите пространства. По отношение на инфраструктурата и облагородяването на междублоковите пространства, отново липсва стимул някой да го свърши. Общината не може – затънала е в корупция с обществените поръчки и като обяви поръчка за нещо подобно веднага цената става десеторна. Отново, дайте стимул на строителите, на хората живеещи там да се организират и да свършат работата. Механизъм свързан с данък сгради например може да се измисли. Може дори да се намери възможност за противодействие на естествените далавери, които ще възникнат. Само желание да има.

Моят дом – моята крепост! Това е изкривеният модел на свободията в България и в частност тоталната липса на контрол върху шума и отношенията в блоковете. Имало разпоредби. Голяма работа, като никой не ги спазва. Полицията вдига рамене, общината нямала капацитет, а всички са си измили ръцете с няколко мършави глоби, събрани от малкото некорумпирани на дребно чиновници. Тук решението е просто – създайте общинска полиция и обещайте на служителите процент от събраните глоби. Създайте възможност тази глоба да се регистрира в общината и да става ясно на този, който се е оплакал, че нещо е свършено. А ако има подозрения за корупция нека директно да има възможност за докладване т.е. всяко оплакване трябва да се третира като полицейско производство. Крайно време е да се спре този вандализъм в блоковете. А ще го има докато няма контрол и прозрачност. Осигурете ги!

Живея си аз чудесно в моя дом, но все пак от време на време излизам навън. И какво виждам? Кварталът ми е затънал в боклуци. Е, тук вече ще трябва да си свършите работата. И сега има контрол, но контролиращите обикновено гледат на другата страна когато се празнят кофите. Предлагам един нестандартен подход, малко в рамките на шегата, но не чак толкова шеговит. Всяко изпразване на кофите да е съпроводено с две снимки – една преди, и една след. И всички тези снимки да се качат върху една карта и хоп - в интернет. Хронологично подредени. Заплата на контролиращите ще зависи директно от оплакванията, които се подават за некачествено изпълнение на услугата. А за да няма оправдания – има снимков материал. Нещо повече, подобен подход много ще помогне и за планирането на сметоизвозването. На шега или не, подходът може да е успешен, ако се развие по правилния начин.

Както си се разхождам из квартала на тумби ме налитат глутници помияри. Срам е това, истински срам за нас като общество. Основната част от срама е на всички „животински” фондации, които за последните години показаха че освен да лапат държавни пари, нищо друго не правят. А не правят защото ще секне далаверата. Така е по-удобно – лека полека ще усвояваме милионите и ще обещаваме, че ще решим проблема в едно светло бъдеще. А този проблем може да се реши за няколко месеца. Дори имаше такова предложение дори в НС.

Събират се кучетата и ако никой не ги потърси в рамките на месец, се умъртвяват безболезнено. А за събирането могат да се хванат циганите, които срещу малка награда ще ги изловят само за месец. Ако се планира дейността, за няколко месеца и за много малка сума проблемът може да се реши завинаги. След това нека си останат приютите, защото фондациите са прави за едно – уличните кучета са основно продукт на недобросъвестни собственици на домашни кучета. Но чак след като се реши проблема. А проблемът има нужда от решение. Само да не ми говорят за любов към животните – кое е по-хуманно според вас – да ги умъртвяват безболезнено или да ги оставят да мрат от глад, студ, отрови, винкели и кой знае още какво?

Качвам се аз в колата си и тръгвам да си върша работата. То не са дупки, то не са шахти, то не е откровена липса на път в тази наша столица. Вярно, прави се нещо последните две години, но на базата на парите, които се дават, май нещата пак намирисват на далавера. Аз и до сега се чудя и се мая защо ги дадоха тези пари за ремонта на Цариградско откъм Орлов мост. Защо в последните години 3 пъти асфалтираха Ситняковски и Вапцаров и пак са целите в дупки? Знам че от някъде трябва да се почне, но нещо не мога да схвана приоритетите. И това което виждам е че на строителите им е леко – дай да асфалтираме нещото дето го правихме миналата година.

От време на време се чуват хубави неща, добри практики, но в крайна сметка всичко затъва в блатото на корупцията. Направете план господа общинари, направете прецизни технически задания, заложете условия които са в полза на гражданите, а не на далаверата. Вземете пример от министър Плевнелиев. Има модел за задание за магистралата – използвайте го за софийските улици, махнете пречките пред нормалните фирми и забийте клаузи за гаранция поне 5 години. Трябва да го направите ако искате да ви вярват.

Както си пътувам с колата по швейцарското сирене, наречено софийски улици се оказва, че всъщност май не си пътувам, а си видя в задръствания. Понякога дори пеша е по-бързо от всякакъв друг транспорт. Е хайде го оправете този градски транспорт, накрая. Стига с тези безумни идеи за замяна на перфоратора с електронен такъв за еди-колко-си милиона. Дайте тези пари за автобуси, за тролеи, за трамваи, увеличете броя им, купете нови машини, стимулирайте хората да се качат на градския транспорт. Стига сте говорили само за увеличение на билетчето и за глоби. Ако трябва дайте всички линии на частници. Нека да са толкова нагъсто, че във всеки автобус да има по една кондукторка от която спокойно ще могат да се купуват билети. Измислете нова система. За пореден път казвам – заровете тоягата и изкарайте моркова. Накарайте ни да се откажем от колите.

Добирам се аз до центъра с колата и започва Одисея 7648292 част – намиране на място за паркиране – в или извън синя зона. Просто няма. Толкова ли е трудно да построите няколко големи общински паркинга? Навремето Софиянски имаше идея да се използват подземията в София, но по онзи „скрития” начин. Вие го направете прозрачно. Нека всеки да може да си купува карта за цялата година и да ползва такива паркинги. Не е толкова трудно да се осъществи. Лошото е, че ще секнат далаверите с малките паркингчета с по 3 лева такса на час на място за 10 коли. От които печелят здрави наглед момчета, на които повече им подхожда работа в селското стопанство. И съответно те се отчитат пред патрона в общината. Постройте няколко такива паркинга на цена на синята зона и всичко ще е наред. Стиска ли ви да разрушите тази хранилка, която на всичкото отгоре е вързана и с другата хранилка наречена „Паркинги и гаражи”?

Като осигурите възможността, вдигнете глобата на 100 лева ако трябва. И нека тя да се удържа директно от банковата сметка на нарушителя. А той ако иска да обжалва. Но само след като осигурите условията, а не само да размахвате глобите. Не мога да разбера защо досега на общинската власт все и пречат шофьорите? Те къде да паркират? Трябва просто един ден да се организираме и да започнем масово гражданско неподчинение с паркиране пред общината. Ще задръстим чак до Орлов мост. И то така, че никой да не може да напусне общината докато не се вземе решение – нито кмет нито съветници. Може би тогава някой ще обърне внимание.

Така ще се освободят и тротоарите, за които е крайно време да се погрижите. Къде да минават пешеходците, как да минават майките с количките? Осигурете велосипедни алеи, обособете пешеходни зони. Срамно е за София да няма една пешеходна зона. Витошка и Графа не ги броя – все отнякъде ще изскочи я трамвай, я мутра с мерцедес. Не изисква много усилия, само силна воля.

Идва събота и неделя. Искам да изляза, искам в града да видя зеленина, парк, искам да заведа детето си на място където да му покажа истинско дърво, истинска трева, евентуално може и жива патица да види. Толкова пък да не се прави нищо по въпроса е направо срамно за вас. Сега имаме нова кметица, която постоянно парадира с това, че има внук, с когото си прекарвали много добре. Искам да ви попитам г-жо Фандъкова, вие къде разхождате внука си? На коя детска площадка си играе? Ако не можете да направите нищо по този въпрос, поне кажете вие къде ходите, да почнем да идваме и ние там. Поне можете да спрете строителството върху София ленд. Тихомълком, пак далавера. Спрете я заради внука си! Пак заради него, осигурете възможност да тръгне пак. Постройте дори още един в другия край на София.

Какво е София в момента? Пълна лудница – тук жилищна сграда, там офис, МОЛ с магазини, жилищна сграда с магазини, жилищна сграда с офиси, само жилищна сграда с МОЛ си нямаме, но чакаме скоро да се появи. Обособете няколко места за индустриална зона. Нека да са върху евтина, общинска земя, така че наемите да са поносими. Осигурете си под някаква форма публично-частно партньорство със строителните предприемачи. Нека се получи така че бизнеса да заработи в няколко точки, но не в претенциозните бизнес сгради с непосилен наем за бизнеса. За ваше сведение след като гръмне имотния балон с жилищата, идва ред на балона на офис сградите. Съобразете се с това. Съобразете се с вида и мащабността на бизнеса и му осигурете условия. Той ще се отблагодари с данъците, които ще плаща.

Покажете че сте кмет на софиянци, а не на големите монополи и на дребния злобен чиновник. Стимулирайте доброто държание на всички ваши подчинени независимо дали са служители или организации. Осигурете и наказанията, и най-важното осигурете контрол. Това е всеобщ проблем в държавата – пишат се закони, наредби, правилници, а няма кой да контролира дали се спазват. Сега е момента да изпъкнете на фона на вашия предшественик, който по същия начин само приказваше, правеше малко и то на парче. Направете го както трябва! Нека общинските предприятия и фирмите предлагащи комунални услуги да знаят, че има кмет, който защитава интересите на хората. До сега сме нямали такъв.

Във всяка една европейска столица има механизъм за стимулиране на бизнеса да инвестира в несъвършенствата на града, като постоянно го подобрява. Осигурете и вие тази възможност. Сега кабинета е от вашата партия, приемете най-после истински закон за публично-частното партньорство, а не онзи смешен документ, който обслужваше директно интересите на другаря РОвч. Градът ще има полза от това!

Направете план за поддръжката на училища, детски градини, ясли и болници. Все пак капиталовото строителство е в бюджета на Столична община. Вие отговаряте за това. Ако няма пари, опитайте да намерите механизъм някой друг да го свърши, а вие да осигурите стимулите. Има начини.

Последното, което искам да засегна са чуствата на всеки един от нас – живеещите в София. Как да се почустваме столичани в този боклучарник, в който живеем? Няма да се сравняваме с други европейски градове, да се сравним с малки български градове, където тези проблеми са решени. Защо да не могат да се решат и тук. Не е въпрос само на пари. Въпрос на воля е! Имате ли я?

Въпрос на воля е да помислите и да осигурите възможност да се поддържат историческите и културните обекти и сгради. Най-лесното е да се каже – няма пари! И ние знаем, че няма достатъчно, и вие знаехте че няма като се кандидатирахте. Идеята е да измислите как да дойдат пари, да предложите друго, което имате срещу това, което искате да постигнете.

Когато ние видим, че се опитвате да направите нещо такова, ние ще се почустваме горди от това че живеем в този град и ще правим всичко възможно да го пазим и развиваме. Искрено се надявам някой ден да се измисли друго мото на града. „Расте, но не старее” лично на мен ми звучи подигравателно на фона, на това, което виждаме.

В момента градът загива. От вас зависи да направите нещо по въпроса. Или просто да се наредите в срамната редица на хора, заемали този пост, но не направили нищо освен собствено облагодетелстване. Вие сте на ход!

Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!



Тагове:   Какво,   столица,


Гласувай:
1



1. анонимен - Пречи й
25.11.2009 17:49
манталитетът и съзнанието на живеещите там, така наречени "софиянци" . Защото , ако в стара Европа "битът определя съзнанието", то в България все още "съзнанието", което го няма, определя бита и живота. Затова и тях хич ги няма.
цитирай
2. анонимен - ....
25.11.2009 18:27
ako varnat jitelstvoto mnogo ne6ta 6te se promenqt.....az sam ZAAA
цитирай
3. анонимен - :)
25.11.2009 21:25
andreshko написа:
манталитетът и съзнанието на живеещите там, така наречени "софиянци" . Защото , ако в стара Европа "битът определя съзнанието", то в България все още "съзнанието", което го няма, определя бита и живота. Затова и тях хич ги няма.

Ако имаш съзнание на пещерен човек и в Лувъра да те пуснат да живееш - на пещера ще го превърнеш ...
цитирай
4. анонимен - Bla-bla-bla...
25.11.2009 22:16
цитирай
5. apollon - Вероятно една от причините е, че ...
25.11.2009 22:55
Вероятно една от причините е, че хората по тези шилини страдат от балкански и ориенталски синдром едновременно - а също и че хората са склонни да приемат и се подчиняват на старите порядки, а не на новото, прогресивното и регламентираното
цитирай
6. анонимен - Всуе е всичко!
26.11.2009 01:28
Надежда всяка оставете!
София не може и няма как да стане никога хубав град за качеднмево живеене в него! Изтърван е на 2 пъти влака,поради лоша съдба:
1. Веднага след Освобождението,когато от едно малко шопско селище от градски тип по най-хаотичен и бездарен начин Столицата е превърната в едно истинско ориенталско село от градски тип,за радост на новоизлюпените хиляди нови "граждани"!
2. Веднага след 1944 г. когато София е била наполовина срината от бомбардировките , е изпуснат ВТОРИ уникален шанс да стане модерен европейски град с красиви и широки булеварди и прави улици,пак поради бездарно управление.И тогава е имало и пари и много индианец да работи безвъзмездно,но уви отново не се е получило,макар че по едно време някъде края на 60те години -началото на седемдесетте София беше станала приличен град като за България.
ТРЕТИ шанс за сега не се види,даже напротив,така е затапен вече града ,че според мен остава само един истински вариант:
1.Да се разкарат нанякъде всички настоящи обитатели на този грозен и неуютен ориенталски град
2.Да се срине до основи всичко
3.Да се построи наново от умни и кадърни НОВИ хора ,задължително външни.
цитирай
7. анонимен - Поздравления!
26.11.2009 09:12
Страхотна статия. Надявам се, съзнаваш че е глас в пустиня. В бетонна пустиня...
цитирай
8. noncho - Браво!
26.11.2009 10:13
Чудесен постинг, дано някой се опита да се вслуша в тези думи, а не само да мислят за далавери.
цитирай
9. vasmer - Благодаря на всички!
26.11.2009 10:24
Благодаря на тези, които харесват статията, благодаря и на тези, които не я харесват. За мен важното е да се провокира полемика.Може някои от идеите да не стават, но пък като се говори ще се намерят други, които стават.
Това, което лично на мен ми прави впечатление, четейки подобни материали и коментарите след тях, че в крайна сметка всичко се свежда до тезата "Селяните вън от София!". Само че кои са тези селяни е трдуно да се каже. Всеки който си е закупил жилище тук, вече е гражданин на този град и има същите права като този който е седемнайсто поколение тук.
Иска ми се да се измени мисленето, да започне да се мисли за това как всички сме равни и как имаме право да изискваме от нашите управници. Това е целта на статията. Дано съм я постигнал.
цитирай
10. анонимен - Хубава статия. Нистина проблемите ...
26.11.2009 10:27
Хубава статия. Нистина проблемите не само на София но и на странта са в неспособността на контролните органи да наложат контрол. Манталитет се изгражда чрез налагане на определени норми на поведение, т.е., насила, чието прилагане и наблюдение за тяхното изпълнение е задача именно на държавните контролните органи. Има ли престъпление трябва да има и наказание. Няма ли наказание има България в този и жалък вид.
цитирай
11. анонимен - Моите извинения
26.11.2009 11:09
на всички, които наричам " софиянци", а не софиянци. Има разлика между това да се считаш, и в действителност да си.
Независимо, че в момента живея в Пловдив, родът ми е от София, самият аз съм роден в София, живял 40 години в София.
За съжаление манталитета, културата и живота в София, в момента се определят от "софиянците", вживяли се в ролята на " Господин за един ден"
цитирай
12. анонимен - За града
26.11.2009 11:31
Статията е много интересна, полезна и провокира размисъл. Няма никакво значение кой откъде е, старите софиянци никога не са били против хората от България, а новософиянците, които идват тук започват най-силно да плюят по другите.
Идеята столицата да не е София е добра, има много градове, които могат да станат столица - Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Плевен - все хубави градове, с култура и традиции, които имат нужда от развитие.
Колкото до жилищата - много от платежоспособните хора не си купуват ново строителство, или панели, а точно къщи извън столицата. Но проблема там пък е високата престъпност.
Идеята за карта на неблагонадеждното строителство и предстоящото за събаряне е идеална, така много от купувачите ще имат реална информация къде да не купуват.
София има още много проблеми - остаряла канализационна инфраструктура, пътища, паркинги, осветление, мръсотия, животни, просяци, скитници, престъпност. Ще ги дискутираме, надяваме и тях:)
цитирай
13. vasmer - Винаги може да има бъдеща дискусия!
26.11.2009 11:53
Даже ще се радвам да се провокра такава. Естетсвено, не съм засегнал всички проблеми на столицата. А ако имах решение на всички трябваше направо да се кандидатирам за кмет :)
Бих желал само дискусията да бъде продуктивна, тоест да ражда идеи, а не да се плюем кой е по-по-най или само да изброяваме проблемите. В този аспект, защо да не обсъдим, да поспорим дори, ако трябва :)
цитирай
14. slancho - az 6te u4astvam v mitinga pred ob...
26.11.2009 11:56
Аз ще учавствам в митинга пред общината ,с колите-по въпроса за паркирането в София.
Съгласна съм с вас ,че решенията са прости и само далаверите са причина да не се вземат мерки.
ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО-
НЕОБХОДИМА Е ПРОМЯНА!
цитирай
15. vasmer - Може би наистина ...
26.11.2009 11:59
Може би наистина трябва да се правят такъв тип протести. Идеята ми дойде от Артър Хейли, който описваше в една от книгите си как с подобна акция бяха задръстили тоалетните на едно летище :)
Мисля че трябва да се промени начина на протестиране. Явно никой не ни обръща внимание като само си седим и говорим пред която и да е институция.
цитирай
16. анонимен - Tova e nevasmojno
26.11.2009 12:32
Uvajaemi vsitcko e mnogo dobre kasano,no niama go tcoveke,koito ste go svapsi;sa tova triabva mnogo opit,mnogo profesionalisam;mnogo jelanie;mnogo obitckam sofianzi;mnogo doctoinstvo;mnogo moral;mnogo akal atoba go niama i vsitcki go vijdame .
цитирай
17. rpatel - С повечето неща съм съгласна, но. . . ...
26.11.2009 12:41
С повечето неща съм съгласна, но... помисли си какво става. Имаме си кмет, да решим, че тя се вслуша в съветите ти и реши да направи нещо по всички проблеми, обаче как да стане докато няма съдействие от страна на гражданите. Как да стане градът по-чист докато има хора, които си хвълят боклука през балкона? Как да станат тротоарите свободни за движение като винаги ще се намерят хора, които да паркират там защото на паркинга се плаща, а ние сме тарикати и пари за това не даваме. Как да стане градският транспорт по-чист и удобен като винаги ще се намерят вандали, които да изпотрошат и да надраскат? И т.н. и т.н. Кметът си е кмет, но просто няма да стане без подкрепата на гражданите. Защото какъвто и контрол да има, докато ние сами не решим да спазваме правилата, нищо няма да се получи. Знаеш какви сме българите, винаги се правим на тарикати, винаги намираме начин да излъжем да дребно и да заобиколим правилата. И то не само в България. Да си чувала за българи крали яйца от супера? Е аз познавам такива. И на въпроса защо го направихте ми беше отговорено, че искали да видят дали могат да натхитрят охраната и дали ще ги хванат. И бяха много горди, че не са ги хванали! И това се смята за голямо геройство. Да прецакаш системата и да нарушиш правилата! На нас май ни е генетично заложено! И за това е така. В случая кметът, премиерът, президентът, че и Господ няма как да направят нищо. Всичко си зависи от нас и от самосъзнанието ни.
цитирай
18. slancho - Да точно така, само изказване на ...
26.11.2009 12:50
Да точно така,само изказване на мнение не е достатъчно.Затова и коментарът ми е в първо лице единствено число.
Ако всеки поеме поне малко отговорност за думите си и ги превърне в действие-
ИМАМЕ ШАНС.
Ако ли не-обречени сме-поне нашето поколение,а аз не желая това за децата си.:)
цитирай
19. vasmer - rpatel,
26.11.2009 12:57
Донякъде съм съгласен с теб .. но само до някъде. Виждала ли си германци например на екскурзия или на море в България? Три дни се оглеждат като гърмяни зайци и след това почват да се държат като масата, която ги заобикаля. Връщат се в Германия и там не смеят да го правят. Защо? Ами защото ако само си го помислят такава глоба ще им треснат че свят ще им се завие.
Например паркирането. Живял съм в Германия, близо до Франкфурт. Във Франкфурт има едина квартал Офенбах, в който манталитета на шофьорите е подобен на този на пернишките голфаджии. И те често го проявяват на пътя. Като те засече кола там, със сигурност е с номер започващ с OF. Да, ама като ги хванат, я с радар, я с нещо друго им съдират кожите. Пример - във Франкфурт - неправилно пракиране - глоба 450 евро, която се изтегля директно от банковата ти сметка. Няма права на човека, няма КАТ-мат. Вземат ти парите, пращат ти фиша и сметката и ако се чустваш ощетен може да съдиш държавата. Никой не го прави, естествено, защото глобата е много точно съобразена с тарифите на адвокатите :)
В градксия транспорт - как да чупиш, когато я няма тази блъсканица както е тук и шофьора във всеки момент вижда какво става в автобуса. Като види че някой чупи, не се заниамва с глупости, просто натиска бутона и идват полицаите. А той не отваря вратите. И така нататък.
Искам да кажа, че ние сме балканци, но сме такива защото го няма контрола. И това ни провокира. Ако го има контрола, като хватката е да бъде минимално човеко-зависим, лека полека ще се научим.
Ще ти дам и друг пример. Тук като хванат някой пресъпник, му разрешават да се крие, да не го снима камера, да не сме му нарушили правата. Там има един канал, който директно ги показва, показва всякакви нарушения, които си извършил дори неволно, спомням си един който го даваха как кара на аутобана с 200 и чете вестник. беше го хванала камерата с радара. И директно, компютърно изчистване, име и на позорния стълб. Тук си ги пишем с инициали.
Та в заключение, може би методите, които предлагам за решение не са правилните, но съм виждал правилни. И в Германия са имали този проблем. Все още го имат с турците и особено сърбите. Ама и ги разкатават с глоби :)
цитирай
20. vasmer - slancho,
26.11.2009 12:59
Ми освен да почнем да е организираме :)
цитирай
21. silviavasileva - Suglasna sum s pove4eto v postinga. ...
26.11.2009 16:23
Suglasna sum s pove4eto v postinga. I vijdam logi4noto produljenie na ne6tata. Produljava li stopanisvaneto na Sofiq v tozi duh, ne6tata nqma kak da ne otivat na po-zle. 6te zapulnqt vskqa prazna ivi4ka v grada, 6te ni nakarat da naddavame na turg za mestata za parkirane, koito 6te se broqt na prusti. 6te zapo4nem da si pla6tame za tova, 4e di6ame vuzdoha naokolo, imenno za6toto sudurja cqlata mendeleeva tablica. 6te si pla6tame za vsqka hvurlena hartiika v kofata...a za bokluka hvurlen navsqkude drugade 6te e otnovo bezplatno...Kogato nqkoi pravi pari na vsqka cena, dori i ot razruhata, rezoltatut e samo edin pulno susipvane. Problemut na upravlqva6tite e, 4e imat za cel parite...nikoi ne gi izpolzva za stimuli, i za podobrqvane na jivota . Dano ne sum prava...no tova koeto vijdam...i sravnqvaiki go dori s predi 10 godini me kara da mislq taka.
цитирай
22. анонимен - :)
26.11.2009 16:25
vasmer написа:
"Селяните вън от София!". Само че кои са тези селяни е трудно да се каже. Всеки който си е закупил жилище тук, вече е гражданин на този град и има същите права като този който е седемнайсто поколение тук.
Иска ми се да се измени мисленето, да започне да се мисли за това как всички сме равни и как имаме право да изискваме от нашите управници. Това е целта на статията. Дано съм я постигнал.

Относно селяните - не е това проблема, а липсата на правила и контрол. Същите тези селяни като отидат в западен град и се сблъскат с безмилостните и вече наложени правила - ги спазват /без коментари, без препирни, като сгрешат си плащат и ... внимават занапред/. Или иначе казано им се променя начинът на мислене, селското съзнание бива подтиснато защото излиза скъпо неговото демонстриране. И то си остава за домашна употреба /в обноски, реакции и т.н./. Другия проблем е липсата на информация относно правата и организация за тяхното отстояване.
Няма и не можем да бъдем всички равни, в съвременния свят винаги има ПО-равни сред РАВНИТЕ ... докато има чиновници по света, готови срещу пари да допуснат /пропуснат и т.н./ нарушение на общоприетите нравствени норми ще има и това състояние на човешките отношения. Истината е в това, че тук за почти без пари получаваме толкова, ако вземем да си плащаме истинската цена на това да не газим калта и т.н. тогава и критериите ни и изискванията ни ще са много по големи, както и може би ще липсва онова безхаберие към "нарушителите" което имаме в момента
цитирай
23. swanlake - Госпожата вече започна с промен...
26.11.2009 17:02
Госпожата вече започна с промените- от Януари вдига таксите на детските градини ,зяащото таксата била 45 лева , а издръжката на едно дете била 225. На каква база е тази издръжка като 20 деца гледани заедно струват в пъти по-малко от дете гледано само не знам,но така пък ще се освободят места в градините. Тези които имат нужда ще освободят местата на тези,които могат да си плащат...
цитирай
24. vasmer - swanlake,
26.11.2009 17:12
Примери бол ... за наше съжаление.
Изобщо се върви по пътя на правителството, което казва: "Като няма пари, ще стягаме колана и ще доим и малкото които дават!" Няма да коментирам подобно малоумие. Самата дума вече е пословична за този субект.
Вие ако имате семейство, като ви свършат парите какво правите - затягате колана или търсите начин да изкарате други пари, хващате втора работа и така нататък. Значи ако семейството ми гладува аз ще кажа "Пари нема, действайте!"
Както и да е, темата е за София, но тук положението е същото. Гледа се как да се изцеди някой, който все пка плаща или е принуден да плаща, затягат се парите за всичко, но пък се слага електронно отчитане на икаруси-брички.
В този смисъл не очаквам нищо добро и умно от нашата нова кметица, но дано поне осъзнае колко е боса и започне да слуша тук там. Това ни е едиснтвеното спасение!
цитирай
25. swanlake - Кметицата да слуша - вярваш ли си? Не ...
26.11.2009 17:41
Кметицата да слуша - вярваш ли си? Не ми побира ума как действията започват от децата,които и без това ги няма...
цитирай
26. анонимен - ...
26.11.2009 18:22
Не се извинявам ако засягам някого, но 45 лева за месец си е смешна сума! Само кабелната и нета в едно домакинство са повече или приблизително толкова. А детето получава храна, играчки, внимание и т.н. всякакви грижи по време на престоя си в детското заведение. Мисля, че е странно някой да роптае срещу повишението на цените, което е напълно обосновано. Това че се започва от най-малките е напълно нормално. За наличието на значително количество деца говори факта, че вече няколко поредни години не достигат в значителна степен местата в детските заведения. А хората не създават деца ако не могат да си позволят отглеждането им ... има изключение на което няма да се спирам ... така че е напълно нормално да се изнудят родителите за по-високи такси, а странното е, че те са напълно обосновани. Никой, никого не кара на сила да работи за 500 лева заплата, нали? Не споделям мнението за изцеждане, според мен става дума за адекватно заплащане.
цитирай
27. vasmer - Трудно ми е да приема изказване от типа ...
26.11.2009 18:35
"така че е напълно нормално да се изнудят родителите за по-високи такси"
Ако за вас е нормално, за мен е неморално. Прилагането на модела "не ме гледай какво правя, слушай какво говоря" е в пълна сила. Постоянно се говори за това, че ще се поощрява раждаемостта, че ще има стимули за младите семейства, а се прави точно обратното.
Явно нямате деца, не сте ходили и в детската градина, за да видите за какво става въпрос. Да видите изнудване в действие, безумия като SPA за деца под 3 години и други хитринки направени да се доят родители. А ако не можете, "има други, които чакат".
Така че в случая не споделям вашето мнение. Нямам нищо против адекватното заплащане, но за адекватна услуга.
И пак стигаме до въпроса, защо като тряват пари тярвба да се дои някой? Защото на малоумниците от общината до там им стига акъла. Трябва да се създават възможности. Вие да сте чули за нещо подобно? Дори за подобно мислене в политиците ни в последните 20 години?
цитирай
28. анонимен - На мен ми хареса предложението с ...
26.11.2009 19:56
На мен ми хареса предложението с паркирането пред общината. За съжаление автора е прав, но кой ще го чуе. Дано някога имаме шанс и съзнание да се съберем и да протестираме, иначе никога нищо няма да се промени, или ще се промени когато започнат да падат сгради..
цитирай
29. анонимен - хм
26.11.2009 23:09
Моето мнение си е субективно и не го отричам. Общинските, а и които и да е държавни служители нямат стимул да създават каквото и да било при положение, че нямат лична финансова изгода. Създаването на какъвто и да било продукт или услуга е единствено в ръцете на частния предприемач с цел да бъдат спечелени пари посредством свършената работа. Докато на всеки един чиновник целта е да получи пари за колкото се може по-малко свършена работа. Изнудването със СПА процедури не е идея на общинската управа, а на управата на детското заведение, един вид самоинициатива ... :) а съвсем конкретно със средствата на общината да извлече лични облаги ... и ще е така докато има нещо държавно в тази страна ...
цитирай
30. vasmer - Ееее, така е много песимистично
26.11.2009 23:48
Но по принцип си прав/а. Но и за това има решение. И решенеито е в математиката :) Теория на регулиране на системите и саморегулиращи се системи. В Столична община им азвено за одит. И това звено ако си върши работата както трябва чиновниците няма да си правят каквото искат защото ще има санкции. Остава само да се реши въпроса кой ще контролира одитиращото звено да си върши работата. Може да е компютърна система за разпределяне на задачи на случаен принцип, както е тази във ВСС и която с основание не искат да ползват :) Така всяка задача на одитиращото звено по онтошение на работата на дадена структура или чиновник ще е на случаен принцип. И той ще трябва да извърши одита качествено и в срок, защото пък неговата заплата ще зависи от това. И сега, да затворим кръга, за да не може пък одитиращия да си пише "каквото трябва" в доклада - работата на всяко звено и чиновник може да бъде определяна от хората с които той има работа. И ако хората му пишат 2, а одитора 6, веднага светва лампичкаат и инспектората тръгва да види конфликта на интереси :) А доклада и на одитора и на интектората - в Интернет :)
Горе долу нещо такова - без да влизаме в подробности :)
цитирай
31. swanlake - До анонимният под номер 28 С...
27.11.2009 07:53
До анонимният под номер 28

Странно изказване що се отнася до деца. Наистина децата се гледат, дават им се играчки,но нещата не се подменят с години. Никой не купува играчки за всяко ново дете. По същата логИка да се плаща и за училище - те в първи клас децата са си като в детската градина...А иначе и аз щях може би да кажа , че 45 лева е смешна сума ако нямах близко дете в градина и не знаех за какво наистина става въпрос като говорим за гледане на деца.
цитирай
32. streetsmart - Много хубави идеи, но...
27.11.2009 14:20
повечето от тях са дългосрочна инвестиция, а мандатът на един кмет е 4 години, с малко късмет, ако изкара 2 мандата - 8. Моите лични очаквания от кмета са да наложи модел за контрол върху спазване на съществуващите правила. Жестоки глоби и % за общинската полиция, когато ги налагат. Ако пък хванат ченгето, че не си върши работата, дисциплинарно уволнение без право да заема държавна/общинска длъжност доживот. Едва след това да се мисли за налагане на нови, по-добри правила.
Относно таксите за детски градини, понеже имам 2 малки деца и проблемът лично ме засяга, за софиянци дилемата е - или общинска ДГ, или една средна заплата за страната, за да се гледа детето у дома или в частна ДГ. На този фон бих казала, че и при 5-кратно увеличение на таксите, общинските ДГ ще са по-търсени и местата няма да стигат. Е, надявам се все пак увеличението да не е х5 :)
И едно лично мнение по въпроса за "селянията" - за мен селянин е всеки, който не уважава правилата за живот в града - паркира на тротоара, изхвърля си боклука където завари, вози се гратис в градския транспорт и т.н. В този смисъл съм 100% за призива "селяните вън от София" :) Проблемът с паркирането ще се реши, когато се изградят паркинги, но и когато гражданинът се научи, че няма безплатен обяд (респ. безплатен паркинг в града) и започне да си прави сметката дали му е по-евтино да ходи на работа с кола или с градски транспорт, вкл. такси. Да, шофирането в София ще се оскъпи, но градът ще стане по people-friendly (извинете за чуждицата). А кой е казал, че животът в столицата трябва да е евтин? И няма ли точно по тази линия да се реши проблемът с наплива от хора от т.нар. провинция - т.е. всеки да си прави сметката, като идва в София, може ли да се издържа тук. Иначе както е тръгнало, софиянци масово ще се изселим към ... Трявна, да речем.
цитирай
33. vasmer - streetsmart,
27.11.2009 14:41
не съм сигурен, че повечето идеи са дългосрочни, но дори и да е така, все някога трябва да се поставят основите, нали? :)
До момента все се е работило на парче, а на мен ми се иска вече да има една програма, за която да е ясно в близките 10 години какво ще се прави. Обаче всички съществуващи програми са или смешни и безполезни или направо корупционни.
цитирай
34. анонимен - мдааа
27.11.2009 21:09
Здравейте.За пръв път от много време чета подобна статия.И се радвам,че е провокирала дебат,какъвто за съжаление не видяхме от "нашите" кандидати да ни управляват.Това което според мен липсва е следното:

-сателитни градове или градчета около столицата-както Ви харесва
-събаряне на част от панелните комплекси,като освободената площ може да се използва за реализиране на по-горе описаното предложение
-задължителна регистрация на жителите в града
-недопускане на коли от други градове-това може да стане като се построят съответните паркинги и разширяване метродиаметъра на метрото + редовен градски транспорт
-забрана за движение в център на автомобилен транспорт-с изключение на съответните автомобили на МВР,пожарната и Бърза помощ
-обособяване на ясно окрупнени бизнес и промишлени зони-това ще даде шанс да се направят и планове за подготовка на съответната инфраструктура за да се стигне до тях
цитирай
35. vasmer - Много благодаря за предложенията!
27.11.2009 21:17
Какво мога да кажа? Напълно съм съгласен с предложенията. С малко повече организация и претегляне от различни страни, дори са напълно осъществими.
Мога само да изкажа съжаления, и аз като вас, че подобен дебат и идеи не видяхме от кандидатите. Видяхме общи приказки. Дано не видим само обща работа. Аз лично съм скептки, но дано да греша!
цитирай
36. анонимен - кучкарник ли е столицата
28.11.2009 23:02
Много точно са описани проблемите, бездомните кучета наистина са показател за развитие, интелект, култура. Едва ли има друг, европейски град, където хората да се страхуват да ходят вечер по улиците в определени квартали, в резултат на глутници кучета. Чува се вече в рзаговорите, че и през деня се избягват определени улици, дори не се посещават магазини, заради кучета. Заплахата е за всеки не само от животните, но и от принизената култура на управляващи и липсата на каквито и да са по-високи претенции на хората към общински служби да се разпореждат по-най добрият начин с парите, които сме им поверили да управляват под формата на данъци. Много от коментарите показват, че нещата поне за София по-скоро ще се влошават в близко бъдеще,отколкото да се подобрят.
цитирай
37. streetsmart - Не, столицата не е кучкарник
29.11.2009 11:04
В кучкарника животните са нахранени, обезпаразитени и безопасни за хората. Столицата е един разграден двор, където местни и приходящи се чувстват свободни да правят каквото си искат - да карат където си искат и да си зарязват колите, където заварят. Да си вземат куче и, като им писне, да го натирят на улицата, другите да му мислят. Да си изхвърлят боклука, където им падне, а "циганите от Чистотата да вървят да чистят". Да не си плащат данъците, глобите, дори разноските за поддръжка на собствените си жилища. Някой да не се е сблъсквал със съсед, който пуши в асансьора и си пуска фаса небрежно на стълбите?
Столицата е мястото, където се отразява нашето изкривено разбиране за свобода и демокрация. В малкото градче хората общо взето гледат да не се излагат пред комшиите, а тук никой не си познава комшията и не му пука кой го вижда и какво мисли за него.
В демократичните общества хората отдавна са се примирили, че животът в голям град ги лишава от много свободи. И са дали мандат на местните власти да следят (главно с помощта на съседите) кой какви золуми прави и да налагат строги наказания. Тук на това му казваме полицейщина и Big Brother.
Докато не се научим да спазваме правилата, каквото и да изгради който и да е кмет, скоро ще бъде съсипано от вандали. Какво, като има метро и нови автобуси, след като половината пътници не си плащат билетчето? Нали, за да се поддържат, трябват пари - откъде? Какво, като се изградят паркинги, като сме свикнали да си оставяме колата където ни падне? Кой ще ни накара да я вкараме в паркинг (неизбежно платен) и после да ползваме обществения транспорт?
цитирай
38. streetsmart - Не съм съгласна да се събарят панелни комплекси
29.11.2009 12:02
Къде ще отидат хората, които живеят там? Та повечето от тях са жители на този град от няколко поколения. С какво право ще ги лишим от дом? Пък и каква е необходимостта? В покрайнините на София и сега има доста незастроени площи.
Проблемът е по-скоро в центъра, където мястото отдавна недостига. Но на кореняка-софиянец с потомствен апартамент на Раковска трудно ще обясниш, че там, където целият град (и не само) се стича, за да прави бизнес, ползва административни услуги или просто да се наслаждава на културен живот, няма как да е чисто, спокойно и подредено както преди 100 години, пък и безплатно при това.
Проблемът с панелките има едно съвсем естествено, макар и бавно, решение. Да се приеме, че животът на един панелен блок е, примерно 50 години, ако е саниран, 70. И после общината го събаря. Така собственикът си прави сметката колко години живот остават на дома му и решава, остава ли там и, като му дойде времето да се събори, да си подсигури средства за друг дом. Но пък задължение на общината трябва да е изграждането на алтернативни евтини жилища за хората, които не могат да си позволят нещо по-добро.
цитирай
39. анонимен - ОЧАКВАТЕ ЛИ нещо при същите общински СЪВЕТНИЦИ
29.11.2009 12:32
СОС са само ДАЛАВЕРИ..
ами районните общини..
защо оня смотан кмет на Овча Купел дето похарчил не знам колко пари за охрана на партито си е все още кмет?!
най-важен е КОНТРОЛЪТ на парите..а това е СОС
Сн С
цитирай
40. vasmer - ...
29.11.2009 13:06
Панелките не могат да бъдат соборени така изведнъж. Всичко трябва да се плави планово и с отчитане на факта, че все пак там живеят много хора. Но със сигурност трябва да има някаква политика както предлага streetsmart.
Колкото до контрола ... аз вече почвам да си мисля, че нашите управници нарочно ни държат на тов аниво .. така сме по-лено манипулируеми - лаем си, а те си правят каквото искат. Някой да е чул за закон, на който да е уреден контрола по адекватен начин. Приема се някакво законче, казва се че примерно Инспектората е отговорен за контрола и си измиват ръцете. Пълни нещастници. В този смисъл, като продължение на темата на СОС ... нали уж има хора, които знаят как и какво се прави .. нали Мартин Заимов се бие по гърдите .. и не само той - нищо лично! Явно нарочно ни заблуждават! А ние гласуваме като овце!
цитирай
41. анонимен - СЕЛЯЦИТЕ ПРЕ4АТ
29.11.2009 13:21
СЕЛЯЦИТЕ ПРЕ4АТ
цитирай
42. vasmer - С уточнение ...
29.11.2009 13:25
Селяците пречат с уточнение, че има и много селяци сред така наречениете кореняци софиянци.
цитирай
43. streetsmart - В крайна сметка контролът върху управляващите
30.11.2009 09:48
се осъществява от самото общество. Когато се знаят далаверите, те трябва да бъдат извадени на светло - нали за това си имаме журналисти. И после, обществен натиск до дупка, докато не бъдат наказани виновните. Така се прави из белия свят, а ние тепърва се учим. Не всички журналисти са подкупни, както и не всички полицаи, прокурори и съдии. От обществото като цяло и всеки един от нас поотделно зависи да подкрепим свестните. И е крайно време да започнем да го правим, а не само да си казваме "това е България, тук няма закони, всичко е под масата".
цитирай
44. vasmer - streetsmart,
30.11.2009 10:14
Абсолютно си права. Само че тези неподкупните трябва да се обозначат. А това не става с приказки, а с дела. Виж историята с Re:TV. Имаше една свястна телевизия и собствениците я спират ... защото е независима и не може да остане такава. Виж investor.bg - принадлежи на тези, които поддържат blog.bg - ако някой черпи от там икономическа информация ще е дълбоко заблуден .. и така нататък. Така че слетлите примери трябва да се обозначат .. тогава ние ще ги подкрепим.
Ще ти кажа и другото си лично мнение - относно корупцията и продажничеството. Ние не сме ги измислили. Същото е и на запад. И там повечето съдии са подкупни, и там няма независима медия и т.н. Разликата е в държавниците. Пак са корумпирани, пак си правят далаверите, но има някакъв вид контрол, който ги кара като направят далвера с обществена поръчка, да се свърши определена работа. Тук не е така - тук се прави само далаверата, без работата.
Ето това искам от Фандъкова и от Бойко. Бойко е обикновена мутра, яхнала народното недоволство, Фандъкова е обикновена даскалица. И на двамаат конците им се дърпат от други хора. Искам от тях да се достатъчно твърди, че да свършат нещо и за нас. Нека си направят далаверите, не можем да го спрем, но да има резултат.
цитирай
45. streetsmart - vasmer
30.11.2009 14:28
Не зная дали ББ и Фандъкова са "обикновени", както пишеш - обикновените хора не се навират между шамарите, а си копат кротко своята си градинка. Те излязоха напред и дадоха определени обещания с ясното съзнание, че хората ще ги дебнат какво и колко ще изпълнят. Но не това е важното - обещаващи политици бол. И тук бих казала че ролята е по-скоро не на политиците, а на гражданското общество, което след като избра да смени действащите лица, трябва да принуди новите да изпълнят обещанията си. За да не се превърнат в поредните обикновени политици-еднодневки, дошли на власт да поядат на нашата трапеза. В този ред на мисли благодаря, че повдигна настоящата дискусия - тя показва, че в някаква форма у нас все пак има гражданско общество.
Между другото, май детските градини няма да поскъпнат чак толкова много :)
цитирай
46. vasmer - streetsmart,
30.11.2009 14:50
За жалост подобни дискусии са много редки. За още по-голяма жалост голяма част от тях се приемат като безцелно плюене или още по-лошо - като нещо казано от социалстите/комунистите/бившите ...
А всъщност моята цел е да покажа, че няма значение кой е на власт, ние сме тези, които им даваме хляба и ние трябва да искаме от тях да си свършва работата.
А до колко са обикновени управляващите ни, техните обещания и кой им дърпа конците ... много често го казвам: "Дано да греша!" От това, което аз знам, обаче, надали!
цитирай
47. анонимен - Предложения
01.12.2009 00:18
Предложения за решаване на болния за всички въпрос за детските градини!
1. Може да се създаде "професия: заместник родител" т.е. родител, който иска да продължи да отглежда детето си у дома ( до тръгване на училище) и има подходящи условия, за
да се грижи едновременно с това и за деца на свои близки и приятелии съответно получава пари. Децата се отглеждат с повече грижи и отговорност и
родителят знае на кого точно поверява детето си.
Едновременно с това общините заплащат 225 лв.
на дете на месец (колкото е изчислено, че струва на общината отглеждането на едно дете в детска градина в момента, което е и около една минимална раб. заплата) и родителите могат сами да преценят как да отглеждат детето си.
2. Има въведена практика на запад детските градини да се намират по месторабота!
Тука вече може да се намеси бизнеса. Родителите и децата отиват заедно на работа.
През целия ден родителят има пълен достъп до детето си и отново прекрасно познава човека, който ще се грижи за детето. Детето не е подложено на стрес, къде отиват мама
и татко и защо ме изоставят! Доста деца ходят с рев на детска градина! Отново майките получават 225 лв на месец на дете на месец!
3. Детските градини, за да не пустеят се превръщат в детски оазиси за игра. Там децата срещу такса ще могат да си поиграят с другарчета и да се радват на
детските забавляния! /ще намерим и повече работа на бате Енчо ;-) /

Идеите са първосигнални могат да се използват, променят и подобряват!
Важното е да има релна грижа за децата!!!!!!
цитирай
48. vasmer - Идеите са прекрасни
01.12.2009 11:36
Трябва само да се помисли за неутрализирането на "схемите", които веднага предприемчиви нашенци ще измислят за точене на общината.
Вашето мнение още веднъж показва, че има идеи, има и възможности. Трябва само някой да помисли и после да го осъществи.
цитирай
49. streetsmart - Относно детските градини
01.12.2009 13:59
Тъй като темата е доста обширна, предлагам на анонимния №49, ако наистина иска да предизвика дискусия, да си направи блог и да си публикува предложенията там. Обещавам да се включа с мнения.
цитирай
50. анонимен - от анонимен
02.12.2009 00:14
ВСЕКИ, КОЙТО ПОИСКА МОЖЕ ДА СЛОЖИ ТЕМАТА ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЪВ БЛОГ-а СИ!

ПС: Идеите са първосигнални могат да се използват, променят и подобряват! ВАЖНОТО е да има релна грижа за децата!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753575
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!