Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 11:25 - За глупостите на Дянков
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 5866 Коментари: 19 Гласове:
8

Последна промяна: 02.11.2010 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Акцизите от цигари паднаха с 300 000 000 (триста милиона) лева за статистика от 10 месеца в сравнение с миналата година. Това може да се прочете от пресата днес. 

На какво се дължи намалението? Всеки може да го каже веднага - основно на контрабандата. Имаме си обаче и официална статистика, която казва, че много хора са отказали цигарите и , че митниците са възстановили акциза на вносители и производители за унищожени цигари със стар бандерол.

То и по времето на социализма беше така - виждаш едно, слушаш друга официална статистика :) Същото беше и в началните години на демокрацията, и при социалистите, и при демократите, и при царя, и при тройната ламя, а сега и при всенародния спасител на думи - Бойко :) 

Сума ти икономисти предупреждаваха, че така ще стане, но не - Дянков работи по американски - със замах. Така със замах ни реже главата. Ето, сега например се обмисля данък лукс. Много хубаво, похвално. Само че наистина да е за богатите. Да, ама ако е само за богатите, няма да се вкарат пари в бюджета (все пак те са малко). А някой трябва да спонсорира глупостите на този малоумник. И това ще бъдем всички ние - ще плащаме в зависимост от района, в който живеем. Мен лично това не ме засяга, но ме е яд да гледам подобна демагогия - дайте да ударим богатите се казва, а се взема от всички. Ако някой не знае, на това му се казва популизъм с елементи на кретенизъм и вяра в тъпотата на народа. Ето това правят нашите хубавци.

Какво можем да направим? За съжаление нищо. На политическия хоризонт е пълна мъгла, а в мъглата бардак, пълен със стари курви. Формации АБВ, нови мутри в политиката, тези филми вече сме ги гледали.

Какво ни очаква? Ще изкараме една тежка зима, а ще ни обясняват, че излизаме от кризата и че ако не са те, всичко ще се срине. Истината за мен е, че няма значение кой е. Всички, които са дошли, са показали че не могат. Дори не искам да говоря за далавери - лично аз не знам, въпреки, че се чуват някои неща. Далаверите са дразнещи, но неспособността да управляваш държавта а е по-зле. А тези не могат.

Много хора ще ме оплюят, но по времето на царя се управляваше. Хората знаеха какво да правят. Вярно, крадяха като за последно, но положиха едни хубави основи, които после тройната колаиция разсипа, а Бойко направо руши. След него ще има само потоп. А още от сега мога да пророкувам какви ще ги плещи за следващите избори, когато и да са те: "Вижте, аз ви изкарах от кризата, направих една цяла магистрала, никой не може да го направи!" :) И ще е прав! Вярно, че след него ще настъпят най-тежките години за България, но хората вече са свикнали да ги лъжат. 

Мисля си за това как баща ми преди 20 години ми каза: "Нашият живот е загубен, дано поне за вас да се оправят нещата!". Сега и аз започвам да мисля така: "Нашият живот ще си остане преходен, дано поне за децата да се оправи!" Супер депресарско е, не мислите ли? И всичко това защото от 7 милиона българи, които са останали не могат да се излъчат група от енергични хора, които просто да дадат тласък.

Какво стана с патриотизма? В какво се изроди? Гордеем се, че имаме такива светли имена като Левски, а не го взимаме за пример!

---------
Ако се интересувате от икономика, четете постоянно статии и блогове по темата и искате да съберете това знание във вид на любими линкове, които лесно да проверявате, използвайте www.balastra.com - инструментът за онлайн отметки на български.




Гласувай:
8



1. x2012x - акцизите
02.11.2010 11:49
Целта на Дянков е да фалира булгартабак и така да го продаде за 1 лв.
цитирай
2. vasmer - x2012x,
02.11.2010 11:53
Дори и да не е вярно, с подобни глупави ходове става ясно, че:
1. Или е ужасно некадърен
2. Или играе някаква друга игра

И в двата случая всички сме губещи.
цитирай
3. despinida - Наистина, къде изчезна патриотизма...
02.11.2010 12:37
...мисля си, че той никога не е бил наша национална черта...а разменна монета, за търгуване с доверието...и достойнството на хората...
Идеалистите са умирали срещу гол патриотизъм, а тези, които са го пробутвали на тезгяха, са прибирали след това истинските дивиденти...власт...пари...влияние...
от времето на Султана е така, та до ден днешен...

Поздрави!
цитирай
4. vasmer - despinda,
02.11.2010 13:08
И аз имам същото усещане. Не може нещо ей така да изчезне. По-вероятно е да го е нямало.
цитирай
5. chara - Печалното е, че ще сме принудени да се нагледаме и да усетим по джобчетата си
02.11.2010 14:00
още глупости ...
За съжаление!
:(
цитирай
6. vasmer - chara,
02.11.2010 14:14
А най-тъпото е че в момента просто няма алтернатива. Ще видим напролет, надявам се.
цитирай
7. chara - vasmer Съгласна съм!
02.11.2010 16:22
Представи си - властта се търкаля по улицата - а никой не я иска!
цитирай
8. vasmer - chara,
02.11.2010 16:41
Не само, че никой не я иска, защото знае на какви пачи яйца се насажда, но и никой не може да я удържи, нито пък да се справи и промени нещо.
Може би гледам много песимистично, но наистина не виждам нещо да се променя към добро.
цитирай
9. анонимен - Дайте да го
02.11.2010 17:16
наебем най- после тоя Дянков в пършивия гъз!
цитирай
10. veselaj - И аз си мислех, че е просто глупост, ...
03.11.2010 08:07
И аз си мислех, че е просто глупост, но преди време попаднах на това:

"Глобите за разпространение и продажба на контрабандни цигари ще бъдат намалени и ще се движат в диапазона от 1000 лв. до 5000 лв. за физически лица, вместо досегашните от 15 000 лв. до 50 000 лв., пише в. "Сега". Изданието се позовава на проекта за Закон за тютюна и тютюневите изделия, който в четвъртък е качен на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Спад ще има и при глобите на фирми, които ще се начисляват в диапазона от 5000 лв. до 10 000 лв., вместо досегашните от 50 000 лв. до 100 000 лв.

Търговците, които продават цигари на малолетни и непълнолетни също ще плащат по-малко глоби, ако законопроектът бъде одобрен от парламента. Санкцията и за тях ще бъде от 1000 лв. до 5000 лв. когато става въпрос за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. когато става въпрос за фирми. В момента глобите са от 15 000 лв. до 50 000 лв. и от 50 000 лв. до 100 000 лв., съответно."
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/03/12/872057_pravitelstvoto_planira_da_svali_globite_za_prodajba_na/

Сега си мисля, че просто трябваше да се сменят контрабандистите с "правилните" хора и да се вдигнат цените на контрабандните цигари, което стана на практика.
цитирай
11. proximus - Абе то вдигането на акциза не е лошо ...
03.11.2010 10:22
Абе то вдигането на акциза не е лошо нещо, стига да си уверен че можеш да си го събереш. А в това отношение Дянков малко май надцини митниците и обещанията на В. Таньов че всичко ще е Ок.
Иначе като цело Дянков, както и няколко др. министри си предлага разни неща, които според него и разбиранията му са целесъобразни. Едни хора вещаят почват да плашат с апокалипсис. ББ се намиса и ги кротва. Ми мамка му, какви реформи искаш като те е страх от протести и едни подкупни синдикати. Ми няма ще си седим със 200 държавни ВУЗ-а, със 1000 убийствени болници и ще си деградираме. Ама прогресивно.
цитирай
12. анонимен - за информация ама който я разбере!!!!
03.11.2010 11:29
ИМА ЕДИН ПЛАН СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И СЕ КАЗВА :РАН ЪП: НА ДВАМА ХАЗАРОЮДЕИ МИСЛЕЩИ СЕ ЗА ЕВРЕИ ТА ОТ ТАМ ИДВАТ ВСИЧКИ БЕДИ НА БЪЛГАРИТЕ КАТО СЕ ВНИКНЕ В ТЯХНАТА ТЕХНОЛОГИЯ НА ПРАВЕНЕ НА ПАКОСТИ И ЩЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА ЩОТО ТЕ НИ ГОНЯТ КАРЕЗ ОТ 1000 ГОДИНИ -ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ИМ ЗАЛИЧИХА ХАЗАРСКИЯ ХАГАНАТ И ГИ РАЗПИЛЯХА ПО ЕВРОПА ТА ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ АМА КАТО НЕ ПОМНИМ ИСТОРИЯТА И СМЕ ПРЕНУДЕНИ ДА Я ИЗЖИВЕЕМ ОТНОВО -НЕ СИ ВЗИМАМЕ ПОУКА И ЗА ТОВА НИ ЗАЛИЧАВАТ ИСТОРИЯТА И НИ ГО ВРЪЩАТ
цитирай
13. анонимен - Преходен е животът на всеки, който е ...
03.11.2010 11:50
Преходен е животът на всеки, който е избрал да го обвърже с чакане на нещо от държавата. Човек е свободен да гради сам собствения си живот. Слава богу днес имам повече свобода. 89та бях на 17 години, исках да успея и успях (поне така се чувствам) да го направя тук, без да крада. Но нямаше да се поколебая да го направя на друго място, ако тук не се бе получило. Всеки трябва да разчита само на себе си и на най-близките си и да се възползва от онова, което му предлага средата. Да чакаш глобалното затопляне да промени климата, за да започнеш да ядеш портокали от двора на село е просто обречена кауза.
цитирай
14. vasmer - veselaj, proximus, nikstan, анонимен,
03.11.2010 12:40
veselaj,
Подобна информация наистина отклонява мисленето в друга посока :) Има нещо гнило. Грозна картинка, особено поради факта, че като дойдат други на власт пак ще започнат те да се наместват. И все ще сме си така.

proximus,
Не можаха нашите управляващи да разберат за толкова години, че с глоби и наказания няма да се оправят нещата. Не можеш да накараш някой, който не иска да свърши нещо, да го свърши. Не и в България. Все ще се намерят хитреци, които да цакат системата. Пътят е друг - да се създаде такава среда, че да си прецакан ако не играеш по правилата т.е. взаимната изгода. Ама затова трябва мисъл, а не пожарникарски акъл и банково чиновническо човече, трябват лидери.

nikstan,
Възможно е да си прав, има много такива подобни конспиративни теории, които обясняват някои неща, но не могат да обяснят едно единствено нещо - защо сме тъпи като народ? Като индивиди сме сравнително умни, като нация сме кръгла нула.

анонимен,
Приятелю, не те познавам, опитвам се да не се дразня на това, което казваш, но все пак искам да те питам някои неща. В какво си успял? Взимаш много пари? Аз също. Караш скъпа кола? Аз също. Живееш в хубава къща? Аз също. Имам жена и дете, на които много се радвам и много обичам. Това прави ли ме успял? Да, като човек. Но като изляза от къщи какво виждам - мръсотия, дупки, клошари, цигания, не можеш да намериш свястна детска градина (държавна или частна), страх те е да запишеш детето си в държавно училище, защото не си сигурен дали няма да го пребиват, не можеш да отидеш в болница без да те преджобят като джебчии и накрая да ти изпиша лекарство, за което доктора получава максимално пари .. и т.н. да не продължавам. Хайде сега си помисли дали си успял?
цитирай
15. анонимен - vasmer Съжалявам, ако съм п...
04.11.2010 10:54
vasmer

Съжалявам, ако съм прозвучал грубо или поучително. Нямах намерение. Не става въпрос само за пари. Дори изобщо не става въпрос за пари. Споменал ли съм пари някъде? Затова пък ти си изброил като признак на успех основно материални блага.

Става въпрос за това, че всеки живее с нещата, в които вярва. Те го карат да вижда онова, което вижда и да прави онова, което прави. Аз не вярвам, че държавата може (нито пък че трябва) да оправя нещата, които ти смяташ, че тя трябва да оправя. Но понеже повечето хора смятат, че тя им е длъжна, тя (държавата) се възползва от това, за да дои всичко под слънцето, което мърда, а и онова, което не мърда, с обяснението, че после ще ползва събраното, за да оправя онези, от които го е събрала.

Ежедневно и ежечасно полагам усилия да бъда щастлив човек - това разбирам под успял - и не ми е лесно. Но никак не разбирам защо някой би се дразнил от това, че някой друг се счита за щастлив. Никак не разбирам, човече. И ако не бях абсолютен противник на обобщенията, тук сигурно щах да разръчкам любимата на много българи народопсихология...
цитирай
16. vasmer - анонимен,
04.11.2010 11:42
Интересна дискусия се заформя :)
Ще ти кажа защо се издразних. Издразних се защото периодично се появява някой, който се хвали че получава еди-колко-си хиляди лева заплата и вече си мисли, че е хванал Господ за шлифера и има правото да размахва пръст и да поучава. Радвам се че не си един от тях :)
Сега, отново по темата. Според мен объркахме две категории - да си успял да и си щастлив. Аз лично така възприемам нещата, че успеха е свързан повече с материалните блага и средата, в която човек живее, а щастието е въпрос на вътрешно усещане и светоглед. Човек може да бъде абсолютно щастлив и без никакви материални блага. Въпрос на усещане.
В този смисъл, аз лично се считам за наполовина успял и щастлив човек. В материален план, това, което зависи от мен, съм го направил. Винаги може повече, но това пак е въпрос на житейска философия - дали искаш парите да се превърнат цел в живота ти. В личен план се чуствам щастлив като човек, със семейството си. Тук обаче идва едно голямо НО. Свързано е с това, че сме социални животни, че живеем на групи и че сме позволили на изграждането на една структура, която да управлява взаимоотношенията между нас, заедно с много други общи неща - това е държавата. Тук нещата в България куцат и точно по тази причина се считам за наполовина успял човек.
Искам да има подобрение, ако не подобрение, намек за такова или поне светло бъдеще, за което всички да работим заедно. Защо комунизма успяваше в началото - успя да оползотвори целия ентусиазъм на хората и да го канализира за съзидание. Естествено това беше в началото, после всички знаем какво стана. Същото това ние нужно сега - някой, който да води хората, да даде ясна визия къде отиваме и какво ще намерим там. Този някой го няма. Затова сме и на този хал.
Връщам се пак в началото - не се дразня от това че считаш себе си за успял и щастлив. напротив, трябва да има много повече хора като теб. Но не мога да се съглася, че държавата си върши работата или че трябва да абдикираме от контрола върху нея.
цитирай
17. veselaj - Абе то вдигането на акциза не е лошо ...
08.11.2010 11:14
proximus написа:
Абе то вдигането на акциза не е лошо нещо, стига да си уверен че можеш да си го събереш. А в това отношение Дянков малко май надцини митниците и обещанията на В. Таньов че всичко ще е Ок.
Иначе като цело Дянков, както и няколко др. министри си предлага разни неща, които според него и разбиранията му са целесъобразни. Едни хора вещаят почват да плашат с апокалипсис. ББ се намиса и ги кротва. Ми мамка му, какви реформи искаш като те е страх от протести и едни подкупни синдикати. Ми няма ще си седим със 200 държавни ВУЗ-а, със 1000 убийствени болници и ще си деградираме. Ама прогресивно.

Не съм убедена във вината на митниците. Да, вдигането на акциз може и да е хубаво нещо (в което не съм убедена), но не и когато прави една стока непродаваема. Аки идеята наистина е да направи цигарите непродаваеми и по този начин да намалеят пушачите иди-дойди, но няма как хем хората да спрат да пушат, хем да напълнят хазната. Аз съ върл пушач и акциза не ме спря да пуша, но ме отказа окончателно да си купувам цигари с бандерал. Просто не мога да си ги позволя
цитирай
18. vasmer - veselaj,
08.11.2010 15:52
Аз само ще те допълня като кажа, че вдигането на косвени данъци по време на криза и при неработеща система за събирането им е меко казано лудост. По-скоро започвам да си мисля, че са обслужвани някакви други лични интереси.
Да не се окаже накрая, че Дянков хич не е тъп - просто си е плел кошницата :)
цитирай
19. proximus - veselaj, уверен съм че ако нямаше ...
10.11.2010 10:34
veselaj, уверен съм че ако нямаше контрабандни цигари, най-вероятно щеше чинно да си плащаш по 4,60лв за кутия. И "скъпите" цигари въобще нямаше да са непродаваеми. В най-добрия начин пушачите, щяха да намалят леко консумацията.
Просто системата за контрол на работи. Факт който Дянков не отчете. Има и един друг по-мрачен сценарий. Били са наясно какво ще последва. Били са и наясно кой ще спечеле от контрабандата със завишени цени. И ББ+хора от правителството са част от цялата схема. Периодичните опити за "пресичане на контрабандата" са просто опити да се изхвърлят случайните играчи. Булгартабак ще се изведе на чудовищна загуба и нашо момче ще "благоволи" да го купи за смешни пари. И от там насетне съдбата му е ясна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753593
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!