Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 10:39 - Какво ще стане с България когато Гърция фалира?
Автор: vasmer Категория: Политика   
Прочетен: 14148 Коментари: 20 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageimageЗабелязвате ли, че не казвам "ако" Гърция фалира, а "когато" Гърция фалира. Според мен вече не можем да си правим илюзиите, че това няма да се случи. Най-малкото от приказките които тръгнаха по медиите, че нищо страшно нямало да се случи ако Гърция фалира. Когато разни мастити финансисти и политици ми говорят такива неща, лично мен започва да ме втриса.

Та, на въпроса - какво ще е отражението върху България на гръцкия фалит? По принцип е трудно да се отговори, но може да се направи доста добро предположение. Има два възможни сценария, които следват един след друг, като вторият силно зависи от това дали ще има паника на пазара.

По света
Японски банки държат $ 500 милиона в гръцкия дълг, испански банки държат 600 млн. долара, американските имат $ 1.8 милиарда в гръцкия дълг, италианските притежават $ 2.6 милиард, британските $ 3.2 милиарда, френските банки имат 19.8 милиарда щатски долара в гръцки експозиции. Най-много ще пострадат германските банки с експозиции за 26.3 милиарда долара в гръцкия дълг. Другите държави от еврозоната държат 15.7 милиарда щатски долара в гръцкия дълг.

Като цяло през последната година финансовите компании се опитват да се отърват от гръцкия дълг, като основен купувач са гръцките банки и Европейската централна банка. Какво означава това? Означава, че помощта, която е дадена на Гърция съвсем не е толкова, колкото се пише по медиите. Трябва да се включи целия гръцки дълг, който ЕЦБ изкупува и който е размер на още много милиарди долари.

Какви ще са последствията от фалит или преструктуриране на дълга на Гърция? Най-големите губещи безспорно ще са банките в южната ни съседка, които ще трябва да изтрият от 20% до 60% от активите в портфейлите си.

Но преди това несигурността на международните дългови пазари рязко ще се покачи, инвеститорите ще започнат да търсят сигурност извън Европа и ще се насочат към традиционния инструмент за тази цел – американските облигации.

На практика САЩ ще спечелят от евентуален фалит на Гърция, тъй като цената на американския дълг ще се покачи, а търсената от инвеститорите доходност рязко ще намалее, считат анализатори от JP Morgan.

Ако Гърция просрочи плащанията по дълга си, това ще направи много по-трудно за нови страни да станат членове на еврозоната. Според Morgan Stanley съюзът вече ще е много по-взискателен към това кого приема и към икономическите критерии, външните дисбаланси и бюджетните позиции на кандидатите.

Кризата в Гърция представлява заплаха и за провеждания в момента курс на повишаване на лихвените нива на Европейската централна банка. Финансовата система на еврозоната ще се нуждае от допълнителна ликвидност и евтин капиталов ресурс, за да компенсира загубите от отписване на гръцките активи.

И у нас 

Какво ще се случи у нас? У нас, заедно с Румъния, гръцките банки имат най-големи експозции. Ако Атина спре плащанията по дълга си или го редуцира чрез преструктуриране, това ще нанесе най-големи загуби именно на гръцките банки.

Според експертите на Morgan Stanley България и Румъния разчитат на гръцките банки за голяма част от кредитирането на вътрешните си пазари. Фалитът ще доведе до рязко покачване на лихвите и финансова криза в двете страни, където съответно 25% и 45% от кредитите идват от гръцките банки.

За покачването на лихвите, това е сигурно. В момента всички български банки се кълнат, че са свръхликвидни т.е. че имат достатъчно налични пари. Един евентуален фалит на гръцки банки, обаче много бързо може да обърне нещата. Първо, ще има насочване на финансови потоци към банките майки. Това ще намали ресурса и съответно ще го оскъпи. Второ, никой не знае каква е междубанковата задлъжнялост т.е. колко други банки какви пари дължат на българските и гръцките гръцки банки. Колкото и да са, те ще станат изискуеми на момента. И ако говорим за големи количества, ще има неприятни изненади не само за гръцките банки.

Така или иначе резултатът ще е повишване на лихвените нива. Първо на кредитите, после и на депозитите. Има и една друга теория, че част от гръцките капитали ще се пренесат в България. Аз лично не го вярвам. Поне за момента, гърците изнасят парите си основно в Шрейцария, а не в България.

Не се наемам да предвдидя дали ще има фалити на български гръцки банки. Това е вторият сценарий, който зависи от две основни неща - общото развитие на икономическата криза и паниката на хората. Финансова криза ще има, но банкови фалити се надявам да избегнем.

Поне за момента (като изключим незнайно от къде идващ оптимизъм на Бернанке), положението изобщо не е розово. Освен чисто икономическите показатели, които се влошават постоянно, има и странички фактори като "изнасилването" на Строс-Кан, който не искаше да отпуска заем на Гърция без гаранции, както и искаше да се допусне нова валута, с която да се отпускат заеми от МВФ и т.н. При всички положения, месец август е близо и ще видим какво ще се случи. До тогава ще е ясно дали влизаме в рецесия или се отлепяме от дъното. Личното ми мнение е, че май и тази зима ще е тежка.

На фона на тази всеобща нестабилност, единственото което ще крепи българските банки, поне за момента е липсата на паника. При положение, че не се стигне до масово теглене на депозити както в Гърция, имаме някакъв шанс. Ако настане паника, не е ясно какво ще се случи.

Завършвам тази статия като всеки друг път. Ако се интересувате какво ще се случи, четете. Прочетете пак тази статия! Не и вярвайте! Вижте и други източници! Опитайте да си създадете собствено мнение. И най-важното, не се поддавайте на паниката. Ако действате, когато действа тълпата, значи вече сте загубили. Трябва да сте преди нея :)


По материали от darikfinance.bg 

 

Източник: www.balastra.com, публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. proximus - До твоите изводи предполагам са ...
10.06.2011 13:46
До твоите изводи предполагам са стигнали и слните хората в ЕС, от които зависи бъдещето на Гърция. И са направили сметката, че фалита на Гърция би излязъл от порядък по-скъп и крайно по-разрушителен за ЕС, от колкото държането й на изкуствено дишане.

И заради това смятам че ще продължат да преструктурират, рефинансират, замазват положението... на всяка цена. Гърците пък ще правят някакви реформи. В крайна сметка стегнатите колани, времето и инфлацията ще тушира ситуацията с дълга. И в крайна сметка византийците ще мотат и държат в шах цялата еврозона.

А ние ще го духаме леко, защото гръцките капитали наистина ще се върнат през това време в Гърция. Лихвите по кредитите и алчността на банковата система ще нарастнат. А еврозоната няма да желае да се обремени с още 2 потенциални проблемни членки като нас с румънешковците. И като цяло покрай гръцката дългова криза, нас нищо розово не ни чака.

И това е по моя, по-оптимистичен от твоя сценарий

Въпрос. Ако аз не мога да си плащам кредита, банката ще ми вземе имуществото. Ако една държава спре да плаща, как кредиторите й могат да си покрият загубите ?
цитирай
2. vasmer - Оптимистично гледаш :)
10.06.2011 15:01
Аз не съм чак такъв оптимист, въпреки, че по принцип, разсъжденията ти са правилни.

Що се отнася до въпроса ти, пак ти ще покриваш загубите. Имам предвид, ти като български гражданин ще покриваш загубите на гърците. Защото когато Гърция фалира, има два начина за покриване на загубите - разпродажба на държавата (разбирай предприятия, острови и т.н.) или обратно изкупуване на облигации познай от кого - от ЕЦБ :) После ЕЦБ вдига лихвата за да покрие загубите и ти, който имаш малко кредитче получаваш известие, че ти се вдига лихвата, защото се е покачил основния лихвен процент :) Яко е измислено :)

Именно, точно по тази причина аз съм песимист. Защото дълговете ще се изплатят - или от гърците, или от целия ЕС. Парите ще отидат при когото трябва :) Въпросът е кой от двата варианта ще бъде предпочетен - с бутане или не на еврозоната. От една страна ми се иска да вярвам, че в еврозоната е налята твърде много политика, за да я разбутват. От друга страна, ние сме последните които научаваме :)
цитирай
3. strianakiev - Малко уточнение...
10.06.2011 17:36
Държава, която и да е тя не може да фалира. Ако знаете поне една фалирала държава, моля посочете ми я. Когато една компания фалира тя се поглъща от обикновено по-голяма добре управлявана компания.Така е в пазарната икономика.Какво се случва когато една държава фалира – нищо тя продължава да съществува в своето жалко полуразпадащо се състояние . Когато Мексико фалира защо да не бъде погълнато от по-добре функциониращата държава САЩ.
цитирай
4. proximus - Всъщност това което би направила ...
11.06.2011 01:25
Всъщност това което би направила Гърция се нарича мораториум na плащанията по външния дълг. България го е преживяла това в периода 92-95г. За държавата Гърция не следва нищо апокалиптично - просто се лишава от външна финансова помощ, за извършването на да кажем реформи. А и съм сигурен че гръцката икономика е в състояние да подържа държавния бюджет, пропускайки плащанията по дълга.
Реално банките кредитори сами се натискат да й помагат, указвайки натиск върху собствените си правителства и МВФ и СБ да я рефинансират на всяка цена. Убеден съм и че гръцкото правителство се възползва от ситуацията и прави опити да извива ръце при договаряне на условията за поредния транш. Мораториум, завръщане на драхмата, фин. дестабилизация на района... имат си с какво да заплашват :)))

цитирай
5. vasmer - Съгласен съм с proximus
11.06.2011 12:32
Държавата по принцип не знам дали може да бъде погълната от друга по-добре функционираща държава. По-вероятен е сценария на вегетиране дълги години, докато не се изчерпат възможностите на другите страни в региона и не дойде нейния час :) Все пак всичко е въпрос на цикли :)
Колкото до извиването на ръцете от страна на гърците, наистина точно това се случва. И за съжаление фондовете и централната банка ще им играят по свирката .. но до кога не знам . Както вече казах - не знам дали глобалната цел е стабилизиране и запазване на еврото или се търси предтекст да се разпадне еврозоната. Скоро ще научим.
цитирай
6. proximus - Решението за разпада на еврозоната ...
12.06.2011 23:27
Решението за разпада на еврозоната би било политическо, а не финансово. Всъщност от монетарна гледна точка еврозоната е една утопия.
Глобалната цел на Германия и другите водещи икономики е да наложат еврото като общо европейска валута, но с притурка за единна данъчна политика. Това ще им гарантира запазване на статуквото. Т.е. държава като нашата, никога да не може с ниските си данъци, да изглежда по атрактивна от Германия за инвестиции и фин. потоци, а същевременно и никога да не се позволи да глътнем толкова много пари че да изпаднем в положението на Гърция (т.е. да застрашаваме визията на големите). Пакта Евро+ е една стъпка в тази посока. Дянков е една стъпка в тази посока, с "великите" си идеи за конситуционно фиксиране на дефицита.
И всичко това ме кара да мисля, че политиците в зап. Европа, няма да жертват прекрасната за тях възможност да поставят под контрол финансиите на държави като нашата, заради едни 100млрд. евро които трябва да се създадат в ЕЦБ. Единствено трябва да се измисли достатъчно правдоподобно обяснение за пред обществото им, как точно гърците са заслужили помощта си. И да се говори за общоевропейски ценности и солидарност ;)
цитирай
7. valsodar - Логични са ти расъжденията, към ...
13.06.2011 01:06
Логични са ти расъжденията, към уравнението можем да добавим и високото ниво на лоши кредити у нас, зациклилата икономика с помощта на Дянков, както и голямата набутвация която Бойко ни направи с Евро+.
За разлика от нас, гърците поне имат действаща икономика, какво да приватизират все още, както и резерви от туризма - при нас ги няма и ударът тук ще е далеч по-силен.

Интерсно ми е едно - ако се срине еврозоната, кой ще спечели най-много от това?
цитирай
8. proximus - Кредитите на нашите банки не ги м...
13.06.2011 10:04
Кредитите на нашите банки не ги мисли, повечето са си вързали от всякъде гащите със заложено имущество и активи. Реално "лошите" кредити са им единствено извинението да държат корави условия, а реално те парите си ги взимат по един или друг начин.
От срив на еврозоната ще спечели американският долар. А най-качествено ще го отнесат държави като нашата, които вървят след събитията. А Византийците пак ще си останат икономика Но1 в района, заедно с Турците.
цитирай
9. vasmer - Аз също не вярвам еврозоната да се разпадне ...
13.06.2011 10:28
Но не съм сигурен дали няма да се направи някаква корекция на еврото.С продължаващото падане на долара европейската продукция става все по-скъпа. Китайците настъпват от другата страна, а Европа може да се окаже в положението, е произвежда нещо, но то е ценово неконкурентно за американския пазар. А няма какво да се лъжем - това е най-добрия пазара в света. Така че не съм сигурен дали няма да има някакви изкуствени сривове, които да нормализират обстановката. Другия вариант е долара да вземе да поскъпва .. но това не го виждам в близките година-две.
Иначе съм съгласен, че по принцип ние можем да го отнесем много сериозно. По-две причини - малки сме и нямаме реални лостове за натиск, както и имаме некадърна икономическа и финансова политика, която казва - "Ей там далече нещо се случва. Спокойно, няма да ни засегне!" Да, ама не!
цитирай
10. proximus - С ускоряване темпа на печатане на ...
13.06.2011 18:06
С ускоряване темпа на печатане на долари, оскъпяването му изглежда невъзможно. И все пак при определени патови ситуации, като дестабилизиране на еврозоната, доларът изглежда доста добра инвестиция за тези с много пари... т.е. ще поскъпне. За експортно ориентираните икономики като немската, това е не лоша възможност за подобряване на пазарната позиция.
И погледнато от тази гледна точка... дали едно контролирано жертване на Гърция не изглежда всъщност добро за развитите държави? Всъщност това е сблъсък на интересите на европейската индустрия, с тези на европейските финансисти.
Историята до тук показва, че позицията на последните винаги е надделявала.

И за да е драмата пълна, американската икономика меко казано буксува, а нея вече няма кой да я избута.
цитирай
11. megafon - Ние ще спечелим
14.06.2011 10:07
ако гърците фалират.
цитирай
12. megafon - Ние ще спечелим
14.06.2011 10:09
ако гърците фалират.
цитирай
13. vasmer - @megafon
15.06.2011 09:29
Интересно ми е, бихте ли се аргументирали?
цитирай
14. proximus - нямат аргументация такива. . . то си ...
15.06.2011 16:07
нямат аргументация такива... то си е вътрешен, първосигнален и български инстинкт, че щом комшията ти има проблеми, значи на теб ще ти е добре.
Уверявам те че в мига, в който Гърция фалира половината българи ще пият злорадо ракия вечерта, гледайки как ББ се бие по гърдите че не е позволил това да се случи у нас. А на сутринта ще се събудим затънали в същите лайна.
цитирай
15. vasmer - @proximus,
15.06.2011 16:49
За съжаление споделям мнението ти. Но все пак, кой знае :)
цитирай
16. megafon - Ще го обесня елементарно, за да ме разберете
16.06.2011 14:27
всички. Гръцките инвестиции се пренасочват в България, същото става и с Туризма. Ето в Банско се купуват апартаменти на килограм от гърци, което е положително за икономиката. Гърците ходят непрекъснато да пазаруват, да си оправят колите в България. И има и още куп примери, но кой да мисли. По-лесно е да ни го напиишат.
цитирай
17. vasmer - Много ми е трудно да се съглася
16.06.2011 16:12
Същото в момента става и в обратна посока. Българите ходят в Гърция на почивка, купуват се къщи на морето, защото цената им е на цената на апартамент в София, а в пограничните райони се скъсват да пазаруват от Гърция. В прословутия МОЛ Космос се чува само българска реч :) Така че ако се удари чертата, не съм сигурен, че ще излезе на плюс за нас. Но дори и да е така, примерно един фалит на ОББ (на която днес и намалиха рейтинга) ще доведе до такъв хаос, че шепите пазаруващи гърци изобщо не могат да компенсират.
Иначе, не искам да мислите, че се заяждам, просто съм на друго мнение :)
цитирай
18. proximus - И друг пример ще дам на megafon, също ...
22.06.2011 14:27
И друг пример ще дам на megafon, също доста елементарен. Гърция фалира, доходите на гърците спадат драстично, безработицата им се увеличава... вече нямат пари да пазаруват у нас, както и да наемат български селскостопански работници. Освен това снижават още цените на почивката в прекрасните гръцки курорти.
Резултат : Безработицата в БГ се увеличава, планинските ни курорти се лишават от гръцки туристи, а Гърция става предпочитана туристическа дестинация за чуждестранните туристи.
цитирай
19. proximus - Tъй като гледам, май ти ще излезеш ...
19.09.2011 14:02
Tъй като гледам, май ти ще излезеш прав накрая :

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4131871
цитирай
20. vasmer - Честно да си кажа
20.09.2011 09:16
Моля се да не съм прав. Но напоследък всичко говори за този сценарий
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753727
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!