Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 16:42 - Ще мине ли Nokia на Windows Mobile?
Автор: vasmer Категория: Технологии   
Прочетен: 2341 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2010 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Nokia щели да пускат Office пакета на Microsoft в своите телефони и смартфони. Не знам до колко е нова новината, но за мен си е голяма изненада. Явно някой някъде започва да закъсва или вижда признаците на закъсвация. 

Не ме разбирайте погрешно, аз изобщо не съм против това. Даже гласувам с две ръце. Факт е, че сигурно всички потребители използват Office продуктите на комютрите си, дори и онази малка част, които са поддръжници на Open Offie, Abi и други подобни - просто са принудени.

Факт е, че Nokia правят хубави мобилни телефони - здрави, с малко смотан дизайн, но пък надеждни и основно със здрави батерии. Ако човек трябва да си купи телефон в момента Nokia като че ли нямат конкуренция.

Не така стоят нещата обаче със смартфоните. Там вече има значение операционната система. Symbian не е лоша операционна система, има достъпни тулове за разработка, не изглежда зле, дори има и не лоши приложения. По всички ревюта и сравнения на двете операционни системи, поне за момента Symbian се води по-добър, особено що се отнася до стабилност и консумаия. По другите показатели почти не може да се намерят разлики или те са субективни :)

Защо обаче се предприема тази стъпка? И дали следващата стъпка няма да е преминаване на Nokia към Windows Mobile, точно както направиха Samsung наскоро? Ако това се случи, ще е революция в света на смартфоните и края на Symbian. 

Аз лично с инерес следя тази битка на операционните системи, особено след като в играта се включиха и Google с техния Android. Според мен основното притеснение и на Nokia, и на Microsoft идва от там. Личното ми мнение че Apple не могат да бъдат реална конкуренция. Също както и при персоналните компютри те си имат един "твърд електорат", който си има ограничения в растежа. А и самите Apple не подпомагат процеса с постоянното затваряне на технологиите, които предлагат.

Така за пазара остават да се борят Windows Mobile, Symbian и Android. Ако Nokia дори само предложат да вграждат Windows в смартфоните си, това ще е за сметка на Simbian. Да, но Symbian се поддържа от Nokia. Какво става? Възможно ли е да се окаже, че Symbian е нерентабилен и Nokia да искат да се освободят от него? 

А с излизането на новия Windows Mobile 6.5 и особено с версия 7, която се очаква да излезе към 2010 година, везните доста ще се наклонят в полза на Microsoft. Да не забравяме, че и те ще отворят пазар за продукти и услуги както направиха Apple и Nokia, което много бързо ще ги изстреля на върха.

Остава само да видим какво е замислил чичо Google. Практиката показва, че той винаги вади по някой коз от ръкава. Може би затова се водят такива немислими допреди година разговори между Nokia и Microsoft. Изобщо бъдещето е интересно, хубавото е, че ние ще гледаме безплатно и се надяваме да получим по-доброто! Аз лично искам Nokia телефон с Windows Mobile  с отворен код със стабилността и консумацията на Symbian. Май много искам! :)

---------------------------------------------------------
www.balastra.com - Организирайте вашите линкове!


Тагове:   Nokia,   windows mobile,


Гласувай:
2



1. анонимен - къде забравихте linux в уравнението ?
30.09.2009 14:21
Първо, нокиа няма да минат никога на windows mobile защото са едни от най-големите акционери във холдинга разработващ симбиан.
Те периодично опипват пазара с пускането на леко по различни телефони , т.н. новия N900 с Maemo, но основната им продуктова гама ще бъде със симвиан.
Второ... на пазара се появи нов играч.. Google... компания която може да си позволи да инвестира, огромни пари в каквото си иска... и го прави.
за година и половина пуснаха нова операционна система.
и до няколко месеца всички големи марки пускат телефони с андроид.
Системата е много добра и е безплатна.
Трето виндовс мовиле е нещо отвратително за употреба.
Имам един HTC Touch Diamond , и това са най-идиотки похарчените 1000 лв.
2 пъти по скъп е от аналогичен нокиа.. например 5800, а се държи супер смотано. замръзва като пуснеш Skype разговор, време за реакция 4-5 секунди.
wm 6.5 също не е по-различно. предполагам че и wm7 няма да покане нещо принципно ново.
И така като гледам.. микрософт скоро ще са вън от уравнението.
цитирай
2. vasmer - 1.
30.09.2009 14:35
Аз не бих отписал толкова лесно Майкрософт. В голяма част от случаите те налагат концепциите, които всички останали следват. Проблемът им е, че се дънят в изпълнението :)
Казвам това базирайки се на опита от годините. Тепърва предстои да се види :) Преди повече от 12 години излязоха няколко книги на Бил Гейтс. Признавам, че тогава визиите, които описваха бяха трудни за разбиране по принцип. Какво точно е искал да каже автора беше трудно да се разбере :) Последните години го виждаме осъществено на живо.
Според мен същото се отнася и за мобилните телфони. Тяханата Windows CE, на която е базиран Windows Mobile няма аналог в индуустрията и производствените процеси. Желязна е! Освен това е RTOS - нещо за което стандартната Linux дистрибуция още дълго ще мечтае, без да споменаваме факта, че ядрото вече е толкова блоутнато, че за нищо не става. Сега на тази база се захващат с мобилните телефони.
И пак по същия сценарий - има няколко блога на хора явно много близки до Майкрософт, които разкриват концепциите на бъдещето. Ще има много изненадани след няколко години :)
цитирай
3. анонимен - Не отписвам Microsoft
01.10.2009 01:02
Изобщо не ги отписвам, но относно дали е RTOS...с този response time трудно могат да бъдат определени като RTOS.
Пробвай QNX и пак ще си говорим за RTOS.
За концепциите и далновидността му.. мога да цитирам едно негово изказване "640KB трябва да са достатъчни на всеки" :)
Могат да бъдат определени като перфектните крадци на добри идеи :)
Ще дадат доста голям отпор, но найстина на пазара тепътва ще се случват интересни неща, и то не след години.. а съвсем скоро :)
цитирай
4. vasmer - 3. анонимен
01.10.2009 08:42
Казвам тги само какво съм видял. На повечето изложения на които съм ходил основно се ползва СЕ. Естетсвено съм виждал и QNX, eCOS и други, но по една или друга причина се ползват много малко. А респонс тайма си добър - аз като знам в какви приложения се ползва (силно критични от към реакция). Преди години един познат направи следния опит - ABS на мини купър с СЕ. И нямаше никакви проблеми. Естествено, в крайна сметка си написаха собтвено приложение, но експеримента показа доста интересни неща :)
Иначе и аз мисля, че скоро ще има интересни новини по пазара :)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753615
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!