Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 18:45 - Чудесата на Викторианската епоха или изгубени ли са Изгубените открития?
Автор: vasmer Категория: Технологии   
Прочетен: 5429 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 10.06.2011 09:17


Чували ли сте имената на Тесла, Шаубергер, Райф, Браун? Чували ли сте "мръсни"думички като свободна енергия, безжично предаване на енергия, горене на водата, лекуване на всички болести, летящите машини на третия райх и още много други? Вероятно всеки от вас някога се е сблъсквал с подобни невероятни медийни новини и вероятно много от вас са ги отминавали с пренебрежение, като поредната модерна градска легенда.

Всички тези, както и много други чудеса са били в разцвета си в края на 19-ти век и началото на 20-ти - време известно още като Викторианската епоха. Самото наименование на епохата навява някои мисли. Официално периодът се свързва с кралица Виктория, от друга страна, както всички знаете, victory означава победа. Победа е ключовата дума, характеризираща онова време. Началото на индустриалната революция, началото на поставянето на науката в полза на бизнеса и обществото, началото на вярата, че човек ще победи природата (което все още грешно битува като идея). Това е времето, в което един известен физик казва, че във физиката вече всичко е ясно и остават само някои по-дребнички открития, за да се оформи цялостния облик на природата. Колко не е бил прав!

В това чудновато и устремно време са работили някои чудновати хора, част от които напълно самоуки и напълно забравени, друга станали изключително известни за времето си, но забравени от следващите поколения. Общото между всички тях е че са оставили огромен брой патенти, устройства, идеи и концепции, които силно се различават от съвременния път на науката и които са били погребани за изминалото столетие. Дали обаче е така?

Безспорно най-ярката звезда на това време е бил геният Никола Тесла. За тази легендарна личност са изписани хиляди страници, изказани са десетки конспиративни теории и всеки който има желание може да прочете необикновения му живот. В наследство ни е оставил електрическите мотори на променлив ток, концепцията и реализацията на променлив ток, луминисцентната лампа, идеята за радиоразпръскването на програми, идеята за факса и голям брой патенти, някои от които звучат доста фантастично. Въпреки, че без неговият гений съвременната електропреносна мрежа нямаше да е такава, той е напълно изключен от учебниците.

Всички са чували за Едисон и неговата крушка, но Тесла е човекът допринесъл многократно повече за цялото човечество от колкото Едисон. И може би тук е неговата трагедия - той е искал изобретенията му да променят света, а не да печели от тях, което е било силно в разрез с тогавашната, пък и сегашна, корпоративна Америка. Най-странното е, че изобретенията, с които е известен сега са тези, които той е продал. Но печалившия от цялата игра е Едисон - отявлен търговец и способен да превърне всяка своя идея в пари.

Странно нещо са историята и бизнеса. Тесла постига това, което виждаме около нас в първата част на живота си. С какво се е занимавал след това може да се разбере само от патентите му, а голяма част от изследванията му от последните 20 години са изгубени (предполага се че са прибрани от ЦРУ). А те са фантастични ... и напълно отхвърлени.

Много интересно е например предаването на енергия по безжичен път. Тесла го постига преди повече от 100 години, но не е признато, а по-скоро нарочно осмивано и отричано от научната общност. До преди година, когато двама "учени" от МИТ правят, забележете, "изобретение" за предаване на енергия по безжичен път и го използват за зареждане на лаптопи и мобилни телефони. И изведнъж стават звезди. А те самите признават, че изобретението е базирано на разработките на Тесла.

Бизнесът казва, че това е прекрасно и е склонен да налее много пари, но никой не се сеща да изчисти името на Тесла. Според една конспиративна теория, това се прави нарочно - да се крие от обществеността постиженията му, тъй като могат да разбият доста икономически монополи. И ако не беше Интернет, голяма част от открития му щяха да останат забравени.

Но стига толкова за Тесла, за него има толкова много информация и легенди, че трудно се отсява кое е истина и кое ореол.

Друго интересно име от епохата е Виктор Шаубергер, който освен многото други неща е построил и един уникален по принципа си на работа ВЕЦ в България в началото на 20-ти век. Също един забравен гений. Неговото име се свързва с разработката на така наречените kuggelblitz по време на Втората световна война, които по-късно са развити от америкаците и дават началото на НЛО истерията в последните 60-70 години.

Дали е така, ще се разбере когато се разсекретят многото документи в ЦРУ, а кога ще стане това, май никой не знае. Факт е, обаче, че теориите на Шаубергер за имплозията и вортекса разкриват прелюбопитни факти за флуидите. Факт е и, че вече има много фирми, които извършват изследвания базирани на негови разработки и постигат доста интересни резултати, особено в областта на турбините. Но Шаубергер си остава забравен и осмян от официалната наука и само шепа върли фенове си спомнят за него. А не е изключено той да е ключът към междузвездните пътешествия. Неговият имплозивен двигател е една от малкото свежи глътки в концепциите за придвижване, доминарани от реактивните двигатели.

Парадоксът е пълен - има нужда от нови концепции, дори има добре забравени стари, но вместо да се изследват, те просто се отхвърлят, до момента, в който някой мастит "учен" не реши да пробва и то проработи. След това той става известен, а името на гения, който го е измислил си остава очернено. Ако някой все още си мисли, че науката не е бизнес, време е да преосмисли вярванията си.

Като говорим за двигатели, не можем да пропуснем д-р Томас Браун. Неговите двигатели осигуряващи линейна тяга и до сега не могат да бъдат обяснени от конвенционалната наука. Естествено д-р Браун има обяснение, но то едва ли е вярно. Факт е обаче, че те работят. Факт е и, че той е работил дълго години за военноморския флот на САЩ и фотографиите от ранните му опити (които не са засекретени) показват, че е стигнал доста далеч в изграждането на двигател за космически пътувания. Факт е, че цялата му работа след първите 2 години е засекретена. Тъжен факт е, че той е тотално оплют от официалната научна общност. НАСА дори имат страница, в която обясняват защо дадени концепции за двигатели не работят. За щастие неговият не е в този списък, защото ако беше, НАСА нямаше да могат да оправдаят милиардите които хвърлят за разработка на концепции, които бяха остарели още преди 30 години.

Струва си да се отбележи още едно име от онези "победни" времена - Реймънд Райф. Характерно за всички учени, и не толкова учени, от този период е начинът по който те са гледали на света, начинът по който са обяснявали нещата. Въпреки, че част от обясненията са наивни и противоречат на знанията, които имаме сега, не може да се отрече, че постиженията им звучат крайно невероятно. На какво се дължи това? На уникалният им подход да обхващат много различни науки, да комбинират знанията от тях, за да се издигнат на по-високо ниво.

Типичен пример е д-р Райф, известен с това, че изгражда най-мощните микроскопи на времето си постигайки увеличение много по-голямо от конкурентни системи. Лекар по професия, неговата цел е била да вижда все по-дълбоко и по-дълбоко в живата материя и да предлага начини за лечение.

По същото време един млад физик на име Абел доказва математически, че увеличението на оптичния микроскоп е свързано с дължината на вълната на светлинния сноп - постулат, който учим всички днес. За съжалении той се сблъсква с практиката още тогава - отвсякъде валят новини, че има оптични микроскопи с увеличние по-голямо от колкото казва теорията. А в случаят на д-р Райф увеличението е значително.

В началото почти изглежда, че теорията ще бъде опровергана, но се намесват Бел лаборатории с техния новоизобретен електронен микроскоп. И светът загубва завинаги възможността да наблюдава живите вируси и бактерии, а трябва да ги умърви преди това, за да ги разглежда с електронния микроскоп. Голямата корпорация се намесва и задушава и малката конкуренция.

По-лошото в случая е, че завинаги са загубени ценни открития на д-р Райф - открития свързани с нови начини на лекуване на болестите, включително и рак. И всички тези открития са били базирани на наблюденията му над живата природа - нещо, което съвременните изследователи не могат да правят.

Изобретенията направени през онзи период са хиляди и много малка част от тях са приложени и навлезли в практиката. Повечето просто са били забравени, а с налаганео на квантовата теория във физиката, са обявени за ерес, дори без да са изследвани.

Типичен случай за това са генераторите на свободна енергия, или така наречените генератори на енергия от вакуума. Темата е актуална вече повече от 100 години. Безброй устройства, на безборй изследователи, са описани в интернет. В Швейцария дори има комуна, която използва такъв генератор. И все още нищо в серийно производство. Дали е истина, как мислите? Дали може да се получава енергия от вакуума? Интересна е позицията на официалната наука. Тя не отрича, че това е възможно, но категорично отказва да изследва предложените устройства "защото това не е възможно" :)

Викторианаката епоха е един извор на чудеса, които може понякога да не са възможни за реализация, но със сигурност показват повече полет на фантазията и новаторство от колкото всички научни институти сега взети заедно. Доказателство за това са броят на истинските открития, откритията, които променят света, в който живеем. Сякаш всичко се свежда до подобряване на технологиите. Сякаш всички съвременни изследователи са се забили в тясната си специалност и онагледяват поговрката за планината която ражда мишка. Къде е оригиналността в наши дни? Къде са хората, които не се страхуват да предизвикат официалната наука и нейните догми? Ще ви кажа - в гаражите, в личните си лаборатории, търсейки новото, търсейки онзи друг път, който ще ни изведе до едно по-високо ниво. Без финансиране, опирайки се само на собствения си ентусиазъм. Това е науката за мен, в най-чистия си вид.

Смешно ми звучат протестите на "учените" за повече финансиране. Не следва ли финансиране да се дава след като имаш идея? Смешни са ми и 40 годишните планове за постигане на дадена цел. Там целта е единствена - да се изхрани една генерация плужеци с академични титли. Връщам се на заглавието или дали са изгубени Изгубените открития. Силно се надявам да не е така. Силно се надявам някой ден тези талантливи хора да получат признанието, което им се полага. А дотогава може да ни учи само историята - истинската наука винаги е била създавана, когато се хване трънливия път. 

Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!



Гласувай:
7



1. boliarkabg - изключително интересно. За много ...
16.09.2009 18:57
изключително интересно. За много от тях за пръв път чух от учителите си. Прокрадват се сведения за някои открития, които не са забравени, напротив, експлоатирани са и то за не съвсем добри неща.
цитирай
2. borsi - интересна статия
16.09.2009 19:10
интересна статия
цитирай
3. visor - Браво за постинга! :) Напълно си ...
16.09.2009 19:14
Браво за постинга! :) Напълно си прав, всичко си е точно така. Аз самия имам материали по въпроса
цитирай
4. vasmer - Аз лично ...
17.09.2009 09:59
Аз лично много се вълнувам от темата и също имам много материали. В България обаче лиспва сайт (или поне аз не знам), който да е технологично насочен към подобни разработки, с материали на български и евентуално хора, които се опитват да направят нещо. Знам че на запад има такива хора, но в България не ми е известно. Ако имате такива данни, споделяйте! :)
Иначе, наистина има данни, че подобни разработки са били използвани и се използват за не толкова добри цели.
цитирай
5. анонимен - Аньо Нимен
17.09.2009 17:10
Хм, пропуснал си разработките за двигател работещ на вода вместо гориво :Р Идеално биха паснали на втората половина на статията (след нещата за Тесла), защото са също толкова смислени и реалистични.
цитирай
6. vasmer - 5. анонимен,
17.09.2009 18:24
Всъщност съм пропуснал много неща, но започнах да се страхувам, че ще досадя. А който се интересува, ще намери къде да прочете :)
цитирай
7. zaw12929 - Много точно определяте способн...
17.09.2009 18:58
Много точно определяте способността да се прави буря в чаша вода
Колко не е бил прав!”- се отнася и за Вашият постинг, защото искам да Ви зарадвам, че нищо не е загубено. От издаването на първия патентен закон 1623 година до днес светът се разви в една не викториянска, а модерна епоха изпълнена с борба за налагане изобретенията и борба за територии, кървава борба, благодарение приложението на изобретенията, забранявани от църквата. Псатентът преобърна света, изгради капитализма. Човечеството прие напредъка, въпреки жертвите. Фанатиците комунисти не пожелаха да се включат в световната патентна система и се провалиха… защото чрез патента

Твърдите „ Изобретенията направени през онзи период са хиляди и много малка част от тях са приложени и навлезли в практиката. Повечето просто са били забравени, а с налаганео на квантовата теория във физиката, са обявени за ерес, дори без да са изследвани”
Не е така. Още 1883 г напредналите държави създават в Париж патентен съюз , световна патентна система която има запис на всички патенти така, че да се ползват. У нас имаме в София „Патентна библиотека” а в Патентното ни ведомство постъпва описание на всички издавани в патентните страни патенти. За да имат абсолютна световна новост. Малко ф сверата на вашите фантазии е констатацията и откритията
1 „чудеса, които може понякога да не са възможни за реализация, но със сигурност показват повече полет на фантазията и новаторство от колкото всички научни институти сега взети заедно. Доказателство за това са броят на истинските открития, откритията, които променят света, в който живеем.

2.Изгубените открития. .. Силно се надявам някой ден тези талантливи хора да получат признанието…”
Открития са установяването на природни закономерности и са различни от изобретенията. Откритията са регистрирани и винаги са служили за тласък на изобретателството. Светът има своя ред и процедура как да се прави това, и специалисти като мен- патентни адвокати, затова, не се вайкайте, а си вършат работата . Посетете патентната библиотека в София, научете по вече. Прочетете и в постингите ми!
Има едно нещо, българите сме патентно неграмотни, наследство от соцрежима, което продължава да ни държи на опашката на прогреса за съжаление.

цитирай
8. vasmer - zaw12929,
17.09.2009 19:41
Аз нищо лошо не съм казал нито за патентаната систеа, нито за адвокатите, които я обслужват. Честно оказано не разбирам смисъла да се заяждате с моите постинги, но сигурно си имате причина.
Сега, на въпроса, щом ст ев тази сфера, ви е напълно ясна играта. И тъй като не искам тази информация да излезе от мен, а от вас, вие кажете колко струва един патент, който покрива целия свят. Колко изобретатели могат да си го позволят? И защо само големите фирми внедряват патенти? :)
Ако исате мога да ви испратя списък на патенти откупени от Тойота например, които не се изпозлват. Защо? Ами не са неудобни. А такива има всяка една патента база - достатъчно е човек да се разрови.
Не искам да влизам в тази полемика, обаче, тъй като можем да стигнем до остър сблъсък. А колко съм патентно грамотен може да проверите в Интернет с какво се занимават PEL, в които съм работил 2 години и колко патента сме произвели. Именно там, от лекторите, които постаянно ни обучаваха научих достатъъчно, за да знам, че патенат е пълна ГЛУПОСТ. И това го твърдят ваши колеги, естествено в неофициални разговори. А защо? Ако искате можете да обясните на хората които се интересуват за врфемената на процедурата, за перидоте и да го съпоставите с динамичността на бизнеса. Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753625
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!