Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 14:54 - bg-mamma.com - полезна или да се забрани със закон?
Автор: vasmer Категория: Технологии   
Прочетен: 26673 Коментари: 77 Гласове:
8

Последна промяна: 10.06.2011 09:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Признавам че заглавието е подвеждащо. Все пак живеем в демократична държава, използваме информационни технологии и всеки има право на мнение и трибуна за изразяването му. Същото важи включително и за така любимия ни blog.bg, в който споделяме нещата, които ни вълнуват.

Точно по повод споделяне на нещо, което ме вълнува, искам да  разровя малко интернет явлението bg-mamma.com. Едва ли някой знае, че има подобен сайт, но всеки, който има дете и достъп до Интернет, със сигурност знае за неговия форум.

Какво представлява форумът по принцип? Класически - теми и коментари по темата. И докато темите са наистина важни за всеки родител, който е загрижен за детето си, не мога да отмина с лека ръка откровената некомпетентност, която се сипе от по-голямата част от коментарите. Не само на мен лично, но и на много мои познати им се е искало този форум просто да го няма. Усещането след прочитането на всички коментари по дадена тема граничи с параноя и съвестния родител вместо да намери подкрепа, получава солидна доза фобия и подозрителност към всички медицински лица по света и у нас :)

Защо всъщност се получава така? Нямам намерение да плюя по всички майки, които пишат там, въпреки че на определен брой от тях трявба да им се отнеме достъп до Интернет поне за 30 години или еквивалента на отглеждането на 2-3 деца :) Всяко едно мнение просто отразява същността на пишещия го - от неговите знания, до способността му да увеличава степента на общата параноя.

Възприемането на информацията зависи от степента на психическа стабилност на четящия. Мен лично, единственото, което ме спасява от параноята след влизането там е мнението на повечето ми познати лекари, които твърдят, че този сайт трябва да бъде забранен със закон. И си признавам, че вярвам повече на приятелите си лекари, отколкото на "компетентните" мнения там.

Някой може много логично да забележи - ами, просто не го чети! Всъщност точно затова пиша този постинг. Така или иначе аз се опитвам да го избягвам, до колкото е възможно. За съжаление обаче, не успявам. Голяма част от темите, които са поставени там са силно важни за отглеждането на едно бебе и дете и рано или късно родителят опира до тях. А на други места подобна информация липсва.

Получава се един много странен парадокс - има важни теми, които не бива да се подминават от никой родител. От друга страна информацията която е изнесена по темата, в голямата си част е пълна глупост, лични впечатления и частни случаи и много малко полезни съвети, които трябва да се приемат не сляпо, а с голяма доза внимание и препоръчително, след консултация с педиатър. Но докато стигнеш до зрънцето истина прочиташ такива неща, че параноята и хипохондирята могат да те убият :)

Аз лично съм доста раздвоен, но определено ако имаше други сайтове, в които се описват педиатрични практики, а не само списък на болести, симптоми и лечение, със сигурност завинаги бих забравил bg-mamma.com. Интересно ми е вие какво мислите?

P.S. Преди няколко месеца, когато излезнаха резултатите от матурите се разбра, че българските деца не разбират смисъла на прочетеното. Май не са само децата! Много ви моля, четете внимателно и осмислете това, което се казва, преди да пишете коментари. Възприемчив съм към различни от моето мнения, но ми е трудно да чета смешни коментари базирани на заглавието или на изсмукани от пръстите тези, които не са споменати в текста. Ако не можете да го разберете, не се хабете да пишете. Моля!

P.S.S. Извинявам се на всички интелигентни читатели за горния пост-скрипт.


Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!



Гласувай:
8



1. анонимен - Лично аз не съм разглеждал този с...
23.09.2009 15:18
Лично аз не съм разглеждал този сайт, но като имам пред вид какви безумни неща съм чувал, предписани от лекари - най-вече свързани с хранене на бебетата - вярвам, че хората, които пишат в сайта имат основания да бъдат подозрителни към "официалната" медицина. Не че защитавам въпросния сайт - както казах не съм го чел. Просто смятам, че в България лекарите са твърде консервативни и си живеят с това, което са ги учили преди десетилетия. А иначе истината сигурно - както винаги - е някъде по средата...
цитирай
2. vasmer - Това е най-вярното!
23.09.2009 15:30
Истината е някъде по средата, но за съжаление това не помага много :)
Според мен е хубаво да има такъв официален сайт, с информация, препоръки и т.н. , но който се поддържа от държавата. Давам един много просто пример - имунизационния план. Има такъв одобрен от МЗ. На практика, обаче, има една купчина ваксини, които дават уж нещо повече от този план. Въпрос пред всеки родител е: какво да се прави? Да караш според препоръките или да се довериш на някой рекламен фармацевтичен агент? Държавата не казва нищо и ти почваш да четеш. Така стигаш до бг-мама. И с четенето се хващах за главата :)
Това е най-простия пример. В него все пак има указания и наредби от МЗ. Има други случаи, в които положението е трагично и трудно можеш да вземеш решение. Особено в случая, когато педиатъра казва едно, а четеш друго, а като се образоваш т.е. изчиташ всичко за белестта, изчиташ всички лекарства, странични ефекти, обаждаш се на познати и придобиваш трето мнение :) Така се става хипохондрик :)
цитирай
3. kathryn - Форумът на сайта е пъстър, като света
23.09.2009 16:14
В него има от всичко и по много. Истина е, че на места се лее отявлена глупост и пълна липса на здрав разум. Пак от там обаче, не веднъж съм черпила информация. От адреси и телефони на лекари и аптеки, до готварски рецепти и схеми за гоблени. Да не говорим, че съм чела, форума на друг подобен сайт, който в някои теми, въобще не пада по долу от този на мамите. Убедена съм,че един, дори средно интелигентен човек може да отсее нужната от ненужната информация. Щом аз съм успяла :-))). Така че оставете мамите да си пишат и да оползотворяват времето си. Представете си, какво би било, ако решат да го насочат във възпитаване на децата си....
цитирай
4. vasmer - kathryn,
23.09.2009 16:34
Аз съм ги оставил да си пишат :) Споделям само параноята, която ме обзема всеки път когато чета :)
Сакън, по-добре да пишат, от колкото да възпитават децата си :)
цитирай
5. анонимен - Учете езици
23.09.2009 19:04
Аз лично не съм "потребител" на форума, защото когато си гледах децата все още го нямаше. Но мога да кажа че наистина нашите лекари са доста консервативни и аз лично трябваше да изтърпя две ужасни години, в които няколко педиатри поставяха на дъщеря ми диагноза, към която има клинична пътека, по която ни прекараха 5-6 пъти. Слава богу, че знам английски достатъчно добре, така че успях да преровя достатъчно англоезични сайтове, форуми и накрая сама отидох при специалист, който потвърди диагнозата, която се изплъзна на педиатрите. Езиковите бариери са страшни, а нашите лекари рядко ползват езици - новостите достигат до тях главно чрез брошурите на фармацевтичните компании... Така че да обобщя - нищо с марката БГ не е с гаранция за качество на световно ниво.
цитирай
6. анонимен - aнонимен.5 - Учете езици-2
23.09.2009 19:21
същото е и когато децата поотрастнат и отидете в Инеграл/ (за)Отворено или която и да е бг фирма за консултация за обучение в чужбина...Учете езици и от чуждата страна ще Ви помогнат много повече, защото
"нищо с марката БГ не е с гаранция за качество на световно ниво."
не е по темата, но дано да е от полза.

Сн Серафимова
цитирай
7. анонимен - Лоша реклама няма
23.09.2009 20:57
Браво, нали искаш да не го четът защо му правиш реклама? Освен това от постинга ти личи, че доста си прочел от този сайт и не можеш да "спреш да го четеш".
цитирай
8. vasmer - Езици и реклама ...
24.09.2009 10:23
За езиците: Със сигурност това е така. Езиците много помагат, лично съм се убеждавал в това много пъти. Тъй като обаче доста общувам с лекари, от тях знам че самопоставянето на диагноза от неспецилист обикновено е повече вредно, отколкото полезно. На мен лично ми се е случвало няколко пъти да съм твърдо убеден, че съм си поставил правилната диагноза, а да се окаже нещо съвсем друго, въпреки, че съм изчел сума ти литература. искам да кажа, че системността на знанията, която лекарите имат (или следва да имат) не се придобива с четене. Но това не значи, че не трябва да се ограмотяваме. В случая номер 5 е направила възможно най-правилното - четене и след това бегом при специалист, за да потвърди. В България обаче има друга порочна практика - след малко четене изведнъж всички ставаме доктори и започваме да се самолекуваме. не знам дали знаете, но това е добило ограомни размери. В този смисъл подобно четене по-скоро вреди, от колкото помага.
За рекламата: Сайта няма нужда от реклама, просто няма алтернатива, за мое най-голямо съжаление. А и не мога да се изкажа твърдо - н его четете. В него има доста полезни неща. Проблемът е че са дълбоко скрити и понякога затрупани с точно обратното на това, което трябва да правите. Има и случаи, при които пишат хора от чужбина и нещата съвсем се объркват, поради различните пеадитрични практики. Не мога да споря коя е по-добра, питайте ме за нещо от инженерните науки :) Но при всички положения е объркващо. Имаше един коментар по-горе, че може да се отсее плявата от истината. Давам веднага пример, за да се види, че не е така. Употребата на калциев глюконат в ампулна форма перорално при бебета. Почти всички български педиатри го изписват в комбинация с витамин С за подсилване на имунната система и особено за болести на дихателнит епътища като ларингити. На запад това е тотално отречено. В крайна сметка на кого да се довериш - на цялата българска педиатрична общност или на западната такава? :) Въпросът е отворен.
цитирай
9. анонимен - Направо ме уби със заглавието. Няма ...
24.09.2009 12:56
Направо ме уби със заглавието. Няма да се учудя да намеря тема в бг мама - блоговете, имали смисъл от тях ида ги затворим??? И спокойно могат да напишат твойто мнение, като променят само името на бг мама с блог, и ще са прави толкова калкото и ти.

Смятам, че всеки разумен човек може сам да определя чие мнение да слуша - професионално /лекари/ или бабини диветини /форум/. Не можеш да очакваш в този форум да пишат лекари, песиатри, юрити и т.н. професионалисти - това е форум на българската майка и там всяка сподиля своето виждане, опит и мнение!!! Което не значи, че винаги отговарят на истината или на опита на други хора. Надали някой пише там с цел умишлено да излъже или подведе друг читател.

Считам писанието ти за напразно хабене на време - твое и наше. Съжалявам, че го прочетох, мислех, че е нещо по-смислено.
цитирай
10. baletlnetpepas - Българските мами са луди
24.09.2009 13:09
това е причината всички ние също да сме луди
цитирай
11. анонимен - "Свободата, Санчо..."
24.09.2009 13:20
Скъпи съграждани,
(които ще прочетете този пост)

започнах с цитат от Мигел Де Сервантес, защото мисля, че е най-подходящия за коментар на тази твърде емоционална (и нищо повече) статия.
Типично българско отношение към свободата лъха от него!
Бг-мамма е едно свободно пространство, в което човек може да потърси И НАМЕРИ от пиле мляко (дет'се вика)!
vasmer, ами, ето, ти сам даваш отговор на последния си въпрос (за калциевия глюконат) на кого де се довериш? Точно това е отговора - чисто субективен е - на когото си поискаш, на него ще се довериш. Аз лично бих се доверила на чуждестранните лекари, на български не вярвам и дума докато сама не я проверя(точно в интернет)!
ти пък си от тези, които се доверяват само на български - е, хубаво, твой избор.
Важното е, че чрез бг-мамма можеш да научиш как е там и как е тук И ДА МОЖЕШ ДА ИЗБЕРЕШ САМ, а не да слушаш сляпо като овца това, което ти казва един български лекар!
Чрез форумите и публикуваните там съдби и човешки опит всеки може да разбере, че ИМА НАЧИН за всяка една ситуация. Най-малкото можеш да си направиш един само-психо-анализ като споделиш нещо, което те мъчи и винаги да намериш подкрепа или да те смъмрят ако яко грешиш...
Имаш свободата да четеш, да отсяваш и да проумяваш това, което е важно за теб! Ако това те травмира - може би трябва да преосмислиш собственото си психично състояние.
Защото мен, например, колкото повече чета и научавам, толкова по-уверена се чувствам, а не обратното.(дори инфото да е противоречиво)
Всички форуми са точно като него - присъстват от откачалки до свръхинтелигентни личности.
Наистина, трябва да си много тъп за да не разбереш кой какъв е!
цитирай
12. vasmer - @9 и @10
24.09.2009 13:29
@9: Не виждам защо се палиш толкова, особено след като това, което казваш ти, съм го казал с първото изречение в поста. Добре че ме светна кой пише в такива форуми, никога нямаше да се сетя сам :) А и на човек, когато не му е на главата, лесно излива мъдрости и определя кое е глупост и кое не. Пък и ти явно изобщо не си разбрал за какво става въпрос и къде е генезиса на проблема. Не само това, има възможност и за решение. И само за твое мнение: НЕ СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ Е НАПРАЗНО ХАБЕНЕ НА ВРЕМЕ! КАТО НЕ ИСКАШ, НЕ ЧЕТИ!

@10: Чак луди не знам дали са, но сме общество на крайностите - или си пребиваме децата или ги разглезваме от прекалено внимание. А трябва да намерим баланса.

цитирай
13. vasmer - @11
24.09.2009 13:36
Започвам страшно да се забавлявам :)
Отивам да си проверя психичното състояние и веднага довършвам коментара :)
Кое не разбра за свободата на словото? Всъщност не е ли точно обратното - не предлагам ли в последния пасаж да има повече такива сайтове, с по-смислена инфромация? Ама не естествено :) Едва ли си стигнала до след заглавието :)
Преди няколко месеца, когато излезнаха резултатите от матурите се разбра, че българските деца не разбират смисъла на прочетеното. Сега виждам, че не са само децата :)
цитирай
14. prado - Споделям изводите от вашите наб...
24.09.2009 18:24
Споделям изводите от вашите наблюдения върху този блог. Изключително скудоумни и инфантилни посетители и блогъри. Два , три пъти при търсене на нещо необходимо , попадах на този ужас. Това е част от бъдещето на страната. Абсолютно съм против затварянето на този блог, независимо от безумието вътре. От това следва ,че трябва да се изработи механизъм за стопирането и да се намеси субективния фактор - сега си има виртуални ченгета и модератори - просто опасните съвети и идеи да бъдат санкционирани.
Конкретен пример мога да дам с един сайт за гъбари , в който се описваше червената мухоморка като деликатес в противовес на "отровната" булка гъба - като нищо може да си е диверсия на някой човекомразец.
Поздрави!
цитирай
15. sarcezlatna - представете си
24.09.2009 20:13
жена на възраст между 23 - 27 години, която е станала за първи път майка, динамичният й отпреди живот е изчезнал и настоящият е съсредоточен върху бебето и неговите нужди, а единственото развлечение е да застане пред компютъра, докато бебето спи между кърменията. Тъй като на всяка цена младата жена иска да се представи отлично в ролята на майка, а страховете й че няма да се справи са огромни - тя започва да търси информация за отглеждането на детето и така попада в мястото, където спокойно си говори с други майки,търси съвети, споделя своя опит, който разбира се и се вижда уникален и единствен като самото й бебенце-така се получава явлението бг.мама, аз лично никога не съм се доверявала сляпо на информация оттам, само съм сверявала моята. А никога не ми е хрумвало да говоря за това как аз отглеждам децата си, защото смятам,че всеки трябва да се довери на собствената си интуиция по отношение на детето си - аз имам моя си уникална връзка с него и никой не може да ми казва- ето този шаблон трябва идеално да ви пасне и е задължителен. Приемала съм съвети само от личния лекар на децата и смятам,че това е правилният начин. Сайтовете са за забавление на майките - надявам се така да го схващат и те :)))
цитирай
16. klimatik - БГ мама всъщност е място за интернет маркетинг
24.09.2009 20:37
Прочетох поста и останах много изненадан че има все още хора които не са разбрали в какво се превърна този сайт. напрактиктика много хора припечелват от интернет пишейки в bg-mamma. Което не е лошо все пак някоя майка докато кърми бебето си ще изкара някой лев като напише две три глупости в сайта.
Наиситна лошото е че глупостите станаха много, а най-лошото е че хората които се връзват на тези глупости са оше по-много!!!.
Аз също не съм съгласен със съдържанието на bg-mamma, но пък от друга страна все пак някоя майка кърми детето си по-добре като пише в bg-mamma. Затова го пренебрегвам въпреки че не смятам че това е нормално, би трябвало други хора да се погрижат за бъдещето на самите майки и да не им се налага да изкарват пари в интернет докато кърмят децата си. Проблемите на bg-mama не са в самият сайт а извън него, но тези проблеми не са от вчера и не знам какво трябва да се направи.
цитирай
17. анонимен - До автора: Какво ще правим?
25.09.2009 09:08
Чудесно! Ето един повод да предложите на лекарите си приятели да направят поне 1-2 сайта с горещите теми от форума и да ги разясни ясно и правилно. Зависи обаче дали някой би се заел да си губи времето пишейки нещо полезно или само казвайки как трябва да останем и без малкото, което имаме.
цитирай
18. vasmer - Само да уточня ...
25.09.2009 10:22
Уточнявам, че аз също съм против затварянето на портала. Подобни практики не са донесли нищо хубаво на никого. Най-малкото ще се отвори друг, в който ще се пишат същите глупости :)
Прав е prado, като казва, че трябва да се намеси субективния факто - трябва да възникне конкуренция. Само че не конкуренция за рекламни кликове, а за смислена информация. Не съм сигурен, че модераторите могат да ограничат цялото безумие, което е в сайта. Просто, има ли други сайтове, които предлагат смислена информация, този сам ще си умре или ще се промени. Това е вярата в свободната конкуренция, която между другото ни докара кризата, в която сме :) Но, това е моделът по който се развиваме, искаме или не искаме.
Отговорям на номер 17 какво да се направи. Виждам два пътя:
1. Имаме национален здравен портал, даже може вече да са и два І на Ники Василев глупостта и на НЗОК глупостта. Държавата да задели средства за експерти, които да започнат да ограмотяват хората. Има дори и начини за ограничаването на това разни дърти пръдливи професори, които не са практикували от 100 години, да не бъдат допускани да участват в това начинание. Тезата може да се развие, но смисълът е такъв - държавата с държавни пари.
2. Частния сектор. По европейските програми може да се кандидатства за субсидия за направата на подобен портал с подобна информация. Няма да е безплатно, хората, които ще пишат ще получават пари и тъй като успехът на портала ще зависи пряко от качеството на статиите, собствениците и модераторите ще са механизма, който ще отсява плявата.
Това са само две идеи и то на прима виста. Ако се замисли човек, сигурно има и други решения. Сигурно има и добри световни практики, които могат да се разгледат и заимстват.
цитирай
19. kathryn - Точно си мислех, че поста е само с констативен характер.
25.09.2009 12:00
За пореден път да констатираме, колко зле осведомена, късогледа и необразована е част от нацията ни. А ето, че vasmer ме опроверга. Аз гледам на това, като на дъжда или жегата. Има ги, не можеш да ги промениш. Само се опитваш да стоиш по далече. Свалям шапка, на хора, които намират сили да се доближат до "явлението" и да мислят за коригиране на атмосферните условия. Не е само бг.мама-та, за съжаление. Мога да дам линкове, при прочитането на които съм се чудела да се смея ли, да плача ли.
цитирай
20. vasmer - kathryn,
25.09.2009 12:13
За съжаление си права, има много други такива подобни "псевдообразователни" сайтове. Ето, prado, сподели за сайта за гъбите, което пък е направо престъпно. Невежество или нарочно - някой може да си отиде четейки подобни глупости.
А пък ние нали пишем с идеята да промени нещо, или поне се надяваме!
цитирай
21. tera - :)
25.09.2009 14:25
Ще направя изключително съдържателен коментар. :Р
Синът ми е на 20 години и е отгледан без всякакви форуми - бг.мама, бг.баба или бг.дедо :)
КАжи кво инфо толкова ти е залипсвало, та да те светна по въпроса и да не се нервиш с ...мамата! :)))
цитирай
22. vasmer - tera,
25.09.2009 14:43
Няколко неща ми се налагаха да проверявам и си признавам, че сайта не ми свърши никаква работа. Дори не ме и ограмоти :)
Но последното беше на тема калциев глюконат на ампули перорално. Какъв беше казусът? Синът ми се изрина, аз започнах да чета, прочетох хиляди малоумия на още по-малоумни майки, прочетох препратки към линкове на западни публикации по темата (дадени от "експерти" пак там) и в крайна сметка освен разтегнатите локуми и хули един по друг, май друго не видях. Взех си решението и спрях глюконата, дали е правилно - един господ знае :)
Това е само последната история. Иначе има още много. Затова се ядосах и написах тази статия, защото сайта е абсолютно маолумен и дори и да има някой който разбира се появяват други 30, кото разбират повече от него :) Краен резултат - загубено страшно много време без никаква полза.
Може да ме попиташ защо не си сменя педиатърката - ами защото мисля, че е добра и поне до сега е давала страшно адекватни съвети. Има го и другия момент - там масово се оплюват българските педиатри, които нищо не разбирали. Не мога да твърдя за всички, но не мога и да кажа нещо лошо за нашата. Жената просто излезе в отпуска и аз реших, в израз на добра воля (тъй като винаги се е отзовавала по всяко време на денонощието), да не я притеснявам и да почета малко. Така че за мен лично резултата е ясен - пълна тъпня.
Имаше тук едни коментари от сорта на - ако си умен ще отсееш. Ще отсееш друг път! За да отсееш трябва да разбираш от материята. Нали виждам какви малоумни съвети се дават по комютърните форуми от "специалисти" на хора, които питат. И след изпълнението на подобни съвети как тичат на специалист! Айде, спирам да пиша, че пак се ядосах :)
цитирай
23. анонимен - Много нерви хабиш за нищо
26.09.2009 00:02
[quote=vasmer]...Айде, спирам да пиша, че пак се ядосах :)[/quo

Тебе, брато, има ли нещо дето не те нерви?
цитирай
24. tera - Като те гледам какъв си загрижен татко, направо ти влизам в положението :)
26.09.2009 09:44
Според мен много се шашкаш, сигурно ти е първо дете.
Синът ми се родина 19 октомври и още в родилното настина, че бебоците ги държаха на отворени джамове, в бокса където ги къпеха. После като ни изписаха едни много загрижени лекарки ни наобикаляха по няколко пъти дневно, в резултата на което му набиха антибиотик оше на 7-ия ден след изписването. Дадох му го защото не посмях да експериментирам с толкова малко бебе. Следващата лекарка каза, че било излишно, но щом сме започнали да го даваме, трябвало да продължим. Идеше ми да ги удуша и двете.

Та такива работи до като стана на една година - давах му лекарствата, които му предписваха като се разболее - от страх. После антибиотици не съм давала години на ред. пък и той не беше болнав. Може би само два пъти за 19 години. Единият път беше 2-3 клас, а вторият път преди 2 години, но вдигна много висока температура - 39,4 и нямаше начин. Температурата я свалих по онзи изпитания начин с вода и оцет - трябва да го знаеш, една лекарка ми го каза като беше бебе и пак беше вдигнал към 39 градуса. Така че, не са бабини деветини. Когато има висока температура се вика лекар, но той чудеса няма да направи от раз. Затова родителят сам трябва да си се погрижи за детето. И онзи голям над 1,90 дънгалак го увих с мокър чаршаф със студена вода и оцет в банята, защото компресите не свършиха работа. От чаршафа започна да се издига пара - представяш ли си как е горял отвътре, направо като ютия! А е много опасно, защото може и гърч да получи от високата температура.

Затова, ако детето ти има висока температура - мокриш чаршафа с вода и оцет и го увиваш, действа безотказно. не чети глупости по сайтове да си губиш времето, а като попорасне малко започни да го закаляваш. Между другото - сигурно ти е било правилно решението, инстинктивно си усетил кое е най-добре са него.
Мъжът ми е свалял температура на детето, когато не е била висока само с ръка, галеше го по главата и после все едно "изхвърляше" температурата и е спадала. Не е шашма - вярно си е. Има си емоционална връзка между родителите и децата, която също лекува.
Много се увлякох в писане, но така спасих и живота на малката кучка, която също ми е "дете". :)
Беше болна от гана, после лекарите казали, че сме имали много силна емоционална връзка с нея и това я е спасило.
Не се ядосвай, не чети глупости, обичай си детето, но не се престаравай, щото нали знаеш :"Много баби, хилаво дете!" :)
цитирай
25. vasmer - 24.
26.09.2009 10:20
Има много неща, които ме радват, но в блога пиша основно за неща, които ме дразнят. Като евентуално се опитвам да давам някакво решение, нещата да се оправят. Така съм си решил! :)
цитирай
26. vasmer - tera :)
26.09.2009 10:23
Права си, че ми е първо дете, но проблемът специално с бгмама е доста по-стар. Но както и да е.
Не ставаше въпрос за температура, а за обикновен прием на калций. Абе изобщо объркана история. Излях си душата на този сайт, че отдавна ме дразнеше. А все пак човек трябва да се образова отнякъде :) Въпреки, че това е най-лошия вариант от всички!
цитирай
27. tera - Гледай го сега :)
26.09.2009 10:41
Абе голем си неблагодарник! :)))
Разбрах, че не става дума за температура, но състрадателно ти обясних подробно за най-важния проблем при децата - високата температура! Както и да не се престараваш с антибиотиците, защото на малки деца ги дават за щяло и нещяло за да се застраховат.
С това неминуемо ще се сблъскаш и трябва да знаеш как да реагираш.
Друг пък ще ми благодариш! :)

Не съм влизала в мамата, но предполагам, че се списва от скучаещи майки, за които тяхното бебе е центърът на галактиката и се вманиачили в майчинската си роля. Защо пък оттам баш реши да се образоваш? Абе ти си знаеш и даже ми се струва, че ти доставя кеф да се дразниш. :)))
цитирай
28. vasmer - tera :)
26.09.2009 10:51
Е, хайде сега :)
Не можах да разбера, че не си разбрала, за което се извинявам, че съм толкова глупав :) И обещавам, че ще ти благодаря друг път :)
Знаеш ли колко ми е добре когато не се дразня, но е трудно да не го правя за някои неща. Даже не може да се лепне и дежруния етикет - то държавата ни е такава :) Не е проблемът в държавата, сигурно и в други държави има подобни, че може и по-страшно да е :) Едно, обаче, е сигурно - не мога да си трая, когато виждам нещо неправилно. Казвам си го веднага :)
цитирай
29. kathryn - Аз го написах това за "отсяването" :-)))
26.09.2009 14:00
Да ме извинява автора и всички татковци, но си мисля,че част от проблема идва точно от това, че сте татковци. Чудесни сте, убедена съм, но все пак допира ви с тая материя е по-ограничен. Основно, върху нас, майките пада тежестта на търсенето, ходенето, питането и отсяването. Аз съм отсявала. Може малко да е било, може да е било зрънце, но като добавим и мнения на лекари и съм придобивала малко повече увереност в моментите, когато е трябвало да си лекувам децата или да взимам решения свързани със здравето им. Сега, трябва да призная,че и моитое не са отглеждани с бг.мама. Или поне не с виртуалния и вариант. Основната ми идея е, че харесва ни или не, подобни сайтове са реалност, която подозирам не може дасе промени. Така че всеки индивидуално си решава нещата. Да ги чете, да не ги, да иска да ги прати на кладата. :) Имам приятелка, която тенденциозно избягваше някои теми във форума им, докато беше бременна. Предполагам ,че сега избягва други и така...
цитирай
30. vasmer - kathryn :)
26.09.2009 14:21
Щом казваш, че можеш да отсяваш - добре :)
Аз твърдя, че не мога по една проста причина - опитвам се да мисля логично. Логика там не съм видял. Може и да е свързано с това, че съм мъж и не я разбирам женската логика :) Там има "гурута", които се изказват компетентно за неща, които хич не разбират. Когато жена ми беше бременна пак гледах някои неща, но тъй като материята билогия ми е по-позната успях да избегна колебанията. Но си признавам, че видях такава потресаващ некомпетентност, че искрено се надявам, никой да не е следвал "ценните съвети" писани там.
Както и да е, не искам нито да плюя майките, които пишат там, нито пък да затварям сайта :) Но определено смятам, че не е добър и че много голяма част от написаното там (както и в други подобни форуми) е глупост. Казвам и нещо друго - отсяване се прави, когато имаш малко знания по въпроса, имаш основа. Ако нямаш си измисляш логика, но дали е вярна е трудно да се каже :)
Завърхвам само с едно: Нека да се вярва повече на педиатрите. Сигурно има и некадърни, но със сигурност знаят повече от купчина слухове. Казвам всичко това без озлобление, а само констативно.
цитирай
31. анонимен - Направо ме уби със заглавието. Няма ...
26.09.2009 14:53
анонимен написа:
Направо ме уби със заглавието. Няма да се учудя да намеря тема в бг мама - блоговете, имали смисъл от тях ида ги затворим??? И спокойно могат да напишат твойто мнение, като променят само името на бг мама с блог, и ще са прави толкова калкото и ти.

Смятам, че всеки разумен човек може сам да определя чие мнение да слуша - професионално /лекари/ или бабини диветини /форум/. Не можеш да очакваш в този форум да пишат лекари, песиатри, юрити и т.н. професионалисти - това е форум на българската майка и там всяка сподиля своето виждане, опит и мнение!!! Което не значи, че винаги отговарят на истината или на опита на други хора. Надали някой пише там с цел умишлено да излъже или подведе друг читател.

Считам писанието ти за напразно хабене на време - твое и наше. Съжалявам, че го прочетох, мислех, че е нещо по-смислено.

Напълно подкрепям това мнение ! Когато на някой нещо не му харесва-да не го чете,гледа,слуша и т.н.
цитирай
32. kathryn - . . . . Казвам всичко това без озло...
26.09.2009 14:54
vasmer написа:
....Казвам всичко това без озлобление, а само констативно.

И си абсолютно прав.
цитирай
33. valsodar - Не чета коментарите, за да не се п...
27.09.2009 12:47
Не чета коментарите, за да не се повлияя в мнението си от тях, а ще коментирам единствено идеята залегнала в постинга - виртуала има склонността да преекспонира нещата, в това число фобиите и страховете на хората.
Синергично те нарастват в геометрична прогресия със всеки следващ коментар докато прерастнат в нещо чудовищно и гротескно изродило до краен предел първоначалната идея, която ги е провокирала.

А има ли по-големи страхове от тези на една майка, към здравето на нейното дете?
цитирай
34. анонимен - до автора: След като имате толкова ...
27.09.2009 15:19
до автора: След като имате толкова много приятели, които са лекари, защо не им предложите да направят сайт, който да е "компетентната" алтернатива на бг.мама? Дали ще е толкова пълен и изчерпателен?
цитирай
35. анонимен - bg-mamma.com - полезна или да се забрани със закон?
27.09.2009 17:17
Защо да се забранява ?
Аз мисля ,че на всички им е ясно, че достоверната информация се получава от надеждни источници.
Докато всеки един форум е за изразяване на лични мнения.Всеки според своите собствени разбирания. Не съм разглеждал въпросният сайт, но едва ли ще видя нещо което да ме изненада.
Стойностната информация независимо по коя научна дисциплина винаги е струвала и ще струва пари ;) .
цитирай
36. vasmer - valsodar,
27.09.2009 17:22
Точно така е както го казваш. Явно е някакво психическо преекспониране. Сигурен съм, че никой не пише нарочно вредни коментари и е естествено всеки да е загрижен за детето си. Според мен се преекспонира и в другата крайност - педиатрите за нищо не стават и на тази база вече се градят въздушни кули, които определено са вредни.
цитирай
37. vasmer - 35 и 36:
27.09.2009 17:27
Всъщност 36 отговаря на въпроса на 35 :)
А за забраната, то не е мое мнение, това е мнение на лекарите, които явно често оправят бакиите на самолечението, независимо дали е прочетено в бгмама или някъде на друго място.
Аз лично съм против затварянето на каквото и да било. С такива мерки не се постиг анищо хубаво. Трябва обществото само да си израстне глупостите ... като това за съжаление ще бъде за сметка на определени негови индивиди.
цитирай
38. анонимен - до автора
28.09.2009 11:39
Четейки този задълбочен анализ на форумите в бгмама ми се струва, че сте от най-редовните му посетители, щом толкова добре познавате написаното там. А и не вярвам насила да влизате там, след като мястото е "опасно".
Ако пък не пишете и не четете там, как може да се вярва на меродавното ви мнение?
цитирай
39. elensia - БГ-мама е просто един виртуален клюкарник
28.09.2009 17:14
А клюките се раждат, когато няма достатъчно разбираема информация по даден въпрос. Така, че коренът на проблема е не в съществуването на бг-мама, а във факта, че същите тези лекари (или може би здравното министерсто в случая) не си правят труда да дадат нужната информация.
Преди да ги има тези форуми, абсолютно същите глупости можеше да ги научиш в парковете или пред лекарския кабинет, стига да си достатъчно комуникативен. В момента офлайн клюките се поддържат от бабите и повярвай ми, ако чуеш някои от тях, ще ти настръхнат косите.
А на кого ще повярваш, това се определя от умствения ти багаж.
цитирай
40. panazea - Аз не съм влизала в този форум
28.09.2009 17:26
и слава богу! Доколкото разбирам там хората си продават стока и така си кореспондират . Мой съвет е НЕ ЧЕТИ мнения на некомпетентни хора.
На времето ми бяха подарили книга за болести при бебетата . Аз прочетох само първата страница и я захвърлих . Изобщо тези книги и форуми няма да те обогатят , само ще се побъркаш . А сега РЕЛАКС и ето какво намерих в един блог
hinki

Според будизма щастието е невъзможно без достигане на четирите божествени състояния на съзнанието:

Метта – стремеж да направиш другите щастливи и способност за действена любов, за правене на добро.

Каруна – състрадание към всички страдащи и стремеж да се облекчи страданието им.

Мудита – радост за тези, на които е провървяло, отсъствие на завист.

Упекха – приемане на хората такива, каквито са, без предразсъдъци и предубеждения.

Привет!
цитирай
41. panazea - А за отглеждане на бебето ,
28.09.2009 17:34
питай майките! Те вече са се научили , експериментирали са върху собствените си деца . За съжаление , това е голата истина. Учат ни на всичко друго , но не и да бъдем родители . И ние се учим върху децата си . По метода на грешките. Сгрешиш , а не е така . Пак сгрешиш . Аз лично съжалявам , че не мога да върна времето назад и да поправя собствените си грешки.
цитирай
42. vasmer - panazea,
28.09.2009 17:43
Точно това се опитвам да направя. Да избегна грешки, които съм ги видял и осъзнал. Но сега се оказва, че могат да се направят много други грешки, основно поради загубата на знание. Имам чуството, че недоверието на обществото към лекарите нарастна неимоверно в последните години и това породи такива алтернативи като този сайт.
Не смятам, че са виновни майките които пишат там, нито пък тези, които четат - всеки търси информация и се надява да е качествена. Проблемът според мен е че се превръща в някаква алтернатива на това, което казват лекарите. И докато има хора, които могат да отсеят поне явните глупости, има и такива, които не могат. В крайна сметка ще го платят децата - моите, вашите, на всички тези които плюят това, което съм написал. Защото или обществото е здраво като цяло или всички плащаме.
цитирай
43. lambo - Аз съм редовем писач в BG.Mamma
28.09.2009 18:17
Но само по една тема - Детските помощи и безбройните документи и знания, които трябва да имат ммаммите, за да получат накрая някакви мизерни 35 лв. на месец.

Много често българските мами се отказват и махват с ръка - "И без тях"

Циганските мамми обаче са професори по законите и знаят всичко от А до Я. Получават си всички видове помощи, които може да се изкопчат. Само за платени данъци не ги питай.
цитирай
44. alison - не пипайте БГ-Мамата!
29.09.2009 00:08
Колкото и налудничава да е приказката там,но!
НО!
ТОВА Е ФОРУМЪТ ,КОЙТО МИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ РОВЯ НАПРЕД И НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО МУ И ДА ОТКРИЯ ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА МОЯ 30 ГОДИШЕН СИН!
И ако бях го направила по-рано,щяхме да си спестим дори и първата операция!
Питам ,защо трябва да разчитам на полу-отговорите на учени и можещи лекари,само защото се плашат да не кажат нещо против колега ,който не е поставил навреме диагноза; или ,който може ,знае ,но не иска да прави реклама на абсолютно популярния из целия свят ,Европа ,Азия ...ГАМА-НОЖ или КИБЕР-НОЖ...Освен в предаването "На кафе", и то тази година, никъде другаде не се говори (в бълг. медиц. среди) нещо сериозно за подобно лечение на тумори.
Защо аз го научавам от БГ-мама ,а не от неврохирурзите,защото съм тъпа и неука ...или защото просто тези ,които са длъжни да дадат информация ,не смеят ,защото не се практикува в България,защото българското здравеоазване е толкова обрано ,че няма пари поне за един такъв апарат ,който ще прекрати мъките на олкова млади хора!?
Защото такъв апарат има в Одрин ,Инстанбул,Анкара...Има и в Гърция ,разбира се ,и в Румъния има, и къде ли не ,но само БГ-мамите могат спокойно да си споделят нещата от живия живот и само в техния блог да научиш нещо полезно ...И НЕЩО ИЗСТРАДАНО.
Да ,съгласна съм ,че който има слаби нерви не трябва го чете!
Защото там пише кой как се е родил ..и кой как се е разболял ...и кой как е отишъл при ангелчетата....но е кой къде са го излекували!
И там майките си споделят мъките и радостите ,че са МАЙКИ НА БЪЛГАРИЯ точно в днешното ни жестоко към децата време.
-----------------
Извинявам се , и няма да поправям грешките си ,но бях много спонтанна и съжалявам ако не съм успяла да се изразя добре.
цитирай
45. анонимен - от един татко
29.09.2009 06:17
ЗАЩО се разрешава от киберстраниците на този вебсайт да се плюе по един толкова обичан и полезен сайт като БГ-Мама? Най-малкото, не е честно!
цитирай
46. анонимен - Интересно ми е какво мислят твоите приятели-лекари за казаното от тебе:
29.09.2009 12:54
"Голяма част от темите, които са поставени там са силно важни за отглеждането на едно бебе и дете и рано или късно родителят опира до тях. А на други места подобна информация липсва."
Те далик чувстват някаква вина за липсата на тази така важна информация? Или залисанхи в правенето на пари въобще не мислят?
"Да се забрани и толкоз!" Какво има да му мислят?
цитирай
47. анонимен - Дали не е вреден wasmer и дали да не го забраним?
29.09.2009 21:37
Поради същата причина, която той изтъква за бг-мамма. Лично мнение, необосновано, и силно противоречиво :)))
цитирай
48. vasmer - 48. Има ...
29.09.2009 21:48
Има пълна совбода на словото :)
цитирай
49. vasmer - 47.
29.09.2009 21:54
Въпросът, който поставяш е много важен. Кой е виновен за липсата на адекватна информация? Аз със сигурност не мисля, че са лекарите. Но ако искаш имена ще ти дам - Николай Василев. Няколко милиона за малоумна дублирана система за лични картони на държавни служители. Друго име - не знам как се казва - шефа на НЗОК - същата система като малоуника Василев, пак за много пари. И никаква визия за информиране на хората.
Мразя да го правя, но ще се върна на 70-те и една стара здравна реформа, след която сме станали от първите по сърдечно-съдови заболявания, последни. И това е било заради ограмотяване и вземане на мерки. Лекарите са последната брънка във веригата. За много други неща може да са виновни, но не и за това.
Освен това, не можах да разбера зашо никой не вдява, че въпросът със забраната е хиперболизиран. Демокрация е, спокойно, никой няма да забрани сайта :)
цитирай
50. alison - Не дразни тогава хората!
30.09.2009 02:24
Сигурно сам си разбрал ,че тоя сайт се посещава И от ,хора които стискат душата си в зъбите си и трескаво търсят някакъв светъл лъч за проблемите на децата си.
Тоест,не е сайт за празни приказки и раздумки,нито форум за серийни сапунки.Те по-скоро са между другото ,защото инак сайта ще стане особено зловещ.
И никой не пречи в този сайт на никого ,а ако помага !?
ЗНАЕ СЕ ,ЧЕ УДАВНИКА И ЗА СЛАМКАТА СЕ ХВАЩА,А ПОНЯКОГА И ЕДНА СЛАМКА МОЖЕ ДА ТЕ СПАСИ ОТ УДАВЯНЕ(ЗАЩОТО Е ВЯРА,ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗМЪКНЕШ ЖИВ НА БРЕГА).
В тоя сайт майките не искат да знаят защо някой министър не си е свършил работата,защо шефа на НЗОК е харчил пари....Нито искат да вземат нечия лекарска диплома...Нито си споделят как се лее куршум или кади с тамян...
Избора да се демонстрира "пълната свобода на словото" беше леко ...тъп.
Защо не дадете свобода на словото си за обсъждане на някой по-опасен за душевното здраве сайт!?
цитирай
51. vasmer - alison,
30.09.2009 08:13
Защото личното ми мнеине, е че този сайт е опасен за душевното здраве! Толкова е просто! Защото има толкова много сайтове на подобна тематика (вярно не толквоа развити), но само този е НЕАДЕКВААТЕН.
Съгласен съм единствено с това, което каза за сламката. Нали и аз така попаднах на него. Търсейки информация. И след поредната тъпотия прочетена там се ядосах и написах този постинг.
Сигурно е помогнал на много хора, но не е и ясно на колко е навредил. Това ще се разбере след много години, когато пораснат децата на тези, които спазват съветите там. Не случайно няколко пъти споменах, че не аз искам да затварям каквото и да е, а мнението на лекарите, които познавам е такова. Значи има за какво.
Освен това, исках дискусия на темата, а не емоционални излияния. Имаше нещо такова в началото, но след това постингът явно се наводни с редовни читатели на сайта и започнаха оплювките. Няма смисъл да се хабите да плюете мен! По-скоор плюйт етези, които говорят явни глупости по форумите, така че по-необразованите (които са маса) да не се увличат и да не правят глупоости. Вие си правете обратната връзка, а не си заравяйте главата в пясъка. Най-лесно е да ме оплюете. По-добре си вижте градинката. На мен ми е все тая - аз го отписах като силно безполезен, а на места дори вреден.
С това просто спирам да отговарям на коментари. Няма смисъл. Правилната рекация би била да се попита защо имам такова мнение и евентуално нещо да се направи. Но както казах, по-лесно е да се играе роляата на несправедливо обвинен.
цитирай
52. анонимен - В цивилизования свят, няма прак...
30.09.2009 14:01
В цивилизования свят, няма практика да ти наливат информацията с фуния пресята.
Дори вече в училищата не е само един комплект учебници.
Българите принципно сме склонни към тоталитаризъм и култ към личността, без значение дали е зъл диктатор, или кварталното GP .
Много по лесно е да определиш думите на някого за аксиома , и от там да си градиш теориите така че да ти създават душевен комфорт, отколкото да подлагаш всичко на съмнение, и сам да стигаш до истината след отсяване на информацията.
Просто първия вариант изключва нуждата от мислене.
Относно параноята... ако знаеш само колко е голяма вселената, и колко незначителна част си ти.... ще полудееш :) (За справка прочети за Шеметната бездна на абсолютното прозрение от "Ресторант на края на вселената")
И обратно на темата... няма нищо сигурно в този живот, и неща които са били рекламирани като пенкелер , после се е оказвало че са или канцерогенни,или нещо друго.
Така че честито на печелившите , спечелили живот от томболата със 100 000 000 сперматозоида, отпуснете се... и "Have a nice live"
цитирай
53. анонимен - Преди време честно пишех там, като ...
30.09.2009 14:47
Преди време честно пишех там, като имах малко бебе. Но вече дори не си помислям да вляза. Причините са не само тези, изложени по-горе. В този форум има и нещо като овчедушие, когато някой всепризнат модератор каже нещо, всички започват да повтарят същото и ако някой случайно е на друго мнение, бива оплют и сочен с пръст. Въобще по някои теми там трябва да си на същото мнение като другите, или поне да се показваш така, за да не бъдеш изхвърлен с ритници. А случвало ми се е и да питам съвсем добронамерено нещо по някой въпрос, а вместо полезен отговор, да получа обвинения, че не съм можела да си гледам добре детето и т.н. от някои, които не знаят нищо за мен.
Дразни ме и лигавщината и показността "вижте ме каква голяма работа съм" на доста от пишещите.
Иначе досега оттам не съм получила кой знае каква полезна информация. Всяка тема, която ме е засягала, е пълна с противоречия и обикновено ми отговарят точно това, което не искам да чуя, обърквам се и в края на краищата само се изнервям, вместо да си реша проблема.
Според мен този форум е за тези, които търсят как да си загубят времето. За търсещите полезна информация мисля, че е излишен.
цитирай
54. vasmer - 54. анонимен
30.09.2009 14:55
Точно така се чуствам и аз. Затова и написах тази статия. Естествено се вижда резултата, когато се върви не по линия успоредна на партийната линия :) Може официално да сме демокрация, но тоталитаризма е в душите на хората :)
цитирай
55. анонимен - По добре книга,отколкото нета:)
30.09.2009 20:34
На 43 години съм.Когато моите две деца бяха малки,нямаше интернет.Аз,лично, съм с мед.образование и въпреки всичко посегнах към книгите за да си помогна при отглеждането им.Има чудесни такива на бг автори.Както,разбира се, и на френски и английски такива.Ползвах и тях.Малко майчина интуиция,знания,любов към децата и резултата е прекрасен-две чудесни и добре възпитани деца:).Влизала съм в този сайт.Наистина е доста неприятно да се чете там главно заради изллючително некомпетентните мнения .Което е ,разбира се,характерно за нацията ни като цяло.А моето лично мнение е ,че като цяло младите родители сега ужасно много се вживяват във всякакви дреболии.Даже до степен ,че стават смешни.Така подвеждат и лекарите.Така,че хайде,по спокойно..децата пак ще си пораснат.Обгърнете ги с любов ,отделяйте повече време на тях ,а не на чата и форумите..Така по-лесно ще се ориентирате за състоянието и нуждите на децата си.Бих писала още много,но съм на ясно ,че ако сами младите родители не извървят тоя път,няма как да разбрерат за какво говоря.Само моля-не изпадайте в паника от една драскотина..или пъпка...нелепо е ....че съм се нагледала на какви ли не изцепки на"компетентни'родители.С уважение към всички.д-р Ив.Атанасова
цитирай
56. анонимен - хмм ...
30.09.2009 21:16
Докато четях колко странни неща се пишат из разни места ... се сетих и за грамотността на журналистите (признавам малко ми е болна темата).Става въпрос за неадекватната информация, която се предоставя на бг читателя - имало генетична човешка модификация, но всъщност не било модификация, а чисто и просто подбор без вмешателство. ... но това е една друга тема, в която образовани хора пишат грешна информация като зад гърба си се предполага, че имат висше образование ... което явно нищо не значи в наши дни ... и то ... има един лаф - аз като се знам колко съм учил и съм станал инженер, то по-добре да не ходя на лекар. Та това ми е на мен, без да се ядосвам, но ми е трудно да го смеля и да се примиря, но няма какво да се направи освен от правителството, което да го видим ... (извинявам се, ако повтарям нечий коментар, но пропуснах последните няколко)
цитирай
57. maca17 - anonimen
30.09.2009 21:25
polojitelno
цитирай
58. анонимен - асдф
01.10.2009 07:47
Ти сам каза, "Възприемането на информацията зависи от степента на психическа стабилност на четящия"

Ако държиш на думите си - не само bg-mamma, ами цялата мрежа трябва да се забрани със закон. Винаги има някой кретен, който да интерпретира написаното по различен от другите начин. Във форума на "мамчето" пишат всякакви хора, а това, че някои "мамчета" следват "важните" съвети без да се допитат до специалисти си е техен проблем.
цитирай
59. vasmer - Хайде да изместим въпроса малко ...
02.10.2009 15:56
В това, което казва 59 има две основни, от моя гледна точка, пукнатини:
1. Ако в мрежата да има всичко и да разчитаме само на гражданствеността, давайте тогава да сложим описание на екплозиви, ядрени бойни глави, наръчници за тероризъм и какво ли още не и да чакаме. Какво ще дочакаме е ясно :) Примерът е пресилен, но показва принципа. А принципът е, че има една тънка граница, която не бива да се прекрачва. Именно затова дискусията по тази тема е толкова гореща - защото е на самата граница и трудно може да бъде поставена от едната или другата страна на чертата. Но истината е, че когато темата е значителна и засяга много хора, плащаме всички ние, а не само "мамчетата", които следват "важните" съвети, без да се допитат до специалист.
2. Това не е начин на гражданско мислене, поне от моя гледна точка. Дайте да ги оставим да си правят каквото искат, защото са тъпи. Нали идеята на гражданствеността е именно такава - умните да помагат на тъпите. Защото, отново, умните знаят, че и те ще плащат за грешките на тъпите.
цитирай
60. alison - Има и такива сайтове...
03.10.2009 02:34
Въпрос на лингвистика.
А "мамчетата" са си същите мамчета , каквито са били и майките ни и бабите ни ...
Не е имало Интернет ,но е имало общуване на точно такова ниво ,на каквото е този ,толкова "черен"сайт.
Никой не може да забрани на майки и баби да си общуват в градските градинки ,докато хлапетата си играят.
В "очевадния "сайт ,те просто си общуват ,докато децата им спят.
Убийте ги с къмъни ,защото ви се виждат тъпи.
Тъпи или не,те отглеждат вашите деца!
Това е положението.Ако някой е искал да вземе отпуск по майчинство-няма вече табута-всеки може.
Остава да успокоим и докторите.Ако им се струва ,че остават без работа,нека отидат по циганските гета-там има достатъчно безпросветни майки ,които нямат Интернет.
Те са ,тъй да се каже,"табула раса",не са заразени от "Бг-мама",но имат нужда от каквито и да е медицински съвети .
цитирай
61. анонимен - някой си
07.10.2009 00:20
Aз от скоро имам бан за този сайт,фрашкан с тъпо малоумни нововлизащи ,стари командаджии към стадото от овце,мразещи свекървите си ,реклами за определени продукти,фирми ,лекари...подмазвачи към админите и какво ли още не:))))Явно и ако човек само им чете ппростотиите,информацията и дезинформацията,без да пише, решават да му дадат забрана:)))
"Грешка!
Съжалявам, Гост, достъпът до този форум ти е забранен! "

На мен този сайт с нищо не ми е помогнал,но и не ми е навредил.
цитирай
62. alison - Има ли такъв блог или форум,където
07.10.2009 01:24
Да няма подмазвачи към админите!?
Аз,признавам ,че съм влизала в тоя сайт само в един определен момент от живота си ,но защо?-Защото Гугъла ме заведе ЕДИНСТВЕНО в него,когато изписах на кирилица вълнуващия ме проблем!
Е, заради това , а и заради още нещо ще съм солидарна с "малоумническия "сайт-просто съм лоялна -като тръгна да защитавам нещо -то е до край,ха ,ха!
Хайде ,стига вече сме се дразнели,това са "бели кахъри"!
Всеки си намира ,каквото си търси ,нали така?!
цитирай
63. анонимен - редовен потребител на сайта
07.10.2009 14:57
Аз пък не съм кърмеща мама на 21-27 години. Доста над тази възраст съм, но това,което чета там ме забавлява, информира, дезинформира, разсмива, натъжава, убеждава, разубеждава и т.н според това как аз възприемам нещата.
С две думи: никога не е излишно да видиш друга гледна точка. Кой е казал , че всичко трябва да се приема за истина и да се прилага?- въпрос на интелект, мисъл и логика у четящия. Четете, откривайте други мнения и подлагайте на съмнения, продължавайте да четете/от други меса/ , сравнявайте с други мнения, подлагайте на съмнения и така човек израства ......
Ако иска разбира се
Ако го мързи да положи тези усилия -пише за това какво голямо зло е един форум и как лошо действа на обществото.....
няма да се научим на свобода и това е, все искаме някой да ни контролира и насочва....
цитирай
64. анонимен - Интелигетност му е 'мамата'
08.10.2009 14:32
Всеки който има над средното ниво на интелигентност може да отсее вярната от ненужната информация в един уебсайт. А за БГ-Мама нивото дори е по-ниско, извода си го направете сами, Аз лично ужасно много се забавлявам в този сайт когато реша да 'подслушам' мненията на 'мамите' по даден житейски проблем. Който не иска - да не чете.
цитирай
65. him - Извинявай,
08.10.2009 14:47
не съм прочел всички коментари, може да се повтарям с някой по-горе, но - защо не направиш собствен сайт за това, да кандидатстваш по проект, защо не потърсиш експертно мнение, да вербуваш хора, които могат да дадат правилните съвети, задължително поне 10 медицински лица и това е? Аз, ако се дразня искрено на нещо, но не мога да го променя, ще се помъча да създам нещо по-добро.
цитирай
66. vasmer - him,
08.10.2009 15:02
Всъщност точно това съм писал някъде по коментарите нагоре. Дори бях написал два подхода за решаването на проблема.
Лично аз не мога да се заема, защото имам достатъчно такива проекти на главата и за още един мога само да направя заявка на по-късен етап. В следващите 3 години няма да мога да се захвана с това, но ако до тогава въпросът не е решен, мога да започна. А ако някой иска да се захване с нещо подобно, мога да дам ценни указания. Има какво да се направи, има и знанието как да се направи, при подходящо представяне могат и пари да се намерят, а експертите са най-лесните, когато парите са осигурени.
Бях се зарекъл да не пиша повече коментари в този постинг, тъй като ми омръзна да обяснявам разликата между свобода на словото и свободия на словоизлиянието, особено, когато се отнася за толкова важна тема. Обаче явно си носим такъв комплекс в нас - щом някой изрази мнение, че нещо, което е free може да не е чак толкова полезно, започват проказките за потъпканите права. А децата умират на улицата, защото родителите им не искат да се занимават с тях, или не знаят как. За тези които не искат, не мога да направя нищо. За тези, които искат, но не знаят как е редно да има нещо повече от това, което се предлага.
цитирай
67. alison - Най-после...
08.10.2009 17:38
Консенсус по въпроса!
(:
Училище за родители!
Не само в Интернет,а във всяко училище,във всяка детска градина,дори в детските ясли.
Какъв е проблема да стане задължително, веднъж в месеца , преди да си получиш наследника , да присъствуваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на един урок по РОДИТЕЛСТВО!?
И без това на този етап родителите , в почти цялата страна , изпитват крещяща нужда от детски градини.Като не щеш да се образоваш-вън от детската градина!Следващия!
Ако имаш претенции , че си всезнайко и ...повечко парички,ще заведеш отрочето си в частна детска градина.
Но това трябва наистина да е РЕГЛАМЕНТИРАНО от министерството на образованието.
цитирай
68. анонимен - Това отмъщение от ПИБ ли е? :)))))
09.10.2009 10:40
Мдам, ПИБ едва не се срина след слух пуснат в bg-mamma, със случая беше ангажиран ДАНС и др. силови структури...
А на мен приятно ли ми е, че родните (е-)банки от доста време пре(е)*ават народонаселението с 15%-ови лихви?!! А какво да кажем за договорите от много страници със ситен текст, в които има юридически хватки и фрази, които на обикновения човек не му говорят нищо?!!
Да живее bg-mamma форумът!!!
Виж, много бих се израдвал да пофалират половината БГ банки, а другата половина да си вземат поука и да свалят лихвите в рамките на 2%. Иначе...
цитирай
69. vasmer - 70
09.10.2009 10:45
Отдавна не се бяха забавлявал с коментар :) Благодаря ти! :) Аз лично не знаех, че слухът е тръгнал от там, но пък все от някъде трябваше да тръгне :)
Колкото за фалита на банките ... няма да ти обяснявам какво ще стане ако фалират половината банки в България. Само ще ти кажа, че ефектът ще бъде точно обратния на това, което се надяваш :)
Ти си една жива реклама на бг-мама :) Жив и здрав да си! Доказваш ми тезата! :)
цитирай
70. zaw12929 - Додър постинг, предизвика ФОРУМ
10.10.2009 07:05
Додър постинг, предизвика ФОРУМ
цитирай
71. vasmer - 71,
11.10.2009 15:33
Оценявам иронията :)
Честно да си кажа, не предполагах, че постингът ще разгори такива страсти. А още повече не предполагах, че мненията са в двете крайности :)
цитирай
72. анонимен - По темата
11.10.2009 22:43
vasmer, защо просто не си прочетеш листовката на съответния препарат, ами си правиш труда да влизаш в един толкова пошъл сайт, в който група (приблизително около 15000) майки всекидневно споделят своя опит, своите знания по темите, ОБМЕНЯТ информация, събират средства за други майки в нужда, мобилизират усилията си да променят закони, изписват стотици редове, за да помогнат на майките да кърмят децата си (нещо, което би трябвало бабите и прабабите ни да са ни предали, но уви, бабите и дори ЛЕКАРИТЕ В РОДИЛНИТЕ НИ ДОМОВЕ смятат, че кърмата ни е рядка и ни ПОМАГАТ от самото раждане да спрем да кърмим например!!! (защото са жертва на една друга жестока мега кампания на световно ниво на адаптираните млека преди няколко поколения, но това е друга тема) и тн. та доста обществено полезна дейност кипи там, бъди сигурен! Колкото за объркването - ми то, ако си направиш труда да прочетеш листовката на прословутото Витамин С (ампулки), които всички от деца поглъщаме и видиш, че това е ИНЖЕКЦИОНЕН разтвор с около 20 потенциални странични ефекта... (витамин С, а не нещо друго като Калиев глюконат, който също е инжекционен разтвор!!!). И нека ме простят лекарите (педиатри и всякакви други), но как да се довериш 100% на тези хора, които отказват да разберат, че тяхната наука не е точна, че трябва да учат цял живот (а не еди колко си години в университета), че тяхната професия е призвание, а не бизнес, и предписването на лекарство не би трябвало да е в полза на поредния дистрибутор с красиви листовки и химикалки и други шаренийки, а в полза НА ПАЦИЕНТА, за неговото здраве! А твоите приятели (лекарите) защо не се замислят, че подобно масово недоверие не може да е породено само от някакъв си сайт...
цитирай
73. vasmer - 73,
12.10.2009 10:21
Благодаря ти за изчерпателния коментар.
Ти засягаш няколко теми, като всички от тях са доста важни, а някои дори мога да са тема на отделни постинги.
Но първо за общественото и социалното значение на бг-мама. В това отношение форумът е доста полезен, тук спор няма. Както имаше някъде нагоре по коментарите - от там са излизали и решения за протести. Така че аз тази част нито искам да оспорвам, нито ще бъда прав да го правя.
Колкото за частта, в която се обсъждат медицински проблеми ... казвате ми да си прочета листовките и да ги сравня с Витамин С. Това, което сте написали е напълно вярно. Вярно е и че голяма част от лекарите се обърнаха на търговци. Вярно е и че има много модерни шарлатани, прикриващи се зад моерни думички като хомеопатия и други. Преди да сте ме нападнали за това - не отричам хомеопатията, а само 90% от практикуващите я лекари, както и 90% от лекарствата произведени на такава основа. Това се превръща в страшен бизнес, в който ще има много пари .. и малко здрав разум.
Моето съмнение идва от това че съм професиналист. Вярно в друга област. Съответно чета и форумите в моята област ... и срещам потресаващи неща - близо до 100% без малко пълни глупости. На какво се дължи това - имам системното образование в тази област. На някой друг дадено твърдение може да му звучи логично, но наложено върху знанията които имам е пълна глупост.
Същото се отнася за лекарите. Изключвам боклуците. Когато виждаш, че лекарят ти не става, логично ли е да тръгнеш по форуми? Или е по-добе да си смениш лекаря? Получава се така, че вместо да се опитваме да елеминираме, да противодейстаме на проблема за некачественото здравеопазване, ние си пишем по форумите. А противоействието е едно - сменяш веднага лекаря. Оставяш го да умре от глад. Какво правят майките обаче? Почват да си раменят шарлатански рецепти и съмнителни похвати за лечение. Давам пример: детето ми има еди какви си симптоми; някой веднага помага - и моето имаше такива и ми изписаха еди какво си и му мина. А че това може да са две различни заболявания не се отчита. И сега, преди да кажете нещо ето го и резултата: благодаря ти еди кой си - дадох му еди какво си и му мина.Искрено съжлаявам, но ми е жал за тези майки и особено за техните деца. Ето в това се състои вредата от форума - вместо да ограмотява, подвежда доста често. Не отричам, че има и разумни гласове, но обикновено се губят.
С голям интерес следя дискусията, която постинга предизвика. Оказва се че е по-лесно да бъда оплют. А на мен ми се иска тази дискусия да се премести вътре в бг мама. Да се сложи на някъде на видно място и самите потребители на форума да обсъдят между тях има ли смисъл форума като такъв (говоря за частта с медицинските съвети). И някъде с големи букви да пише - АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ ЛЕКАРЯТ ВИ НЕ СТАВА, СМЕНЕТО ГО! НЕ ПРИЛАГАЙТЕ САМОЛЕЧЕНИЕ!
цитирай
74. анонимен - По темата
12.10.2009 15:52
vesmar, не те оплювам в никакъв случай, просто оспорвам мнението ти и то не в името на спорта, а просто защото смятам, че правиш заключението си от частното към общото. Дори съм съгласна с теб за цялото Бла-бла във форума, НО проблемът не е във форума, а в невежеството на много от майките (и хората по принцип) и в това, че не питат, не търсят отговори на въпросите си от самите лекари, за да не ги сметнат за прекалено прости например. Аз лично, ако съм наивна, дали ще ме посъветва една мама от форума, от градинката пред блока, или в рейса, все тая, ще я послушам...но ако не съм, бих проверила информацията и бих взела информирано решение аз как ще постъпя в конкретната ситуация. (тук форумът ми върши чудесна работа) Аз самата съм свидетел как много майки около мен си самоназначават конкретен антибиотик за детето си, само защото миналия път този АБ е помогнал!!! За какво говорим тогава. Плюем лекарите, но честно задаваме ли им достатъчно въпроси? Аз например се сърдя на себе си, че съм забравила да попитам нещо, а не на педито, че е забравило да ми каже и не се притеснявам да се обадя три пъти да питам едно и също нещо и да си призная, че не разбирам. И колкото и изненадващо да звучи: те ми отговарят, даже са ми рисували някои неща с проста картинка, за да схвана ;-) На самите лекари им е писнало от майки-професори около тях и подхождат по различен начин към пациентите си и тн. Не искам да досаждам повече. Казвам само, че твоят апел според мен не би трябвало да звучи "спрете бг-мама", а "спрете да вярвате на неспециалисти" :-) ако съм те разбрала правилно де ...
цитирай
75. vasmer - 75,
12.10.2009 16:10
Точно това ми е апелът :) Плюс още малко - "Образовайте се! Щом искате да знаете толкова много, четете професионална литература! Ако не можете, намерете си добър лекар! Но в никакъв случай не разчитайте на това, което някой анонимен или не е написал в някакъв форум!"
А когато говорих за оплюване, нямах предвид точно теб. Няколко пъти съм казвал, че не се плаша от мнения, които не съвпадат с моето, склонен съм дори да си призная грешката, когато бъркам. Плаши ме обаче върлата простотия, необоснованото оплюване и липсата на логика :)
Иначе съм напълно съгласен с последния ти коментар. За спирането на бг-мама .. дори самата статия почва с това, че живеем в демокрация и не можем да я спрем. А и аз лично не искам, въпреки, че на моменти определено дразни. Но ние сме общество, което трябва само да преболедува грешките си. Боли ме специално за тази грешка, че е за сметка на децата.
За съжаление, нихилизмът е вроден в цялата нация, а отделно всеки си мисли, че може да бъде специалист по всичко. И когато се отнася за варене на ракия ми е все тая. Когато обаче видя дискусия на тема "Колко цигари са полезни по време на бременност?" малко почват да ме хващат нервите.
Според мен целта на постинга беше постигната - да се възбуди дискусия по темата, да се освести тази групичка от ревностни поддръжници на интернет и НИЩО ДРУГО. От там нататък всеки разчита естествено на себе си.
цитирай
76. анонимен - ЕДНА МАМА
15.10.2009 08:24
Като толкова ви дразни сайта за майки защо го четете???Ето,мен например ме дразни Милен Цветков,ама не го гледам!А блога е писан от озлобен човек с медицинско образование,най-вероятно лекар.Не могат да преживеят факта,че всеки може да си опише преживелиците и от коя медицинска помощ е пострадал.
цитирай
77. vasmer - @77 - ЕДНА МАМА,
15.10.2009 09:43
Авторът на постинга не е лекар, което може да се види ако се прочетат всички коментари. И ако ЕДНА МАМА четеше всичко, което трябва, преди да се изказва, нямаше да има такъв постинг насочен срещу точно такива като нея!
Препоръчвам ти, ЕДНА МАМА, вземи и прочети всички коментари много внимателно, осмисли какво е искал да каже автора и тогава коментирай! А ако искаш да си пишеш глупостите форумът бг-мама не е затворен, пиши там. Тук е малко по-интелигентна трибуна. Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753657
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!