Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 11:41 - Социални ли са социалните мрежи .. и нужни ли са, в крайна сметка?
Автор: vasmer Категория: Технологии   
Прочетен: 8069 Коментари: 16 Гласове:
10

Последна промяна: 10.06.2011 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди време Фейсбук достигна до 500 милиона потребители. Дори с неактивните профили, дори с тези, които никога не се ползват, това си е внушително число. Вие познавате ли някой който няма профил там? Аз лично познавам, макар аз самият да не съм от тях.

Къде е логиката в това нарочно да избягваш социалните мрежи? Отговорът на неучастващите е прост - защо да обявяват на целия свят кои са приятелите им. И наистина защо? Тук не говоря за групата пубери, които правят по 100 нов "приятелства" на седмица, а за реално изградени връзки. Веднага давам пример - освен "приятелите по чашка" във фейсбука се мъдрят бизнес контакти, политически връзки и друга такава чуствителна информация. Не че е top secret, но все пак защо да се обявява публично? 

Всъщност исках да пиша за нещо друго но малко се отплеснах. Какъвто и сайт да се направи в момента, винаги има така наречения социален елемент. За всяко нещо трябва да има групи, трябва да има възможност за споделяне, трябва да направиш мрежа от приятели и т.н. 

Разбирам защо се прави това. От маркетингова гледна точка, това е начина за увеличаване на броя на кликовете и създаване на лавина, което пък е директна печалба за собствениците на сайтовете. Когато дадена информация се извърти много пъти през много очи, все някой ще кликне, а ако не - накрая ще се отчете като брой импресии :)

До колко обаче подобна схема е добра - и за рекламодателите, и за потребителите? За рекламодателите е ОК - много хора виждат техните реклами. За потребителите също - в крайна сметка това е начина да получават безплатни услуги. Иначе всичко щеше да е платено. И все пак?

Не съм социофоб, но не съм и електронен социофил. Нужно ли ми е за всяко нещо да участвам в група, да споделям? На мен лично не. Има си дейности, които са лични и от моя гледна точка искам да си останат такива. Вземете дори blog.bg. След толкова години работа, чак преди няколко месеца предложи услугата Архив -  да запазваш някои неща за себе си. Къде е границата между нуждата от споделяне и личната неприкосновеност и нужна ли е чак толкова много социалност?

Пак се връщам на Фейсбук, този път като потребител, макар и наистина от най-слабо активните. Какви са личните ми изводи? Голяма част от моите приятели не споделят нищо. Просто им се вижда безсмислено. Останалата малка част споделят всяко ходене до тоалетната. Слава богу, има начин за изключване на тази гигантска електронна логорея. Дали съм малко по-социален след като съм във Фейсбук? Не! Основната ми комуникация отново е през мейл и скайп. Има парадокс, или поне в моя случай - участвам в социална мрежа с 500 милиона члена, но си комуникирам по добрия стар начин :) 

В случая не изразявам някакво хардлайнерско мнение. По-скоро се опитвам да предизвикам дискусия, да видя и други гледни точки. Ако сте се замисляли по този въпрос, може да поговорим, да поспорим и поне за мен ще е интересно да видя има ли и други хора, които са в същата ситуация.


Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!

 



Тагове:   социални мрежи,


Гласувай:
10



1. despinida - Не си по-хардлайнер от мен :)
20.09.2010 12:20
Аз, дори нямам регистрация във Фейсбук...
Не харесвам стадния живот, натрапван във вид на разни групи и групички, създавани в социалните мрежи...не искам да се товаря с нежелана информация от всякакъв характер...не искам и не мога да съм приятел с хиляди знайни и незнайни същества...не преследвам комерсиални, политически или други манипулативни интереси... :)))
Считам, че все още съществуват други начини, човек да постигне това, които 500 000 000 - регистрирани във FB, се опитват да го сторят там...
цитирай
2. vasmer - despinda,
20.09.2010 12:25
Значи ставаме двама :)
Въпросът е наистина дали някой от тези 500 милиона потребители иска да постигне нещо ... или просто се носи по някакво модно течение? Наистина има хора, които се кефят на това да слагат по милиони снимки, които да се коментират, да описват това, което са яли и видяли с надеждата да предизвикат дискусия ...
Както казва един приятел - ако искаш нещо да успее трябва да заинтригуваш тинейджърите и гейовете :)
цитирай
3. despinida - За тийновете и гейовете, приятелят ти е абсолютно прав...:)
20.09.2010 12:45
За другото, т.н. FB-ексхибиционизъм, пък ти си абсолютно прав...
и все пак, аз не си падам воайор....абе, консервативна съм си и това е :))
цитирай
4. анонимен - Verena
20.09.2010 12:47
Ами аз наскоро покрай един съвсеееем лек и неангажиращ разговор изпуснах една реплика, която дойде някак от подсъзнанието ми и обобщи много точно моята представа за всичкия този социален масовизъм. Разговорът между другото беше на тема откога съм регистрирана в IMVU и често ли го ползвам (IMVU - поредната социална мрежа). Та аз съвсем спонтанно родих следния отговор:
"Преди години, когато малкия градец, в който живеех ми беше омръзнал до втръсване и ме гонеше тийнейджърското бунтарство срещу родителите, света, държавата, гадния живот и етц, за пръв път имах достъп до лукса да ползвам постоянен домашен интернет (и компютър). Тогава мрежите бяха за мен нова и необятна възможност за общуване, споделяне, търсене и намиране на нови интереси и приятели, достъп до различни светове... сега интернет е ежедневие, от което почти не мога да се оттърва - интернет в офиса, интернет в къщи, интернет в леглото (wifi), интернет в телефона и по телевизора (нали сега Сони пускат такъв модел)... сега лукса е не интернета, а да успея да намеря грам време за да избягам от напрегнатото ежедневие и да се организирам с приятели - било на планина, било на море, на кръчма, или излет...
Та мисълта ми е, че преди всички имахме време, но интернет беше лукс, а социалните мрежи - възможност за общуване. Сега интернетът е ежедневие, но това, което наистина ни липсва, е истинският социален живот, за който се иска време, а то не достига в съвременното напрегнато и забързано ежедневие. И социалните мрежи вместо възможност са се превърнали в заместител на истинския социум... и май малко по малко забравяме какво е да кажеш "добър ден", да поспреш на раздумка със съседа, да звъннеш по телефона на приятел... за какво ти е да звъниш, нали си имаш скайп, и общуването с приятели минава между другото, докато пишеш отчетите, правиш доклади, и въобще - социалният живот е напъхан в пролуките между бачкането, и опитите да свържеш двата края...
цитирай
5. vasmer - despinda,
20.09.2010 12:52
Току що прочетох един твой постинг за живота на форумите :) Почти като живота на социалните мрежи :) Преди време написах една статия за смъртта на фейсбук и бях много оплют :) А истината е че тя ще дойде рано или късно - все някога хората ще се уморят да пишат безсмислени глупости и ще почнат да се оттеглят. Но това няма да стане преди да се появи следващата "....." мрежа (избери си сама :), якото ще предложи неще още по-велико от фейсбука .. и вероятно също толкова безсмислено :)
цитирай
6. vasmer - Verena,
20.09.2010 12:56
Ти задълба в сърцевината на проблема - имаме си уж всичко, а нямаме социална среда, защото е заменена от технологични играчки, които ни създават илюзията за комуникация. Просто, толкова съм съгласен с теб, че чак не мога да те допълня :)
цитирай
7. despinida - Мдаааа, спиралата на живота стремително се катери към
20.09.2010 13:15
тотална атрофия на обикновенното общуване между хората, че в близко време ще си поръчваме да ни доставят готови бебета с он-лайн...заявка....нито секс ще е нужен, нито банки за сперма и яйцеклетки...нито курсове за бременни...нито родилни домове, акушерки и гинеколози...абе, регистрираш се, прайш заявка за модела - русо, черно, мъжко или женско, натискаш Сенд на поръчката и до 2 часа, получаваш пратката...
Та, тетака ги виждам аз нещата...:))))
цитирай
8. vasmer - despinda,
20.09.2010 14:46
Еееее, това е много хард ... но може и да си права :) Между другото има много фантастични произведения, които "изследват" какво би се случило ако човечеството изведнъж стане тотално осигурено и не му се налага да се грижи за оцеляването и прехраната си. Всичките са много апокалиптични :)
цитирай
9. proximus - У човека е вградена нуждата за оп...
20.09.2010 16:32
У човека е вградена нуждата за определен тип комуникация, лице в лице, и никакви телефони, скайпове и ФБуци не могат да я заменят. Единствено могат да помогнат кръгозора да се разшири, и/или да намериш сходни по интереси хора.

Конкретно за ФБ - мисля че той отиде прекалено далеч. Не искам приятелите ми, да знаят с кого друг се познавам под една или др. форма. Смятам че тагването, ме лишава от възможността да имам свои си изживявания и спомени, достъпни само и единствено за мене си. Особено за децата, ФБ е още един начин да нараняваш връсниците си разпространявайки кофти снимки и новини за тях. Оставям настрана факта че мнозина ползват ФБ като сайт за запознанства.

Сайтовете за запознанства, форумите според мен предоставят едно допустимо ниво на излагане на лична информация - име/псевдоним + снимка (ако желаеш, сами си я качваш) + самия конктекст на сайта предполага за какво си се регнал.

И още нещо относно хората и приятелството. Практиката показва, че колкото по-сурова е средата, толкова по-силни са връзките между хората и наличието на доверие между тях. В съвремения тип западно общество, приятелите се изчерпват до хора с които да пием бира Петък вечер.
цитирай
10. vasmer - proximus,
20.09.2010 16:59
Ще продължа от там където завършваш ти - за силата на приятелството. Дали можеш да си приятел с някой, когото не си виждал?И каква е дефиницията на Приятел? Някой, с когото си пиеш бирата, или някой, на когото знаеш, че можеш да разчиташ. Получава се парадокса, при който, се чувам с много добри приятели 2 пъти годишно, но въпреки това знам, че ако имам нужда ще се отзоват. В другяи случай си говоря с някой всеки ден, но знам, че той е само pal buddy :)
цитирай
11. cindy - Според мен си е тъпотия и нищо кой знае колко социално не виждам
20.09.2010 22:49
По-скоро си е лицемерно, да се покажеш по някакъв начин и да се изфукаш с нещо.
Направо си е като забавачница.
Любен Дилов каза, че страхотно му вършел работа Фейса, ама то и работата му такава - и с фейс и без фейс, това си прави човекът. :)
За другите - разцъкване на бутоните.
Направих някакъв профил, за да си кажа две приказки с една мацка и после сума хора ме надушиха там. Това ми е дейността там - да им одобрявам заявките за приятелство! :))

цитирай
12. proximus - Има и друго - това че можеш да си го...
20.09.2010 22:59
Има и друго - това че можеш да си говориш откровено с някого, да споделяш, дали го прави твой приятел? Он лайн стената, прави изказването на някои лични страхове, притеснения и болкежки, много по-лесно от колкото лице в лице. А това в много случаи разтоварва доста повече от бирата с pall buddy или услуга на приятел.
Казвам го от личен опит, понеже в края на тинейджърството ми, вече неограниченият нет ставаше лека полека масовост, чатеше се с часове из mIRC, после ICQ, и в крайна сметка Скайп. Нямаше клюкарски ФБ, тук там някой имаше myspace, но малко хора му хващаха цаката как да си го персонализират.
цитирай
13. an2 - хеееей
21.09.2010 08:04

всичко е реклама
всичко е връзки
всичко е ирационалност
всичко е пари
какво не е ясно?;)))
човекът взима решения под въздействие на околните.....
преди беше религията
сега е соц.мрежа....хахахах
цитирай
14. vasmer - cindy,
21.09.2010 17:21
Ясна позиция :) Според теб има ли много хора, които мислят като теб или сме само единици?
цитирай
15. vasmer - proximus,
21.09.2010 17:29
Принципно си прав, мисля че всички ние сме изпитвали това чуство на свободно онлайн споделяне, но поне аз съм имал много случаи, в които срещата на живо е била пълен крах. Не говоря за случаи, в които си търсиш гадже по интернет, например, а за това как се заприказваш с някой, говорите си известно време и изведнъж решавате че ще ходите да пиете бира. И се оказва, че очи в очи нямате какво да си кажете.
Мислил съм си каква може да е причината за това и поне аз съм достигнал до извода, че по някакъв начин онлайн общуването отключва някакъв социофобен елемент :) Според мен общуването не е само думите, които изговаряш, а и много други неща - мимиките, жестовете, излъчването на човека. А това в интернет го няма. Тук са само думи. И след дълго време подобно общуване губиш способността да усещаш човека с когото говориш. не да го чуваш, а да го усещаш. Мисля че това си е доста голям проблем на всички така наречени социални мрежи, но и не само на тях - изобщо на всички видове електронна комуникация.
цитирай
16. vasmer - an2,
21.09.2010 17:30
Всичко е ясно :) Walstreet: money never sleeps :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753821
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!