Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2011 08:56 - Вече можем да запазваме антиматерия
Автор: vasmer Категория: Технологии   
Прочетен: 5994 Коментари: 4 Гласове:
1



 Преди два дни една технологична новина се прокрадна в иначе безрадостния новинарски поток, съставен основно от криминални новини. Новината гласеше, че опитите с адронния колайдер вече дават някакви резултати, а в случая, че са успели да създадат антиматерия (разбирай антиводород) от порядъка на няколко стотин атома, която да задържат за около 1000 секунди. Защо тази новина е толкова важна? Или е важна само за такива като мен :)


Първо, малко обяснения. Антиматерията е материя съставена от същите частици като материята но с обратен заряд. Протонът с отрицателен заряд се нарича антипротон, а електронът с положителен заряд се нарича позитрон. Комбинацията от един позитрон и един антипротон дава най-простия антиатом - антиводород.

Когато една частица се срещне със своята античастица се получава реакция известна като анихилация, при която двете частици се превръщат в енергия. За да добиете представа за количеството на енергия ще направя следното сравнение - ако изгорим един океан петрол, направим ядрена реакция със стотици килограми уран, направим термоядрена реакция с няколко килограма деутерий или направим анихилация с няколко грама материя и антиматерия, енергията ще е една и съща. Един океан петрол срещу няколко грама антиматерия - вие кажете кой печели :)

imageВ този смисъл овладяването на анихилацията като процес ще ни превърне в енергийни богове. Атомните централи са енергията на овладени атомни бомби, термоядрените централи (които все се разработват и се надяваме да са в експлоатация в следващите 20 години) са овладяната енергия на слънцето и звездите, анихилацията е овладяната енергия на създаването на вселената (при всичките неясноти около този процес). Представяте ли си какъв океан от енергия само чака да бъде овладян? 

А какво ще кажете за космическите полети? В момента използваме ракетки с химическо гориво. Въпреки, че ракетите са венеца на човешкия гений и технология, от гледна точка на енергиен източник, не сме много по-напреднали от китайските фойерверки, измислени преди хиляди години. Как ще овладеем звездите с тази технология? Отговорът е, че не можем. Трябва ни пробив. 

imageЕдин такъв пробив е фотонната ракета. Какво представлява тя? Представете си едно фенерче, което лети с дръжката напред. Представете си, че в рефлектора на фенерчето се получава анихиилация на материя и антиматерия. Резултатът ще е освободено огромно количество енергия, основно във вид на светлина. Тази светлина ще се фокусира от рефлектора и ще упражни натиск в посоката на движение. И готово! Имаме си летящо фенерче, известно като фотонна ракета. Хубавото на подобна ракета е, че тя може да достигне скоростта на светлината. За момента това е единственият дизайн, който теоретично да може да достигне такива скорости.

За да започне да се мисли сериозно за междузвездни полети трябва да има разработен механизъм за производство и съхранение на антиматерия. Ето как стигаме пак до нашата новина. Естествено, има много технически проблеми за решаване, но без наличието на антиматерия, няма смисъл да се почва. А сега май вече има :) Мечтата на фантастите от преди 50 години започва да изглежда осъществима.Изключително проста концепция, ужасно трудно за изпълнение. Но може би живеем във времето, когато ще бъде положено началото :)

Има обаче не малко трудности. Най-трудното е запазването на антиматерията. Точно по тази причина новината показва истински пробив в тази насока. Как да запазиш нещо, което в момента в който влезе в контакт с обикновената материя, анихилира? Има различни начини, но всички те се свеждат до управляеми магнитни полета. Или казано простичко - като накараш античастиците да се движат по силовите линии на затворено магнитно поле, те няма да се докоснат до реална материя и на теория могат да се запазват вечно. Да, ама не! Технически това е ужасно трудно изпълнимо. И това се отнася само за античастици, които имат заряд. Как са го постигнали за самата антиматерия, която няма заряд и не може да се манипулира в полета, аз лично не знам. Ако някой знае, ще се радвам да сподели.

Съществуването на антиматерия е известно от повече от 100 години. Обаче защо съществува по принцип, защо не я виждаме в по-големи количества и какво всъщност представлява, все още е обект на спорове и чисто теоретични разработки. Учените в ЦЕРН се опитват да намерят отговорите именно на тези въпроси. А част от въпросите са дори куриозни, имайки предвид напредъка на теоретичната физика. Въпреки, че антиматерията има маса, не се знае със сигурност дали се подчинява на гравитацията. Теоретично е така, но в действителност все още никой не го е доказал практически. Възможно е да се окаже, че антиматерията създава антигравитация. Ето още едно практическо приложение, което тотално ще измени начина ни на живот.

Надявам се, че този постинг ви беше интересен. Исках само да покажа, че науката не е нещо толкова далечно, колкото си мислим. Голяма част от технологиите, които считаме за даденост и използваме всеки ден са родени точно в такива лаборатории и в медиите им е обръщано точно толкова малко внимание, колкото и сега. До момента, в който не излезе практическото приложение и не преобърне света ни :)

Източник: www.balastra.com

Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!




Гласувай:
1



1. proximus - На мен ми беше интересно :-) Аз ...
22.06.2011 09:52
На мен ми беше интересно :-)
Аз лично съм малко скептично настроен към подобен род грандиозни лаборатории, каквато ЦЕРН е. И от използването на колективния ум на физиците, работещи заедно. Историята до сега показва, че истински важните за човечеството научни открития са извършени от един, максимум двама умове, с доста оскъдни средства и условия, но с почти свръх естествено разбиране за областта, върху която работят.
Иначе да, перспективите пред този род изследвания изглеждат невероятни. И си прав че в енергийно отношение човечеството не е мръднало от пускането на първият атомен реактор. Отказа на Германия от този тип енергия, предразполага към доста интересно бъдещо търсене.
цитирай
2. vasmer - Идеята на постинга беше по-скоро образователна :)
22.06.2011 11:47
Иначе има още много да се каже по темата, но ако човек се интересува може да намери достатъчно информация.
Иначе аз също съм скептичен към подобни организации като ЦЕРН, но съвременната наука така е поставена, че ако не си към такъв център или университет, практически не можеш да получиш финансиране. А финансирането винаги е политическо :) То и затова науката не е мръднала много - защото политиците определят какво да се развива. Глупост голяма :)
цитирай
3. анонимен - много интересен текст!
28.10.2012 15:53
благодаря, че си си направил труда да го обясниш с толкова достъпни думи, беше забавно да го прочетем със сина ми, който е на 10 години и е привлечен от темата
цитирай
4. tupiqt - Много интересна тема
05.12.2012 22:34
Написано е така, щото макар, че темата е много сложна за мен, пак да ми е интересно и да виждам нещата по скоро като зрител.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 755984
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!