Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 13:24 - Български учебници - не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея!
Автор: vasmer Категория: Забавление   
Прочетен: 7149 Коментари: 21 Гласове:
9

Последна промяна: 10.06.2011 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки смешната част, проблемът е много сериозен. Всички сме масово неграмотни, а учебниците се пишат от академико-идиотични фигури, които май отдавна са загубили връзката с реалния свят. Предлагам няколко примера, които илюстрират тезата.
 
- Според един от учебниците "маршрутите на погледите на Белчо и Сивушка се пресичат в точката на безнадеждността".

- Говорейки за популярния Вазов герой дядо Йоцо пък, друго помагало твърди, че в основата на стремежа му да "попипва" всичко българско стояла "еротиката, която придобива за него нова България".

- "Бай Ганьо иска държавата, защото за него не съществува родината", твърди друго помагало, което набляга върху "хронотопията на българския дух след Освобождението".

- "Йоцо не е видял родината, защото по времето на нейното дискурсивно конституиране все още не е бил сляп", сочи друго помагало за 11 клас. 

- За един ученик без специални литературоведски интереси да разбере, че представата на Вазовия герой е "чисто лирическа в синекдохичния си строеж и чисто констативна в своята лаконична христоматийност", е безнадеждно начинание. Вероятно подобно разбиране би било трудно и за самия Вазов.

- Вапцаров евангелист, защото в стилистиката му имало образност, типична за евангелистките текстове. 

- Не е лесно и за учениците, на които им се налага да се преборят с тезата, че Бай Ганьо брани непостигнатата национална идентичност, крещейки в банята "Болгар, болгар"!

- В друг учебник пък става ясно, че, шиейки шинела си, Гоголевият персонаж Акакий Акакиевич "постига своята екзистенциална пълнота".

Подобни псевдо-академизми направо ме карат да си спомням с умиление тъпотиите на Пантелей Зарев, трудовете на Тошката и да не забравяме таланта на Дъглас Адамс, чието "контрапунктиране на сюреализма на централната метафора на хуманизма, пардон, вогонизма" явно е пътеводна светлина на тези титани на мисълта. За тяхно съжаление, обаче, Дъглас Адамс е признат писател, а те никога няма да излязат от папионковия стил на дебилни интелектуиди.

Решения няма смисъл да предлагам. Писъл съм няколко пъти постинги на темата за ползата от БАН и бандата смръдльовци, които незнайно как винаги се набутват да извършват дейности, до които не следва да бъдат допускани. Част от тях даже имат подкрепата на президента ... което е жалко за президента, не за тях. Така че ако новият министър има желание да направи нещо, трябва да почне да реже от там.

Източник: в-к Стандарт
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-10-26&article=299183


Публичен профил на vasmer, категория Личен блог

Ако желаете да създадете уникално местенце за събиране и споделяне на знание, регистриайте се тук! Стига вече социални мрежи! баластра-та е за лични неща!




Тагове:   образование,   бан,


Гласувай:
9



1. rpatel - Ох, точно така си е, за съжаление! ...
26.10.2009 13:35
Ох, точно така си е, за съжаление! Защото познай, кои хора печелят конкурсите са написването на поредния учебник. Не са нито най-знаещите, нито най-запознатите с проблемите на средното образование, а са хора на този и на онзи, чиято единствена цел е да си получат хонорара. А че учебниците са пълни с грешки, да не кажа с глупости, че децата масово не разбират какво е написано, а учителите се виждат в чудо как да им го обяснят, ама много важно, нали братовчедът на съседа на жената на..., който е автор на въпросния учебник си е получил парите! Това е важното!
Отдавна не съм ученичка, но преди около година и половина помогнах на една моя братовчедка, по това време тя беше в 10 клас да се подготви за някаква олимпияда по история. И като се зачетох в учебника, а аз съм завършила история и смея да твърдя, че поне от тази материя разбирам нещо, направо страх да те хване. Не помня дали имаше грешки, но нещата бяха обяснени толкова сложно и неразбираемо, че ми стана ясно защо децата смятат историята за едни от най-скучните предмети! Ами то с така написан учебник, нищо чудно! А предполагам, че това не се отнася само за учебниците по история.
цитирай
2. kapricia - :о)))
26.10.2009 13:37
Боже! Като чета това, ми идва да се прекръстя поне три пъти от благодарност, че вече съм завършила, защото с такива учебници щях да видя диплома за средно образование през крив макарон.
Пък като гледам, и тия, дето са писали такива неземни дивотии из учебниците, е трябвало да останат без дипломи.
Мисля си, като му дойде времето моето дете (ако е рекъл Господ да имам такова чудо вкъщи де) да учи нещо такова, първо ще се тръсна при учителката му да я питам тя как разбира еди-коя-си професорска глупотевина. Ако тя успее да ми я обясни, значи ще успея и аз да я обясня на хлапето. И тук си давам сметка, че тези хора очевидно никога не са чели/чували теориите на Айнщайн. Той казва, че "една теория не струва нищо, ако не можеш да я обясниш така, че и баба ти да я разбере". Очевидно важи с пълна сила и за българските учебници по литература. :о)))
цитирай
3. vasmer - Когато аз бях ученик ...
26.10.2009 13:43
Когато аз бях ученик единственото, което плашеше учеиниците беше физика и математика, поради естетсвото на материята. А сега явно е пълен кошмар. Ами да си кажа честно - сигурно и аз нямаше да искам да уча по тези учебници. За подобни извращения има само едно определение - интелектуална мастурбация.
За наше съжаление пак е за сметка на децата и пак е вследствие на корупцията. Детето ми все още не еученик, но след години, ако учебниците са същите, обещавам им на МОН ще им се стъжни живота. Защото проблемът е и друг - децата са оставени на самотек. Ако получат подкрепата на родителите за тези безумия, ще направим революция. Не знам защо и от къде се появи тази апатия. Навремето успяхме да се преборим със системата да не се заниамваме с "демократическия централизъм", а сега не можем, по време на демокрация, да махнем една купчина дебили от учебниците!
цитирай
4. анонимен - @3 именно - а къде са родителите?!
26.10.2009 14:39
след 20 години демокрация тук останахме най-глупавите щом се радваме Фандъкова да е министър, която пък предложила за свой заместник някаква братовчедка на Д Вълчев.
То вярно, че останахме малко и всички се познаваме, но все пак някаква мярка трябва да има.
Апатия ли е или неграмотност? Май и двете - колко родители разбират от образование, колко са тези, които се интересуват от европейски, китайски или американски образователни програми. Повечето все още вярват в мита, че родното ни образование е най-великото на света.
А за учителите, какво да кажем - важното е да се възпитават "поданици" а не "граждани", че само българските галактически работодатели търсели смотани и безиидейни служители. В 21 век да си умен съвсем не е достатъчно, изискват се още много качества. Преди години златните медалисти ги приемаха със стипендии в престижните унивесритети, сегa медалът не стига.
та изводът е УЧЕТЕ РОДИТЕЛИ, УЧЕТЕ, за да образовате децата си въпреки българскотото училище...както традицията повелява. Моделът е изпитан и успешен.
а постът е много забавен, дано повече родители го прочететат...важното е и да го разберат.
Сн Серафимова
цитирай
5. frina - :)
26.10.2009 21:17
Tъпизми имаше и по наше време, които бойкотирах умишлено.:)) Трябва да се четат произведенията и да се МИСЛИ върху тях, зазубрянето на клишета не е помогнало никому.
Влязох в Алма Матер с отлична оценка по литература БЕЗ да помириша Зарев, Милена Цанева или който и да е друг мухлясал мозък, защото се опитах да усетя авторите.:)
цитирай
6. vasmer - frina,
27.10.2009 11:21
Трудно е да се мисли върху произведения, които не те вълнуват. Майка ми беше начална учителка (при това считам, че беше добра) и много пъти сме си говорили с нея, че няма начин да стгнеш до децата с тези произведения. Той си цъка iPhone, а ти му говориш за Сивушка, при положение, че той крава не е виждал в живота си. И това съчетано с абсолютно безобразния стил на учебниците отдръпва децата. И така стават неграмотни. Трябва да им се провокира интереса, а с тази учебна програма не може.
преди време четох един постинг за това, че не бива снижаваме критериите. Може и така да е, но примерно мен като ученик Гогол никога не е могъл да ме развълнува. И все още считам, че е голяма тъпня. От друга страна Гарсия-Маркес, например, трябва да си го четеш сам и да се образоваш сам. Можем дори да си направим експеримент - всички които сега са във възрастта над 30. Знаете ли е какво е помешчик? Учили сме го в Гогол. А на колко от вас им пука? Както и не считам, че Молиер е световно културно наследство. И много таквиа други примери.

Сн Серафимова: Напълно съм съгласен с теб, че родителите ги няма. Но от друга страна какво показаах родителите в известното "Голямо четене"? Че "Под игото" е най-великата книга!!!!! Ъ???? За мен това показва, че сме неграмотни. И не може ти като си глупав и неграмотен, да научиш детето си. Аз по-скоро мисля, че рдоителите ги няма в смисъл такъв, че не упражняват контрол върху това, което учат децата им. Самите деца нищо не могат да направят - МОН си ги разиграва както си иска. Но рдоителите ако се вдигнат масово, могат да принудят МОН да си върши работата. За мен това е неприятната апатия. Да не говорим, че от това самите деца са пострадали, защото си спомням прди години - бяхме социализм, но ние провокирахме промяна, недоволствахме от системата. Сега децата са извървяли пътя до край - накотици и безвремие. И ние сме виновни за това. Всички. И родители, и не такива.
цитирай
7. анонимен - Диляна - Здравей Васмер.
27.10.2009 11:36
Имаш наистина голям късмет, че детето ти все още не е ученик. Имам по-малък брат, който сега е 6ти клас. Ще подмина литературните безумия написани от теб, тъй като и аз съм кандидатствала с литература и имам претенции за някакви познания малко над средно статистическите. Но наистина нищо не разбирам от този псевдо-академичен бълвоч, и не искам да излагам учителката ми, която всячески се опитваше да ми помогне да достигна своята "екзистенциална литературна пълнота", мнее по-скоро да ме научи да разсъждавам. И ако дядо Йоцо вижда "еротиката в пост-освобожденска България", аз пък виждам абсолютна порнография в учебниците по математика. Прост пример - формула за лице на триъгълник: a.ha/2. Неее никаква математика не сме учили - 0,5(a.ha). Същото е да, но знаете ли какъв ужас изпитват децата от десетичната запетая?
Друг пример този път с български език. Точката в края на изречението не е важна. Но пък за това, учителите явно учат децата на термини като "хронопатия".
Само още един пример по история, за да не ви отегчавам съвсем - никаква история - повече от половината урок, за който и да било период се състои във фолклорни подробности за вида и цветовете на облеклото.
Искрено ти пожелавам докато малкото съкровище от снимката стане първолак, да има осезаеми промени както в учебниците и помагалата, така и в образователната система като цяло. И ако трябва да анализирам последното изречение в духа на твоята публикация - " Това е модернистична, романтизирана представа за бъдещето, за което авторката черпи, от световния опит на бароковата култура и ранния ренесанс" :Р :)
цитирай
8. vasmer - Диляна,
27.10.2009 12:01
Не подозирах, че са орезилили и математиката! Точно пък тя, от която децата и без това се плашат!
Чудя се как се стигна до тук? Какво им беше на нашите учебници по физика, математика, биология, химия, български език ..? Разбирам за историята и литературата. Болно общество, на което навсякъде му се привижда комунизъм. И сега какво стана - махнаха идеологията и я замениха с фразология :) Основите на науката и изкуството, която се изучава в средното училище са поставени преди стотици години. На нашите професори им трябваха няколко години за да орезилят постиженията на много по-велики от тях хора. За наше съжаление.
Благодаря ти за пожеланията, които са не смао до мен, а до всички, които тепърва тярвба да учат! Надяваме се само твоята "модернистична, романтизирана представа за бъдещето" да се окаже "светло бъдеще", а не "загнил капитализъм" :)
цитирай
9. анонимен - До Автора
27.10.2009 17:09
По принцип идеята Ви е похвална! Наистина, и аз се смях на глас, но за съжаление така показана картинката е трагична... Обаче, уважаеми Авторе, когато критикуваме другите на такова високо ниво (шегичка), е редно да обърнем внимание на собствения си правопис. И да, прав сте като се автопричислявате към неграмотните...
цитирай
10. анонимен - учебниците
27.10.2009 17:32
За съжаление изхвърлиха старите учебници, без да ги преработят, а от новите децата намразиха науката. За тях вече не е Слънце, а омразно препятствие в живота. Тези академизми ги съпътстват до 12 клас по всички дисциплини.
цитирай
11. vasmer - номер 9:
27.10.2009 17:54
Чудя се и се мая на невероятната ни народопсихология :) По принцип анонимните потребители винаги са внасяли елемент на непредсказуемост в темите :)
Обаче, ако ще се хващаме за наистина дребните детайли, склонен съм да обърна внимание върху вашия собствен правопис. Във вашето изказване има три пунктоационни грешки и една остаряла форма. Вие ще си ги намерите :)
Не искам да се заяждам, само обръщам внимание на очевидното. Българският език и без това е достатъчно сложен, че да се опитам да съм в крак с безумията на академичните съсловия. Винаги може повече, а каква е точната форма, това дори и академиците не знаят :)
P.S. Не смятам, че съм неграмотен :)
цитирай
12. net - чудя се
27.10.2009 20:16
бисери от ученическите писания ли чета или творения на неизвестен луд. Представям се след като са се опитали да "назубрят" глупостите, какви бисери ще четем след време
цитирай
13. анонимен - Проблемите на децата започват
27.10.2009 21:33
още в началното училище. Читанките им са пълни с глупости. На всичко отгоре, трябва да развиват и отговори на литературни въпроси, а литературна стойност в текстовете просто няма. Напълнили са учебниците с приказки и легенди от циганския "епос", а циганчетата (извинявам се, "ромчетата") така и не ходят на училище. В турските села не знаят български, но всички деца трябва да учат за техните празници и бит. За iPhon-а си прав - как да обясниш на едно дете битността на българския селянин преди 100 години, предметите от ежедневието му и манталитета му, при условие, че детето "сърфира" в интернет, говори си по Скайпа и гледа High School Musical! А всички знаем колко любопитни и любознателни са децата и колко е лесно да ги привлечеш с нещо, което им е интересно.
цитирай
14. diso - За мен това "наукообразно безобразие"
27.10.2009 22:52
е признак на безидеиността и некадърността на авторите. Както каза frina, това го имаше и преди - учебникът ни по литература беше една голяма кафява тухла - пълен със заучени фрази и куп чуждици (от най-неразбираемите). Аз се справях с разбирането на думуте, но това само за да се убедя, че написаното няма смисъл.
По тази причина и аз правех своеобразни "бойкоти", като на всяка такава дума се обаждах: "Извинявайте, не разбрах тази дума" - обяснение от учителкат - "А, това ли било! Ами не можахте ли да го кажете на български?"
цитирай
15. velichka84 - браво!
27.10.2009 23:29
БРАВО, МАЙКА МИ Е УЧИТЕЛКА И никога никой не ги е канил да си кажат мнението
цитирай
16. анонимен - Подкрепям позицията ти!
28.10.2009 09:31
То бива простотия, но нещата в учебниците изпростяват до степен на гротеска. Дано се намерят управници с възрожденски дух и извисена критичност, иначе блатото ще стане още по-дълбоко!
цитирай
17. vasmer - На мен ми е интересно и нещо друго ...
28.10.2009 09:55
Нали всеки един учебник минава през комисия за одобрение? В тези комисии няма ли някакви граждански сдружения? Няма ли някой, който е пряко заинтересован т.е. да има деца? Чудно ми е!
Всеки болен мозък може да напише учебник. Но контролът е от страна на МОН. Ще ми се да се даде една пресконференция и да изкарат онези оценители от комисията да обяснят това, което пише в учебниците. Да покажат критериите по които са избирани учебниците.
Мисля че администрацията ни трябва да излезе от анонимност. За да не става така, ние само да псуваме тъпия чиновник, да изкарат имената на конкретните чиновници да защитят решението си. Пак казвам, че не знам дали е имало външно участие при оценяването (би следвало да е така), но да кажат и тези хубавци, които са се продали евтино. Дори не знам дали става дума за продажба - нямам представа за размера на сумите. Предполагам че са някакви мечешки услуги.
Направо не разбирам! Нали ти бе, чиновнико, имаш деца!? Нали и твоите деца ще затъпеят заради това твое решение!? Няма да говоря за Фандъкова, че тя е от скоро там и е за малко :) Но Даниел Вълчев нали имаше дъщери, май? Как пък не видя че учебниците са кофти и има нужда от нови? Дори не съм сигурен че има нужда от нови, може да е достатъчно просто да се проведе нов конкурс. Не разбирам хора, които така безотговорно плюят на себе си, на бъдещето си, на децата си!
Онзи ден имаше интервю с Антон Дончев, който каза: "Всичко друго може да чака, децата не могат!Ако днес не ги поливаш, утре ще са пустиня!" Май точно това се случва, и то заради група олигофрени в МОН.
цитирай
18. veselaj - vasmer,
28.10.2009 15:11
и по мое време учебниците не бяха по-добри. Учителите ми по български в гимназията негласно бяха забранили да ползваме учебниците и помагалата. А аз съм стар човек. Поздрави за темата!
цитирай
19. анонимен - да честитя Празника на българските учители
01.11.2009 12:28
по-специално
vasmer, на Вашата майка,
и на
г-жа Николова - 25-то основно "Петър Берон", начален учител на сина ми
г-жа Баладжанова - учител по български, СМГ
г-жа Борисова - учител по български, 1-ва немаска гимназия

и на Автора на блога, понеже образованието е любима тема
Снежана Серафимова
цитирай
20. vasmer - Благодаря!
01.11.2009 13:57
Авторът на блога пък задължава сам себе си непрекъснато да пише по темата за образованието.
Честит празник и на всички именни и безименни учители, които са са ни учили с любов!
цитирай
21. анонимен - goreshti blagodarnosti....
11.11.2009 13:32
... na vremeto i uchitelite. Kakvo shtastie che veche sym zavyrshila i ne mi se nalaga da se sblyskvam s tazi literaturna prostotiya... sigurno bih namrazila literaturata oshte sled pyrvia podoben urok (pri vse che oshte navremeto mi beshe sred lyubimite predmeti).

P.S. Izviniavam se za latinitsata, pisha ot chujd kompyuter bez fonetichna podredba
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasmer
Категория: Бизнес
Прочетен: 753609
Постинги: 112
Коментари: 1439
Гласове: 1971
Спечели и ти от своя блог!